Vizitator Cristina64 Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Buna ziuaVa rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari daca se poate. Daca am 4 leduri de 3,5 V si 0.2 A si le leg in serie si le alimentez la o sursa de 12 V (adica 8 baterii de 1,5 V R20) se vor aprinde? Nu stiu cati amperi are o baterie ca nu scie pe ea. Dar daca le leg in paralel ce sursa ar trebui sa folosesc ca sa se aprinda?Daca puteti sa ma lamuriti putin, pentru un proiect la fizica al fetei.Va multumesc Link spre comentariu
leo 17 Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 poti sa le folosesti si serie si paralel dar cu rezistenta de limitare a curentului ..pt serie ..poti folosi toate ledurile cu o rez de 330 ohm ,iar pt paralel daca vrei 2 cate 2 leduri si un rezistor de un 1 kohm pt tensiunea de 12 v .daca o sa cauti pe net o sa gasesti calculator pt a stabili in functie de tensiuna de alimentare si nr de leduri valoarea rezistorului de limitare Link spre comentariu
Mircel Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 daca o sa cauti pe net o sa gasesti calculator pt a stabili in functie de tensiuna de alimentare si nr de leduri valoarea rezistorului de limitare http://led.linear1.org/led.wiz Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 De aprins se vor aprinde.O baterie R20 are o capacitate de aproximativ 1-1,5Ah sau mai mult ,depinde de producator.De unde stiti ca ledurile sint de 3,5V?Asa v-a spus vinzatorul?Ati incercat sa alimentati un led ?Vedeti, ca depasirea curentului maxim,duce la defectarea iremediabila a ledului(se arde). Incercati sa alimentati un led de la o baterie de 1,5V printr-o rezistenta de 100 ohmi si vedeti ce se intimpla.Rezistenta are rolul de protectie,limitind curentul.Daca ledul arde slab, atunci incercati alimentarea cu doua baterii de 1,5V,tot prin rezistenta.Din ce spuneti ledurile sint de putere mai mare decit cele obisnuite,avind in vedere curentul de 0,2A.Vinzatorul nu v-a spus de ce putere sint ledurile? Sint cam multe necunoscute! Link spre comentariu
ilzul Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Cel mai probabil sunt de 0,02A, nu de 0,2 care sunt niste leduri de putere... Link spre comentariu
Vizitator Cristina64 Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Va multumesc mult.Imi pare rau daca nu am putut da mai multe informatii. Probabil ca ledurile sunt de 0,02 A cum a spus ilzul. Ca au 3,5 V mi-a spus vanzatorul, tot el mi-a spus si cati amperi au dar probabil ca eu am retinut gresit. I-am spus ce vreau sa fac si el mi le-a recomandat.Va multumesc pentru ajutor Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Daca sint de 0,02A sint leduri normale si foarte ieftine pe deasupra,numai ca daca alimentezi un astfel de led cu 3,5V fara rezistenta de limitare a curentului va face "poc" din prima.O rezistenta cu valoarea de 180-220ohmi va scuteste de surprize. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Ceea ce era mult mai util autorului subiectului era sa se spuna ca:-Atunci cand se conecteaza niste elemente in serie, curentul ramane acelasi prin fiecare, dar tensiunea necesara de la sursa de alimentare ( ca-i baterie, acumulator, transformator... nu conteaza ) creste cu numarul elementelor inmultit cu tensiunea individuala a fiecaruia, spre exemplu led cu Vf de 2V si If de 0,01A, dorim sa conectam 10 astfel de leduri in serie, sursa care le va alimenta trebuie sa aiba o tensiune minima de 10*Vf, adica 10*2, adica 20V. Curentul necesar de la sursa de alimentare va fi cel individual pentru fiecare, adica 0,01A, de aici si beneficiul acestei solutii, adica un curent necesar mult mai mic, dezavantajul este ca atunci cand un led pica toate celelalte sunt afectate.-Atunci cand se conecteaza mai multe elemente in paralel tensiunea necesara de la sursa de alimentare este cea indiviiduala pentru fiecare in parte, dar curentul creste cu cel individual al fiecaruia inmultit cu numarul de elemente in paralel, adica exact invers ca mai sus. Continuand exemplul cu cele 10 leduri de data astra la conectarea in paralel tensiunea necesara de la sursa de alimentare va fi cea individuala a fiecaruia adica 2V, dar curentul va fi If*10, adica 0,01*10, adica 0,1A. In practica in ambele situatii tensiunea de alimentare va fi ceva mai mare ( minim 1-2V mai mult ) si curentul va fi limitat cu ajutorul unei rezistente "balast", o rezistenta care preia diferenta dintre tensiunea necesara ledurilor si ce ofera sursa, si o converteste intr-un curent limitat la o anumita valoare. Spre exemplu la varianta in serie, avem ca si tensiune necesara la leduri 20V si sursa ofera 24V, dorim sa limitam curentul la 10mA, facem asta impartind diferenta dintre Vled si Valim la curentul dorit, adica de la 20 la 24 sunt evident 4V, pe astia ii impartim la 0,01 si obtinem o rezistenta necesara de 400 Ohm ( 4/0,01=400 ), putem folosi orice valoare standardizata imediat apropiata in sus, adica ceva mai mare pentru a fi siguri ca nu se pot depasi cei 10mA, spre exemplu 430 Ohm. Invers la varianta paralel avel nevoie la leduri de 2V si avem o sursa care ofera 5V, dorim sa limitam curentul prin leduri la 10mA, preferabil este sa se foloseasca rezistenta pentru fiecare led in parte, si deci impartim si de aceasta data diferenta dintre alimentare si necesarul ledurilor, la curentul dorit, de aceasta data diferenta este de 3V ( 5-2 ), SI 3/0,01=300, la fel, putem folosi cea mai apropiata valoare mai mare detinuta. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Aprilie 4, 2014 Partajează Postat Aprilie 4, 2014 De aprins se vor aprinde.O baterie R20 are o capacitate de aproximativ 1-1,5Ah sau mai mult ,depinde de producator.De unde stiti ca ledurile sint de 3,5V?Asa v-a spus vinzatorul?Ati incercat sa alimentati un led ?Vedeti, ca depasirea curentului maxim,duce la defectarea iremediabila a ledului(se arde). Incercati sa alimentati un led de la o baterie de 1,5V printr-o rezistenta de 100 ohmi si vedeti ce se intimpla.Rezistenta are rolul de protectie,limitind curentul.Daca ledul arde slab, atunci incercati alimentarea cu doua baterii de 1,5V,tot prin rezistenta.Din ce spuneti ledurile sint de putere mai mare decit cele obisnuite,avind in vedere curentul de 0,2A.Vinzatorul nu v-a spus de ce putere sint ledurile? Sint cam multe necunoscute!Ati vazut led care sa se aprinda la tensiunea de 1,5V?Daca da,atunci unde? Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 4, 2014 Partajează Postat Aprilie 4, 2014 Cred ca a fost o scapare..Astept si eu raspunsul, o fi un nou model?. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Unele clasice roşii se aprind în jurul a 1,5V, acuma depinde şi de model/producător. A se aprinde înseamnă cînd începe să devină vizibilă lumina la curent şi tensiune mici, nu cînd străluceşte la maxim.De exemplu, a trebuit demult să înlocuiesc leduri roşii folosite în generatoare de curent constant dintr-un amplif Onkyo şi din multele încercate s-au potrivit numai unele verzi. Un canal avea leduri roşii, celălalt verzi. Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 Asta cam asa e, am vazut ca un element alcalin are peste 1,5V (1,54). Link spre comentariu
cristian1961 Postat Mai 16, 2014 Partajează Postat Mai 16, 2014 posibil sa fie leduri albastre sau albe. alea au tensiuni mai mari. leduri rosii de curent mic ,sunt unele care se aprind la 1mA au cadere de tensiune mai mica .posibil sa se aprinda la 1,5V dar abia se vad. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum