Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Noul meu proiect Amp SE cu GK71

gabrielbecheanu

Postări Recomandate

Am facut astazi teste.

Rezultatele sunt urmatoarele:

Tensiune anodica GK71 880V/120mA grila 2 380V, EL34 187V catod 9V, 6N8S 117V catod 1V, rezistenta din anod EL34 are 200grade.

Tensiunea cu minus in grila lui GK71 -45V  tensiune de atac pe grila 42Vrms

Semnal intrare 1.5V RMS  tensiune iesire 11Vrms 8% distorsiuni la 1kHz sarcina 8 ohmi cu NFB 

Am sa fac si drosel, am gasit miez de 12cm patrati la servici.

Cam atit momentan mai incercam

Link spre comentariu
rezistenta din anod EL34 are 200grade.

Tensiunea cu minus in grila lui GK71 -45V  tensiune de atac pe grila 42Vrms

aşadar(de moment) un cuptor incapabil să conducă tubul final în A2(42Vrms=118,8Vvv adică 59,4Vv-45V=+14,4Vv) în ciuda faptului că foloseşte în atac EL34.

în concluzie schema prezentată se dovedeşte improprie(posibil trebuie modifcată schema în întregime pentru rezultate mai bune).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Corect, un mic cuptoras. Facem si inductorul si vedem ce iese, daca nu merge facem alt montaj, avem trafuri de iesire si asta conteaza.

Nu ne dam batuti avem si GM70, montajul acesta cu mici modificari pot sa il incerc cu 6N13S am transformatoare pentru acest tub.

Link spre comentariu

Atacul cu interstage 1:1 sau drosel anodic e mult mai puternic decit cu un tub cu rezistenta in anod. La un interstage sau drosel anodic avem disponibila pentru atac intreaga componenta alternativa din tub. La un tub cu rezistenta in anod doar o fractiune din curentul anodic e disponibila pentru comanda lampii finale. Uneori doar a zecea parte.

Astfel, atacul cu 1/2 din 6N6P prin interstage poate fi mai puternic decit cu un EL34 cu rezistenta in anod.

Asta in termeni de putere a atacului. In special in A2 conteaza mult.

Diferenta ar consta in obtinerea contradistorsiunii.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Atacul cu interstage 1:1 sau drosel anodic e mult mai puternic decit cu un tub cu rezistenta in anod. La un interstage sau drosel anodic avem disponibila pentru atac intreaga componenta alternativa din tub. La un tub cu rezistenta in anod doar o fractiune din curentul anodic e disponibila pentru comanda lampii finale. Uneori doar a zecea parte.

Astfel, atacul cu 1/2 din 6N6P prin interstage poate fi mai puternic decit cu un EL34 cu rezistenta in anod.

Asta in termeni de putere a atacului. In special in A2 conteaza mult.

Diferenta ar consta in obtinerea contradistorsiunii.

Foarte corect,la pozitia #76 am si prezentat acelasi etaj ce-l are colegul @gabrielbecheanu in varianta cu drosel in anod cu toate avantajele remarcate si de dv. mai sus,varianta care rezova si obtinerea contradistorsiunii.

D-lui a luat de pe net o schema frantuzeasca pe care o tot "frecam" pe aici,dar asa se invata,numai din experiente...,oricum,tubul GK71 ramane un tub dificil de condus,parerea mea si sunt sigur ca @gabrielbecheanu se va opri la GM70,am inteles ca urmeaza sa faca niste probe si cu aceasta lampa.

Urma sa construiasca un drosel si sa ne comunice rezultatele (#81).

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nu stiu cati daca ar fi pusi sa aleaga intre GK71 si GM70 ar alege GK71. Sa ai un fir in afara carcasei prin care trece 900V ma cam zgarie pe creier. La GM70 totul este in carcasa si aceasta este legata la impamantare deci mult mai ok din punct de vedere al protectiei.

Nu mai spun ca GM70 este trioda si audiofilii doar triode vor.

Ra = 7K pentru GM70 este beton (am pus mai demult pe forum un grafic cu o dreapta de sarcina pentru 7K insa tin bine minte ca anodica era mai mica de 900V iar atacul nu trebuia musai sa fie asimetric). 

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna seara

Acum doua zile au sosit bobinele pentru EL34

Au 70H 500ohmi pentru 500mA

Am facut citeva teste iar rezultatele sunt promitatoare

Am obtinut 14.2V RMS cu 3% distorsiuni la 1KHz sarcina 8ohmi

Tensiune anodica GK71 950V cu 120mA, tensiune grila2 400V,

Tensiune anodica EL34 dupa drosel 450V cu 60mA.

As vrea daca se va putea sa obtin maxim 16V cu maxim 5%.  

Maxim am masurat 19V RMS cu 30% distorsiuni  sinusoida se strica rau in partea de jos

O seara placuta

Link spre comentariu

Poti pune (ca sa vedem) oscilograme cu semnalul in grila G1 a  lui  GK71 concomitent cu semnalul in secundar (ar fi de preferat oscilograma in anodul lui GK71 dar tensiunea este cam mare si o eroare poate fi fatala)? S-ar putea prin schimbarea PSF-ului sa mai obtii ceva Wati in plus. Ai obtinut aceeasi putere pe ambele canale?

P,S. Felicitari penrru cei 25W obtinuti!

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Buna seara

Acum doua zile au sosit bobinele pentru EL34

Au 70H 500ohmi pentru 500mA

Am facut citeva teste iar rezultatele sunt promitatoare

Am obtinut 14.2V RMS cu 3% distorsiuni la 1KHz sarcina 8ohmi

Tensiune anodica GK71 950V cu 120mA, tensiune grila2 400V,

Tensiune anodica EL34 dupa drosel 450V cu 60mA.

As vrea daca se va putea sa obtin maxim 16V cu maxim 5%.  

Maxim am masurat 19V RMS cu 30% distorsiuni  sinusoida se strica rau in partea de jos

O seara placuta

Limitarea sinusoidei trebuie sa fie perfect simetrica si se obtine prin modificarea PSF si Rs in asa fel incit inaintea limitarii puterea sa fie maxima iar THD sa fie 3%, de acea cred ca puteti atinge 30w daca reusiti sa gasiti aceste valori corecte de PSF si Rs (Ra)

Link spre comentariu

Adrian am sa pun si fotografii saptamina viitoare cu oscilogramele de pe G1 si secundar, vreau sa mai incerc citeva modificari si sper sa obtinin ceea ce doresc. am lucrat numai pe un canal, il pun la punct dupa care fac modificarile si pe celalalt canal si masuratori bineinteles.

Popa Marius  am sa fac masuratori mai complexe dupa ce il pun la punct ca putere si distorsiuni. Banda de frecventa reprodusa la diferite puteri, damping factor

In momentul de fata G2 la EL 34 este alimentat din anodica dar as vrea sa incerc cu sursa separata.

Pe intrare am 6N8S 

Link spre comentariu

Eu am zis sa pui oscilograme din grila si secundar pentru ca am crezut ca mai bibilesti in weekend si aici in functie de oscilograme poti primi sfaturi. Merge sa bibilesti si fara sa pui oscilograme ,doar spui cum arata oscilograma (doar nu-i pictura de picasso) si tot mai apar sfaturi. In mare trebuie sa vezi in ce situatie te aflii: ori distorisunea apare in grila G1 la GK71  ori in G1 sinusoida este buna si atunci trebuie sa modifici PSF-ul la GK71. 

popa marius a bibilit mult la PSF pentru a scoate maximul dintr-un SE si deja el a licitat ca poti castiga inca 5W. 

P.S. Prefer sa intreb decat sa caut ultima schema a ta(sunt mai lenes :limb: ): GK71 lucreaza in clasa A1 sau A2?

Link spre comentariu

Driverul cu EL 34 in mod pentoda  va avea o putere ceva mai mare insa conectat ca trioda tubul are niste avantaje  pentu atacul in A2 adica THD< si Ri< comparativ cu conexiunea pentoda

Link spre comentariu

Montajul il am la munca iar in weekend nu ma duc acolo am de facut lucruri casnice.

Scriu aici tocmai pentru a impartasi rezultatele cu voi si bineinteles pentru sfaturi. Eu nu sunt la nivelul multora de aici dar am vointa

Multumesc

Editat de gabrielbecheanu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări