Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termostat cu Arduino

Vizitator un_inginer_21

Postări Recomandate

Vizitator un_inginer_21

Salutare. Vreau sa-mi fac un termostat cu ajutorul unui Arduino Uno. Problema mea este ca nu stiu ce sa utilizez ca si element de incalzire. Cineva mi-a recomandat un tranzistor de putere BD241C cu un radiator, pe care sa-l controlez PWM. Mi-a dat si o mica schema pe care am atasat-o.Intrebarea mea este daca as putea folosi si altceva ca si element de incalzire, dar sa si fie si cat de cat simplu de implementat.Eu ma gandesc sa-mi fac o placuta mica, cu un senzor de temperatura, element de incalzire, element de racire si ce mai trebuie, si peste ea sa pun un capac de plexiglass.

post-60586-139829788414_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• costi002

4

• binox

2

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator un_inginer_21

Temperatura sa fie maxim 50 de grade. Si volumul ar fi in functie de dimensiunile montajului(placutei) cu senzorul de temperatura, element de incalzire si racire. Peste placuta ma gandeam sa pun capac de plexiglass, deci volumul este destul de mic. Si am gandeam ca daca o sa pun senzorul cat mai aproape de radiatorul tranzistorului ar trebui sa fie ok.

Link spre comentariu
Vizitator un_inginer_21

Element Peltier nu am mai folosit. Am citit despre el, dar nu stiu cat de simplu este de folosit. Si in cazul rezistentelor de putere iti trebuie un curent mare sa le incalzesti. Cea ce inseamna ca iti trebuie o sursa de curent externa. Eu nu vreau asa ceva.

Link spre comentariu

Sincer, nu inteleg ce vrei sa faci. Poate ar trebui sa dai mai multe detalii, esti cam zgarcit in cuvinte. Expune pe larg ce vrei sa faci, eu unul nu inteleg nimic, mai ales ca spui ca vrei 50 grade, sa fie acoperit cu plexic, vrei sa incalzesti cu un tranzistor comandat in PWM (asta nu cred ca iti iese, tocmai asta e rolul PWM-ului, elementul semiconductor sa nu mai disipe atat de multa caldura), si apoi mai e si faza cu element de racire. Deci, te rog , daca vrei ajutor, spune din nou ceea ce vrei sa faci, dar cu alte cuvinte.

Link spre comentariu

Tu n-ai inteles recomandarea facuta de acea persoana, cu acel tranzistor comandat pwm controlezi puterea disipata pe niste rezistente care apar in acea schema, practic nu tranzistorul va fi elementul de incazire ci acele rezistente.(se va incalzi si tranzistorul dar nu asta era ideea...)

Link spre comentariu
Vizitator un_inginer_21

Tu n-ai inteles recomandarea facuta de acea persoana, cu acel tranzistor comandat pwm controlezi puterea disipata pe niste rezistente care apar in acea schema, practic nu tranzistorul va fi elementul de incazire ci acele rezistente.(se va incalzi si tranzistorul dar nu asta era ideea...)

Cred ca am inteles bine, rolul rezistentelor este altul. O sa intreb mai exact maine care este rolul rezistentelor si o sa revin cu un raspuns.
Link spre comentariu
Vizitator un_inginer_21

Sincer, nu inteleg ce vrei sa faci. Poate ar trebui sa dai mai multe detalii, esti cam zgarcit in cuvinte. Expune pe larg ce vrei sa faci, eu unul nu inteleg nimic, mai ales ca spui ca vrei 50 grade, sa fie acoperit cu plexic, vrei sa incalzesti cu un tranzistor comandat in PWM (asta nu cred ca iti iese, tocmai asta e rolul PWM-ului, elementul semiconductor sa nu mai disipe atat de multa caldura), si apoi mai e si faza cu element de racire. Deci, te rog , daca vrei ajutor, spune din nou ceea ce vrei sa faci, dar cu alte cuvinte.

Ok, cred si eu ca nu se intelege. Nu de alta, dar mi s-a mai spus :) Am atasat o poza cu o schema generala, in care se afla urmatoarele elemente: 1 - Senzor de temperatura (de exemplu LM35, DS18B20 - pe asta vreau sa-l folosesc eu). 2 - Element de incalzire, aici am neclaritati. Mi se pare simplu sa folosesc tranzistorul mentionat cu un radiator montat, care sa fie cat mai aproape de senzorul de temperatura. Cred ca se poate ajunge pana la 50 de grade. Comanda PWM poate fi si cu factor de umplere 100%, cea ce inseamna o incalzire rapida a tranzistorului. Cand ma apropiu de temperatura setata o sa modific factorul de umplere pentru o crestere mai lina. 3 - Elemente de racire, eu ma gandeam la un microventilator de 12 V , am gasit unul de dimensiune mica, care cred ca o sa-mi fie folositor. Prin comanda acestuia sa pot scadea temperatura mai repede. 4 - Un conector care o sa faca legatura cu Arduino (de exemplu iesirea senzorului de temperaura, pinul de comanda al ventilatorului si al tranzistorului).Toate astea sa fie pe o placuta de test sau un PCB de dimensiune cat mai mica (atat cat sa incapa toate componentele mentionate). Si aceasta placuta sa fie intr-o cutie asemanatoare cu cea din urmtoarea poza atasata. Asta ii exemplu cel mai rapid pe care l-am gasit. Eu vreau sa-mi fac o cutie din plexiglass in care sa-mi incapa placuta mea.Sper ca acuma ii cat de cat clar ce vreau sa fac.

post-60586-139829790038_thumb.jpg

post-60586-139829790055_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ceea ce vrei tu pare a fi un fel de microincubator. daca incinta nu este etansa, nu cred ca vei avea stabilitatea temperaturii dorita. Pentru proiectul tau recomand sa folosesti element peltier, daca vrei sa ai temp stabile f apropiate de temp ambientului. Daca vrei stabilitate de la temp ambient +10, poti folosi doar incalzire, iar ventilatorul pentru omogenizarea temperaturii.

Link spre comentariu

Elementul Peltier nu merge folosit intr-o cutie etansa , daca-l bagi cu totul inauntru. Pe o fata se incalzeste iar pe cealalta se raceste, deci daca vrei sa racesti interiorul unei incinte trebuie sa-i incastrezi cumva fata rece in perete , dar fata calda sa ramana afara.Ca sa-l folosesti pt incalzirea incintei nu prea are rost pt ca-i mai ieftin sa folosesti rezistente de putere sau chiar un bec.

Link spre comentariu
Vizitator un_inginer_21

Da, am citit si eu despre elemente Peltier, si am inteles acelasi lucru. Eu am facut pentru licenta un montaj, intr-o carcasa de hard-disk metalica, unde am folosit doua rezistente de putere de 15W ca si elemente de incalzire. Tot temostat era tema proiectului. Problema era ca a trebuit sa vin cu sursa de alimentare dupa mine, cand am facut demonstratia practica. De data asta, pentru disertatie as vrea sa fac ceva mai elegant, sa nu am nevoie de o mie de chestii (sursa, conectori, etc.). Trebuie insa sa mai studiez problema cu rezistentele de putere. As putea oare sa obtin o putere destul de mare de incalzire dintr-un alimentator simplu de 12 V, 800 de mA?

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator mihai_salajan

Buna colegii.

Ma ajuta cineva si pe mine cu o schema de amplificator diferential sau nici nu stiu exact de ce am nevoie .

incerc sa citesc o temperatura cu un PT500 dupa schema din imagine si am varatie de 1 sau 2 grade pe secunda , valoarea rezistentei PT-ului citita de arduino variaza incontinu desi temperatura ramane constanta , am citit ca asi avea nevoie de un amplificator diferential cu  LM (am la dispozitie LM 293 daca e ok) .

daca binevoieste vreun coleg cu mai multe cunostinte in domeniul electronicii sa ma dumiresca si pe mine .

multumesc anticipat

post-228458-0-34924600-1406728574_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări