Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sa construim un magnetofon artizanal

Dominicue

Postări Recomandate

am pe canalul stang un zgomot de fond ( doar cand ruleaza banda)

Vedeti sa nu fie un contact imperfect(oxidat) al tresei in conectorul cablurilor care merg la capetele de citire.

Eu stiu ca au post-176697-0-30127600-1399630415_thumb.gif conectari de masa separate pe canal.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 212
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dominicue

82

• zal

48

• franzm

28

• miron1947

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Conectorii inclusiv cel al capetelor de redare i-am verificat si ras-verificat .

Conectorii intra ferm in mufele de pe placa preului am verificat cu lupa chiar pini conectorilor !!!

Zgomotul suprapus ce l-am depistat pare a avea caracteristica unui zgomot ALB dar cu intensitate mare si se mai aude foarte slab un fel de pulsuri ( cu intensitate mica )

Si ca sa pot auzi cat mai bine acel zgomot am procedat astfel , am pus o banda NOUA si am inceput sa inregistrez fara semnal ascultand doar zgomotul de fond ( PE TAPE ) pe canalul drept este prezent zgomotul normal de fond al unei benzi ( zgomot ROZ ) cu intensitate foarte mica , iar pe canalul stang este prezent suprapus peste zgomotul normal acel zgomot ( ALB ) cu intensitate mare !!!

Link spre comentariu

Da, conectica e o parte slabă, nu au folosit cuple aurite, doar stanate sau argintate.

Sigur ai observat abia acum acel zgomot? Poate era dinainte acolo, de la integratele din calea audio.

Era un proiect în vechea formă a forumului despre reconstruirea Rostovului, partea audio. Acum nu-l mai găsesc.

Editat de zal
Link spre comentariu

Vedeti sa nu fie un contact imperfect(oxidat) al tresei in conectorul cablurilor care merg la capetele de citire.

Eu stiu ca au Posted ImageConector.GIF conectari de masa separate pe canal.

Pai din ce vad eu in poza masa e comuna ... sau nu vad eu bine ????

Atunci sa caut alti conectori ( mai de calitate ) cu mufele aferente ????

Sau sa incerc sa scot pinii la conectorul capetelor si sa vad daca nu cumva in locul unde este firul setrizat in pin sa fie urme de oxidare !!

O sa incerc si cu conectorul /conectorii desi , anomalia a aparut din senin chiar in timpul functionarii , de aceea ma si gandesc sa nu fie vreo componenta defecta ( rezistenta / c-uri nepolarizat ceramic / sau poate chiar FET -ul )

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Pe placa, dar la conector masa(tresa) ajunge pe pinii 4 si 5, deci separat pe fiecare canal.

Sau sa incerc sa scot pinii la conectorul capetelor si sa vad daca nu cumva in locul unde este firul setrizat in pin sa fie urme de oxidare !!

Firele sunt lipite cu cositor nu sertizate, scoateti conectorul din mufa curatati-l, de preferat cu spray de contacte si vedeti daca se rezolva problema aparuta,

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Pe placa, dar la conector masa(tresa) ajunge pe pinii 4 si 5, deci separat pe fiecare canal.

Firele sunt lipite cu cositor nu sertizate, scoateti conectorul din mufa curatati-l, de preferat cu spray de contacte si vedeti daca se rezolva problema aparuta,

La mine sunt firele sertrizate in conector , o sa curat cu spray de contacte si mai vedem dupa aceea !

Si cred ca le voi cositorii firele respective .

Rostov-ul meu este fabricat in 89 si poate este un exemplar mai prost facut .

Multumesc pentru informatie

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Da, conectica e o parte slabă, nu au folosit cuple aurite, doar stanate sau argintate.

Sigur ai observat abia acum acel zgomot? Poate era dinainte acolo, de la integratele din calea audio.

Era un proiect în vechea formă a forumului despre reconstruirea Rostovului, partea audio. Acum nu-l mai găsesc.

Zgomotul nu era prezent inainte nici macar cu condensatorii vechi , dupa ce am schimbat condensatorii anomalia a aparut dupa 3 zile de utilizare !!!

Sertizate, ati pus un r in plus.

Imi cer scuze pentru ortografie .

Link spre comentariu

dupa ce am schimbat condensatorii anomalia a aparut dupa 3 zile de utilizare

Daca aveti osciloscop puteti urmarii regresiv semnalul pana ajungeti la punctul/piesa care produce zgomotul.

P,S.

Vad ca ati trecut de la constructia unui magnetofon la reparatia unui Rostov, ati renuntat la prima idee?

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Daca aveti osciloscop puteti urmarii regresiv semnalul pana ajungeti la punctul/piesa care produce zgomotul.

P,S.

Vad ca ati trecut de la constructia unui magnetofon la reparatia unui Rostov, ati renuntat la prima idee?

Nu am renuntat la prima idee si nici nu am de gand .

Daca se impune voi deschide alt topic avand ca subiect reparatia unui Rostov .

Am pus aceste intrebari in acest topic , pentru ca in afara de problema cu acest zgomot magnetofonul functioneaza perfect .

Daca sunt prea off topic , atunci nu mai pun intrebari avand ca subiect ROSTOV 105 S1

Osciloscop din pacate nu am deocamdata , si imi dau seama ca se impune sa-mi fac rost de unul macar de imprumut!!

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Am un Hameg simplu (cred ca 103) si cam obosit (luminozitate mica). Daca acceptati sa-i acordati azil, vi-l aduc în Iunie

Link spre comentariu

Am un Hameg simplu (cred ca 103) si cam obosit (luminozitate mica). Daca acceptati sa-i acordati azil, vi-l aduc în Iunie

Pai azil as putea sa-i acord .

Si cred ca mai bine ar fi sa discutam pe PM ca deja devenim OFF rau de tot !

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Ca sa nu mai fiu OFF TOPIC inchei subiectul Rostov prin a spune ca am rezolvat problema zgomotului de fond de pe canalul stang .

Multumesc colegilor ZAL , Miron  1947 , Franzm .pentru informatii si pentru sprijin :aplauze :aplauze .

Problema rostov-ului era simpla de tot si anume CAPETELE DE REDARE , desi la ochi pareau in regula nu erau , asa ca am inlocuit capetele cu altele ce le aveam prin zestre tot de Rostov si zgomotul a disparut ca prin minune :reytre astfel ca magnetofonul merge perfect !!!

Link spre comentariu
Vizitator

...sigur nu erau ..magnetizate?

Aceeasi chestie am avut_o la un revox si l_am demagnetizat vreo 3 zile la rand ,din ora in ora ...pana si_a revenit.Mentzionez ca nu am vrut sa le dau jos ,iar demagnetizor am unul bun,cu toate acestea nu au iesit din prima deoarece erau prea puternic magnetizate.Probabil au stat mult timp pe langa vreun magnet sau vreo boxa .Ca efect,pt ca e ciudat rau de tot,apare un zgomot de fond ...cand vrea el.Am verificat totul in revox_ul ala,filtraje,surse...nimic...era de la capete..  :d

Link spre comentariu

Posibil sa fie magnetizate la asta nu m-am gandit , desi stiam ca mai ales capetele gen GX  ( desi nu e cazul capetelor  Rostov )  se magnetizeaza destul de repede !

O sa ma pun sa demagnetizez capetele date jos si cand oi mai avea nervi o se le pun inapoi sa vad cum se comporta !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări