Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf 400/24V 120VA

coco243

Postări Recomandate

Am un traf de 400Vac/24Vac 120VARezista pentru alimentarea a 9 bobine de contactoare, fiecare bobina consuma 4.5VA si ia 30VA la anclansare si un bec de 60W?Puterea totala a bobinelor contactoarelor ar fi 9x4.5VA=39.5VA, in cazul in care ar fi toate energizate +60W= aprox 100VA.Ce ma depaseste este puterea ce o ia la inceput, cand se energizeaza. Cine ma ajuta si pe mine sa-mi fac o idee de dimensionare a transformatoarelor tinand seama de puterea ce o absorb bobinele transformatoarelor la inceput si de faptul ca nu toate bobinele sunt energizate in acelasi timp? Multumesc,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• coco243

4

• mihaighe

2

• valangjed

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Daca nu cupleaza mai multe contactoare simultan eu zic ca merge, cam la limita ce-i drept in cazul in care ai 8 bobine si becul alimentate si vrei sa cuplezi si al 9-lea contactor.

Link spre comentariu

Pai si daca imi cupleaza 3 odata si am si becul? Ce risc e mai mare? Sa mi se duca trafu in timp sau sa se decupleze contactorii aiurea? Pe mine ce ma framanta este puterea aia mare de 30VA ce o absorb bobinele la inceput. Daca este depasita pentru scurt timp dar des capacitatea de 120VA a transformatorului din aceasta cauza este problema?Nu stiu cum sa ma descurc cu dimensionarea si ce efecte are depasirea de putere pt scurt timp.

Link spre comentariu

Am un traf de 400Vac/24Vac 120VARezista pentru alimentarea a 9 bobine de contactoare, fiecare bobina consuma 4.5VA si ia 30VA la anclansare si un bec de 60W?Puterea totala a bobinelor contactoarelor ar fi 9x4.5VA=39.5VA, in cazul in care ar fi toate energizate +60W= aprox 100VA.

Stai ca nu te inteleg?9 contactoare 4,5 VA in regim de lucru30VA in regim de anclansareatunci cum la tine a iesit 100VA ca la mine 9x30VA face 270VA(de asta ai nevoie la cuplare),fara sa mai spunem ca daca becul este aprins nu mai ai utili decat 60 VA pentru contactori .Sa inteleg ca prin "energizate" consideri regimul in care contactorul este cuplat ?sau regimul tranzitoriu de cuplare?Dupa mine puterea este prea mica ,risti sa ai o decuplare accidentala la vreun contactor si asta este nasol.Rezistenta filamentului becului este foarte mica si la cuplare va baga un soc de curent care iar nu este bun.Nu conta prea mult pe faptul ca traful va putea prelua socurile de putere,in trecut trafurile din masinile unelte erau de 2 tipuri:TMA TMAC TMAC erau cu o treapta de putere sub TMA ,in sensul ca un TMAC DE 160VA era cat un TMA de 250VA ca dimensiuni si performante in asa fel in cat masinile unelte care aveau asazisul "regim greu" beneficiau de trafuri de alimentare supradimensionate.De obicei masinile unelte aveau 2 trafuri de alimentare -unul pentru partea de forta si iluminat-si altul pentru comanda si electroventile ,ambreiajuri etc.nu este o regula dar cam asa era .Trebuie sa ai in verere si tipul becului de la lampa:-daca dulia este E27 pe acest tip de dulie gasesti becuri si de 40VA si de 60 si sant si de 100,ce te faci daca se arde becul si din ignoranta operatorul de pe masina pune unul de 100VA ca pentru el "este tot de 24"http://www.eindustrial.ro/product.php?id_product=189
Link spre comentariu

Eu prin energizate, vreau sa spun ca este regimul de lucru in care bobina este deja cuplata.Si atunci am 9 contactoare x 4.5 = 40.5VA + 60W becul = 100.5VA putere necesara. Daca nu cresesc, in documentatiile ce le-am atasat se numeste sealed power.Acum, tot din documentatiile atasate calculez inrush power care este egala cu = 9*30VA + 60W= 330VA.In documentatia ce am citit-o eu era data o formula pentru urmatorul parametru:Selection Inrush Va = radical din ( (VA sealed)^2 + (VA inrush)^2 ) = radical din ( 100.5^2 + 330^2 )= 344.964VA.Iar in tabelul din documentatia mea pentru un traf ce are pe placuta 105VA ii corespunde un inrush VA de 407VA.Si eu zic ca ar fi bine.Dar va rog sa imi confirmati si mie ca nu gresesc.Stie cineva de ceva standarde? Eu am vazut tabelul asta in 2 documentatii dar nu precizau si standardele.Daca dati pe google "control circuit transformer selection" veti gasi documetatia ce am gasit-o si eu.Acolo arata ceva despre cum sa alegi asa ceva. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu ceva confirmari.Obs:Am atasat ceva documentatie si cred ca mi s-a sters tot postul pentru ca era documentatie de furnizor si e posibil sa nu fie permis

Link spre comentariu

Eu prin energizate, vreau sa spun ca este regimul de lucru in care bobina este deja cuplata.Si atunci am 9 contactoare x 4.5 = 40.5VA + 60W becul = 100.5VA putere necesara. Daca nu cresesc, in documentatiile ce le-am atasat se numeste sealed power.

Am inteles dar daca ai numai un contactor cuplat si prin absurd trebuie sa-i cuplezi si pe restul cu tot cu lumina?,nu crezi ca s-ar putea ca primul sa declanseze?.Eu nu stiu calculele astea dar stiu din experienta ca este cam mic.Acum depinde si de contactori ca pe parcurs s-ar putea sa mai schimbi cate unul si atunci sa nu ai exact de tipul ala.Am vazut contactori de 24V CA care aveau bobina alimentata direct sau alti care aveau din constructie o punte redresoare inauntru langa bobina si care sa sti ca consumau mult mai putin ca ceilalti.
Link spre comentariu

...Am atasat ceva documentatie si cred ca mi s-a sters tot postul...

Eu nu am sters nimic. Singurul care ar fi putut sa o mai faca, este Vasile - desi nu cred. Daca nu sunt reclame comerciale, ci cataloage de produs, atunci nimeni nu le va sterge. Incearca sa pui din nou legaturile sau fisierele. Singura posibilitate de a rezolva problema pe care o enunti, este sa masori personal curentul prin bobina contactoarelor actionate si sa il inmultesti cu tensiunea nominala la borne, apoi sa aduni toate puterile astfel obtinute si sa inmultesti puterea totala cu un coeficient de siguranta de 1,2. In acest mod, poti realiza un transformator cu puterea necesara, aflat in permanenta in functiune si fara sa iti fie frica ca s-ar putea supraincalzi.
Link spre comentariu

Pai daca e sa masor curentul la bobina contactorului, nu pot sa ma iau dupa specificatia producatorului care spune ca atunci cand este cuplat contactorul, bobina absoarbe 4.5VA? si voi aveA 4.5VA*9 contactori=40.5VA la care adun becul cu cei 60W = 100.5VA * 1.2 ( coeficientul de sig.) = 120.6 VA, adica exact cat am eu secundarul trafului.Dar ce ma fac cu varfurile de putere ce le iau contactorii la cuplare? Acopera 120VA necesarul asta de varf?Atasez si cele 2 fisiere

ConVoltSelGuide.pdf

PG0804TE.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări