Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Casa fara circuit de impamantare

Postări Recomandate

Am schimbat tabloul vechi pe care il avea taica-meu la casa cu altul care are o diferentiala de 25A/30mA pe post de siguranta generala, o siguranta bipolara de 10 A pentru lumina, una de 16A pentru prize si una de 16A pentru masina de spalat automata pe care urmeaza sa i-o montez in curand.Pentru masina de spalat am tras 3 conductori de 3.5mmp prin pod in copex metalic. toate bune si frumoase dar casa nu are impamantare iar de la eon nu este tras si nulul de protectie,Este corect daca leg nulul de protectie la nulul de lucru inainte de protectia diferentiala? Mentionez ca nulul de lucru de dinainte de diferentiala nu mai este trecut prin siguranta ci vine direct de pe stalpul de la Eon si nu este trecut prin BMP.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

S timati colegi daca aveti la indemina i7 haideti sa clarificam ce prevede normativul referitor la masuri de protectie inpotriva electrocutarii prin atingere a partilor [carcaselor]care in mod normal nu se afla sub tensiune, dar accidental pot fi puse sub tensiune.Instalatia de utilizare [casnica] necesita priza de pamint? sau e deajuns legarea la nulul de protectie? care la rindul lui vinedin reteaua de distributie

Link spre comentariu

S timati colegi daca aveti la indemina i7 haideti sa clarificam ce prevede normativul referitor la masuri de protectie inpotriva electrocutarii prin atingere a partilor [carcaselor]care in mod normal nu se afla sub tensiune, dar accidental pot fi puse sub tensiune.Instalatia de utilizare [casnica] necesita priza de pamint? sau e deajuns legarea la nulul de protectie? care la rindul lui vinedin reteaua de distributie

daca ne uitam la art. 3.1.2.1 aflam ca in Romania, oficial, ni se da energie electrica in sistem TN-Capoi, daca insistam, ajungem la art. 3.3.2.5 care, pentru a ne fi de ajutor, are figura 3.2.de acolo rezulta ca instalatia de utilizare a consumatorului, in sistem TN-C, trebuie sa aiba priza de pamant.deci raspunsul e da.in reteaua de distributie prima priza de pamant fata de instalatia de utilizare poate fi destul de departe. ca urmare, la rezistenta de dispersie a prizei de pamant (care poate fi si de 10 Ohmi, la stalpii terminali, sau 4 Ohmi la cei de ramificatie) se va mai adauga ceva impedanta a relelei. nimeni nu vrea asta in momentul in care intra in fibrilatii cu frecventa de 50 Hz, nu?asta doar dpdv al logicii, ca normativul e clar si imperativ.mai nou (de vreo 2 ani) E.ON, de exemplu, cere priza de pamant in instalatia de utilizare (pana nu demult o cerea la BMPT(M), in instalatia de racordare), deci inca un motiv pentru a face o priza de pamant.inca ceva: in sistemul TN-C nu exista nul de protectie (PE). exista insa PEN (nulul de lucru este comasat la nulul de protectie, vin impreuna). ulterior, cand se trece de la sistemul TN-C la sistem TN-S (fig. 3.3 din I7) se nasc astfel nulul de protectie (PE) si nulul de lucru (N)ca urmare nulul de protectie nu vine din reteaua de distributie. este creat in momentul in care se trece de la TN-C la TN-S.
Link spre comentariu

Azi am fost la taica-meu si i-am zis ca trebuie sa-i fac priza de pamant. La care el imi zice ca nu trebuie pentru ca are dar nu a folosit-o niciodata. Zica ca acum 45 de ani cand a facut casa si-a facut si priza de pamant ingropand la peste 1 m adancime o tabla de cupru de vreo 2 metri patrati. Zona unde este ingropata tabla este sub o cortina de vita de vie si tot pe-acolo coboara si burlanul ce dirijeaza apa de ploaie de pe acoperis. Mi-a aratat si cablul care pleaca de la priza de pamant catre bucatarie. Acum nu-mi mai ramane decat sa chem pe cineva sa-i masoare impedanta si, daca e OK, s-o cuplez la tabloul electric care e la vreo 5 metri distanta de zona unde centura de impanatare iese la suprafata pamantului. Daca o sa fie OK priza atunci problema e rezolvata daca nu ma apuc si-i fac alta. :freaza:

Link spre comentariu

buna explicatia lui kit ,centura de impamintare si nulul de lucru [al patrulea fir din cablu]merg impreuna pina la ultimul tablou de destributie[tnc] deci ultima firida de pe scara blocului de aici ia fiinta scema de legare tns aceasta firida nu face parte den reteaua de utilizare ,punctul de delimitare este esirea din contoarul de energie ceva asemanatur se inimpla si la case, mai nou punctul de masura este pe stilp iar in citeva locuri am vazut un fir verde galben[pe] infasurat pe cablu coaxial [racordul de bransament].Cred ca numai casele noi au priza de pamint. [la restul nu se aplica i7]

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări