Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sa construim un magnetofon artizanal

Dominicue

Postări Recomandate

ASC 6000 sau 6002

http://elektrotanya.com/asc_as-6000_6002_6004_sm.pdf/download.html

...pot sa spun ca bate B77 cu mult atat la mecanica cat si la electronica,am facut niste REC cu el de nu_mi venea sa cred...in general la toate care ies din service trebuie sa nu fie diferentza intre calitatea sunetului in mod play sau rec fata de ...cd player.

ASC_ul are mai multe completari la service manual ,le am cam pe toate,daca e cineva interesat le pun pe net.In prima faza pare dificil asc_ul din punct de vedere al reparatziei apoi cand intzelegi cum functzioneaza ..incepe sa_tzi intre la suflet.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 212
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dominicue

82

• zal

48

• franzm

28

• miron1947

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu am construit (inca) un magnetofon dar,pot sa spun ca am restaurat complet cateva sute...

Chiar daca nu ati contruit inca un magnetofon , puteti linistit pe parcursul topicului sa ne ajutati cu sugestii idei , pe baza experientei dumneavoastra practice in depanarea magnetofoanelor , unde ati intalnit diverse solutii tehnice si bine inteles avantajele/dezanvantajele acestora .

Sa vedem de-a lungul timpului din atatea experiente ale fiecaruia dintre noi ce se va contura.

Eu presimt ca se va contura ceva bun , pentru toti cei care vor sa-si construiasca magnetofon si nu numai .

Link spre comentariu

..uite ceva interesant...tot la ASC...controlul tensiunii in banda se face cu niste optocuploare proportzionale care in functzie de tensiunea in banda actzioneaza asupra comenzii motoarelor in sensul franarii acestora mai mult sau mai putzin...e mult de discutat pe tema asta ..dar daca vretzi o ..facem.Sunt inca la munca acum..dar seara cand ajung acasa am ceva timp... :da

Link spre comentariu

Pai este destul de greu de estimat dinainte cam ce ordin de marime ar avea bugetul .Daca ar fi sa fac o estimare aproximativa desi nu este sigur , hai sa zicem ca in timp s-ar putea face cu un buget de la 2500 pana 3000 de ron, insa depinde foarte mult asa cum sa spus si la inceputul acestui topic de accesul la prelucrari mecanice de precizie , apoi intervine partea electronica unde iti trebuie componente de calitate , asta daca nu vrei sa construiesti un lucru de mantuiala, eu personal nu vreau lucru de mantuiala mai ales ca este pentru mine.Nu am de gand sa ma poticnesc de frica depasirii bugetului( am constientizat foarte bine ca va trebui sa cheltui niste bani ) , ori fac ceva de calitate ori o las balta .Constructia unui magnetofon direct drive nu cred ca se adreseaza celor care vor sa aloce un buget fix pentru constructia lui .Vorba cantecului nu poti avea MERCEDES cu banii pentru o caruta ,si pot spune ca de-a lungul timpului am invatat bine acest lucru , lovind-uma si eu ca oricare dintre noi de problema bugetului fix si a pretentilor cu carul , nu merge.

Link spre comentariu

Defineşte principalele caracteristici ale magului ce trebuie proiectat, ca să faci un necesar de piese, module...Exemplu: 3 motoare (cauţi motor central şi motoare laterale potrivite cu rolele folosite), 3/6 capete (aici se complică construirea blocului de capete şi acţionările lui), viteze... etc.Dacă ai posibilitatea, blocul de capete fă-l din tablă de alamă de 4-5mm grosime. Toate distanţierele fă-le din alamă, ptr întreruperea influenţei magnetizării accidentale a şasiului asupra capetelor.Adună electromagneţi, de preferat la 24V minim. Dacă mecanica va fi simetrică, ai nevoie de perechi. Atenţie la tipul lor, există cu acţionate rapidă sau lentă, în funcţie de profilul bolţului. Exemplu sînt cei de la Rostov.Nu cred că-ţi dai seama acum la ce treabă sisifică te înhami.

Link spre comentariu

Defineşte principalele caracteristici ale magului ce trebuie proiectat, ca să faci un necesar de piese, module...Exemplu: 3 motoare (cauţi motor central şi motoare laterale potrivite cu rolele folosite), 3/6 capete (aici se complică construirea blocului de capete şi acţionările lui), viteze... etc.Dacă ai posibilitatea, blocul de capete fă-l din tablă de alamă de 4-5mm grosime. Toate distanţierele fă-le din alamă, ptr întreruperea influenţei magnetizării accidentale a şasiului asupra capetelor.Adună electromagneţi, de preferat la 24V minim. Dacă mecanica va fi simetrică, ai nevoie de perechi. Atenţie la tipul lor, există cu acţionate rapidă sau lentă, în funcţie de profilul bolţului. Exemplu sînt cei de la Rostov.Nu cred că-ţi dai seama acum la ce treabă sisifică te înhami.

1 Tocmai ca stiu la ce m-am inhamat si nu ma sperie catusi de putin .2 Caracteristile magnetofonului:sasiul din tabla galvanizata de 4mm ( o am deja ) , 3 motoare din care cele laterale sa poata duce si role de 26 ( motorul central il am deja ) / 3 capete ,palpatoare pentru controlul intinderii benzii atat la redare cat si la derulare, electromagneti am deja 2 bucati merg pana 30 V sunt cu actionare rapida , pot face rost si de rostov nu e problema , blocul de capete poate fi facut foarte bine si din duraluminiu prin frezare rectificare, ghidajele de banda toate mobile pe rulmenti , nu exclud si modificarea pe rulmenti a motorului central ( care are bucse ) .2.1 Partea electronica: pitch control pe motorul cabestan ( am deja o posibila schema chiar de la dumneavoastra ) ,pe motoarele laterale as merge pe combinatie de frinare mecanica si electronica 2.2 Pe partea audio , posibilitatea monitorizarii tape /source ,circuit de reducere a zgomotului gen dolby sau altele vom discuta pe parcurs, vumetre pe leduri cu cel putin 20 led-uri pe canal , posibilitatea ajustarii biasului la inregistrare. 3 Daca traiam inca in epoca comunista ( cand abia gaseai ce sa mananci) as fi inteles remarci de genul < stii la ce te inhami????>4 Acum gasesti de toate numai sa ai vointa si ceva bani.5 sunt constient ca nu voi construii magul peste noapte ( poate va dura un an sau doi , nici o problema sunt inca tanar )
Link spre comentariu

...daca il faci cu 2 role presoare e pacat sa nu fie auto_revers,nu e chiar asa de complicata mecanica.Vezi manualele service de la Akai sau Teac,mie,cel putzin ,mi_a placut stilul japonezilor.Iar daca vrei un link bun despre mag_uri uite aici la Jürgen Heiliger cum se calibreaza un ASC 600x fara multe aparate de laborator.. :rade:

http://new-hifi-classic.de/forum/index.php?topic=4908.0

Eu,personal ,am o alta metoda de calibrare ,folosesc generatorul de audiofrecventza,osciloscopul si un audioanalizer,dar in esentza seamana mult cu cea a lui Jürgen.Ce pot sa spun e doar ca ...daca nu vezi in ce pozitzie e SW_ul Monitor_Tape...nu stii care e CDPlayer_ul sau mag_ul... :rade:

Intre timp a postat skaarj....app de motoarele pas cu pas...direct_drive...a fost o incercare in alt domeniu,turntable...in schimb nu a mers,in Hi-fi se prefera moatoare sincrone si transmisie prin curea cu platan de inertzie.

Astfel se amortizeaza vibratziile motorului si nu apare efectul de Wow and flutter.Ca sa fac o paralela intre mag_uri si pick_up_uri...vedetzi cate kile are un platan de Transrotor sau altul asemanator.Faza cu motoarele o studiez de catziva ani buni si in final dupa 150 milioane de teste am ajuns la concluzia ca motorul sincron cu magnetzi permanentzi e cel mai potrivit in hi_fi.Am testat vibratzii,interferentze electromagnetice,cuplu,stabilitate viteza de rotatzie, posibilitate de reglaj fin ...usw.In schimb necesita o sursa de alimentare stabila in frecventza.Toate astea au fost facute intr_un proiect pt un ..pick_up..mai deosebit.Pt mag_uri ..habar n_am ...inca nu am tunnat vreun motor.

Link spre comentariu

Buclă închisă am făcut foarte frumos cu un singur motor de Rostov şi două role presoare la un bloc de capete vertical şi simetric, cum e la unele maguri Sony şi Technics. Nu e nevoie de curele şi alte angrenaje primitive..........................Paralele între pick-up şi mag nu prea se pot face, motoarele şi rolul lor e diferit.

Link spre comentariu

@zal,eu am vazut la sony TC765 sistemul ala cu 2 volante si motorul de antrenare montat in triunghi.Totusi se foloseste curea de transmisie si la modelul asta chiar e ...,,sanatoasa''.Nu stiu exact la ce te referi cand zici ..,,fara curele si angrenaje primitive''...sau nu ..vad.Fara curele sunt doar cu o singura rola presoare gen revox b77..

Link spre comentariu

Buclă închisă am făcut foarte frumos cu un singur motor de Rostov şi două role presoare la un bloc de capete vertical şi simetric, cum e la unele maguri Sony şi Technics. Nu e nevoie de curele şi alte angrenaje primitive.

Si ati redus în acelasi timp efortul radial în lagarul axului de antrenare. Ati folosit forte de apasare diferite la cele doua role presoare?

Fara curele sunt doar cu o singura rola presoare gen revox b77..

Exceptie Nakamichi (recunosc, sunt casetofoane) si unele modele de Nagra.
Link spre comentariu

...naka dragon,stiu ca e fara curele,am reparat 5-6 buc,in schimb tampenia aia de auto_azimuth te scoate din mintzi...pana o pui la punct...prefer rx505 sau aiwa xk-s9000 eventual TA2900 de la onkyo...aparate cumintzi.. :da ..si ..tot n_am intzeles cum e cu modelul lui zal...fara curele.

Link spre comentariu

Cam asa, plus câteva caractere de umplutura ca sa ating numarul de minim 15. Si uite asa, iar am fost prea încet.Iar pentru cei care se tem de rolele presoare; sa stiti ca se poate si fara role presoare (Uher omega drive).

Link spre comentariu

Da, exact aşa, cu mici variaţiuni de proiectare de la o firmă la alta. Technics folosea un bloc cu 4 capete, fie 2 piste simplu, fie 4 piste cu revers.Inversarea sensului de rotaţie se face simplu, cu un releu, dar trebuie asigurată frînarea motorului direct, la cel de Rostov am decupat ecranul şi al montat o frînă cu pîslă acţionată de un elmg mai mic, CDB4121 se ocupa de temporizare şi comanda elmg şi releul (555 era rar). 10 secunde erau suficiente ptr motor să reintre în turaţie inversă, cu tot cu frînare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări