Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sa construim un magnetofon artizanal

Dominicue

Postări Recomandate

Se schimbă cond din oscilator C5,6,8 ptr 70kHz cu unii mai mici, nu mai reţin exact valorile, parcă 3300pF şi 6800pF, iar la capetele de ştergere, măsoară şi inductanţa lor, nu doar rezistenţa bobinelor.Atenţie că sînt două modele de oscilatoare, unul moştenit de la 203 cu GT404 şi altul mai nou cu KTxxx.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 212
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dominicue

82

• zal

48

• franzm

28

• miron1947

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se schimbă cond din oscilator C5,6,8 ptr 70kHz cu unii mai mici, nu mai reţin exact valorile, parcă 3300pF şi 6800pF, iar la capetele de ştergere, măsoară şi inductanţa lor, nu doar rezistenţa bobinelor.Atenţie că sînt două modele de oscilatoare, unul moştenit de la 203 cu GT404 şi altul mai nou cu KTxxx.

Eu am modulul de la 203 cel cu GT404.Privitor la inductanta am inteles , insa rezultatele practice vorbesc de la sine , capul de stergere tesla functioneaza mult mai bine decat capul original folosit de majak.Am patit-o cu capul original , nu reuseam sa sterg complet unul din canale ( mai exact canalul drept) , orcat am reglat azimutul capului , ba mai mult am facut rost si de un cap (de stergere) nou de majak si degeaba acelasi rezultat .Dupa ce am montat capul tesla , nu am mai avut probleme cu canalul drept , ma refer la stergere.Cum va explicati asta?
Link spre comentariu

Multe firme au dat-o de gard cînd au trecut de la tehnica tuburilor la cea a semiconductorilor, dar nu din pricina siliciului ci a pieselor adiacente, pasive, mecanici..............La oscilatorul de Majak poţi face şi bias reglabil prin varierea tensiunii de alimentare cu circa +/-3V.

Link spre comentariu

Cum va explicati asta?

Prin calitatea slaba a componentelor Tesla ;-)
Sa inteleg prin aluzia de mai sus , ca pe dumneavoastra va deranjeaza, ca eu si colegul ZAL nu agreăm electronicele Tesla.Mi-e unul nu-mi place ce a facut Tesla decat cu exceptia capetelor de magnetofon, pe astea le-au reusit in rest, cam tot ce au facut a fost ( in doru lelii )
Link spre comentariu

[quote="zal"

La oscilatorul de Majak poţi face şi bias reglabil prin varierea tensiunii de alimentare cu circa +/-3V.

Buna ideea , chiar nu m-am gandit la asta .

S-a notat :da

Link spre comentariu

Vreau sa te intreb: Daca reusesti sa construiesti mag-ul,unde mai gasesti benzi (noi) pt.a inregistra ceva pe ele? :nas: Si eu am un Unitra M2405 stereo care as vrea sa-l reconditionez,dar la partea mecanica mai am de lucru!(a cazut de pe umar,aprox.1,5 M),rotorul trebuie centrat+componentele mecanice asociate mecanismului! Si o intrebare importanta (pt. mine cel putin),aprox. ce greutate va avea? :nas:

Link spre comentariu

Sa inteleg prin aluzia de mai sus , ca pe dumneavoastra va deranjeaza, ca eu si colegul ZAL nu agreăm electronicele Tesla.Mi-e unul nu-mi place ce a facut Tesla decat cu exceptia capetelor de magnetofon, pe astea le-au reusit in rest, cam tot ce au facut a fost ( in doru lelii )

Gusturile nu se discuta. Eu am cautat sa înteleg ce a urmarit proiectantul. Pentru ca nu vreau sa ma limitez la a reproduce, copia, clona sau cum vreti s-o numiti.Daca modificati tensiunea de alimentare a oscilatorului de stergere si premagnetizare, nu uitati sa verificati atenuarea de stergere si calitatea semnalului de premagnetizare (distorsiuni).
Link spre comentariu

Asta depinde de bandă, ca şi la casete. Aveam odată o bandă Pyral CrO2 care-i trebuia nivel mare de premagnetizare. Aveam liceul lîngă Radiodifuziune şi mai găseam bandă la gunoiul lor. :rade:

Link spre comentariu

Vreau sa te intreb: Daca reusesti sa construiesti mag-ul,unde mai gasesti benzi (noi) pt.a inregistra ceva pe ele? :nas: Si eu am un Unitra M2405 stereo care as vrea sa-l reconditionez,dar la partea mecanica mai am de lucru!(a cazut de pe umar,aprox.1,5 M),rotorul trebuie centrat+componentele mecanice asociate mecanismului! Si o intrebare importanta (pt. mine cel putin),aprox. ce greutate va avea? :nas:

De reusit sigur voi reusi sa-l construiesc .Benzi noi se gasesc mai mult de atat inca se mai fabrica , productia firmei RMG a fost preluata din 2011 de catre firma franceza Pyral .Eu am luat recent de pe internet 2 bucati banda RMG/Pyral -LPR35 -echivalent BASF( nu pot sa spun pretul ca nu stiu daca am voie) , benzile sunt fabricate in octombrie 2013 si tot ce pot spune despre ele este ca... am ramas masca la propriu la cum poate inregistra un Majak 203 pe o astfel de banda, sincer nici nu credeam ca majak este capabil sa traga asa pe o banda de calitate , dinamica mare + un spectru bogat sonor si un timbru sonor ( fara inalte metalice si cu un bass plin).Asa ca benzi noi chiar se gasesc , doar sa te tina buzunarul.In ce priveste greutatea magnetofonului , este oarecum greu de apreciat ce greutate va avea magnetofonul la final .Hai sa zicem asa , daca un majak 203 are aprox 12 kilograme ( si o parte din el este plastic) , atunci apreciez ca un magnetofon contruit artizanal ( cu sasiu metalic solid, 3 motoare , bloc de capete construit din alama masiva sau aluminiu , lateralele carcasei din lemn de esenta tare , etc etc ) poate ajunge lejer la dublul greutatii unui majak adica undeva pe la 24 de kilograme.Daca nu este mare secret , de ce pentru dumneavoastra ar fi asa de importanta greutatea???
Link spre comentariu
Felicitari !!!

Sper sa-ti iasa asa :

Chiar asa nu as vrea sa iasa ca s-ar putea sa am probleme cu cei de la Revox :ras: ( drepturi de autor)

Multumesc , banuiesc ca felicitarile sunt pentru curajul pe care il am , de a ma apuca de un astfel de proiect .

Si eu sper sa iasa ceva misto :da

Si inca ceva consider ca nu exista limite in a crea construi ceva decat limitele pe care ti le impui tu insuti ca individ...asa ca .

Link spre comentariu

Daca nu este mare secret , de ce pentru dumneavoastra ar fi asa de importanta greutatea???

Poate ca vrea sa va vânda un antifurt (ca alea pt laptop-uri) :rade: Un Telefunken M5 cântareste vreo 50kg (depinde de dotare).@Zal: Cap stergere cu întrefier dublu.
:ras: :ras: Buna poanta ...Asadar colegul care era curios de ce greutate ar avea in final magul , vrei sa ne vinzi ceva sisteme antifurt ?????? Sau te gandesti ca ai vrea si tu un exemplar de mag artizanal pe care sa-l cari pe umar????Nu de altceva dar daca ai de gand sa-l cari pe umar ca si pe Unitra s-ar putea sa-ti cada umarul :ras:Am vazut un Telefunken M5 si sunt tare curios din ce material o fi facuta rola presoare ca din cauciuc sigur nu este.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări