Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

3R

MishuL

Postări Recomandate

Prieteni, shtim cu totzii ca in echipamentele electronice (computere, TV etc) sunt cantitatzi mai mari sau mai mici din diverse metale mai mult sau mai putzin pretzioase: Fe, Al, Cu, Ag, Au, Pt, Sn, Pb, Cd... Am vazut mai demult la TV un documentar despre reciclarea echipamentelor in Japonia. Am cautat pe net shi am gasit cate ceva, de ex:

http://www.ce.cmu.edu/GreenDesign/compr ... urces.html

dar nimic concret- ce shi cum se face, echipamente specializate etc.

Eu am obiceiul sa umblu prin cimitire de mashini shi pe acolo zac mormane de tehnica de calcul veche, pe care aia cred ca o iau de la firme care au nevoie de hartzoage pt casare, shi probabil colecteaza aceste materiale gratis dar, cel putzin deocamdata, nu fac mai nimic cu ele- cel mult scot ceva Cu, Al....

Oare merge pusa pe picioare o afacere din asta? Cat o costa o mashinarie care sa toace shi sorteze placile?

Eu m-am apucat asta-seara de-am scos cu o lampa cu GPL piesele de pe o placa de Diamant 220 shi a rezultat o cutiutza de piese, ceva fier, oleaca de cositor shi placa de circuit, care tocata sau arsa ar da nashtere la o f mica cantit de Cu- pun maine dim de la serviciu o poza. Asta asha, de distractzie. DAR... industrial... ca bisnis... o merge?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MishuL

7

• MifTy

4

• mosfet

3

• one

1

Top autori în acest subiect

Si cat te-a costat sa extragi acele materiale? Ca sa le purifici, sa le dai o forma utilizabila, cat mai cheltui?Imparte costul gazului GPL si al muncii tale la rezultatul muncii si spune-ne cu ce costuri recuperezi gramul de cositor sa iti spun cat costa la magazin.Recuperarea la japonezi si la altii este impusa de lege, nu este rezultatul unor investitii foarte rentabile.

Link spre comentariu

Ba am intzeles ca renteaza- presupun ca separarea dupa maruntzire se face prin flotatzie. Oricum, e clar ca tocatura de placi e un "minereu" mult mai bogat decat minereurile naturale de Ag, Au shi Pt....Sa nu fiu intzeles greshit, treaba nu se face manual, eu am facut chestia asta pt ca eram curios cam cat cositor e pe o placa. Am observat insa ca placile vechi, de TV pe lampi de ex., contzin considerabil mai mult cositor decat cele ulterioare.Oricum metoda mea de scos piese s-a dovedit f rapida- trebuie insa grija pt a nu incalzi excesiv piesele, placa oricum se exfoliaza la greu pt ca flacara e f fierbinte chiar shi data la minim.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sa revenim.La "carciuma/bodega" am facut eu un topic despre Trabi cel viteaz shi imprimantele (casate) de aur. Din ele va rezulta destul de mult ABS alb shi un plastic negru inscriptzionat PPE- tre' sa caut sa vad ce-o insemna asta.Din pacate, am cautat oleaca cu Gogul shi n-am gasit unde sa vand aceste materiale sortate, sau macar sa le dau moca :smt022

Link spre comentariu

PPE??poate polipropilenă expandată sau extrudată...zic şi eu, nu dau cu parul, mai ales că p-afară au ce au cu asta, cică e "ecologică".adică masele plastice din derivaţi de polipropilenă, adică...eu aş păstra plasticul ăla... în combinaţie cu un pistol d-ăla de lipit cu plastic ar ieşi nişte carcase destul de arătoase...

Link spre comentariu

....Am observat insa ca placile vechi, de TV pe lampi de ex............

Cum te pot convinge sa ma ajuti (contra-cost) cu cateva traf-uri, atat de alimentare cat si de iesire audio, din TV-uri din-astea vechi? :tonqe:
Link spre comentariu

mihaiachi, cred că e vorba de orice tv cu tuburi, orientativ, fabricat până prin 80-84, cam aşa.e un transformator pe tole, care de fapt joacă rolul de adaptare la difuzor (de la impedanţă de cât-o-fi la 4 sau 8 ohm), dar, întâmplător, înfăşurările sunt perfecte pentru un traf 220-12 volţi, fără nici un fel de adăugiri. de regulă are cămaşă de aluminiu şi e prins cu 2 şuruburi cu piuliţă de o latură a şasiului, cea pe partea unde se află şi difuzorul... transformatoare de alimentare... asta nu cred să aibă. cel puţin nu tv a/n româneşti (pe tuburi sau hibride) mai frecvente... alea aveau un divizor rezistiv cu rezistenţe de vr-o 10-15 W, din care se culegea tensiune de filament, şi mai nush'ce (când a venit revoluţia n-aveam tv, şi-am împrumutat un tv opera pe lămpi de la o mătuşă... câţi draci mi-a făcut ăla, cam un an, până am luat unul, tot a/n, dar pe integrate...)am văzut doar un singur tv pe lămpi cu traf de alimentare, un blaupunkt pe care scria că fusese fabricat in 1977!!!...şi parcă mai erau nişte tv-uri ruseşti, tot pe lămpi, cu traf de alimentare, dar alea... erau scoase din fabricaţie încă înainte de anii 60!!! orion, sau cam aşa ceva...

Link spre comentariu

Shtiu de ce trans zici, shtiu ce e un transf de ieshire, shtiu cum sunt facute lamparele sau hibridele, de fapt e cam singurul domeniu al electronicii in care ma descurc cat de cat :smt003 ... Tr de retzea au Temp-urile, Rubin-urile... am shi tr din astea, de fapt am cam orice vechitura, numai sa zica el ce vrea...

Link spre comentariu

Shtiu de ce trans zici, shtiu ce e un transf de ieshire, shtiu cum sunt facute lamparele sau hibridele, de fapt e cam singurul domeniu al electronicii in care ma descurc cat de cat :smt003 ... Tr de retzea au Temp-urile, Rubin-urile... am shi tr din astea, de fapt am cam orice vechitura, numai sa zica el ce vrea...

Multumesc de raspuns. Nu am un model anume de TV care sa ma intereseze in special. Ca si traf de alimentare, am nevoie de unul care sa scoata 220Vca in secundar si inca doua tensiuni de 6,3V la amperaj cat mai mare si inca unul care sa scoata 115Vca in secundar si la fel un secundar de 6,3V. Nu sunt batute in cuie valorile, daca trebuie, mai pot modifica trafurile, eventual de secundarele de 6,3V ma pot lipsi - gasesc eu un traf separat pentru secundarele astea. Ca si traf de iesire, sa fie 2 (4-6-8 :smt003 ) bucati identice, cat mai mari, de preferat rusesti si pentru tuburi EL84, EL34 (sau echivalentii lor rusesti).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări