Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor de maxim 100W

Vizitator Elektronistul

Postări Recomandate

Buna ziua, as dori si eu niste sfaturi in legatura cu constructia unui invertor de putere maxim 100w de preferinta nu mai cu tranzistori , poate si un 555 ca generator de frecventa.Am incercat eu ceva ce am gasit pe net , am modificat si eu nitel si am incercat sa aprind un bec fluorescent de vreo 18w si se aprindea foarte slab; doar la inceput cand conectam alimentarea se aprindea perfect cam 1 secunda apoi scadea si asa ramanea.Eu am folosit un 555 cu o schema de pe net care dadea frecv 48hz si in iesirea lui am pus un tranzistor 2n3055 care mai apoi l-am conectat la un transformator de 12v 2A ca sa scoata 220v si nu sunt multumit ca nu functioneaza ca in prima secunda tot timpul.Probabil ca a facut vreo greseala ceva, oricum sunt incepator si am multe de invatat asa ca astept sfaturi .

Daca vrei sa faci un convertor doar pentru a alimenta un tub fluorescent, sunt si alte solutii, chiar daca randamentul nu e extraordinar.http://www.niqro.3x.ro/neon/neon.htmExista solutii si pentru randament foarte bun, peste 90%. http://danyk.cz/zarivk_m.htmlChiar si schema din postarea mea anterioara, cu LM555 si mosfeti, se poate folosi, dar cu un alt transformator, facut pe ferita, de exemplu, unul recuperat din surse ATX.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

5

• giongiu

5

• Marian

3

• Radiotelegrafist

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am incercat si cu monatj darlington si merge la fel de slab, nimica diferit.

Nu ştiu ce să mai zic. Încearcă să-i mai măreşti frecvenţa. Redu-i la jumătate condensatorul de la pinul 6, vezi dacă creşte tensiunea.
Link spre comentariu
Vizitator Elektronistul

Eu voiam sa folosesc acest invertor nu numai pentru tuburi fluorescente ci si pentru alimentatorul de la laptop si poate si altele, dar momentan am incercat schema de mai jos din curiozitate ca sa vad daca funcitoneaza , insa a aparut o problema.Dupa ce am asamblat circuitul si am legat toate firele, m-am asigurat ca totul e in regula am alimentat de la 12 v si a mers, am aprins un tub de 18w destul de bine, cam la jumate din stralucire, si apoi am mai crescut voltajul la 16 sa vad daca se aprinde mai mult si a palit apoi s-a stins. dupa asta orice am mai incercat sa ii fac nu l-am mai putut aprinde in nici un fel chiar daca am alimentat la 12v ca si mai inainte. ce s-o fi intamplat ca nu inteleg, tranzistorul era incins dar nu rau , l-am si inlocuit cu altul la fel si tot degeaba nu mai merge.

post-84636-139829786991_thumb.gif

Link spre comentariu

Posibil sa nu fi izolat cum trebuie traful, iar din cauza asta ai ceva spire in scurt, in secundar. Secundarul trebuie bobinat ingrijit, spira langa spira, iar intre doua straturi trebuie izolatie.

Link spre comentariu

Posibil sa nu fi izolat cum trebuie traful, iar din cauza asta ai ceva spire in scurt, in secundar. Secundarul trebuie bobinat ingrijit, spira langa spira, iar intre doua straturi trebuie izolatie.

Link spre comentariu
Vizitator Elektronistul

nu cred ca am spire in scurt ca prima oara a mers, a doua oara de ce ar fi in scurt ca doar nu se dezizolau singure, mai ales ca am testat rezistenta cu multimetrul si aveau cam 17 ohmi la fel ca si prima data.

Link spre comentariu

Ai un montaj cu trei rezistente, doi condensatori, un tranzistor si un transformator. Primele sase componente se pot verifica foarte simplu, cu un multimetru. Sa detectezi spire in scurtcircuit, e ceva mai complicat. N-ai spus totusi cum ai bobinat secundarul....

Link spre comentariu
Vizitator Elektronistul

Am reusit totusi si sa ard doi tranzistori nu stiu de ce, ma miram de ce nu mai merge pana i-am schimbat cu altii noi. Probabil ca rezistenta aia de 2,2 ohmi nu era chiar optionala.

Link spre comentariu

Montajul n-are nici un fel de protecţie, la comutaţia OFF tensiunea creşte pînă duce tranzistorul în străpungere. Mai ales dacă n-are sarcină. Mi se pare şi normal că nu ţine.Plus că 2N3055 nu e tranzistor de comutaţie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări