Florin berdila Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Domnilor lamuriţimă şi pe mine: la ce metale se foloseşte apa tare stinsă ,si apa tare nestinsă ?ce fel de zinc îmi trebuie sa o sting?am încercat am băgat fâşi de tablă zincată în apa tare dar bolboroseşte şi totuşi am bagat trebuie sa mai bag sau daţimi detali vă rog Link spre comentariu
modoran Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 apa tare = acid azotic concentrat Link spre comentariu
Relav Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 apa tare = acid azotic concentratDa, conform wikipedia, asa este. Dar Florin se referea la clorura de zinc care intre meseriasi se numeste apa tare. Florine, apa tare se obtine din acid clorhidric in care "se stinge" zinc. Zinc gasesti in bateriile obisnuite. La baterii cilindrul exterior este din zinc. Reactia este cu degajare de caldura si destul de violenta. Fa-o afara. Bagi zinc pana cand nu mai reactioneaza si raman mici bucati pe fundul vasului.Apa tare se foloseste pentru curatarea suprafetelor ce urmeaza a fi cositorite, in special pt. tabla zincata. 1 Link spre comentariu
YO8CDQ Postat Aprilie 14, 2014 Partajează Postat Aprilie 14, 2014 Apa tare stinsa: pentru table nezincate si apa tare nestinsa pentru table zincate. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 14, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2014 Deci la cupru ,alamă trebuie apa tare stinsă? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 14, 2014 Partajează Postat Aprilie 14, 2014 Pentru cupru şi aliajele sale (alamă, bronz) folosiţipasta decapantă. După lipirea propriu-zisă loculrespectiv trebuie bine curăţat de eventualele urmede pastă rămase.Atenţie !Sub nici-un motiv să nu o utilizaţi în electronică ! Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 19, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2014 Domnilor apa tare se stinge complet sau nu pentru a decapa?uni spun ca nu ar trebui stinsă complet sa poată sa reacţioneze ,deci cum este corect ?ajutaţimă cu raspuns vă rog Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 24, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2014 Lămuriţimă şi pe mine Link spre comentariu
nelu F Postat Aprilie 25, 2014 Partajează Postat Aprilie 25, 2014 Apa tare stinsa se foloseste ca decapant in tinichigerie (pentru tabla de fier zincata) pentru ca nu reactioneaza cu stratul de protectie din zinc (fiind clorura de zinc ). Se obtine din acid clorhidric si zinc, introducandu-se treptat bucati mici de zinc pana cand acesta nu mai este dizolvat in solutie (pana cand raman bucati de zinc la fundul recipientului in care se face reactia). Dupa cositorirea tablelor trebuie spalata tabla de excesul de "apa tare stinsa". 1 Link spre comentariu
Florin berdila Postat Mai 15, 2014 Autor Partajează Postat Mai 15, 2014 Vă rog domnilor când folosesc apa tare stinsă si cea nestinsă k am primit raspunsuri diferite Link spre comentariu
cristian1961 Postat Mai 16, 2014 Partajează Postat Mai 16, 2014 Apa tara stinsa complet se foloseste la lipirea pieselor zincate ,mai ales cind stratul de zinc este subtire . daca nu este stinsa complet stratul subtire de zinc este dizolvat. In rest la alte materiale cum ar fi fier se foloseste apa tare stinsa partial deci care mai contine putin acid pentru ca sa reactioneze cu alti oxizi mai greu de indepartat. piese groase de zinc se pot decapa si cu apa tare stinsa partial. Deasemenea se mai foloseste pentru decapare clorura de amoniu sau tipirig. un amestec clorura de amoniu si clorura de azinc este foarte bun . Eu asa faceam, in sticluta cu apa tare stinsa mai puneam si tipirig. desemenea tipirigul se foloseste la decaparea ciocanului de lipit. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Mai 16, 2014 Autor Partajează Postat Mai 16, 2014 Deci la alte metale in afară de zinc nu mai trebuie stinsă completDeci o sting complet apa tare numai la cositorit tabla galvanizată la celelalte metale nu o sting complet asta înţeleg eu va rog Link spre comentariu
cristian1961 Postat Mai 16, 2014 Partajează Postat Mai 16, 2014 Da asa este cum ati zis. Asta nu este o stiinta exacta totusi. foarte putin acid ramas nu este periculos chiar si pentru tabla galvanizata mai ales ca dupa lipitura curatati locul cu apa. Dar putin nu mult, intelegeti ! . Daca in contact cu tabla de lipit face spuma puternica inca e mult acid in ea si mai puneti zinc. Daca face o bula doua pe ici pe colo este ok. acidul ajuta la dizolvarea oxizilor grosi. Pentru alte metale care nu reactioneaza puternic cu acidul poate exista mai mult acid in solutie . chiar e indicat , la fier de exemplu trebuie destul acid ca sa dizolve rugina. altfel nu se lipeste bine. Link spre comentariu
Florin berdila Postat August 24, 2014 Autor Partajează Postat August 24, 2014 Domnilor cum pot obţine ţipirigu pentru decapare vârf ciocan de cositorit am numai apa tare dar am înţeles că trebuie şi ţipirig vă rog multDomnilor cum pot obţine ţipirigu pentru decapare vârf ciocan de cositorit am numai apa tare dar am înţeles că trebuie şi ţipirig vă rog multDomnilor cum pot obţine ţipirigu pentru decapare vârf ciocan de cositorit am numai apa tare dar am înţeles că trebuie şi ţipirig vă rog mult Link spre comentariu
Voltus Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 Nu e nevoie de nici un tipirig. Vremurile au mai evoluat iar acum poti poti folosi cu usurinta un burete de vase metalic ( span foarte fin de inox). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum