philiprobz Postat Aprilie 10, 2014 Partajează Postat Aprilie 10, 2014 Posibil sa ma aleg cu o ploaie de reprosuri pentru aceasta postare dar poate ca vor fi utile si pentru altii eventualele raspunsuri. Deci, am la dispozitei multe butelii de oxigen pline ochi si as vrea sa transfer gazul intr-o butelie goala goluta. Clar ca va trebui folosita o conducta cu piulite care sa realizeze etansarea corespunzatoare la ambele capte. Acum intreb cat de mare e riscul producerii unui incident chiar si daca ne luam toate masurile de precautie adica spatiu deschis, fara pic de grasimi in apropiere eventual manusi curate in maini. La depresurizarea rapida a buteliei ce se presupune a fi plina poate aparea vre-o problema. Cand am spus ca am la dispozitie mai multe butelii m.am referit ca am acces la oxigen nu ca vreau sa iau din toate cate putin pt ca nu e cazul. Teoretic mai putin de jumatate din butelia plina ar ajunge prin transfer in cea goala ceea ce ar mai mult decat sufiecient. Multumesc si multa ingaduinta va rog. 1 Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 10, 2014 Partajează Postat Aprilie 10, 2014 Principala cauza de accidente in cazul asta ar fi prezenta oricarei urme de grasime sau ulei in racordurile utilizate.De surse de foc sau scantei nu mai vorbesc .Oricum nu recomand procedura in niciun caz Mie mi-e mai frica de buteliile de oxigen decat de inaltimi sau ape adanci .... Link spre comentariu
philiprobz Postat Aprilie 10, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2014 adica chiar si urme microscopice ? eu vorbesc de o conducta curata, degresata preventiv chiar si cu ceva detergent. Link spre comentariu
nickrvl Postat Aprilie 10, 2014 Partajează Postat Aprilie 10, 2014 adica chiar si urme microscopice ? eu vorbesc de o conducta curata, degresata preventiv chiar si cu ceva detergent.Eliminind "problema" cu grasimile care defapt e cruciala, poate sti poate nu stii ce dezastru poate naste, urmatorul pas este ca butelia "donatoare" sa o intorci cu gura/robinetul in jos, sti ca in recipienti de fapt oxigenul este lichid,nu?, lichid trebuie sa curga si in butelia "primitoare", de asemenea conducta dintre butelii va face gheata groasa, robinetul si buteliile un pic, asta depinde de cantitatea/lichidul vehiculat pe unitatea de timp. Link spre comentariu
mkreszan Postat Aprilie 16, 2014 Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Oxigenul in butelii este sub forma gazoasa. Buteliile cu gaze lichefiate (ex. GPL) isi mentin presiunea relativ constanta (in functie de temperatura exterioara) atata timp cat inca exista lichid. Dupa ce tot lichidul s-a evaporat, presiunea scade treptat (in timpul utilizarii). Cei care folosesc oxigen stiu ca presiunea scade treptat de la 150 bari. Personal fac tranfer de oxigen de cativa ani si nu sunt probleme in conditiile de siguranta obligatorii adica atentie la grasimi. Se deschide butelia primitoare la maxim iar cea donatoare putin pana prima butelie incepe sa se incalzeasca si dispare fasaitul apoi se deschide robinetul la maxim. Cand s-a echilibrat presiunea si butelia primitoare s-a incalzit binisor (35-40 grade) se inchid robinetele si operatiunea este gata.Probabil colegul @nickrvl s-a referit la dioxidul de carbon care este si lichid in butelie. Presiunea de vapori la CO2 este in jur de 57 bari la 20 grade. Cu cat creste temperatura creste si presiunea din butelie. La CO2 cand presiunea ajunge la 30 bari se considera butelia goala si se recomanda umplerea. 1 Link spre comentariu
nickrvl Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Oxigenul in butelii este sub forma gazoasa. Buteliile cu gaze lichefiate (ex. GPL) isi mentin presiunea relativ constanta (in functie de temperatura exterioara) atata timp cat inca exista lichid. Dupa ce tot lichidul s-a evaporat, presiunea scade treptat (in timpul utilizarii). Cei care folosesc oxigen stiu ca presiunea scade treptat de la 150 bari. Personal fac tranfer de oxigen de cativa ani si nu sunt probleme in conditiile de siguranta obligatorii adica atentie la grasimi. Se deschide butelia primitoare la maxim iar cea donatoare putin pana prima butelie incepe sa se incalzeasca si dispare fasaitul apoi se deschide robinetul la maxim. Cand s-a echilibrat presiunea si butelia primitoare s-a incalzit binisor (35-40 grade) se inchid robinetele si operatiunea este gata.Probabil colegul @nickrvl s-a referit la dioxidul de carbon care este si lichid in butelie. Presiunea de vapori la CO2 este in jur de 57 bari la 20 grade. Cu cat creste temperatura creste si presiunea din butelie. La CO2 cand presiunea ajunge la 30 bari se considera butelia goala si se recomanda umplerea.Aoleu, asa este, am spus o bazaconie, bioxidul de carbon se imbuteliaza in stare lichida, oxigenul doar in bazinele/cisternele de depozitare/transport este lichefiat (de aici confuzia), in butelii se incarca in stare gazoasa, nu am facut nici o data golirea dintr-o butelie......Poate reuseste moderatorul si modifica/sterge afirmatia mea de mai sus.L.E. Rectific, am golit totusi dintr-o butelie in alta "cu multi ani in urma" insa gaz lichefiat de butelii aragaz si aici am fost nevoit sa intorc butelia donatoare cu robinetul in jos, a facut si gheata asa ca "minciuna" de mai sus este doar pe jumatate Link spre comentariu
CIBY2 Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Aoleu, asa este, am spus o bazaconie, bioxidul de carbon se imbuteliaza in stare lichida, oxigenul doar in bazinele/cisternele de depozitare/transport este lichefiat (de aici confuzia), in butelii se incarca in stare gazoasa, nu am facut nici o data golirea dintr-o butelie......Poate reuseste moderatorul si modifica/sterge afirmatia mea de mai sus.Sa nu stearga nimic!Aceeasi idee o aveam si eu ca si tine (si ca noi multi altii!) si din greseala ta si din raspunsul colegului @mkreszan am invatat ceva, faptul ca oxigenul se imbuteliaza in stare gazoasa. Cine vrea sa invete, invata, cine nu, nu.Faptul ca ai recunoscut greseala te absolva, inseamna ca acum stii! Link spre comentariu
nickrvl Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 ...............Faptul ca ai recunoscut greseala te absolva, inseamna ca acum stii! Chiar stiam, asta e de neinteles cum de mi-a scapat "porumbelul", chiar am lucrat vre-o doi ani linga o asemenea statie de incarcare, eram chiar stresat de oxigenul vehiculat destul de neglijent atunci cind veneau cisternele cu "marfa" si le goleau in recipientii/bazinele de depozitare, nu stiu daca intelegeti ce era acolo, pur si simplu pe jos curgea oxigen lichid, brrr, cred ca de acolo mi se trage... Link spre comentariu
CIBY2 Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Atunci nu te mai absolva, dar macar noi am aflat de lucrul asta. Si faptul ca ne-ai mai spus cum este cu descarcarea din cisterne, parca, parca mai imbuneaza parerile! Link spre comentariu
neluelectron Postat Mai 22, 2016 Partajează Postat Mai 22, 2016 nu mai deschid alt topic ,am cumparat un tub de oxigen plin mi-am procurat brener furtune si reductor care este problema reductorul este pentru ARGON si nu se portiveste la prindere la filetul de pe robinetul tubului cu oxigen partea cu filet de la robinet este un pic mai groasa nu stiu exact ce cota trebuie este normal sa nu se potriveasca pot pune ceva reductii ... Link spre comentariu
nickrvl Postat Mai 22, 2016 Partajează Postat Mai 22, 2016 Filetele sint diferite, cu simt de raspundere se poate face o reductie intre filetul de pe tub si regulatorul de Ar... Cel mai bine ar fi daca ai procura totusi un regulator pentru oxigen. Link spre comentariu
mihaighe Postat Mai 22, 2016 Partajează Postat Mai 22, 2016 nu mai deschid alt topic ,am cumparat un tub de oxigen plin mi-am procurat brener furtune si reductor care este problema reductorul este pentru ARGON si nu se portiveste la prindere la filetul de pe robinetul tubului cu oxigen partea cu filet de la robinet este un pic mai groasa nu stiu exact ce cota trebuie este normal sa nu se potriveasca pot pune ceva reductii ... Regulator de oxigen si supape de sens ca vad ca de ele nu zici nimica. Link spre comentariu
neluelectron Postat Mai 23, 2016 Partajează Postat Mai 23, 2016 cumpar un regulator de oxigen dar supapele de sens cum sunt unde le gasesc si unde vin montate ... Link spre comentariu
nickrvl Postat Mai 23, 2016 Partajează Postat Mai 23, 2016 Cred ca a vrut sa spuna opritoare de flacara......, se pot monta atit pe regulator, se desface stutul de gaz si se intercaleaza opritorul, sau pe minerul cutitului, la fel intre stut si miner. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum