Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alt proiect cu GU50

vivian

Postări Recomandate

Cursurile Dnului Profesor Emil Marian ( ii urez multa sanatate , stiu sigur ca are nevoie de asa ceva ) legate de acest subiect ( trafo ) sustin ( cu formule realiste si un suport teoretic excelent ) ca exista o relatie optima intre raportul greutate : fier / cupru , iar valoarea optima / acceptabila acest raport se afla doar intre anumite valori incluse in intervalul : 0.5 si 1.5 Cu - Fe ... cu siguranta depinde de anumiti factori constructivi , specificati in acel curs la IPB .Totul devine mult prea complicat ... pentru un forum de useri fara bacalaureat :) !Nu pot oferi detalii ( scanate ) cu privire la acel curs ( sigur era intr-un format clasic heliografiat pe suport ozalit , probabil unii isi mai amintesc acele vremuri ) . Au trecut cel putin 23 de ani de atunci ... Poate @VTP sa aiba mai multe detalii , fiind coleg cu Dnul Emil Marian intr-o anumita perioada istorica ...

Link spre comentariu

Ar putea exista in teorie , ba chiar exista miezuri japoneze cu structura amorfa ( nu cristalina :) ) ... dar care ( din motive tehnice evidente ) nu au rezultate foarte bune la frecvente joase , sub 50 Hz .@adigh ar putea avea dreptate .Conteaza ?

Victor !Nu are importanta dreptatea asta .Asa este . Dar macar daca discutam sa nu pierdem timpul degeaba.Cum oare este posibil ca in cazul a doi parametrii aflati intr-o relatie,...dependenta sa fie data doar din partea unuia ??? :rade: Daca B este dependent de H , atunci H este strict limitat de B . H-ul este un parametru coercitiv (asa se numeste si asta face).Nu poti sa transferi o energie electrica de oricare intensitate daca caracteristica B-ului nu este proportionala .Exemplul meu a fost dat in sensul ilustrarii a ceea ce am scris cu un rand mai sus .Si mare atentie! Se discuta de curent alternativ,..nu impulsuri sau orice altceva.
Link spre comentariu

Cum oare este posibil ca in cazul a doi parametrii aflati intr-o relatie,...dependenta sa fie data doar din partea unuia ??? :rade:

Daca B este dependent de H , atunci H este strict limitat de B .

E foarte simplu. H(intensitatea cimpului magnetic) e determinata de numarul de spire si curentul ce trece prin sirme. B e determinat de H si implicit de curent si numar de spire, dar in plus B mai depinde si de sectiunea traversata de cimp si de μ. La o sectiune dubla, inductia(B) sau densitatea fluxului magnetic, cum mai e numita, se injumatateste. Ca noi stim cita inductie poate accepta un miez si avem grija sa nu depasim, e altceva.

Dar B e marimea rezultata, ea e determinata de alte marimi, nu determina nici-o alta marime. Trebuie doar sa avem grija ca miezul sa nu lucreze la o inductie unde pirderile sunt foarte mari.

Analogia cu circuitul electric e foarte buna.

H(intensitatea cimpului magnetic) e echivalentul curentului electric I.

B(inductia magnetica sau densitatea fluxului) e echivalentul densitatii de curent j. La acelasi H, marind sau micsorind sectiunea vom avea alt B, alta densitate a fluxului.

Reluctanta e echivalenta rezistentei, etc etc.

De fapt in circuitul magnetic exista legea lui Ohm si sunt valabile legile lui Kirchoff, la fel ca in circuitul electric. Asta e bine de retinut.

B e marimea rezultata. Daca noi bagam in calcul ca valoare initiala a lui B o anumita valoare asta nu inseamna ca B determina la nivel fizic alte marimi. E doar o limita ce ne-o propunem initial atunci cind calculam traful. La nivel fizic, intr-un traf deja realizat, B nu determina pe nimeni. B se modifica in functie de H iar H in functie de alimentarea bobinei.

Mai simplu nu stiu cum sa explic.

Link spre comentariu

Cum oare este posibil ca in cazul a doi parametrii aflati intr-o relatie,...dependenta sa fie data doar din partea unuia ??? :rade: Daca B este dependent de H , atunci H este strict limitat de B .

E foarte simplu. H(intensitatea cimpului magnetic) e determinata de numarul de spire si curentul ce trece prin sirme. B e determinat de H si implicit de curent si numar de spire, dar in plus B mai depinde si de sectiunea traversata de cimp si de μ.
Sincer , imi vine foarte greu sa port o discutie cu tine. In primul rand ai niste mari lacune in ceea ce priveste matematica .In al doilea rand, u = B / H si totul se termina in acest punct din punct de vedere aritmetic . Sunt 3 marimi care depind unele de celelalte . Aici nu exista loc de alte discutii.Acum vis-a-vis de ceea ce spui ca H este determinat de numarul de spire si curentul care trece prin sarme , este un pic de adevar nespus pana la cap. De ce ? Din simplul motiv ca daca tola nu suporta o oarecare densitate de linii de camp formate de curentul electric care trece prin bobine, atunci energia se transforma in lucru mecanic. Si din transformator ti-ai facut un mic resou . Deci, B-ul (densitatea fluxului magnetic, a liniilor de camp ) trebuie sa fie proprotional cu campul magnetic coercitiv care este H - intensitatea acestui camp. Si degeaba am camp magnetic coercitiv (de intensitate) daca B-ul nu suporta pt ca nu poate produce suficiente linii de camp(flux magnetic). H-ul este limitat de B . Este mai clar acum ?Asumand ca stim ce sunt aceia vectori , pun in atasament si un document bine ilustrat despre legile care se aplica in cazul functionarii transformatoarelor .CampMagnetic[1].pdf.pdf]
Link spre comentariu

Mai gigi. De ce de fiecare data cind vorbesc cu tine am senzatia ca pierd timpul ? Iar bati cimpii ?

... daca tola nu suporta o oarecare densitate de linii de camp formate de curentul electric care trece prin bobine, atunci energia se transforma in lucru mecanic. Si din transformator ti-ai facut un mic resou ...

Confunzi lucrul mecanic cu efectul joule produs de curentii turbionari dar si de curentii ce strabat rezistenta primarului.

... Deci, B-ul (densitatea fluxului magnetic, a liniilor de camp ) trebuie sa fie proprotional cu campul magnetic coercitiv .... Si degeaba am camp magnetic coercitiv (de intensitate) daca B-ul nu suporta pt ca nu poate produce suficiente linii de camp(flux magnetic)...
Pe tine nu te doare capul cind iti citesti textele ? De ce trebuie sa fie inductia B proportionala cu cimpul magnetic coercitiv ?
...H-ul este un parametru coercitiv (asa se numeste si asta face).Nu poti sa transferi o energie electrica de oricare intensitate daca caracteristica B-ului nu este proportionala.
Proportionala cu cine trebuie sa fie B-ul ? Exista intensitatea energiei ? Tu scrii dintr-o culegere de perle de la Bac ?
Link spre comentariu

Cand esti tare,...si lemnul este la fel de tare . In rest nici macar compasiunea nu ma incearca.Deranjant este faptul ca suntem obligati sa citim tot felul de ineptii. Asta este trist !

Link spre comentariu

@gg101 ,@adigh cum tinde B către "infinit".

Domn'Vali! Nu am emis asemenea teorii .Dar , vorbind la modul abstract , daca u= B / H iar H are o valoare spre 0 , din punct de vedere matematic , B este nedeterminat (infinit) . Pt ca daca vrem sa-l determinam pe B, adica B=u*H iar H are aceeasi valoare ca mai devreme, lucrurile nu se schimba cu nimic . Oricum , este fara sens toata discutia asta.Dar in mod practic, daca traful nu este bagat in priza pot sa ma laud ca am facut transformatorul ideal . :rade:
Link spre comentariu

@gg101 ,@adigh cum tinde B către "infinit".Se poate vedea foarte bine în cazul sqw cu semiperioada lungă cum se produce saturaţia unui OT

Ehe he he... Mos Craciun ...Spiritualiatatea ...tinde spre infinit ,chiar ca Elforum ,uneori te face sa uiti de toate problemele vietii ! E off topic dar nu m`am putut abtine, scuze !
Link spre comentariu

Daca tot discutia se orienteaza spre magnetism, unde recunosc ca nu prea sant in largul meu, rog pe cei in tema sa ma /ne/ ajute cu o schema ptr. determinarea curentului de saturatie la un soc de filtraj.

Link spre comentariu

@gg101 ,@adigh cum tinde B către "infinit".

Domn'Vali! Nu am emis asemenea teorii .
Nici nu aveai cum sa emiti asemenea teorii pentru ca ar trebui sa intelegi lucrurile in detaliu iar tu nu intelegi nici bazale. Nu te banuiam ca ai cunoaste fineturi.Nu-i vorba, ca toata lumea mai greseste, dar tu din 10 afirmatii spui 8 aiureli.
Link spre comentariu

Daca tot discutia se orienteaza spre magnetism, unde recunosc ca nu prea sant in largul meu, rog pe cei in tema sa ma /ne/ ajute cu o schema ptr. determinarea curentului de saturatie la un soc de filtraj.

Poate ar fi bine sa deschizi un topic nou cu determinare curentului de saturatie, cred ca merita...
Link spre comentariu

Nici nu aveai cum sa emiti asemenea teorii pentru ca ar trebui sa intelegi lucrurile in detaliu iar tu nu intelegi nici bazale. Nu te banuiam ca ai cunoaste fineturi.Nu-i vorba, ca toata lumea mai greseste, dar tu din 10 afirmatii spui 8 aiureli.

Eu zic sa-ti vezi de inpetiile tale. Nu esti in masura sa judeci pe nimeni . Esti un dezastru iar in afara de un tupeu incomensurabil , alta proprietate nu ai .Frustrarile incapacitatii tale de a pune cateva piese cap la cap si a ne arata ca esti in stare sa faci ceva, in afara de a copia fragmente de text de aiurea, am inteles-o.Dar ma simt jignit , numai cand ma gandesc ca nu cunosti proprietatile operatiilor aritmetice de ordinul II . Esti de-a dreptul patetic . Somn usor !Sa ma scuze moderatori dar este inacceptabila calitatea mesajelor ale acestui user, al carui principal scop este sa se ia de toata lumea si in mod special de cei care chiar mai si realizeaza cate ceva. Am marea rugaminte pt ceva "curatanie" prin zona . Multumesc !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări