Mondan Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 O problema care nu mi-am pus-o pana acum.Am 18V (stabilizat) din care vreau sa fac 12V sa alimetez un consumator (ventilator).a) pot sa pun un 7812 sau b) sa pun un zerner de putere de 5V serie (5+12=18).Cum va fi disiparea de caldura in ambele cazuri ? La fel ? Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 La fel ?Da, P = U x I, unde U este caderea de tensiune pe dispozitiv si I curentul prin el.In alta ordine de idei, corect este Zener nu Zerner. (5+12=18). De cand?Eu stiam ca 5 + 12 = 17. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 Ptr un amărît de ventilator poţi folosi şi o rezistenţă de putere. Începi de la o valoare mai mare, să zicem 220 Ohmi/3W şi scazi pînă obţii turaţia care-ţi place, fără să arzi ventilăreţul. Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 O rezolvare simpla cum spunea si zal, se scade rezistenta pana ai 12V pe ventilator. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Chiar şi mai puţin dacă trebuie să fie silenţios. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum