Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Apa tare clorura de zinc


Florin berdila

Postări Recomandate

Domnilor lamuriţimă şi pe mine: la ce metale se foloseşte apa tare stinsă ,si apa tare nestinsă ?ce fel de zinc îmi trebuie sa o sting?am încercat am băgat fâşi de tablă zincată în apa tare dar bolboroseşte şi totuşi am bagat trebuie sa mai bag sau daţimi detali vă rog

Link spre comentariu

apa tare = acid azotic concentrat

Da, conform wikipedia, asa este. Dar Florin se referea la clorura de zinc care intre meseriasi se numeste apa tare. Florine, apa tare se obtine din acid clorhidric in care "se stinge" zinc. Zinc gasesti in bateriile obisnuite. La baterii cilindrul exterior este din zinc. Reactia este cu degajare de caldura si destul de violenta. Fa-o afara. Bagi zinc pana cand nu mai reactioneaza si raman mici bucati pe fundul vasului.Apa tare se foloseste pentru curatarea suprafetelor ce urmeaza a fi cositorite, in special pt. tabla zincata.
Link spre comentariu

Pentru cupru şi aliajele sale (alamă, bronz) folosiţipasta decapantă. După lipirea propriu-zisă loculrespectiv trebuie bine curăţat de eventualele urmede pastă rămase.Atenţie !Sub nici-un motiv să nu o utilizaţi în electronică !

Link spre comentariu

Domnilor apa tare se stinge complet sau nu pentru a decapa?uni spun ca nu ar trebui stinsă complet sa poată sa reacţioneze ,deci cum este corect ?ajutaţimă cu raspuns vă rog

Link spre comentariu

Apa tare stinsa se foloseste ca decapant in tinichigerie (pentru tabla de fier zincata) pentru ca nu reactioneaza cu stratul de protectie din zinc (fiind clorura de zinc :reytre ). Se obtine din acid clorhidric si zinc, introducandu-se treptat bucati mici de zinc pana cand acesta nu mai este dizolvat in solutie (pana cand raman bucati de zinc la fundul recipientului in care se face reactia). Dupa cositorirea tablelor trebuie spalata tabla de excesul de "apa tare stinsa".

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Apa tara stinsa complet se foloseste la lipirea pieselor zincate ,mai ales cind stratul de zinc este subtire . daca nu este stinsa complet stratul subtire de zinc este dizolvat.

In rest la alte materiale cum ar fi fier se foloseste apa tare stinsa partial deci care mai contine putin acid pentru ca sa reactioneze cu alti oxizi mai greu de indepartat. piese groase de zinc se pot decapa si cu apa tare stinsa partial.

Deasemenea se mai foloseste pentru decapare clorura de amoniu sau tipirig. un amestec clorura de amoniu si clorura de azinc este foarte bun . Eu asa faceam, in sticluta cu apa tare stinsa mai puneam si tipirig.

desemenea tipirigul se foloseste la decaparea ciocanului de lipit.

Link spre comentariu

Deci la alte metale in afară de zinc nu mai trebuie stinsă completDeci o sting complet apa tare numai la cositorit tabla galvanizată la celelalte metale nu o sting complet asta înţeleg eu va rog

Link spre comentariu

Da asa este cum ati zis. Asta nu este o stiinta exacta totusi. foarte putin acid ramas nu este periculos chiar si pentru tabla galvanizata mai ales ca dupa lipitura curatati locul cu apa. Dar putin nu mult, intelegeti ! . Daca in contact cu tabla de lipit face spuma puternica inca e mult acid in ea si mai puneti zinc. Daca face o bula doua pe ici pe colo este ok. acidul ajuta la dizolvarea oxizilor grosi.

Pentru alte metale care nu reactioneaza puternic cu acidul poate exista mai mult acid in solutie . chiar e indicat , la fier de exemplu trebuie destul acid ca sa dizolve rugina. altfel nu se lipeste bine.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Domnilor cum pot obţine ţipirigu pentru decapare vârf ciocan de cositorit am numai apa tare dar am înţeles că trebuie şi ţipirig vă rog multDomnilor cum pot obţine ţipirigu pentru decapare vârf ciocan de cositorit am numai apa tare dar am înţeles că trebuie şi ţipirig vă rog multDomnilor cum pot obţine ţipirigu pentru decapare vârf ciocan de cositorit am numai apa tare dar am înţeles că trebuie şi ţipirig vă rog mult

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări