Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instructaj pentru folosirea osciloscopului

Vizitator cioby1990

Postări Recomandate

Vizitator cioby1990

Salut. Am deschis acest subiect deoarece am observat ca pe forum nu exista un topic dedicat folosirii osciloscopului și fiind începător as dori mai multe informații despre întrebuințările practice ale acestuia gen unde anume se plasează sonda (sondele) pe circuitul ce urmează sa fie testat(pe masa, dioda, capacitor,rezistor) și de unde se începe testarea propriu-zisa, ce tip de probleme poate identifica fata de un multimetru, și în ce domeniu de depanări este cel mai des folosit? Mulțumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator cioby1990

Ideea e foarte bună, nu ştiu cum de nu s-a gîndit nimeni pînă acum la asta.

Mulțumesc! Sper ca cei cu experienta de pe forum sa ne lămurească si pe noi începătorii :da
Link spre comentariu

..scrie in manualul de utilizare al fiecaruia cum se foloseste.Cine citeste si manualul service o sa intzeleaga mai multe,in principiu cam toate oszi sunt la fel,unele destul de performante si se apropie chiar de cele de laborator.Cine lucreaza mult cu osciloscopul uneori considera inutil multimetrul... :rade: ...in final nu valorile exacte ale tensiunilor si curentzilor precizate in schema conteaza ci forma corecta a semnalelor.Eu,cel putzin,fara osciloscop sunt ca fara vedere,daca nu vad forma semnalului nu sunt sigur 100% ca acel etaj lucreaza corect.O tensiune de 5,65V de ex nu_mi spune mare lucru,pe cand forma unui semnal imi arata inclusiv calitatea filtrajului,distorsiunile si eventual indica defectul mult mai precis decat o verificare statica in curent continuu.Sa nu mai zic de masurarea defazajelor chestie pe care cu un multimetru obisnuit nu o potzi face.In audio,de exemplu la calibrarea unui magnetofon,se aliniaza capetele de redare/inregistrare vizualizand initzial valoarea maxima a semnalului dat de preamplificatorul de capete si apoi se regleaza azimutul urmarind un defazaj cat mai apropiat de 0° intre canale.Forma si frecventza corecta a oscilatorului de premagnetizare da in final calitatea imprimarii pe banda magnetica.Etalonarea vu_metrelor si a marimii semnalului de iesire respectiv de inregistrare tot cu oszi se face.In amplificatoare audio se verifica filtrajul general al sursei si al tensiunilor auxiliare iar un reglaj perfect de bias se face vizualizand distorsiunile de crossover,cu multimetrul in principiu se face doar reglajul brut de bias.De asemenea verificarea raspunsului in frecventza se face cu semnal dreptunghiular la intrare si vizualizand forma semnalului la iesire in domeniul 20Hz-20kHz...aici apar chestii frumoase...nu toate amplificatoarele facute pe genunchi pot reproduce corect forma semnalului in domeniul precizat ...chiar daca suna bine in inchipuirea unora... :rade: In ,,departamentul'' TV-monitoare in general se verifica filtrajele surselor,comenzile corecte in etajele driver baleiaj orizontal,impulsurile de stingere cadre,impulsurile de sincronizare h si v,parabolele de EW,semnalele primare R,G,B...usw.In sursele in comutatzie la fel,filtraje,comenzi in driver,amplitudini si forme in etajele finale ,flyback,...,snubbere.Toate astea se invatza din manuale service si documentatzie de profil apoi se pun in practica in atelier/service. :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări