Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

muzica in garaj - boombox


Vizitator onobeka

Postări Recomandate

Vizitator onobeka

Salut,S-ar putea sa nu postez in aria corecta, rog un moderator sa mute topicul intr-unul mai potrivit. Intrebarea mea are legatura cu difuzoarele in general, dar nu este neaparat de tipul clasic acestei arii.Imi place sunetul de calitate, insa nu sunt un audiofil sau un cunoscator. Petrec destul de mult timp in garaj unde lucrez la diverse proiecte si-mi doresc un sistem audio pentru perioada respectiva. Din pacate am ramas fara prea multe componente hi-fi si nu as vrea sa cumpar noi. In schimb am head-unit-uri auto si surse de 12V.Din motive de praf, spatiu si conditii neprielnice nu as vrea sa-mi duc in garaj o statie de amplificare si difuzoare de raft, as vrea insa construiesc o combina audio, semi-portabila, alimentata la 220V.Pentru asta voi folosi un head-unit auto, pioneer cu mp3 player si bluetooth (streaming audio de pe telefon cat si NAS).Incinta as vrea sa fie una dintr-o singura bucata, care ca contina si difuzoarele si sursa si head-unit-ul. O sa o realizez din MDF de 18mm, proiectul inca nu l-am pus pe hartie. Dimensiunea ar trebui sa fie de maxim 80/30/30cm, insa nu sunt foarte strict. Cu cat mai mic cu atat mai bine, insa vreau sa se auda bine.Nu intentionez sa terorizez vecinii si nici sa ascult manele. Ascult in general muzica rock, clasica dar si orice este de calitate si mai putin comercial. Incerc sa nu folosesc un amplficator extern head-unit-ului si sa ma limitez la volumul la care amplificatorul integrat incepe sa distorsioneze. Asadar nu ma astept la mai mult de 10-15W.Stiu ca in general pt hi-fi se prefera 6 sau 8 Ohm, insa eu o sa merg pe 4 Ohm.Bugetul este limitat la 600 RON pentru difuzoare si ma gandeam sa iau ceva pe componente, fie doua sau trei cai. In varianta cu doua cai as incerca sa includ si un woofer mid-bass sealed, central.Difuzoarele la care ma gandeam ar fi: - Focal SG165A3 - 3 cai. - in trecut intr-un proiect auto am folosit si am fost foarte multumit de Infinity Ref 6500. - Hertz DieciRealizez ca intrebarile mele legate de difuzoare sunt de domeniul auto, insa destinatia proiectului meu este alta.PS: Va rog sa ma ajutati cu o parere legata de proiectul meu. Ideea nu este deloc inovatoare sunt multe proiecte de genul acesta pe net si imi dau seama ca majoritar sunt copii cei care se gandesc la un astfel de proiect. Eu am trecut de mult de varsta aceea. La partea de DIY ma descurc destul de bine, nu atat de mult la electronica de detaliu insa la constructie sau realizarea unor filtre (dupa schema) nu am dificultati.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mircea Crisan

    1

  • [i_unit]

    1

  • AlpHso

    1

  • George

    1

Top autori în acest subiect

Parerea mea e ca te complici cam mult.De 600 ron iti ei doua boxe sh, si ai scapat de multe batai de cap.Apropo, nu scrie nicaieri ca pt hi-fi trebuie 6 sau 8 ohm, acest lucru nu are nici o relevanta pt acest standard.

Link spre comentariu
Vizitator onobeka

Intre timp am facut cutia, am integrat head-unit-ul, sursa si ce mai este pe acolo. Am ramas la difuzoare, pe care nu le am.Pentru boxe au rezultat trei compartimente, doua laterale si unul central.Compartimentele laterale au urmatoarele dimensiuni la interior: 34x21x32cm. Din pacate nu am gasit MDF pe stoc asadar am folosit PAL de 18mm insa l-am ramforsat lateral si longitudinal. Mentionez ca peste PAL, atat pe fata, lateral si capac voi folosi pentru finish lemn de pin de 19mm, lipit peste PAL. Asadar, pretii laterali frontali si superiori vor avea o grosime de 36mm. Chiar daca PAL-ul nu este de utilizat in constructia incintelor, ma astept ca in final sa fie extrem de rigide compartimentele. Evident pentru un audiofil, ceea ce ce am facut eu se poate numi o lada cu boxe.Asadar, a ramas sa vad ce fac cu difuzoarele. Fie iau un set de componente auto, tweeter + mid + crossover, fie pot sa iau SH un set de boxe de la magazinele de profil si sa canibalieze difuzoarele si filrele. Optiunea a doua este la jumatate de pret fata de componentele auto noi noute. Ma astept calitativ sa fie mai bune difuzoarele din boxele SH, insa sunt totusi destul de vechi, poate sa aiba 20+ ani. In plus mai este un aspect, cel al rezistentei la mediu. Garajul in care vreau sa folosesc magaoaia nu este incalzit, asadar iarna temperaturile pot ajunge si la -5 grade. Ma gandesc ca sistemul de difuzoare auto ar fi mai nimerit.Va rog sa ma ajutati cu o parere in legatura cu ce ar trebui sa fac cu difuzoarele. As vrea sa nu depastesc 400 RON si sa raman pe 4 ohm. Boxe cu dimensiuni apropiate (mai mici putin) decat ce am facut eu gasesc la 200-300 RON, marci gen Canton, Yamaha, MB Quart samd.Componente auto in acelasi buget: hertz, helix sau cu greu focal.

Link spre comentariu
Vizitator onobeka

:( nu prea sunt pareri legate de "tigania" pe care incerc sa o realizez. Imi dau seama ca problema este de un interes neavenit intr-o arie high-end. Insa ... high-end-ul il facem in casa. Ce se intampla daca vrem calitate intr-un mediu ostil, asa cum este cazul proiectului meu?Eu vreau sa obtin si o semi-portabilitate (cu roti), ceea ce nu as putea sa am facil cu un set hi-fi cu boxe de raft&co.Cred ca voi merge pe difuzoare auto pana la urma, sunt gandite pentru rezistenta la vibratii, temperatura si praf. Intrebarea este daca are sens sa folosesc difuzoare componente sau coaxiale. Componentele au avantajul filtrului extern, care in cazul coaxialelor probabil este inexistent, insa pe de alta parte intr-o amplasare cu distanta mica intre canalele stanga-dreapta (60cm distanta) nu stiu daca se mentine sensul componentelor amplasabile pe niveluri diferite si la distanta una de alta.

Link spre comentariu
Vizitator onobeka

Da, coaxiale auto, care au intr-adevar filtrele incorporate, insa sunt filtre simple.Am introdus parametrii T/S in winISD pentru coaxialele Hertz si m-am ingrozit ce enormitati de cutii apar ca necesare. Sealed la 101l pentru 73Hz ;). La volumul de 26l, tot sealed, frecventa este de 86Hz.Xmax mm 2Re Ω 3,3Fs Hz 68Vas l 14,3Mms g 11,0Cms mm/N 0,49BL T·m 4,0Qts - 0,85Qes - 0,96Qms - 7,54Spl dB 93

Link spre comentariu

Te chinui degeaba.Orice ai pune intr-un garaj tot nasol ar suna.Te-ai orientat bine spre difuri auto coaxiale.Le pui pe cate un panou frumos vopsit si asta e tot.Mai pierzi apoi o jumatate de zi cu pozitionarea.Spor,Mircea.

Link spre comentariu
Vizitator onobeka

Da, insa invat ceva si imi place partea de DIY.

Am facut doua simulari in WinISD. Din pacate nu ma pricep prea bine, asa ca va rog pe voi sa ma ajutati sa aleg cum ar fi mai bine, sealed sau ported. Probabil coaxialele nu sunt facute pentru incinte ventilate. Am citit ca ar fi posibila acordarea sub rezonanta de aer liber, in cazul meu 68Hz.

 

Am incercat pe acelasi volum de 26l, ambele variante. Pentru varianta ventilata aceasta este curba cea mai buna pe care am reusit sa o obtin, pentru 55Hz. As vrea in cazul in care folosesc incinta ventilata sa foloesc teva de PVC de 50mm.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator onobeka

Bun, am montat difuzoarele in cutie aseara, varianta sealed. Se aude ... decent, nu distorsioneaza pana la 40% din volum, care este destul de tare. Bass exista insa nu adanc, cum era de asteptat. Supriza neplacuta vine din partea cutiei care fiind din PAL si desi ramforsat, se simte ca vibreaza la atingere, mai ales anumite panouri. Nu stiu ce sa fac in sensul ca o optiune ar fi sa refac cutia din MDF iar o alta ar fi sa aplic bitum pe partile laterale, spate si capac si evident material de insonorizare.

O alta varianta ar fi sa lipesc peste PAL MDF de 16mm pe exterior.

 

Ce parere aveti? De asemenea poate imi poate raspunde cineva mai priceput ca mine daca avand in vedere graficele de sus, ar trebui sa incerc sa adaug un port.

 

Asta este dihania Posted Image

Posted Image.

Link spre comentariu
Vizitator onobeka

Ok, thread-ul meu este majoritar un monolog :(.Cum este mai bine sa fac? Incerc sa rezolv PAL-ul sau sa-l schimb direct in MDF?Ma gandesc la urmatoarele variante: - refac pe MDF de 18 - lipesc MDF mai subtire pe exterior peste PAL - aveam in plan sa lipesc lemn de pin frezat pentru aspect, insa daca folosesc MDF ca strat final as putea sa-l frezez la colturi si sa-l vopsesc. - lipesc bitum pe interiorul PAL-uluiCutia de PAL este acum ramforsata in toate directiile, deci nu cred ca mai pot obtine ceva pt rigidizare, de asemenea panourile sunt imbinate si lipite fara spatii. Daca sunt pierderi pot aparea doar prin material.Central, deasupra head-unit-ului am un compartiment inchis de 21L. Ma gandeam sa adaug un mic woofer (maxim de 20cm, preferabil de 17cm) cu care sa obtinu un sub de putere mica pe la 40-50Hz cu un port in spate.Conform specificatiilor head-unit-ului, aceste are functie direct sub drive unde poate duce pana in 70W un difuzor pe 2Ohm. Cum nu gasesc ceva ieftin si bun as putea monta unul de 4 ohm, evident la jumatate din putere, insa nu stiu daca sa iau un difuzor clasat ca sub-woofer sau un woofer normal. Am incercat cateva simulari in winISD cu diverse difuzoare si as putea obtine ceva la ~40 Hz.Stiu ca ma complic, insa o fac de dragul proiectului. Pana la urma asta este si ideea DIY ... sa te complici, altfel poti cumpara direct din magazin. Asadar, va rog sa ma sfatuiti trecand peste faptul ca nu are cum sa iasa ceva decent pentru pretentii audiofile. Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări