ironickSQUAD Postat Aprilie 12, 2014 Partajează Postat Aprilie 12, 2014 Salut, caut schema unui mini-UPS pentru 5Vcc. Ca acumulatori vreau sa folosesc elemente Li-Ion (mai multe in serie/paralel). Alimentarea lui se poate face in gama 5-12Vcc. Ma intereseaza mai mult "partea" specifica care face trecerea pe acumulatori. Merci anticipat pentru sugestii! Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 12, 2014 Partajează Postat Aprilie 12, 2014 Pai nu comuti: incarcatorul, acumulatorul si sursa de 5V puse in paralel.Incarcatorul va tine mereu 4-4,1V pe acumulator si va limita curentul Poti folosi si 2 sau mai mult acumulatori inseriati, dar mai trebuie si un balancer: tine de incarcator, ca acumulatorii sa aiba tensiunea identica. Sunt ceva variante postate.De ex, fiecare acumulator cu incarcatorul sau de 4V. Link spre comentariu
ironickSQUAD Postat Aprilie 15, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Nu vreau sa le pun in paralel, vreau sa fac switch rapid. Alimentarea se face de la auto 12V (~) si de la 4 elementi Li-Ion 2serie2paralel, 8.4V, 5A. Chargerele pentru Li-Ion si coboratoarele de tensiune cu limitare de curent sunt. Merci anticipat pentru link-uri cu sugestii de comutatie. Ca in schema de aici: Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Dacă am înțeles bine ce vrei , comutarea cea mai rapidă o faci cu o diodă ( Schottky eventual ) înseriată în sensul conducției dinspre acumulatori cu sursa mai mică ( acumulatorii LiIon ) legând apoi în paralel combinația astfel obținută cu sursa mai mare. În acest fel , cât ai 12V dioda este blocată și alimentarea se face din 12V , când 12V dispare dioda conduce și acumulatorii LiIon preiau sarcina . Asta doreai ?Ai postat schema în timp ce scriam. Deci , dacă sursa notată pe schemă cu 18V este sursa auto ( 12V de mai înainte ) , pur și simplu elimini MOSFET-ul de sus și pui dioda în locul celui de jos.Încă o modificare . Dacă există riscul să treacă curent spre sursa mare dinspre acumulatorii LiIon , mai pui o diodă și în serie cu sursa mare , chiar înainte de consumator ( de Uout ) Link spre comentariu
ironickSQUAD Postat Aprilie 15, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Da, dar cu diode nu pot eu sa aleg momentul de comutatie si vreau sa il fac la anumite praguri si momenteps. poza este de principiu Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Păi , în acest caz , sintagma UPS nu e potrivită. Apropo de schemă . O fi de principiu dar e puțin greșită . MOSFET-urile alea conduc - la dai sau nu comandă - prin dioda intrinsecă. Dacă pui cu canal P , ai problema reciprocă - conducție dinspre ieșire spre intare . Deci trebuie să pui cîte o diodă în serie cu P-uri. Folosind P-uri , se simplifică și comanda pe poartă. Deoarece nu ai tensiuni mari , alegi MOSFET-uri cu Ugs suficient de mare ( majoritatea au 20 V cel puțin ) și , pur și simplu , ”tragi” la masă poarta celui care trebuie să conducă. Bănuiesc că nu ai nevoie de timpi de comutație de ns. Oricum , datorită diodelor serie , se permite conducția simultană a MOSFET-urilor ( de fapt comanda simultană , că de condus , conduce unul singur ) așa încât implementezi un switch de tipul MBB ( Make Before Brake ) astfel încât comutarea e instantanee. Rămâne de văzut ce curenți ai acolo pentru alegerea MOSFET-urilor. Link spre comentariu
ironickSQUAD Postat Aprilie 15, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2014 O sa folosesc http://www.maximintegrated.com/datashee ... /2116/t/al pentru MBB. Curentii sunt mici, o sa fie alimentat de la mufa de bricheta. Eu am nevoie sa scot 5V/3A. Diodele schottky (am prin casa niste MUR860) oricum trebuiau puse, ca masura de protectie. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Mă tem că nu ai înțeles, switch-ul MBB este implementat cu MOSFET-urile , nu cu muxul ăla analogic sau ce-o fi ! Prin MOS-uri trece curentul tău , nu prin MAX . Cum vrei să faci comanda ? Practic ai nevoie de un semnal logic ON - OFF generat manual , automat sau mai cum o fi . Acest semnal se aplică ca atare pe poarta unui MOS ( eventual puțin prelucrat ) și se aplică inversat pe poarta celuilalt. În funcție de cum comută MOS-urile o să ai o scurtă pauză sau o scurtă suprapunere între perioadele de conducție ale celor doi. Dacă acea scurtă pauză ( de microsecunde , zeci de microsecunde ) nu este permisă ( și doar în acest caz este necesar conceptul MBB ) atunci se face o prelucrare a semnalului logic foarte simplă , cu niște porți logice sau chiar un PIC cu 8 pini astfel încât să se genereze două semnale de comandă pentru cele două MOS-uri care să se suprapună ( în starea ON ) un timp mai lung decît acea posibilă pauză. Problema se poate trata și analogic , alegând un mod de comandă pe poartă al MOS-urilor care să determine un timp de intrare în conducție foarte scurt și de ieșire din conducție relativ lung. Suprapunerea va fi atunci obținută automat dar implementarea va depinde , evident , de MOS-urile concret alese. Ne mai auzim mâine , noapte bună . Link spre comentariu
ironickSQUAD Postat Aprilie 15, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Eu ma gandeam sa ma folosesc de MAX ca sa comut MOSFET-urile cu functie MBB. Nu sa treaca prin el curentul.Ca si decizii de comutatie: a. sursa neconectata > iesire pe acumulatorib. sursa neconectata > iesire pe acumulatori - acumulatori descarcati (nu mai sustine sarcina) > deconecteaza iesirea1. sursa conectata - valoare tensiune peste prag > iesire pe sursa2. sursa conectata - valoare tensiune sub prag > iesire pe acumulatorcharger - in functie de starea acumulatorilor cc-cvO sa alimenteze o camera de filmat si ceva accesorii. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 16, 2014 Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Mi se pare ,( sper să nu greșesc la viteză ) că e echivalent cu următorul scenariu :- Am sursă peste o limită >> merg pe sursă - Nu am sursă sau am sursă sub limită ( e aceeași treabă , compar cu o limită inferioară ) >> acumulatori- Nu am sursă , nu am acumulatori >> opresc.Nu ai răspuns la întrebarea dacă întreruperi scurte ( zeci de microsecunde ) pot fi tolerate . ( Se poate pune eventual un condensator în paralel cu ieșirea pentru a susșine această întrerupere. )Oricum , dacă implementezi logica de mai sus cu un microcontroler e ușor să faci și MBB și orice altceva prin soft. Link spre comentariu
ironickSQUAD Postat Aprilie 16, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Da, m-am gandit pentru intreruperile scurte, pun un condensator de marime mare pe iesire. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 16, 2014 Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Să văd dacă am înțeles bine .. Link spre comentariu
ironickSQUAD Postat Aprilie 16, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Prea bine chiar. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 16, 2014 Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Mă bucur . Pot să mai ajut cu ceva ? Am înțeles că charger-ul și regulatorul de 5V există ( apropo, acumulatorul are 7,4V încărcat , se duce către 6V la descărcare , pe MOS și diodă mai cad 0,7-0,8V - ce pretenții de tensiune minimă are regulatorul ăla ? ) Link spre comentariu
ironickSQUAD Postat Aprilie 16, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2014 LM2576HVT-5.0 sau LM22678QTJE-5.0Intradevar, lucreaza de la Vin 8V to 42V, inseamna ca trebuie 3 elementi in serie. Dar nu pot sa ii mai incarc ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum