Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum facem sa avem bas si in centrul camerei?

RazviTm

Postări Recomandate

Am 2 boxe cu basi de 20 cm pe reflex si nu reusesc sa gasesc o pozitie in care eu sa stau intre ele sa aud stereo dar sa si aud basul, deobicei aude basu bunicamea din camera cealalta mai bine decat mine, sau pe hol, dar nici decum in mijlocul camerei, unde e scaunu. numa afara pe geam nu am incercat sa le pun... dati-mi idei, ce as putea face?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radue

3

• FIXVID

2

• one

2

• RazviTm

1

Top autori în acest subiect

Problema ta...e spatiul prea mic...Sa obtii un bass uniform in toata incaperea e foarte greu...daca nu chiar imposibil!..Chiar daca vei adauga la sistem un subwofer...basul se va auzii/simtii mai bine in incaperiile alaturate...

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Lipsa basului in mijlocul camerei se datoreaza fenomenului numit in engleza "cancelation" si in romana "anulare" .Reflexia data de pereti se intoarce cu faza inversa.Suprapunerea celor doua sunete cu faza diferita, duce la anularea sunetelor respective. Acest fenomen se produce in zona basilor, pentru ca lungimile de unda sunt in domeniul metrilor.O alta cauza este si aparitia undelor stationare ( reflexia repetata dintre pereti paraleli ).Poti reduce aceste efecte numai daca antifonezi camera.Ai nevoie de antifonare pentru cel putin doi pereti perpendiculari. Mocheta sau un covor gros pe jos, tavan fals facut din placi fonoabsorbante, colturile opuse subului, bine antifonate cu triunghiuri de burete, etc.Stiu ca pare scump si dificil, dar nu ai incotro ( in cazul ca nu gasesti un amplasament favorabil pentru boxa ).

Link spre comentariu

E spatiul prea mic, scria despre marimea camerei si in intructiunile de folosire a boxelor romanesti...:yawinkle: La frecventa de 60Hz lungimea de unda este cam 20m, ca sa auzi iti trebuie cel putin un spatiu de dimensiune jumatate din lungimea de unda, altfel unda se reflecta pe pereti, unde pierde prin refexie 1/2 din aceasta lungime, si unda reflectata se combina, in antifaza, cu unda incidenta, atenuand-o.Se intampla un fenomen asemanator in masina, se aude basul mai tare afara decat inauntru :smt003

Link spre comentariu

E spatiul prea mic, scria despre marimea camerei si in intructiunile de folosire a boxelor romanesti...:yawinkle: La frecventa de 60Hz lungimea de unda este cam 20m, ca sa auzi iti trebuie cel putin un spatiu de dimensiune jumatate din lungimea de unda, altfel unda se reflecta pe pereti, unde pierde prin refexie 1/2 din aceasta lungime, si unda reflectata se combina, in antifaza, cu unda incidenta, atenuand-o.Se intampla un fenomen asemanator in masina, se aude basul mai tare afara decat inauntru :smt003

si in casti,nu mai auzim nici 300Hz ca in 2 cm de pavilion al urechii :rolleyes: :rolleyes:
Link spre comentariu

E spatiul prea mic, scria despre marimea camerei si in intructiunile de folosire a boxelor romanesti...:yawinkle: La frecventa de 60Hz lungimea de unda este cam 20m, ca sa auzi iti trebuie cel putin un spatiu de dimensiune jumatate din lungimea de unda, altfel unda se reflecta pe pereti, unde pierde prin refexie 1/2 din aceasta lungime, si unda reflectata se combina, in antifaza, cu unda incidenta, atenuand-o.

De unde ai scos tu 20 m ? :axe: La 60 Hz lungimea de unda in conditiile normale ( aer 20 grade, presiune normala etc ) este de 340/60=5.66 m...adica aprox 6 m...Celeallte date, cu jumatate din lungimea de unda sunt corecte...Totusi adevarul este ca se percep sunetele sun acea lungime de unda a frecventei, dar ele nu se percep asa cum se percep intr-o alta camera, mai mare, unde juamtate din lungimea de unda este epste 6-7 m...Cel putin mie mi se apre ca se aud un pic ciudat acele frecvente...parere subiectiva..dar faceti un experiment: intr-o camera de bloc ascutlati in mod fullrange, si dupa aia ascutlati cu -6 dB la 45-50 Hz si vedeti care suna mai bine...ma refer la un sunet mai curat, oarecum mai aerisit...Totusi eu consider ca suntem offtopic...deaj vorbim despre altceva... :rolleyes:
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am 2 boxe cu basi de 20 cm pe reflex si nu reusesc sa gasesc o pozitie in care eu sa stau intre ele sa aud stereo dar sa si aud basul, deobicei aude basu bunicamea din camera cealalta mai bine decat mine, sau pe hol, dar nici decum in mijlocul camerei, unde e scaunu. numa afara pe geam nu am incercat sa le pun... dati-mi idei, ce as putea face?

Plaseaza boxele sub pat, pe lateral. Preferabil sa fie un pat dublu. In felul acesta castigi spatiu de rezonanta, se creeaza un efect de labirint iar frecventele mai joase de sub 40Hz devin mai perceptibile. Si nici n-o sa-i mai deranjezi asa tare pe cei din celelate camere :yawinkle: PS Ideal ar fi sa ai boxele de bass plasate sub pat iar inaltele sus intr-un loc la nivelul auditiei (ex: pe un dulap). Sau ai putea atasa 2 tweetere in paralel cu boxele, insa ai grija la impedanta rezultata. :smt001
Link spre comentariu

De unde ai scos tu 20 m ? :axe: La 60 Hz lungimea de unda in conditiile normale ( aer 20 grade, presiune normala etc ) este de 340/60=5.66 m...adica aprox 6 m...

Da scuze, am gresit, am confundat m/sec cu km/h si am socotit viteza 1440 in loc de 340... :drinkers:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări