Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alt proiect cu GU50

vivian

Postări Recomandate

Buna seara. Multumesc tuturor pentru intelegerea si rabdarea cu care mi-ati explicat functionarea acestor scheme, avantajele si dezavantajele fiecareia. Sunt entuziasmat ca un copil de scoala primara ca am intilnit astfel de oameni care pot transmite si altora din cunostintele si experienta lor.Revenind la subiect...nu tin mortis sa urmez o anumita schema. Preferam, datorita muncii depuse (timpului) sa pastrez varianta de OT.La transformatoarele de alimentare nu am bobinat decat primarele (0; 220;222,5;225;227,5;230V) si secundarele de filamente (2 x 3,15 si 2 x 6,3 V). Deci tensiunile anodice vor fi bobinate doar pentru varianta finala (oricare ar fi aceea). Vreau sa invat cite ceva din acest proiect si imi doresc sa il finalizez, cu ajutorul Dvs. Nu conteaza ce tipuri de lampi se vor folosi in defazor si atac final( din cate am vazut se gasesc la vanzare atat pe forum cat si pe alte site-uri), rezultatul (calitatea) conteaza.

Link spre comentariu

Un etaj final push-pull gu-50 pus să lucreze în clasa A nu poate avea ca sarcină anod-anod ("3k5 Raa=3545ohmi") ,desigur nici disipaţia Pda_0 pentru gu-50 în clasa A nu se recomandă a fi de doar "22W" ,clasa A implică un ia_0 mai mare(funcţie de Ua) ,tubul gu-50 dus către disipaţia maximă la anod(40W) implicit negativare automată.

Teoretic pentru randament unitar OT un etaj final în push-pull clasaA(tuburi finale pentode/tetrode) poate furniza în sarcină o putere utilă sinus nelimitat egală cu disipaţia Pda_0 a unui singur tub ,în practică se constată circa 0,85(Pda_0) adică dacă tubul este pus să disipe 40W posibil ca în secundar/sarcina să regăsim un maxim de 34W sinus nelimitat.

Văd că se recomandă "3k5 Raa=3545ohmi"(push-pull gu-50) în ce clasă de funcţionare vă rog ?! poate nu sunt atât de pregătit încât să înţeleg recomandarea şi clasa de funcţionare.

Posibil nu se cunoaşte prea bine/suficient ce înseamnă clasa A de funcţionare în configuraţie push-pull.

Clasa A în configuraţie push-pull se manifestă până la atingere momentului ia_min=0mA(cut off) după depăşirea momentului cut-off ne aflăm în clasa combinată AB...AB1 AB2 ,mai sugestiv variaţia curentului anodic în clasa A descrie o sinusoidă completă fără urme de limitare.

Cand precizam Raa(Zaa) pentru clasaA polarizam corespunzator tuburile finale(gu-50),nu negativam grila de comandă pentru AB ia_0 relativ mic ( download/file.php?id=60480&mode=view ,disipaţie minusculă-anodică în raport cu clasaA gu-50 ) ,ia_0 pentru clasaA cu pretenţii conduce către disipaţia maximă anodică suportată de tub şi desigur negativare automată.

Link spre comentariu

Cine se respectă pentru Raa/Zaa=5k7 (de mine precizat) în condiţii Ua=420-430V(gu-50 push-pull clasa A) stabileşte un ia_0=100mA cu negativarea automată şi prezintă thd (fundamentală 1khz) când la ieşire în sarcină se regăsesc 20W sinus nelimitat(fără urme de limitare).

Putem desigur prezenta un Raa/Zaa clasaA cu negativare AB(gu-50-push-pull) cui foloseşte ?! sau probabil comparăm "mere cu pere" se pare că numai aşa ne simţim bine.

În simularea asta download/file.php?id=60480&mode=view nu mi se pare normal/firesc/corect să puneţi Raa/Zaa 5K7 şi negativare AB(disipaţie andica 20,5W!!!) să mai am "pretenţii majore" de clasa A.În fapt puneţi Raa/Zaa decicat clasei A push-pull gu-50 să lucreze în AB (cu un regim anemic Ua)ca să vezi ce chestie ciudată(de ne practicat).

Mai bine înaintea simulări am defini clasaA push-pull(mai exact) după care putem simula liniştiţi etaje finale cofiguratie push-pull clasaA.Consider ca fiind ne-productiv să punem sarcina pentru clasa A şi să polarizăm tuburile finale pentru clasa AB.

Link spre comentariu

Ca să înţelegem mai bine anumite formulări(precum fără urme de limitare) putem compara în imaginea de mai jos(ClasaA _surogatul clasei A.png) stânga cu dreapta.

Acum poate veni întrebarea firească în situaţia push-pull clasa A gu-50(pentodă) ce rezistenţă/impedanţă de sarcină(anod-anod) este mai nimerită/potrivită 3k5 sau 5k7 (într-o situaţie reală sau simulată) pentru o putere utilă dată(20W) cand Ua=400V ?!.

Ce compun în ultima imagine încercuit violet(ClasaA _surogatul clasei A_1) o semialternanţă sinus bună cu una mai puţin bună ce draku să rezulte ca THD ?! când aplic "struţo-cămila"(sarcina pregătită pt clasa A şi tuburile finale puse în clasa AB).

PS poate aflăm/gândim cum stă treaba cu clasele astea de funcţionare pentru configuraţia push-pull(constat că există ceva lacune).

post-18717-139829789929_thumb.png

post-18717-139829789938_thumb.png

Link spre comentariu

In simularile de mai sus eu nu am declarat ncio clasa de functionare,pur si simplu am raspuns la cererea lui @vivian adica:"Buna ziua.Multumesc domnului Lazaroiu pentru sfaturi si munca depusa. Se pare ca din schema ruseasca semnalul este usor asimetric pe alternanta negativa ceea ce ma face un pic reticent in a-l pune in practica.In legatura cu partea finalului sunt curios cum s-ar comporta (bineinteles tot prin bunavointa dumneavoastra) cu o tensiune anodica de 314Vcc,negativare 47....5oVcc si Raa 5K7."

In rest nu pot sa spun decat ca sunt foarte utile dizertatiile dv. pe tema calselor de functionare,in felul aceste multi vor intelege clar aceste chestiuni.

Link spre comentariu

Vivian în momentul ăsta nu ştie să întrebe prea bine ,ca atare este bine să precizăm regimul de alimentare etaj final clasa de funcţionare şi Raa/Zaa cât mai apropiat clasei de funcţionare ca să înţelegem mai bine cum stau lucrurile.

Ca să fiu mai explicit/clar nu pun Raa/Zaa de la o clasă la alta că nu obţin nimic bun evident ,după care prezint THD arătând că Raa/Zaa 5k7 nu este chiar potrivită(trebuie să precizez obligatoriu condiţiile... mai precis clasa de funcţionare pentru care apare nepotrivirea si regimul de alimentare etaj final).

Clasele de functionare push-pull (A ,AB1 ,AB2/B) fiind caracterizate de diferenţe majore Raa/Zaa(desigur funcţie şi de regimul de alimentare anodică).

Link spre comentariu
Vizitator Andris

Intervin si eu cu o intrebare de novice incepator.Daca GU50 in configuratie SE cere Ra=2.5Kohmi,atuci in push pull clasa A Raa automat ar trebui sa fie 5kohmi presupun acelasi Ua.Este doar un exemplu :jytuiyu

Link spre comentariu

Bineinteles ca aceasta impendanta de 5,7K este in regula pt clasa A cu PSF-ul dat(pentoda), se poate verifica practic acest lucru dar mai importanta este idea utilizarii acestei clase si pentru configuratia PP, de altfel Valderama a aratat in urma cu mai mult timp acest lucru si cred ca trebuie retinuta ideea...Un alt aspect legat de acest topic ar fi utilizarea acestui defazor neagreat de d-l Lazaroiu si de @adigh dar ca un contraargument poate fi adus amplificatorul lui Niculian ce lucreaza in clasa A cu distorsiuni THD de 0,3%, este insa adevarat ca un generator de curent constant in catod poate duce la micsorarea distorsiunilor :da

Link spre comentariu

Da Marius am arătat (în urmă cu ceva timp) dar "s-a pierdut la marea curăţenie".La vremea când am arătat doar câţiva puteau defini(aici) dreapta de sarcină...cred/sper că sunt mai mulţi acum........................................................................................................................................................

In simularile de mai sus eu nu am declarat ncio clasa de functionare,...

Bun şi ce căutăm cu Raa/Zaa(5K7) dedicat clasa A gu-50 push-pull în clasa AB ?! că nu mă prind ,vrem să demostram că Raa/Zaa 5k7 nu-i bună/potrivită cred ?!, în ce clasă de funcţionare facem demonstraţia/comparaţia ?!declarăm nepotrivirea ?!. Inevitabil întrebare: Raa/Zaa 3k5 ar fi potrivită în clasa A(gu-50 push-pull) ?!.sau se fac comparaţii de dragul comparaţiei ?!fără să precizăm unde ne aflăm cu etajul final(în ce clasă de funcţionare).Pune domnule diagrame de curenţi sinus (fără urme de limitare) pentru cele două tuburi finale(gu-50) atunci când ia_0=100mA şi Ua_0=380V-400V desigur Raa/Zaa 5k7 comparativ Raa/Zaa 3k5 să vedem cum/când se manifestă nepotrivirea.
Link spre comentariu

@vivian a cerut asta : "...sunt curios cum s-ar comporta (bineinteles tot prin bunavointa dumneavoastra) cu o tensiune anodica de 314Vcc,negativare 47....5oVcc si Raa 5K7."

Dv. ati demonstrat ca in conditiile de mai sius cerute Raa=5.7K nu prea este OK,ce pot face eu mai mult??...,probabil ca @vivian nu are posibilitatea pentru un Ua=380V...400V,asadar pentru Ua=314V si curentul Ia ~65mA,mai este bine Raa=5.7K sau nu?

Eu stiu ca d-lui este incepator in ale tuburilor si ca toti dorim sa-l ajutam,dar in conditiile materiale in care deja are un OT cu Raa=5.7K,ar trebui si d-lui sa "faca" rost de Ua=380V...400V,sa duca un curent prin tuburile finale de 100mA si atunci totul va fi asa cum scrie la carte.In niciun caz la Ua=314V Raa=5.7K nu va fi o alegere prea fericita.Eu am mers pe schema propusa si in conditiile cerute mai sus de d-lui.

Bineinteles ca daca doreste un PP cu GU50 in clasa A si cu traful deja realizat (Raa=5.7K),atunci trebuiesc indeplinite cele spuse de dv.

In conditiile cerute de dv.:"Pune domnule diagrame de curenţi sinus (fără urme de limitare) pentru cele două tuburi finale(gu-50) atunci când ia_0=100mA şi Ua_0=380V-400V desigur Raa/Zaa 5k7 comparativ Raa/Zaa 3k5 să vedem cum/când se manifestă nepotrivirea.",bineinteles ca totul este altceva si Raa=5.7K este perfect aleasa,dar nu pentru conditiile cerute de @vivian ;Ua=314V si Ia~65mA,in acest caz Raa este mai bun de 3.5K.

In diagramele de mai jos sunt rezultatele din simularea aceeasi scheme cu Raa=5.7K,Ua=400V(pe bara de +B),Ia=100mA,adica cele cerute de dv.si desigur ca in conditiile dv. Raa=3.5K nu mai este corect,sper ca lucrurile s-au lamurit!!

Link spre comentariu

Încerc să definesc sumar clasa-A de funcţionare în configuraţie push-pull(pentru Vivian).

Etajul final configuraţie Push-pull clasa-A implică ia_0 mare(la limita disipaţiei anodice admise Pda_max şi negreşit negativare automată preferabil independentă pentru fiecare tub final în parte)utilizează o pereche de tuburi finale sau mai multe perechi.

Tuburile finale sunt atacate în opoziţie de fază(defazat 180°).

Modulaţia în curent pentru fiecare anod în parte nu atinge ia_min=0mA pentru un timp dat(cut-off) de regulă ia_min atins de fiecare tub în parte se păstrează în limita minim 10mA-20mA funcţie şi de capabilitatea tuburilor finale ca disipaţie la anod sau curent anodic .

În clasa-A push-pull nu există distorsiuni de racordare ,distorsiunile armonice de ordin par se anulează ,practic semnalul din intrare este amplificat mai curat în raport cu clasele de funcţionare AB1 AB2/B.

Clasa-A de funcţionare fiind considerată cea mai fidelă clasă de funcţionare(pt. cfg. push-pull) dar cu randament scăzut.

Link spre comentariu

S-au pierdut ultimele mesaje de aici(si numai de aici) ca sa facut mutarea forumului pe un alt server.

Chiar ma intrebam de ce mi-a fost sters ultimul mesaj din topicul asta imediat ce l-am scris, ca doar nu injurasem pe nimeni.Era ceva interesant ! :da :rade: O sa scriu miine.
Link spre comentariu

Vasile scrie:S-au pierdut ultimele mesaje de aici(si numai de aici) ca sa facut mutarea forumului pe un alt server. Atunci ...este de inteles.Si eu am scris dupa @adigh ...si am observant cu stupoare ca a disparut.Am sa revin mai tarziu.

Link spre comentariu

Buna ziua.Imi cer iertare daca am creat anumite tensiuni intre dumneavoastra,care dealtfel au fost constructive, prin faptul ca nu am stiut in mod explicit ce sa cer si cum sa intreb tocmai datorita faptului ca nu cunosc. Totodata explicatiile au fost lamuritoare: clasa de functionare(A), Ua, Ia_0, Raa.Pentru a merge mai departe cu acest proiect ,am tras urmatoatele concluzii(daca gresesc doresc sa fiu corectat).Ca sa functioneze in clasa A, va trebui sa dispun in secundarul transformatorului de alimentare de: - tensiune de alimentare Ua=400Vcc(280-290Vac)pentru un Ia=100mA x 2-tensiune de negativare=100Vcc(70Vac)-tensiune pentru G2=250Vcc(177Vac),redresate si filtrate(trebuie sa le si stabilizez?).Toate acestea pentru etajul final.Pentru defazor si etajul de atac sa folosesc schema neamtului?

post-16918-139829790301_thumb.png

post-16918-139829790309_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări