Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Noul meu proiect Amp SE cu GK71

gabrielbecheanu

Postări Recomandate

da,e important ca rezistenta aia sa fie de 1 Ohm,nu de 56Ohm,totul e masurat fata de masa,negativarea trebuie sa fie la -50V pentru ca pe catod sa avem +50V si implicit pe G3 care e cel mai important lucru!

Editat de gedd
Link spre comentariu

cum sa fie 50A????curentul va fi undeva in jurul valorii de 100mA

daca trasati dreapta de sarcina si stabiliti PSF pe caracteristica de -50V veti vedea ca,ducand perpendiculara pe dreapta Oy,aceasta va intersecta valoarea de 100mA....pe care ii vom regasi pe G3

poate vreti sa spuneti ca daca foloseam negativarea automata si aveam PSF DEFINIT de Ia0=100mA si dreapta de 50V vom avea o rezistenta de R=U/I, adica 50V/0.1A=500Ohm..si puterea de 5W

adica P=RxI2 adica 500x0.1Ax0.1A

Link spre comentariu

Nu gedd.Ma refeream la faptul ca pe rez de 1 ohm , asa cum e in schema, cad 50v! PE este masa comuna?Anodica pe la 1200v?

Editat de gheo23
Link spre comentariu
Vizitator viobio

gedd , ca sa ai o cadere de tensiune pe o rezistenta prin ea trebuie sa circule un curent , nu ?

Fara suparare , cum sa ai 50V la bornele unei rezistențe de 1 ohm cind prin ea circula 100mA ???

Sper sa nu te superi iar pe mine .

Eu as merge pe varianta asta ca sa scot aproximativ 40W din acest tub

Vezi ca R1 si R2 sunt montate in paralel , asa arata schema . Editat de viobio
Link spre comentariu

da,am pus simbolul de pentoda cu incalzire indirecta,programul meu nu avea simbolul celei cu incalzire directa asa cum e GK71,practic cele 2 rezistente puse pe filament formeaza catodul virtual ca la 300B iar daca ne uitam pe caracteristicile pentodei GK71 unde avem Ug2=400V si Ug3=50V si daca alegem PSF pe caracteristica de -50V vom vedea ca acesteia ii corespunde Ia0 de 100mA...nu,nu ma supar ca nu am de ce,asadar ce tensiune am pe catodul virtual daca pe G1 stabilesc un -50V?

Am pus si schema...sau daca vrem sa facem ceva mixt putem pune in locul rezistentei de 1Ohm una de 400Ohm...da,probabil ca s-a creat confuzie din cauza primului desen,de aia prefer sa fac schemele pe hartie,ideea e ca trebuie reglata tensiunea din negativare astfel incat pe catod si implicit pe G3 sa avem cei 50V necesari pentru aportul de putere(sau daca nu se vrea G3 legat la catod,putem alimenta separat G3),am calculat si Ra-ul necesar(zic eu)

post-174759-0-57981300-1495541654_thumb.jpg

post-174759-0-43807600-1495542265_thumb.jpg

Editat de gedd
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Acum este corect desenat circuitul " catodului virtual " numai ca pe rezistenta de 1 ohm nu o sa ai NICIODATĂ o cadere de tensiune egala cu 50V , daca este străbătută de un curent egal cu 100mA .

Cu ajutorul rezistentei de 1 ohm poti eventual monitoriza curentul prin tub , cum ai mai facut , pe acea rezistenta vei avea 0,1V daca prin ea circula 100mA , in cazul asta trebuie sa alimentezi G3 din alta sursa , daca G3 trebuie alimentata musai la 50V .

Vezi ca la negativarea fixa , adica cu - ( minus ) o tensiune negativa in G1 , acea tensiune nu se regaseste si in catodul tubului , sunt n montaje care au catodul montat direct la masa si sunt cu negativare fixa .

Daca faci negativare automata , cu " resou " in catodul virtual , o sa obtii 50V pentru alimentarea lui G3 , altfel.....

post-176980-0-55796000-1495543429_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

gheo23 si viobio nu sunt de acord cu asta (si din punctul meu de vedere au dreptate):

gedd.png

Acel 50 de Amperi iesit din calcul folosind 50V si 1 ohmi "deranjeaza"

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

da,asa e adrian_pic,am rectificat mai sus,mentionand rezistenta de 400 ohm in catod,am atasat alta schema din ciornele pe care le am si pe care lucrez la proiectul asta,GK71 personal ma intriga si cred ca se pot stoarce niscaiva W din ea,atasez acum alta schema,scuze pentru confuzia creata,dupa cum bine a remarcat Viobio aveam in minte instrumente indicatoare in catod pentru monitorizarea curentului prin tub

post-174759-0-54922700-1495545066_thumb.jpg

Editat de gedd
Link spre comentariu

lucrez la proiectul asta,GK71

Bag sama ca iti plac "becurile" mari, insa astea-s bune iarna, vara nisipurile sunt mult mai potrivite.

Link spre comentariu

da,asa e adrian_pic,am rectificat mai sus,mentionand rezistenta de 400 ohm in catod,am atasat alta schema din ciornele pe care le am si pe care lucrez la proiectul asta,GK71 personal ma intriga si cred ca se pot stoarce niscaiva W din ea,atasez acum alta schema,scuze pentru confuzia creata,dupa cum bine a remarcat Viobio aveam in minte instrumente indicatoare in catod pentru monitorizarea curentului prin tub

Aceasta schema nu este specifica unei aplicatii tipice pentru GK-71 si asta pentru ca pe G3 nu vom avea +50V fata de potentialul catodului ci va fi o conexiune clasica de pentoda cu G3 la catod ca si una cu EL34 (pinul 1 cu 8,adica G3 la catod).Prima schema propusa de @gedd este adevarata si functionala dar....dar cu specificatia clara ca pe G3 vom injecta o tensiune pozitiva de +50V (dintr-o sursa separata) fata de catod ,o tensiune Ug2 si bineinteles un PSF bine ales asa cum spune foaia de catalog.

Schema propusa este ceva clasic cu negativare automata ,sau bias automat ca sa fiu mai modern si nimic mai mult.

P.S sunt sigur ca,colegul @gedd a facut o greseala de redactare punand tensiunea de +50V in dreptul rezistentei de 1 ohm din catod cand de fapt trebuia marcata aceasta tensiune in dreptul lui G3.In cazul tubului GK-71 grila G3 cu tensiune pozitiva nu mai are rol de grila supresoare ci doar de "franare:" a electronilor accelerati de G2 (grila ecran sau de accelerare).Cu o tensiune pozitiva pe G3 fie chiar si de numai +50V,rezistenta interna a tubului se va micsora si in cazul aplicatiilor de RF nu poate fi decat ceva benefic.Daca vom conecta G3 la catod,atunci vom obtine o pentoda clasica cu rolul lui G3 de supresor.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va propun doua variante de PSF pe care eu le-as vedea cele mai bune pentru acest tub si anume:

- varianta 1 cu Ra= 11800 ohmi si

- varianta 2 cu Ra=6600 ohmi

studiati si alegeti ce credeti ca ar fi pe placul dv. mai ales in privinta realizari practice a unui OT performant.

GK71_varianta_1.png

GK71_varianta_2.png

in tabelul din dreapta fiecarui grafic veti gasi TOT ce trebuie pentru dimensionarea corecta a etajului de atac pentru varianta de PSF ales.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări