Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Class D


Gerula

Postări Recomandate

Amplificatorul care l-am postat contine un integrat Zetex.

 

Integratul se numeste ZXCD1000

Se gasesc scheme cu el pe NET.

 

Acesta am luat-o din datashetul lui :

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 1000.shtml

Iar schema asta e la pagina 12

 

Avantajul acestei scheme este ca e proiectata profesional, dezavantajul este ca sunt data doar componente ZETEX.

 

Dar eu cred ca finalii se pot inlocui lejereanu cu cei pe care-i vinde Vasile.

 

Acum observati si voi ca Q5 e implicat intr-o sursa de tensiune de 12V care pote fi schimbata din jumper cu 7812, si cred ca orice electronist poate face o surasa de tensiune.

 

R28 de 10mR pare a fi implicata intr-o masuratoare de intensiate pe alimetare care da o reactie in frecventa pulsurilor.

Sunt convins ca acele componente pot fi inlocuite cu altele care se gasec la noi.

 

Personal am fost sa-mi cumpar integratul de aici:

 

http://www.comet.srl.ro/main/index.html

Scrii in casutza aia numele pieselor si iti arata cate mai au.

Dar la fata locului mi-au spus ca e 250.000 si m-am lasat pagubash si am plecat.

 

Faza e asa.

Teoretic nu se incalzesc finalii.

Adica - radiator (300.000) - ventilator (100.000)

Il poti pune in boxa fara grija ca se incalzeste.

 

Pui tranzistorii finali fara radiatoare !!!

 

Dar o fi chiar asa ? Sau in practica se incalzesc ?

 

PS: nu cumparati toate integratele de la Comet ca poate vreau si eu unu :)

 

 

Te rog sa nu mai scrii post dupa post, nu este nici o problema daca faci unul mai lung, deasemenea daca ai apucat sa scrii si vrei sa adaugi, ai la dispozitie butonul EDIT - Edit Sorteh.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Gerula

    8

  • Murcielad

    5

  • Yo4You

    2

  • bbg

    1

Top autori în acest subiect

Dar eu cred ca finalii se pot inlocui lejereanu cu cei pe care-i vinde Vasile.

Daca te uiti mai bine pe schema si la parametrii tranzistoarelor folosite, vei ajunge la alta concluzie.In aplicatia respectiva ai nevoie de tranzistori complementari cu adevarat rapizi. Pentru micsorarea distorsiunilor (timpul mort -> 0) proiectantii au luat in calcul si un scurt "shoot-through" la comutare (p este mai lent decat n).Zetex face parte dintr-un club mai exclusivist (si dpdv al preturilor).
Link spre comentariu

Tot kitul costa atat, in ultimul catalog este 7,6$ + TVA si include IC driver si cei 4 mosfeti.Imi puteti spune, va rog, de unde poate fi cumparat acest kit (din Romania)?Cu stima, Palade Vlad.

Link spre comentariu

Pai spune unde, ca il cumpar ! Serios. Orice putere ar avea. Eu cred ca in experienta ta ca electronist amator, trebuie sa vezi cum functioneza un amplif class D. Eu de asta il cumpar.In caz ca ca nu stiu unde se vinde de unde ai scos asta cu 7.6$ ai putea sa argumentezi ?Sorteh:/Ai link in primul post. Kit se refera doar la integrat+4 finali mosfet/ Vi spuneti ca vindeau integratul cu tot cu finali ?In cazul asta ar fi suspect de ieftin.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Voi chiar nu v-ati dorit un aplificator la care sa nu se incalzesaca finalii ?Sa va doara la basca daca la 500W puneti sau nu radiator.Sa bagi final un MOSFET banal care tine 50A comuatie.Multe din statiile auto pe care le desfaceti au amplif class D.Daca puneti laba pe vre una copiati si pentru mine schema.REPET: doar daca finalii lucreaza in comuatie !

Link spre comentariu

Voi chiar nu v-ati dorit un aplificator la care sa nu se incalzesaca finalii ?Sa va doara la basca daca la 500W puneti sau nu radiator.Sa bagi final un MOSFET banal care tine 50A comuatie.Multe din statiile auto pe care le desfaceti au amplif class D.Daca puneti laba pe vre una copiati si pentru mine schema.REPET: doar daca finalii lucreaza in comuatie !

Hmmm doar daca finalii lucra in comutatieAmpliful auto are convertor dc/dc ptr sursa dubla :smt005 :smt005 se numeste oare clasa D???? eu zic sa mai cautzi sa vezi ca nu e chiar asha Eu zic sat-tzi dai cu parerea la ampliful asta intentionez sa il fac eu e in clasa D http://www.elforum.info/download.php?id=6625 si is componente de uz general :smt005integratul TA7555 este echivalent cu NE555 sau fostul Be555 de la baneasa :supz:
Link spre comentariu

Referitor la schema propusa de Yo4You am o intrebare: nu trebuie puse diode Zener si in poarta celui de al doilea mosfet?Cred ca se poate modifica pentru alimentare dubla si se renunta astfel la cond de iesire.Pentru Gerula: cred ca un amplif rece vrea toata lumea dar cum am invatat la scoala orice lucru mecanic genereaza energie ce se transforma in caldura. Singura solutie e sa supradimensionezi componentele cheie din amplif: trafo de alimentare, puntea, numarul tranzistorilor finali si radiatorul. Se mai pot incerca si tranzistori industriali insa nu toti pot fi comandati in audio usor.De exemplu DT800-450: Si npn/3000W/450Vc-b/300Vc-e/1000A/175*C/Hfe minim 7 la bias=800A/capsula speciala. :smt003

Link spre comentariu

Eu zic sa clarificam ceva : ce treaba are imperecherea tranz cu incalzirea ?< am invatat la scoala orice lucru mecanic genereaza energie ce se transforma in caldura. Singura solutie e sa supradimensionezi componentele >Orice face lucru mecanic genereaza caldura ?Si o piatra cand cade in vid genereza caldura ? Da ! Facand lucru mecanic in camp gravitational, dar e prea mica.Uite care e faza cu finalii , cand sunt inchisi complet prin ei nu trece curent, ( bine doar unul mic rezidual ), atunci cine sa-i incalzesca ?Cand sunt in conductie, caderea de tensiune pe ei e 0, deci cine sa-i incalzeasca ?Spre ex: IRFP064N cumparat de la Vitacom are: 110A 200W 0,008R Deci in conductie "completa" sa zicem la un curent de 10A, puterea disipata este P=u*i=i*i*r= 10*10*0.008=100*0.008=0.8W, deci disipa cam cat o rezistenta de 1W si zic eu, ca daca pui 10A pe difuzor ii sare membrana.Dar cat disipa un 2n3055 semideschis ?Sa zicem ca ai 30V alimentare si el opreste jumate din tens asta, 15VP=15V*10A=150W, mare diferenta nu ?Bine, ca se arde la puterea asta.Bine gradul de deschidere urmesa forma semnalului, dar chiar daca ai media o sinusoida de 150W amplitudine ai obtine vreo 50W.La 150W cred ca ai putea sa prajesti niste oua, deci e multifuncional.Eu cred ca a fost dioda dubla si au scris pe ea la shto BD :smt013 :smt013 :smt013 :smt013

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Gerula avand in vedere ca nu am construit acest amplif dar il am la mana sa il fac am sa itzi zic asteapta cand iau vacantza :weedman: Eu zic ca are cel mult THD si TID 0,5% in tot domeniul audio

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator acrobatu

IN legatura cu ce a spus Gerula eu cred ca tu nu ai inteles bine ce vrea el sa faca dintr-o sursa in comutatie Yo4You Yo4You>Are dreptate vrea sa faca din Sg o comanda Pt amplificator class d punand Sg-ul, Drept comparator + generator. ( EU AM DEJA SCHEMA AUTO CLASS D SI ESTE SI FACUTA JBL... :yawinkle: :rock:

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

vezi ca daca e de la JBL nu trebuie sa fie neaparat un lucru bun .... cele de la PB12 si P250 cu driver IR2111 erau problematice . acum 2 zile am experimentat si eu cu un amplificator pus de Vasile acum ceva timp pe forum care este foarte asemanator cu amplificatorul celor de la IR . de mers merge .... insa nu cum ar trebuii am o tensiune continua de vreo 12V pe iesire ... macar "canta" si pe muzica :supz:

Link spre comentariu

Acrobatul se referea la un amplificator care nu foloseste nici un driver de genul IRxxxx, este o schema foarte robusta iar drept finali are complementari n-fet & p-fet.Referitor la componenta continua ...uita-te pe schema utilizata si vezi ca ai un semireglabil care seteaza acel offset.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări