wally_gatter Postat Mai 16, 2014 Autor Partajează Postat Mai 16, 2014 Caut ceva cat mai stabil... Link spre comentariu
Marian Postat Mai 16, 2014 Partajează Postat Mai 16, 2014 Pai tocmai ca schema aia a ta poate sa nu fie stabila datorita configuratiei, nu vad cum poate fi stabila fara o compensare. In schimb varianta cu PNP o folosesc de destul de mult timp si mai ales destul de des si nu mi-a facut probleme, deci eu zic ca este destul de "stabila". Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 17, 2014 Autor Partajează Postat Mai 17, 2014 Marian , posteaza aici te rog linkul la schema folosita de tine. Eu o voi modifica daca e necesar sau redimensiona anumite componente inm cazul in care e nevoie pentru cei 12V la 4A necesari mie.. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 21, 2014 Autor Partajează Postat Mai 21, 2014 Am revenit eu cu noua versiune care va fi alimentata dintr-un alimentator de laptop ,alimentare cuprinsa intre 17V si 19V .. Banuiesc ca despre asa ceva era vorba si mai sus: Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 21, 2014 Partajează Postat Mai 21, 2014 Schema gresita! 3055 repeta tensiunea de intrare? Link spre comentariu
iuli09 Postat Mai 21, 2014 Partajează Postat Mai 21, 2014 Cred ca Marian s-a referit la aceasta varianta : Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 21, 2014 Autor Partajează Postat Mai 21, 2014 Schema gresita! 3055 repeta tensiunea de intrare? 3055 sunt comandati de caderea de tensiune de pe R2 de 22 de ohmi . Iuli09 , ce ai postat tu e aceeasi treaba cu ce am postat eu doar ca tranzistorii serie folositi de marian sunt PNP conectati asa cum trebuie , iar eu am folosit NPN .. in schema mea am o imbunatatire , C2 , care imbunatateste rejectia riplului. D2 si D1 la mine in schema sunt folosite ca protectii. R1 este pentru descarcarea lui C1 . Mare branza nu cred ca e , schema putand fi dotata si cu o protectie la scurtcircuitarea iesirii sau adepasirea unui prag de curent prestabilit. Din cate am vazut in foaia de catalog a lui LM317 ,se pot realiza destul de multe circuite. Eu am pus 3 tranzistori serie ca sa impart oarecum disiparea de caldura pe 3 radiatoare pe care le am (si LM-ul are radiatorul lui) , racirea fiind asistata si de un ventilator. In cazul alimentarii cu alimentator de laptop (19V ) , o sa am o disipare de caldura per total de aproximativ 25W . am pus 4 radiatoare destul de generoase ca sa am o racire eficienta. dar pana la realizarea finita , o sa montez toatecele pe cablaj de test , iar pe urma o sa revin cu niste poze ca sa nu fie subiectul acesta doar teoretic , sa vedem totusi si niste rezultate, dar asta nu pot preciza cand , deoarece si eu sunt cam ocupat .. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 21, 2014 Partajează Postat Mai 21, 2014 @wally_gatter Schema este într-adevăr greșită. Bănuiesc că voiai să legi bazele 3055-urilor în colectorul PNP-ului. Chiar și așa, 2N5401 s-ar putea să se cam încingă acolo , un BD140 era mai bine . De asemenea 560Ω este puțin cam mare iar 22Ω sigur este prea mare. Datorită amplificării mari a CFP-ului e posibil să ai și probleme de stabilitate . Link spre comentariu
Marian Postat Mai 21, 2014 Partajează Postat Mai 21, 2014 @Wally din pacate ai lipsuri destul de importante, mai citeste o data ceea ce Dl Miticamy a scris... cam multe probleme dar nu-i bai daca admiti tie insuti ca ai probleme si esti dispus sa le corectezi, daca insa insisti in a pretinde ca de fapt stii tu ce faci, indepartezi pe toti cei care chiar conteaza, de topicurile tale... Ce se numeste conexiunea unui NPN cu colectorul la plus si iesire in emitor? Repetor in emitor ( emitter follower ), ce se reproduce in emitor? simplu, tensiunea din baza minus Vbe, unde este la tine baza legata? la alimentare prin intermediul 22R, tensiunea din bazele NPN-urilor este asadar alimentarea care se reda la iesire... 5401 se deschide gratie 22R cam pe la 30mA curent prin LM si contribuie si el cu cca 20mA la curentul total de sarcina...sa continui? Schema asa cum este n-are cum sa indeplineasca conditiile specificate de tine, adica n-are cum sa mearga, tu ai vazut ceva in schema mea ( prezentata de @Iuli ) si ai incercat sa adaptezi si sa modifici, dar problema este ca-ti lipsesc cunostinte teoretice importante, fara de care practica este irelevanta. Probabil acest mesaj te va supara dar nu este asta scopul meu, nu e prima data cand prezinti solutii gresite, nu e prima data cand insisti in erori, si de aceea acest mesaj se vrea a fi un dus rece, o incercare de a te trezi la realitate, si a te face sa accepti tu insuti ca nu e bine, admiterea unei greseli e primul pas spre remediere. Ajutor cu siguranta se va gasi, important este sa fii dispus sa-l primesti si accepti, si mai ales sa inveti din experientele astea. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 22, 2014 Autor Partajează Postat Mai 22, 2014 Deci , conexiunea este gresita , asta am observat si eu acum , desenarea am facut-o in graba. Nu sunt suparacios , si nu sunt genul care nu-si recunoaste greseala. Eu am simulat configuratia prezentata de mine , iar modelul pe care am lucrat este dat in datasheetul lui LM317 , nu stiam de schema lui Marian, deoarece eu am cautat prin alte locuri, daca stiam de ea nu ma mai complicam. Am modificat doar tranzistorii serie si pe cel care-i comanda. Da , si eu cred ca acel 2N5401 se va incinge , dar cum nu am realizat-o inca practic nu aveam sa stiu cat de tare. In schema originala este 2N2905 ,dar cred ca s-ar preta mult mai bine un BD140 asa cum s-a sugerat. si nu doresc sa inlatur pe toata lumea ca si cum as fi marele atotstiutor, pacat ca am dat asta de inteles, chiar imi prind bine raspunsurile voastre Link spre comentariu
Marian Postat Mai 22, 2014 Partajează Postat Mai 22, 2014 Eu unul nu vad rostul 2N5401, adica daca tot folosesti NPN-uri pune si un tranzistor de comanda in bazele lor mai solid, dar in alta ordine de idei, folosirea de tranzistori serie NPN nu mi se pare o ideie stralucita, mai precisa este varianta cu PNP si mai usor de protejat tranzistorii. Sau asa cum am mai spus, poti folosi variante de astfel de regulatoare la curent mai mare, avantajul principal este simplitatea evidenta, adica doar 2 rezistente si acel regulator fixat pe radiator, nici macar nu-ti trebuie pcb, eventual daca vrei chestiile aditionale cum ar fi C-ul de la adj la masa acompaniat obligatopriu de o dioda de la adj la iesire, dioda inversa intre iesire si intrare, si mai stiu eu ce alte artificii, poti sa le faci pe o placuta mica de test. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 22, 2014 Autor Partajează Postat Mai 22, 2014 Da Marian , dar eu voiam sa impart disiparea de caldura pe 3 radiatoare , de aceea am recurs la schema de mai sus. Ce stabilizator sa folosesc pentru 4A ? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 22, 2014 Partajează Postat Mai 22, 2014 Schema cu TIP36C are fix 3 tranzistori PNP de putere... LM338 suporta 5A, LT1084, ceva mai scump dar foarte performant... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum