Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 x LED 10W pe o singura sursa

Postări Recomandate

Si daca led-urile isi iau tensiunea care le trebuie, de ce nu s-a stabilizat tensiunea pe led la 10 - 11 V  ?  Pentru ca am folosit o rezistenta de valoare prea mica ?

Dacă te referi la stabilizat în sensul unei diode Zener , da , asta este cauza. Pentru stabilizare rezistența serie trebuie să fie mult mai mare decît rezistența dinamică - a LED-ului sau a Zener-ului și respectiv tensiunea de intrare mai mare cu destul de mult încât să treacă prin acea rezistență  curent suficient pentru stabilizare.

Link spre comentariu

Dacă o iei după teorie poți lega bobinele în paralel - practic însă , într-un circuit în comutație , este total contraindicat . Este imposibil de prevăzut cum se va repartiza curentul la blocarea comutatorului ( cel puțin asta ) .

Dacă nu dorești să-ți faci singur bobina , poți s-o cumperi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Evident , folosirea unui circuit specializat este preferabilă. Schema este mai simplă - ca număr total de componente , sunt incluse în general anumite protecții care în schemele discrete sunt ”sărite” din economie ( sau neștiință ) , eficiența mai bună. În cazul tău - comparativ cu circuitul cu 555 din EDN , utilizarea lui LM3410 este clar recomandată. Frecvența mare permite bobină mică - încă un avantaj. Trebuie observată limitarea tensiunii de ieșire la 24V - dacă nu te deranjează , e OK. Vei folosi circuitul în configurația ”boost” ca și schema cu 555. Al doilea nu se pretează , e un buck converter - tensiunea de ieșire este mai mică decât cea de intare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Am revenit intr-un tarziu :)  Abia acum m-am ocupat putin de lampa, am montajul ledurile dar n-am facut inca sursa cc. La teste doar cu alimentatoarele pe care le am la dispozitie, ambelle 24V unul 0.75A cealalt Epson 0.8A, am masurat pe fiecare led cam 1.9A - 2.1A. E ok? De ce apare asa amperaj mare?. Un mosfet 2N60B ar merge in schema din primul post, adica asta?:

post-178794-0-03395100-1412335338_thumb.jpg

post-178794-0-31692800-1412333684_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ceva nu e dimensionat corect, vei arde alimentatoarele dar poate si ledurile daca nu sunt teminic montate pe solutia de racire.

Verifica in schema ta R3 sau verifica cum ai calculat-o, daca montajul este bun in rest R3 determina curentul prin led.

Link spre comentariu

Ai asa amperaj mare pt ca nu ai limitare in curent. Chiar tu zici mai sus ca nu ai facut sc-ul. S-ar putea sa arzi led-urile.

Pai da dar chiar si fara sc, daca alimentatorul zice ca ofera 750-800mA, de unde apar 2A?

Editat de sonyq
Link spre comentariu

Oferă 700-800mA la 24V !!! La tensiune mai mică poate furniza mai mult - depinde de ce alimentator e , dacă e cu transformator și punte poate da chiar mult mai mult .

Link spre comentariu

Si eu am aceeasi problema ca si tine dar inca nu ma multumeste puterea oferita de led-urile care sunt disponibile la low cost.

Constructia pare solida si sper sa rezolvi si cu alimentarea.

Ma gandesc ca daca nu aflu becurile la pret ok adica pana in 20 ron bucata sa le trec pe bec halogen lunguiet.

Inca nu stiu cum voi fixa cele 2 lampi dar voi experimenta.

Daca stii cumva de unde pot cumpara becuri la pret bun te rog sa-mi spui.Erau candva la Miva dar nu mai au de cateva luni.

Daca vrei pune te rog un video cu lumina in functiune si spune te rog ce fel de led-uri ai folosit.

Inca vreau sa raman pe becuri sau lampi pentru ca fiecare bec ofera undeva la 6500 lumeni,ceea ce este foarte mult,pacat ca nu prea tin.

Spor la construit.

Link spre comentariu

Ce becuri aveti care debiteaza 6500Lm?

Iata un link catre un bec care are chiar mai mult de 6500 lumeni.

http://www.lumini-si-accesorii.ro/64516-300w-230v-gx6-35.html

Nu fac reclama,link-ul este doar pentru info.

Becuri de genul asta am in luminile mele si au un efect impresionant de aceea nu as renunta la ele in favoarea led-ului.

Problema este ca se incalzesc foarte tare aceste lampi si filamentul devine fragil.

Durata de viata este in functie de noroc intre 5-100 ore de functionare.

Erau la Miva mai low cost la 8 ron si nu era problema ca se ardeau mai des dar acuma nu mai sunt si trebuie sa gasesc o alternativa buna.

Link spre comentariu

Excelent 27 lei ... si 5 ore de functionare.

Nu cred ca faci reclama....

• [*] hai sa zicem asa 5h x 6500Lm / 27 lei = 1200 Lmxh/RON (lumen inmultit cu ora impartit la RON)

versus led cree XPLAWT de 3A si care scoate la numai 1A doar 400Lm dar cu modesta viata de 50.000 ore, se poat lua si la 15 lei:

• [*]50.000h x 400LM / 15 lei = 1 333 333 Lmxh/RON (lumen inmultit cu ora impartit la RON)

Chiar daca admitem ca alimentarea ledului si racirea lui costa sa zicem inca 45 lei ajungem la 333.333 adica de vreo 300 de ori mai bine.

Bun si daca zicem ca tu ai becul bun de 100 ore nu cel de 5 ore tot ramane lumina emisa de 14 ori mai multa.

Si nu mai punem ca un bec ars este "dead and gone" in timp ce un led Cree dupa 50.000 ore si-a scazut luminozitatea la 70%, dar mai merge mult si bine

De asta imi plac mie LEDurile

Link spre comentariu

Ce-mi plac mie calculele astea!.... Fara a fi nici macar o virgula pusa gresit,

in practica mai apar si unele probleme; prima pe care o vad eu: 

in timp ce becul (becurile?) alea se pun, fara prea multe complicatii, in dulie(i), (sau in ce lampi or fi, nu m-am uitat la 

ce model se face referinta, banuiesc insa ca sunt ceva MARE), led-urile sunt considerabil

mai pretentioase: trebuie instalate astfel incat sa aiba racire (si pot observa ca destui din cei

ce doresc sa construiasca ceva au notiuni FOARTE vagi despre cum se dimensioneaza 

un sistem de racire!), si cumva complementar, un sistem de alimentare care sa controleze

BINE in special curentul (alta chestie greu de inteles de foarte multi!), in aplicatiile pentru iluminat

ledurile fiind solicitate destul de aproape de limita.  Daca se face vreo greseala la aceste componente,

e foarte posibil sa ajungeti tot la un timp de functionare scris cu o cifra, dar cu un cost semnificativ mai mare....

Un alt aspect, adesea scapat din vedere e cat timp vom folosi "ceva", atat in sensul de ani, cat si

legat de timpul zilnic (sau poate saptamanal, sau chiar cu o frecventa mai redusa, de exemplu o

casa de vacanta) . Adesea numarul total de ore inseamna o fractiune destul de mica din timpul

posibil de functionare, ceea ce inseamna ca pur si simplu nu merita efortul!  

Nu pledez impotriva sistemelor moderne de iluminat (led), insa (inca) aceasta solutie e complicata

si scumpa, si ar trebui analizata cat mai realist eficienta ei REALA.

Cu stima, Florin

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări