Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor de maxim 100W

Vizitator Elektronistul

Postări Recomandate

Vizitator Elektronistul

Buna ziua, as dori si eu niste sfaturi in legatura cu constructia unui invertor de putere maxim 100w de preferinta nu mai cu tranzistori , poate si un 555 ca generator de frecventa.Am incercat eu ceva ce am gasit pe net , am modificat si eu nitel si am incercat sa aprind un bec fluorescent de vreo 18w si se aprindea foarte slab; doar la inceput cand conectam alimentarea se aprindea perfect cam 1 secunda apoi scadea si asa ramanea.Eu am folosit un 555 cu o schema de pe net care dadea frecv 48hz si in iesirea lui am pus un tranzistor 2n3055 care mai apoi l-am conectat la un transformator de 12v 2A ca sa scoata 220v si nu sunt multumit ca nu functioneaza ca in prima secunda tot timpul.Probabil ca a facut vreo greseala ceva, oricum sunt incepator si am multe de invatat asa ca astept sfaturi .

post-84636-139829786226_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

5

• giongiu

5

• Marian

3

• Radiotelegrafist

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Deci de fapt ai încercat să faci un convertor Flyback dintr-un transformator de reţea. Transformatorul nu e făcut să meargă asimetric, miezul se saturează uşor şi nu mai e în stare să livreze energie în secundar. Transformatorul mai are o înfăşurare de 12V 2A? Poate încercăm să-l facem half-bridge cu încă un tranzistor.

Link spre comentariu

Semipuntea nu are nevoie de 2 infasurari in primar ( uita-te la ATX sa te lamuresti ), insa nu faci semipunte la alimentare de 12V, nu-i vad rostul. Este nevoie de inca o infasurare identica pentru configuratia push-pull, mult mai comuna pentru alimentarea asta, si trebuie un integrat de control cu 2 iesiri in contratimp.

Link spre comentariu

Da domnu Marian, la push-pull mă gîndeam dar am scris half bridge. Mulţumesc de atenţionare.

Din acest motiv întrebasem dacă mai are o înfăşurare disponibilă.

Schema cu CD4047 nu e mai complicată decît varianta cu 555 şi are avantajul că atacă direct ambele tranzistoare ale convertorului push-pull.

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator Elektronistul

Mikrosha, da transformatorul meu mai are o infasurare pe care nu am folosito inca pt ca nu eram sigur cum. Iar integratul acela cd4047 nu il am si nici nu prea se gasesc la mine, am in schimb 555 daca se poate mi-ar place o schema pentru el.

Link spre comentariu

Nici o problema @Mikrosha, interventia mea nu a fost menita sa te corecteze pe tine, ci sa lamuresc un mic detaliu. :da @Elektronistul cu 555 e mai greu, ai nevoie de comanda in contratimp pentru push-pull adica un integrat cu 2 iesiri cu semnale diametral opuse, adica atunci cand o iesire este pe On cealalta este pe Off, si invers. 555 are o singura iesire, cu ceva circuite suplimentare probabil poti adapta, desi complicatia cred eu ca nu merita efortul mai ales datorita puterii relativ mici. Parerea mea este ca pentru o putere asa mica nu merita stresul, se gasesc cu siguranta invertoare in comutatie in comert la puteri mai mici si preturi accesibile.

Link spre comentariu
Vizitator Elektronistul

o sa incerc schema de la giongiu insa nu am tranzistori IRF si o sa pun in loc de ei 2n3055 ca de aia am si gasesc usor.Vreau sa construiesc eu invertorul in primul rand ca e mai ieftin si in al doilea rand ca am deja piese , nu trebuie sa cumpar altele, iar transformatorul ala chiar nu prea am ce face cu el in afara de proiectul asta.

Link spre comentariu

2N3055 are beta mic, nu cred că o să ducă mai deloc în putere. 18W sigur nu.

Măcar fă-l în montaj Darlington, mai pune-i un BD pe lîngă el. Ceva în genul:

Posted Image

Apropo, la montajul pe care-l ai deja, te rog încearcă să înlocuieşti 2N3055 cu un montaj Darlington cu 2N3055 + orice NPN capabil să ducă 1A. Merge mai bine?

Link spre comentariu
Vizitator Elektronistul

am incercat schema cu 3055 in loc de irf si nu a mers deloc. apoi am incercat sa pun un singur 3055 sa ia outputul de la 555 si sa duca transforatorul singur , si la 12v am obtinut cam 63 v in secundar. am mai crescut voltajul si pe la 22 dev am obtinut 150v si becul se aprindea bine, dar nu il las asa ca nu vreau la 24 de v ci la 12.O sa incerc si cu alti tranzistori cu beta mai mare, dar nu stiu inca cu ce ca nu prea ii stiu pe dinafara.Am un IRF630B o sa incerc si cu el ca am gasit pe net ca e destul de bun.

Link spre comentariu

@Elektronistul iti lipsesc multe cunostinte teoretice de esenta cat priveste functionarea de principiu a acestor montaje, de fapt nici chestii elementare despre tranzistori nu prea stapanesti. In atare situatie, singura ta sansa, dar singura, este sa reproduci intocmai scheme functionale ce ti se dau, nici macar o rezistenta sa nu modifici, ca e clar ca nu stii ce efect poate avea. @Giongiu a pus deja link catre o schema foarte frumoasa prin insasi simplitatea ei, sc hema apartine unuia care mananca asa ceva pe paine deci cu siguranta este functionala, reprodu-o intocmai, e singura ta sansa, lasa incapatanarea de a folosi 2N3055, si cumpara niste mosfeti canal N ca-s ieftini si usor de gasit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări