Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transfer oxigen intre butelii

philiprobz

Postări Recomandate

Mda.. cu siguranță , în perioada următoare  , voi  schimba  tot ce  ține de   securitate  (furtun+reductor-si el pare  a nu   fi in paramerii...) .  Totusi o  sa-l  desazamblez  sa   incerc  sa  inteleg ,  ce-l  impiedica , sa  faca  reglajul .  Deci trebuie  sa  ajunga  la  "0"   la  reglajul  minim .. am  inteles . 

Link spre comentariu

Am 5 brenere . La cel mare (unde  am  becuri de la 3-8  am  opritor pe  brenar . Dar  la  cela  mai mici  nu  am . Sunt din truse  oxy-gaz ---  am  vazut  ca  acolo ,  nu  se  foloseste . La110   bari cat  are  butelia de 1  litru , probabil  nu  este  asa  periculos . Am si cuple  rapide . La  furtune ,  stau  prost ,  dar  o  sa  incep  cautarea... 

Le  schimb   cat  de  curand.... 

Link spre comentariu

Domnule, butelia de oxigen are 200 bari cand e plina, eu am fost martor la explozia unui ansamblu robinet-manometru la o butelie din care se consumase mai bine de jumatate poate spre trei sferturi, explozie ce e produs flacara de vreo 2 metri si spargerea si proiectarea de schije de alama intr-un gard de beton la vreo 3 metri. Manipulantul robinetului a avut enorm noroc schijele si flacara trecandu-i printre cap si umar,alegandu-se doar cu tiut in ureche,gulerul halatului si parul parlit pe lateralul capului.

Cand am auzit bubuitura si am intors instantaneu capul deja jetul de flacara se retragea dinspre gard spre robinetul buteliei, gazul in butelie avand suficienta presiune sa rupa flacara.

Link spre comentariu

Da ,am citit cu atentie toate postarile din acest topic si am bagat la cap multe . Apreciez sfaturile dvs. , dar  incerc sa ma lamuresc cu  anumite aspecte , tocmai pentru a nu face  greseli ...

Ma gandesc , ca  al  meu  regulator , va trebui inlocuit . O sa  cumpar  altul , ma interesez  care  sunt  mai  de  calitate , nu as  lua  din  acelea  din e*ag de 68 lei ...  Daca nu reuseste  sa  opreasca  fluxul de oxigen la "0" ma  gandesc ca  ori garnitura este  fisurata/imbatranita , ori arcul decalibrat , ori  vreo  fisura... Sau poate  nu este bine reglat . 

Care este rolul  la supapa aceea din stanga ?  

https://postimg.cc/v4GPjbHR

Link spre comentariu

Evitati, daca folositi acetilena, contactul dintre ea si mercur, argint, cupru, alama cu continut mai mare de 70% cupru. Butelia de acetilena se va folosi doar in pozitie verticala sau la o inclinatie de maxim 45 grade pentru a evita migrarea masei spongioase din butelie spre reductor fapt ce poate infunda reductorul sau spargatorul de flacari.

Link spre comentariu

Bine de stiut !  Multumesc . 

Nu cred ca voi lua  vreodata tub cu acetilena . De  teama . Fac  doar  brazare cu baghete siliciu-bronz , alama cu flux pe  ele si cele cu continut de argint . 

Am o promisiune de un generator cu carbid nou (este  unul  mini-înca  nu  știu cum  arata)  si  eventual daca am putere calorica mai  mare , sa  incerc  si  sudo-brazare. 

Urmeaza sa  incerc  si  MAPP-gaz sa  vad  cum  merge (din acela ce  se  lauda  cu  putere  cu 35%   mai  mare decat  propanul) . 

Dar la  brazarea  simpla  ,  GPL-ul  si  butanul   clasic  ,  vad  ca  se  descurca   excelent .

Trebuie sa  rezolv  cu reductorul neaparat si  furtunurile . 

Am  citit  despre constructia buteliilor destinate  acetilenei , cum  sunt  captusiti  peretii , cum se  baga in  amestec cu alte  substante  ,  pentru a o "tempera",   fiind extrordinar de inflamabila . Deocamdata , nu vreau sa   lucrez  cu  asa  ceva... eu  stau  rau  cu  furtunele ... :)))) . Bine ca  macar  butelia  este 2020 .  

Link spre comentariu

Si pe mine m-a prins virusul acesta al sudurii asa ca am decis sa explorez toate procedurile de sudura uzuale si m-am documentat riguros cu aceasta ocazie.
Ca in orice domeniu exista numeroase legende urbane. Nu am timp sa scriu prea mult asa ca voi scrie la subiect, succint, bazat pe experienta mea. Imi pot sustine afirmatiile fara probleme, dar nu o sa-mi pierd timpul cu dinozaurii caposi ca nu am vreme. 

-in acest thread exista numerose postari idioate, ca in multe altele, nimic nou sub soare.

-se poate folosi (teoretic) orice furtun pentru oxigen, nu are contraindicatii; la fel si acetilena. Mai demult se folosea cauciuc cu insertie textila sa reziste la 10 bari; acum se foloseste PVC.  Un gaz care chiar ataca furtunul este propanul si butanul; pentru acesta trebuie furtun special. Se prefera un furtun recent, nu unul copt si fisurat care duce la accidente. La dedeman se gasesc diverse tipuri, eu am luat din acelea lipite in pereche rosu/albastru, cam rigide pentru gustul meu

-oxigenul NU reactioneaza cu grasimile la presiuni reduse. Este necesara presiune mare, de zeci sau sute de bari si uneori un soc.

-buteliile de oxigen explodeaza din cauza vechimii (coroziune interna) dar prin alte mecanisme; acestea sunt detaliate in fisele de securitate de la fabricile de oxigen in special. Pe scurt, daca in zona robinetului apare o temperatura ridicata, oxigenul prin reactie "avalansa" va ridica temperatura pana la combustia metalelor (robilet, cupla, sau chiar butelia) urmata de explozie. Cauzele principale ar fi: impactul unei particule de rugina provenita din butelie in reductor urmata de incalzirea la incandescenta si aprinderea metalui; deschiderea brusca a robinetului care duce la un jet de oxigen care prin frecare creste temperatura pana la combustie; strangerea cuplelor la inalta presiune (de exemplu reductorul legat la robinet) la detectarea unei scurgeri, care prin frecare poate duce la aprinderea metalului, si in sfarsit, urme de grasime 
-alama, de orice tip, arde spectaculos in oxigen odata aprinsa.

-se poate transfera oxigen intre butelii cu un risc minim dar urmand intructiuni de bun simt. Pentru filme educative, cautati in ruseste pe yt

-fier/otel se poate suda doar cu acetilena, multumita continutului mare de carbon din flacara care are efect puternic reducator. Cu MAPP/propan/butan se poate doar alami; sudura fierului cu aceste gaze nu este rezistenta datorita hidrogenului absorbit in baia de sudura, a oxidarii puternice etc.
-MAPP are avantaj caloric peste butan/propan doar la arderea in aer. Ars in oxigen, nu mai sesizezi diferenta de temperatura

-buteliile de acetilena contin o masa poroasa imbibata de regula in acetona (sau DMT). Masa este "fixa", nu curge si arata ca BCA. Este mare problema fisurarea acesteia la socuri de aceea trebuie evitata lovirea buteliei. O butelie culcata va pierde din solvent si sudura va avea de suferit, pe langa alte probleme.
-personal, gasesc butelia de acetilena mai sigura decat un generator. Si mai comoda, si mai curata etc. Odata investitia facuta in butelie, acetilena devine mai ieftina decat variata pe carbid /generator.

-obligatoriu opritor de flacara la brener dar si la reductoare ! Decat sa ajungi pe luna, merita investitia

Editat de hene
Link spre comentariu

"-MAPP are avantaj caloric peste butan/propan doar la arderea in aer. Ars in oxigen, nu mai sesizezi diferenta de temperatura"   ?

Isi pierde proprietatile ?  

Inca nu am  testat , urmeaza . 

Zic  ei ca s-ar ridica temeratura la  2400 gr C . Oxigenul sa  fie   element  reducator ?   Intreb  si  eu . Oricum incerc  sa  testez  , am  fel  de  fel  de  reductii , regulatoare pe  standardul  CGA600  (  filetul USA )   si o  sa  verific.  

Am cateva  putelii  de  voiaj , cu  gaz  de  iarna (amestec  cu propan) , "pinguin" cu reductor  pe  ele . Va  spun  ca  altfel  "inroseste"   aceiasi teava de  cupru ,  in  sensul  ca ... mult  mai  repede.  

Link spre comentariu

Oxigenul este ... oxidant.

Reducator inseamna, strict la ce ne intereseaza, ca nu oxidam metalul in baia de sudura si reducem (adica descompunem) compusii metalici formati astfel ca metalul ramane curat. 

Link spre comentariu

Acesta contine 2 regulatoare?  

Este ceea ce  englezii numesc "Two Stage Regulator" ? 

Nu are o descriere amanuntita , dar  faptul ca  apare si cel de-al 2-lea  robinet , ma  face  sa  cred  ca  ar  mai  avea  un  regulator , As  vrea  sa  pot  regla  cat  mai precis  si  fin  presiunea  pe  iesire .

https://imgur.com/hb4EiKX

Link spre comentariu

Multumesc .

Voi incerca cu un regulator de  aer (folosit  in pneumatica ) sa-l  atasez  in  apropiere de  brenar , dupa  opritorul de  flacari . Unul  fara  recipientul de  decantare. Am  vazut  ca  acestea  regleaza  foarte  fin presiunea . Pana ma  hotarasc  la un reductor  nou ...

https://imgur.com/a/Nlv6LFq

Link spre comentariu

I-am dat de cap la regulator. Are posibilitate de reglaj in interior , (un arc mic ce  tine  ridicata o  supapa ...aici se  desfiletase , se mai tinea in 2  filete  ( daca ar fi scapat , as fi  avut  maxim pe  furtune :)))   . Nu mai reusea sa  inchida . L-am  strans  si acum  lucreaza in parametrii . Nu mai lasa sa  scape  absolut  nimic in circuitul secundar . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări