Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RX 2M

Yo4You

Postări Recomandate

AM construit un receptor ptr UUS banda 2m si in loc sa prind radioamatori ascult banda de taxi din 169Mhz :rolleyes: Am vb cu niste amici de ai mei si mi-au zis ca am nevoie neaparat de un filtru de 10,7Mhz facut cu cuartzuri , dar receptorul meu e cu dubla schimbare de frecventa chiar are nevoie de filtru de 10,&mhz cu banda ingusta?Receptorul e cu circuitul integrat MC3362P are un filtru de 10,7Mhz ceramic recuperat dintr-un radio FM si a doua frecventza este de 455khz tot cu un filtru ceramic dintr-un radio :drinkers: Deci daca tot are 2 schimbari de frecventa trebe sa aibe selectivitate receptorul.Tin sa mentionez ca nu gasesc nicaieri cuartz de 10,245Mhz si l-am inlocuit cu o bobina si un tranzistor facut oscilator pe acea frecventa :d.La intrare am folosi un tranzistor mos de amplificare BF966 :d

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvartoshu

11

• MiniTehnicus

5

• Yo4You

4

• yo9hrb

2

Top autori în acest subiect

Salut tuturor cica am pe bloc o verticala pe 2m :smt003 De cuarzt fie vorba nimeni nu are si da din coate :DMai apoi eu is un yo2 in devenire is din banat Timisoara deci nick nameul meu e la vrajeala cu yo4you :d :partyman:

Link spre comentariu

Daca frecventa oscilatorului local este corecta si daca este deasupra celei receptionate (FI = Fo-Fr) atunci poate fi vorba despre frecventa imagine situata la 21,4 MHz deasupra celei intentionate a fi receptionate, ar fi probleme cu rejectarea ei (filtrele de la intrare).Filtre cu cuart pe 10,7 poti gasi si local, la radioamatorii de acolo...

Link spre comentariu

mah traiane e vorba de un rx construit cu MC3362P la care prima frecventa este 10,7Mhz dupa care e mixat cu un oscilator 10,245Mhz ca sa imi dea mie 455Khz a doua frecventa intermediara.Problema este alta eu in loc de cuartzul de 10,245Mhz am folosit un oscilator colipts cu un tranzistor BC171 niste condensatori si o bobina pe o carcasa :smt003 DIn cate am auzit de la alti amici la radioclub zic ca am nevoie de un filtru pe intrare de 10,7Mhz facut cu quartzuri ca sa aibe selectivitate cica :snakeman: Eu zic ca trebuie sa mearga si cu filtru normal ceramic recuperat din radiorui defectePrecizez ca folosesc radioul numai ptr emisiuni FM din banda de 2M Ptr SSB se complica treaba ar trebui intradevar acekl filtru cu cuartzuri AM uitat sa zic am acord continu pe MC3362P reglajul fiind in tensiune datorita diodei varicap ce o are ;)

Link spre comentariu

Exista filtre cu cuartz si pt ce-ti trebuie tie. In RTP-uri gasesti filtre cu curtz de 10,7Mhz cu o banda de trecere mai mare decat filtrele de SSB. Daca nu ai nevoie de selectivitate poti folosii si filtre ceramice. Problema ta e ca "aduci" pe prima FI (10,7) o alta frecventa decat cea pt 2m.Adica oscilatorul tau, in loc sa oascileze pe 154,7-156,7, oscileaza pe o frecventa mai mare si auzi frecventa de 169Mhz.Plus ca la intrare ar trebui sa ai un filtru trece banda care sa nu-i dea voie frecventei de 169Mhz sa treaca.

Link spre comentariu

mah traiane e vorba de un rx construit cu MC3362P la care prima frecventa este 10,7Mhz dupa care e mixat cu un oscilator 10,245Mhz ca sa imi dea mie 455Khz a doua frecventa intermediara.Problema este alta eu in loc de cuartzul de 10,245Mhz am folosit un oscilator colipts cu un tranzistor BC171 niste condensatori si o bobina pe o carcasa :smt003 DIn cate am auzit de la alti amici la radioclub zic ca am nevoie de un filtru pe intrare de 10,7Mhz facut cu quartzuri ca sa aibe selectivitate cica :snakeman: Eu zic ca trebuie sa mearga si cu filtru normal ceramic recuperat din radiorui defectePrecizez ca folosesc radioul numai ptr emisiuni FM din banda de 2M Ptr SSB se complica treaba ar trebui intradevar acekl filtru cu cuartzuri AM uitat sa zic am acord continu pe MC3362P reglajul fiind in tensiune datorita diodei varicap ce o are ;)

Sunt lucruri diferite.In primul rand este posibil ca frecventa din VCO sa fie unde nu trebuie; verifica acest lucru (cum o masori acum?).Filtrele din FI, fie ele in FI-ul de 10,7 MHz fie in 455 kHz se folosesc pentru a asigura selectivitatea necesara (in FM in acest caz); se folosesc filtre de 6, 12, 15 sau cel mult 25 kHz largime de banda, numai filtre cu cuart in media de 10,7 sau filtre ceramice pe 455k, sau ambele tipuri. Oricum, daca ai pretentii de la acel Rx (fie ele si modeste), trebuie sa le montezi. Aceste filtre sunt ieftine si se gasesc, fie filtre noi, fie scoase din aparatura, cele ceramice de 455 chiar si prin unele magazine, cele pe 10,7 numai din cele cu cuarturi, chiar si filtre noi din stocuri ajunse pe la radiocluburi sau radioamatori, fie scoase din aparatura. Pe la intalnirile/talciocurile radioamatoricesti s-au gasit la preturi modice (5...15 RON).Filtrele (circuitele acordate) de la intrarea Rx sunt destinate in principal eliminarii frecventei imagine situata la distanta 2*FI (mai sus sau mai jos, functie de tipul primei schimbari de frecventa) fata de frecventa receptionata. Patrunderea unui eventual semnal aflat pe frecventa imagine in front-end-ul Rx (deci daca ajunge la primul mixer) poate cauza fenomenul mentionat de tine, asta indiferent de ce si cate alte schimbari de frecventa vor urma. Filtrele selective din FI nu au sau au influenta redusa asupra acestui fenomen (si numai in cazurile extreme, cum ar fi diferenta intre folosirea lor sau nu...).In acest caz, in afara de folosirea unor circuite mai selective la intrarea RX, poti incerca schimbarea tipului de mixare (adica pentru acoperirea benzii 144...146 MHz, in loc de VFO la 154,7...156,7 MHz sa folosesti VFO la 133,3...135,3 MHz, sau invers, dupa cum e cazul acolo) sperand ca in celalalt caz in noua banda de frecvente imagine sa nu existe semnale puternice.Oscilatorul LC pe 10,245 poate fi ok daca este stabil si daca nu ai filtre inguste pe 455k si banda demodulatorului FM este larga, dar oricum cuartul pe 10,245 este si el obtenabil.Merge si cu filtrul ceramic pe 10,7 dar selectivitatea este redusa, total nepotrivita pentru FM de banda ingusta.Ia legatura cu un radioamator de acolo si roaga-l sa te ajute, aceste componente nu sunt foarte greu de gasit in lumea radioamatoriceasca si nici nu sunt foarte scumpe.Daca nu gasesti local acolo, daca cineva incearca sa ti le vanda foarte scump, atunci da-mi de stire si pot incerca sa te ajut eu, numai sa nu fie graba, ar putea sa dureze ceva...73,Traian
Link spre comentariu

Multumesc de posturi.Aici unde ma aflu eu nu se afla radioamatori ci radioscamatori isi cumpara aparate de-a gata si iasa cu ele in eter :smt004 In primul rand as avea nevoie ca filtrul ceramic de intrare 10,7Mhz sa aibe banda ingusta 25khz maxim si cel de 455Khz 7,5Khz cel multEu din cate stiu filtrul de 10,7 e luat din radiouri deci clar are banda mare :smt005 ,iar cel de 455 tot din radiouri dar nu stiu ce banda de trecere are :smt003

Link spre comentariu

Nu te mai lega atit de filtrele respective. Lasa filtrele asa cum sint adica ceramice din radiouri si ,aranjeaza' corect frecventa oscilatorului local, intre 133.3 si 135.3 cel putin. Prinde un repetor din YO, YU sau HA si regleaza filtrele de intrare si bobina de la demodulator ptr zgomot minim si tarie maxima. Abea dupa aceea incearca sa-ti dai seama daca filtrele sint prea inguste (rup semnalul la virf de modulatie) sau prea largi (desii taria semnalului este buna, adica zgomotul de fond este minim, modulatia se aude slab) si daca trebuie schimbate.

Uite, eu am construit receptorul asta si mi-a adus reale satisfactii: http://lpistor.chez-alice.fr/meteo2.htm#recepteur

Da-mi adresa ta in pm si-ti trimit eu atit filtre de 10.7 cu cuart cit si cuartul de 10.245 MHz, fara obligatii.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

salutare , vreau o mana de ajutor , platesc cache , am nevoie de filtre de 10.7 dupa cum urmeaza , pe un wide mi-a troznit pinul de IN si pe el scrie 10.7HY , pe un narrow mi-a pocnit pinul de centru , pe el scrie 10.7T . daca aveti aparate de radio si aici am lipsa de filtre , scrie pe ele , cele doua dupa dbl1018 , E10.7j cu punct pe dreapta cu rosu , eu am bagat L10.7A ca asta am gasit si vad ca selectivitatea este la pamant . halp , merci .dati privat sau scrieti aici .

Link spre comentariu

De fapt ce intelegi prin filtre? Filtrul in sine nu este o componenta, ci o functie realizata dupa cazcu circuite LC, rezonatori quartz sau piezoceramici, etc. Fi mai explicit!

filtru ceramic de 10.7mhz , am scris si ce scrie pe cele care am nevoie .. caut la ele de nu mai stiu cum ma cheama , sincer peste 6 luni jumate si nu am dat decat de chinezisme de 230khz !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări