Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Apa tare clorura de zinc

Florin berdila

Postări Recomandate

E suficient să freci puțin vârful letconului cu șmirghel fin și să-l treci rapid prin sacâz înainte de a-l cositori.Cum spunea colegul mai sus, am evoluat destul ca să nu mai facem în casă tot felul de decapanți, folosind acizi puternici și periculoși  :speriat

Se găsesc acum tot felul de soluții decapante, unele nici nu au nevoie de a mai fi curățate ulterior (pentru lipituri fine). Aveți grijă că nu-i de joacă cu acizii tari. Vă spun din experiență. 

Link spre comentariu

In toate situatiile decapantul este acidul clorhidric. Clorura de zinc si cea de amoniu se descompun la cald, in momentul lipirii, si produc acid clorhidric. Acidul clorhidric este un gaz si ataca obiectele din fier din incapere (scule, cuie, suruburi, etc.), de aceea se prefera obtinerea lui chiar in timpul lipirii. Pasta decapanta contine solutie saturata de clorura de zinc si colofoniu si este la fel de activa (si coroziva) ca si solutia lichida. Acidul clorhidric nestins este mai activ si se foloseste la cositorirea fierului oxidat, a nichelului si a unor oteluri aliate (inox).

Link spre comentariu

Da am înţeles dar cum pot obţine ţipirig pentru a curăţa ciocanu de cositorit ţigănescDa am înţeles dar cum pot obţine ţipirig pentru a curăţa ciocanu de cositorit ţigănesc

Link spre comentariu

Tipirig nu am vazut cam demult, posibil sa gasesti pe la tinichigii batrini.Inainte tinichigii foloseau tipirigul(clorura de amoniu)pentru curatarea virfului ciocanulul(de oxizi) de lipit,inaintea cositoririi.Pentru curatarea suprafetei care urma sa fie lipita ,se folosea apa tare(clorura de zinc).Am vazut destui tinichigii curatind virful ciocanului cu o pila ,smirghel sau pur si simplu frecind virful ciocanului de o bucata de lemn curata si uscata,de regula lemn de brad,tei,etc.Mare atentie la temperatura ciocanului de lipit.O temperatura prea mare, face ca virful ciocanului sa se oxideze facind ca ,cositorul sa nu adere la virf.O temperatura prea mica face ca ,cositorul sa nu fie suficient de mult topit,ceea ce face ca lipitura sa nu fie corespunzatoare.Lipitura trebuie sa aiba aspect lucios,nu mat,granulos.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

domnilor am de cositorit un radiator de apa la un tractor ,si va intreb cu ce ar fi indicat sal curat inainte de al cositori ,cu flexu cu o panza de glaşpapir sau cu o perie de sarma monrata labun flex ,sa nu ramana impuritati ,?? va rog un sfat de al urmac,va mulţumesc

Link spre comentariu

Perie de sârmă manual dacă e denivelat şi şmirghel fin pe fisură.Neapărat cureţi bine decapantul după lipire, să nu rămână în urmă, că atacă şi mai târziu te trezeşti cu altă gaură....

Link spre comentariu

domnilor colegi mai am o intrebare ,pentru decapare am si apa tare si pasta decapanta ROTHEBENGER care ar fi mai indicata sa o folosesc si in acelasi timp sa decapeze foarte bine ? la aplicarea pastei decapante se incalzeste materialu si apoi se aplica pasta ,sau se pune pasta si se incalzeste materialul cu pasta pe el ? nu stiu metoda exacta ,va mulţumesc

Link spre comentariu

E bună şi pasta aia, dar e dedicată lipirii de ţevi de cupru pentru instalaţii termice şi sanitare.Acolo ea nu se încălzeşte direct, ci se aplică între ţevile ce se lipesc şi aliajul de lipit se topeşte prin încălzire indirectă.Pentru lipirea cu ciocanul de lipit e mai bun un decapant clasic, ţipirigul sau clorura de zinc.Dar poţi folosi bine şi pasta Rothenberger dacă nu ai ţipirig.Important e să ai suficientă putere la vârful de lipit, fiindcă un radiator are o suprafaţă mare ce radiază rapid căldura primită...

Editat de validae
Link spre comentariu

domnule Validae întânpin o problemă ,am curătat radiatoru perfect ,dar după ce dau cu apa tare stinsa se inegreste locul lipiri cu cositor ,sau daca dau cu apa tare pe cositor se inegreste cositoru de ce este fenomenul asta ,unde nu este bine??

Link spre comentariu

Innegrirea cositorului in prezenta apei tari este normala dar nu pune probleme .De preferat se decapeaza materialul de cositorit cu apa tare cu cateva minute inainte de cositorire si nu cu zeci de minute.Daca materialul supus cositoririi este fierbinte atunci inegrirea acestuia in urma decaparii se produce  mai rapid .La sfarsitul cositoririi este bine sa pulverizati din belsug ( pana nu mai face spuma ) o solutie alkalina pentru a neutraliza acidul ( bicarbonat de sodiu dizolvat in apa in proportii de circa 1:10 ) .

Locul cositorit se poate peria cu un burete de sarma pentru a lasa cositorul curat si stralucitor.

Editat de Voltus
Link spre comentariu

Clorura de amoniu (solida) este buna pentru decaparea varfului ciocanului. Pentru cazanul de tuica este buna clorura de zinc (solutie). Clorura de zinc dizolva la cald oxizii de cupru sau de fier si ramane zincul sub forma de pulbere neagra. Mai raman si cloruri de zinc, cupru sau fier, care trebuie sa fie indepartate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări