Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfaturi implementare

Vizitator bybyky

Postări Recomandate

Vizitator bybyky

Salut! Am o tema de facut la care trebuie sa afisez turatiile de la 160 la 230, doar pe intervalul asta sa fie aprinse 3 afisoare(fiecare cu 7 segmente). Ma intereseaza deocamdata partea de numarare si afisare. Am facut cu diagrame, tabelul, am facut gruparile doar ca nu stiu ce numaratoare ar fi mai usor de folosit si cum ar trebui sa le leg. Eu am numere pe maxim 8 biti (230 = 11100110) si nu stium cum sa fac sa le leg cu decodor si apoi afisor. De exemplu daca aveam de afisat doar 161 si 230 foloseam 3 numaratoare(cate unul pentru fiecare cifra, alegeam 0001 pentru 1(primul numarator) , 0110 pentru 6(a2lea numarator) si 0001 pentru 1(al3lea), la fel faceam si pentru 230 si le afisam). Dar am nevoie de toata gama. Am o poza cu implementarea functiei daca va ajuta, sau poate nu este nici 1% de ajutor... Nu ma intereseaza implementarea fizica, doar pe foaie. Am tot cautat pe internet, am vazut ca mai sunt si altii dar nimic care sa ma ajute...Sunt incepator. Daca ma poate ajuta cineva cu cevata idei? Recunosc, nu le am cu CID si imi cer scuze daca am spus prostii mai sus.

http://postimg.org/image/egz7qcz33/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Salut,Decodare din binar in zecimal e mai greu de facut cu porti. Eu as aborda asa: as folosi 3 numaratoare zecimale (nu binare), cum ar fi 7490, 74192, urmate fiecare de cate un registru paralel (7495 sau 74373) si un circuit decodor din zecimal in 7 segmente 7447 sau 7446. Fiecare sectiune formata din numarator, registru, decodor va fi responsabila ptr cate o cifra. Numaratoarele se conecteaza cu carry (transport) de la unul la intrarea de clock a urmatorului. Mai trebuie sa adaugi un automat care sa genereze cele 3 stari ale circuitelor: reset, numarare, afisare.Cu un mic controler ar fi mai simplu, dar inteleg ca tema cere sa se lucreze cu circuite digitale.

Link spre comentariu
Vizitator bybyky

Salut,Decodare din binar in zecimal e mai greu de facut cu porti. Eu as aborda asa: as folosi 3 numaratoare zecimale (nu binare), cum ar fi 7490, 74192, urmate fiecare de cate un registru paralel (7495 sau 74373) si un circuit decodor din zecimal in 7 segmente 7447 sau 7446. Fiecare sectiune formata din numarator, registru, decodor va fi responsabila ptr cate o cifra. Numaratoarele se conecteaza cu carry (transport) de la unul la intrarea de clock a urmatorului. Mai trebuie sa adaugi un automat care sa genereze cele 3 stari ale circuitelor: reset, numarare, afisare.Cu un mic controler ar fi mai simplu, dar inteleg ca tema cere sa se lucreze cu circuite digitale.

Da, trebuie sa lucrez cu circuite digitale. Nu ar merge sa implementez functia care am facut-o, sa o pun in 2 numaratoare apoi din cele 2 numaratoare sa le combin astfel incat sa iasa ca in aceasta poza gasita pe internet? Bineinteles, modificate pentru cazul meu.http://postimg.org/image/co3bxaajj/Dar cu full addare, nu merge? Sau e alta "mancare de peste?"
Link spre comentariu
Vizitator bybyky

PS. Am rezolvat. Fac diagrama veitch-karnaugh cu starile de la 160 la 230 dar pe 12 biti, nu pe 8 cum am facut initial. Cred ca asa este mai simplu chiar de am diagrama de o pagina A3. Imi cer scuze pentru dublu post dar nu-mi aparea sa-l editez pe cel precedent.

Link spre comentariu
:nebunrau: Poza de pe internet este un convertor cu numarare. Toata treaba de care ai nevoie poate fi facuta numai de cele 3 numaratoare 4510 din partea dreapta si un mic automat de generare a semnalelor de reset, poarta si incarcare in registrele de afisare. Diagrama VK pe 12 biti? Moaaamaaa! As vrea s-o vad. Daca imparti 12 biti in 2 grupe de cate 6, diagrama VK o sa aiba 64x64=4096 patratele. Dupa aia tre' facuta minimizarea. Cand trebuie sa predai proiectul? :) Cred ca ai fi mult mai avantajat daca te-ai stradui sa intelegi ce vrea tema asta. Repet, ceea ce ai de facut e un frecventmetru clasic. Incearca sa faci rost de cartea de Masuri Electrice si Electronice a lui Edmond Nicolau si Mariana Belis si o sa afli cum merge un frecventmetru. Prin simpla scalare a intervalului de deschidere al portii, obtii RPM in loc de Hz.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări