Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator 12V la 6A

wally_gatter

Postări Recomandate

As dori si eu o sugestie de schema de alimentare stabilizata capabila sa furnizeze un curent de 5 - 6A la o tensiune de 12V .. alimentarea primeste un max de 18V nestabilizat.. As dori o sugestie de schema cat mai simpla. Eu ma gandeam sa fac un montaj cu doua LM317 , dar s-ar putea sa nu fi gandit bine :rade: . Este cumva vreun LM asemanator dar cu un curent mai mare? Totusi , m-ar interesa si o alta varianta cu o cadere cat mai mica de tensiune , pentru ca locul unde vine plasat montajul are o racire si posibilitate de racire deficitara.. eu la iesire trebuie sa am 12V , iar ca intrare as pune cat mai apropiata tensiunea , ca sa am si disiparea mai mica. Am luat in considerare si variatia alimentarii , care ar fi undeva de 30% maximum..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• wally_gatter

11

• UDAR

6

• Marian

5

• pinky

2

Top autori în acest subiect

LM317 este normal garantat la 1,5A . Pentru 5A există LM338 cu circa 2,5-3V cădere la acest curent. Asta înseamnă să ai minim 14,5V la intrare deci poți avea maxim 1,3*14,5 = 19V deci 35W disipație. Există scheme cu cădere redusă ( Low Drop ) de sub 0,5V cu MOSFET și sub 1V cu bipolar ( cred că s-au publicat și pe acest forum ) dar variația intrării crează oricum probleme. Ai avea însă doar 16,5-17V la intrare maxim deci sub 25W . Nu câștigi prea mult.

Link spre comentariu

Un convertor dc-dc sau chiar ac-dc e numai bun pt spatii mici,eficienta maxima si disipare minima de temperatura.Daca folosesti o sursa in comutatie,scapi de stabilizator,acum depinde ce alimentezi.

Link spre comentariu

LD1084, un regulator liniar serie in genul LM317 ( adica aceeasi schema ) numai ca acesta este low drop, ceva mai mult de 1V la 5A, se pt obtine fara probleme 6A daca diferenta Vin-Vout este pastrata intre cam 2,5 si 10V, adica alimentarea poate fi intre minim 14,5 si maxim 22V, orice variatie in aceasta plaja nu va afecta iesirea, sau oricum prea putin ca sa conteze.

Link spre comentariu

Sustin si eu varianta cu dc-dc converter datorita disiparii termice reduse.

Aici: viewtopic.php?f=14&t=97189&start=120 s-a discutat despre diverse variante. Eu am facut 2 variante. Varianta de pe site-ul danyk poate sa urce si sa coboare tensiunea si poate fi alimentat intr-o plaja destul de mare de tensiuni. Nu am verificat daca tensiunea de iesire este constanta in conditiile de tensiune fluctuanta pe intrare. Dar cred ca e constanta.

Este relativ usor de construit. Montajul meu are dimensiunile 100x55x45 mm.

Spor la construit.

Link spre comentariu

Sigur, răspunsul standard este : ”Comutație dacă vrei disipație mică !” Așa o fi , dar mai calculați. Am arătat mai sus că se obține cu un LoDrop , la 30% variație a intrării , maxim 25W disipație. Dacă se optimizează variația intrării - nu intru acum în amănunte - și se folosește un LoDrop cu MOSFET , se poate coborî sub 20W. Acum , să calculăm 60W ieșire ( 12V x 5A ) / 80 W intrare = 75% . Cât credeți că se câștigă cu un SMPS ? Și 75% era la tensiunea maximă la intrare , la tensiunea medie e 86%!Părerea mea personală : la abordări de amator , la tensiuni de intrare cu ceva mai mari ( nu cu mult mai mari ) decât tensiunea de ieșire , NU se justifică SMPS!

Link spre comentariu

Cred ca voi recurge la un circuit integrat specializat , iar disipatia de caldura va di tot cam aceeasi , doar ca va fi ceva mai simpla schema , respectiv montajul. spatiul in care trebuie incadrat montajul este mic , si cum ziceam racirea e deficitara. Totul merge intr-un aparat facut la modul economic , din punct de vedere al spatiului. Va multumesc pentru idei. :dans:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
wally_gatter

Am renuntat la vreo 2 A , dupa niste masuratori practice am ajuns la un consum de 3,6A , deci voi face un alimentator capabil sa livreze 4A la o tensiune de 12V .. Am calculat si tatonat piesele ca sa obtin asta cu 4 circuite LM317 , fiecare fiind pus la munca sa livreze 1A , deci implicit o sa am o disipare de caldura relativ normala. Pana la urma a trebui sa prevad si ventilarea , locsorul fiind mic totusi permite un ventilator. Aceeasi schema o voi folosi si la un viitor proiect care il voi posta aici la sectiunea "Proiectul meu" .Ca sa nu mai lungesc degeaba vorba postez mai jos schema cu pricina ,la care am recurs. Schema e realizata teoretic , mai ramane sa comand niste piese ca sa pot face si un test inainte de a realiza cablajul final. Sper sa fie si altora de folos schema de fata: 

Posted Image

Link spre comentariu

Mi se pare muuult prea complicata schema asta! 3xLM317 = un bipolar.

Vezi topicul in care smilex a postat o schema f buna, pe care marian a realizat-o si postat-o si prin alte subiecte!

Link spre comentariu

Pe lângă faptul că e foarte complicată am rezerve privind repartiția curenților în mod egal - diferențe prea mari între integrate ar putea duce chiar la ambalarea termică a celui cu referința mai mică . De asemenea la amplificarea ridicată în buclă s-ar putea să apară probleme de stabilitate.

Link spre comentariu
wally_gatter

Schema este din foaia de catalog a lui LM317 , data chiar de National Semiconductor . Rezistentele de 0R1 sunt pentru egalarea curentilor , doar ca ar trebui sa le recalculez. deci le voi pune de 1,2 ohmi . Iar referinta este comuna pentru toate cele 4 folosite de catre mine.

Pentru referinte ca scheme atasez Foaia de catalog cu pricina : LM317.pdf

Link spre comentariu

Aproape... La ei e 0.2R la 1.33A deci 267 mV pe rezistență, la tine e 0.1R la 1A deci 100mV pe rezistență. La ei e LM308 compensat (puternic) cu 200pF , la tine e LM358 cu compensarea internă. Și oricum , o schemă de aplicație e una , o schemă finală , funcțională și testată e alta.

Link spre comentariu
wally_gatter

Schema lor foloseste un AO iar eu folosesc alt model de AO .. Banuiesc ca la proba practica va trebui sa introduc si compensare.

Sau . voi recurge la cu totul altceva , in cazul in care apar probleme , adica voi alimenta totul dintr-un alimentator de laptop , si voi folosi tot un LM ca stabilizator , care in paralel va avea 3 bipolari pentru o iesire de 12V la 4A .

Link spre comentariu

Ideea nu e că schema aia , până la urmă nu e bună, se pot rezolva problemele. Ideea e că poți rezolva mult mai simplu cu scheme cunoscute și verificate cum ar fi , de exemplu, schemele cu UN SINGUR LM317 și 1-2 tranzistori PNP. Sunt câteva subiecte pe aici  despre ele. Sau , pur și simplu , cum s-a mai sugerat LM338 sau LD1084 sau... . Pînă la urmă puterea disipată deci problemele de răcire NU depind de schemă ci de diferența de tensiune intrare-ieșire ( plecând de la ideea că ai un curent dat ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări