Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Pioneer SA-550 - potrivire boxe


Vizitator andreim77

Postări Recomandate

Vizitator andreim77

Salut,

 

Am niste boxe RFT de prin anii 80, made in DDR. imi place sunetul lor, au si volum si ar vrea sa cumpar o statie pt ele. Pe ele scrie impedanta de 4 ohmi. Am gasit ceva, Pioneer SA-550 pe care scrie 6ohmi-16ohmi la iesire pt boxe. S-ar potrivi? sau risc sa le ard?

 

Acestea sunt boxele:

 

http://images2.okr.ro/serve/auctions.v7 ... 0_1000.jpg

 

http://images10.okr.ro/serve/auctions.v ... 0_1000.jpg

 

Si aceasta e statia:

 

http://images1.okr.ro/serve/auctions.v7 ... 0_1000.jpg

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Difu de joare la boxele rft B9251 este de 40w nu de 25w, Codu lui este L2921.Eu iasi recomanda un amplificator care sa scoata minim 60w RMS in 4 ohmi.

La boxele RFT de 35W, diful de joase este L2911 25W 4 Ohmi. Arată la fel cu cel din boxele de 50W dar e mai slab.http://www.ebay.de/itm/2-Stueck-Tieftoener-RFT-L2911-Basslautsprecher-VEB-RFT-L2911-4-Ohm-20-cm-25W-/161230168065?nma=true&si=XGKjjyPta4xp2hTlzL05NuRgSR8%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557
Link spre comentariu

Difu de joare la boxele rft B9251 este de 40w nu de 25w, Codu lui este L2921.Eu iasi recomanda un amplificator care sa scoata minim 60w RMS in 4 ohmi.

Chiar daca boxele ar fi de 40w , cum poti sa recomanzi un amplificator cu o putere mai mare cu 50 la suta?Pai daca ar face ca tine ar fi mai bine sa aiba un amplificator de 100w , caci s-ar auzi mai tare nu?Parerea mea este ca boxele avand aceiasi inpedanta cu a amplificatorului , trebuie sa aiba puterea mai mare cu 50 la suta decat acesta.Mai pe scurt:La un aplif de 2x50w in 4 ohmi trebuiesc boxe de minim 2x75w in 4 ohmi.Nu invers cum ai spus tu. :rade:
Link spre comentariu

Tu ai auzit de puterea RMS, puterea program si puterea peak?Daca nu, citeste!In principiu se recomanda ca puterea amplificatorului sa fie minim 150% din puterea incintelor, preferabil un headroom de 3db.Am vazut multe boxe arse de amplificatoare cu puterea la jumatatea capacitatii RMS a boxelor (boxe de 250W/8 ohm pirlite de un amarit de amplif de 100W/4 ohm), si foarte putine boxe arse unde amplificatoarele aveau 2x puterea boxelor.Depinde si ce "inteligent" le foloseste...

Link spre comentariu

Daca acel "inteligent" duce amplificatorul in clipping le "rezolva" imediat. :rade:

Si de obicei cand amplicatorul are o putere mai mica decat cea a boxelor, exista aceasta tendinta de a duce amplificatorul in clipping.

Sau cum se zice acum mai nou: "I-am dat blană, frate." :supz: :smt041 :yahoo:

 

icon_jook Sau, se mai aude destul de des intrebarea: Stația asta câți wați are pă ia, frățioare???

Link spre comentariu

Nu-l opreşte nimeni să folosească şi un amplif de 10000kW pe difuri de 0,25W de la radio cu baterii, dar evident că numai ptr verificarea zgomotului de fond, cu puţometrul de volum la minim.Multe ''teorii'' şi ''recomandări'' de pe net nu au treabă nici cu electronica, nici cu electrotehnica, nici cu fizica de clasa a 7-a.Amplifurile de sonorizare sînt total diferite de cele casnice, cum e cel din titlu.

Link spre comentariu
Tu ai auzit de puterea RMS, puterea program si puterea peak?

 

Daca nu, citeste!

 

In principiu se recomanda ca puterea amplificatorului sa fie minim 150% din puterea incintelor, preferabil un headroom de 3db.

 

Nu stiu daca la mine te referi , dar asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa citesc , ba din contra.

Totusi din ceea ce ai scris referitor la puterea amplificatorului mi se pare un pic nelalocul lui.

Cum adica puterea amplificatorului trebuie sa fie minim 150 la suta din puterea boxelor?

Vrei sa detaliezi te rog frumos.

Intreb asta pentru ca parerea ta conteaza pentru mine si nu spun asta in gluma.

Multumesc.

Link spre comentariu

O boxa de exemplu de 100W rms, suporta program power de 200W (music program power), si peak power de 400W, pe perioade scurte virfuri de ordin de zeci de milisecunde, adica peak-uri, ca de aia se si numeste peak power.

 

Evident discutam de semnal audio nedistorsionat.

 

Adica puterea recomandata a amplificatorului este de 2xRms speaker power, pentru a avea "o rezerva" de putere de 3db, sau asa zis-ul headroom, adica rezerva de putere.

 

Prin trecerea curentului prin bobina mobila, aceasta se incalzeste, marindu-se rezistenta ei interna si implicit impedanta, puterea reala aplicata difuzorului scade, aparind acel power compresion, catalogata de unii "ca la inceput suna parca mai tare".

 

Atunci acea pierdere de putere trebuie compensata de amplificator si este bine ca acesta sa poata oferi minim 1,5 db, preferabil 3db, virfuri peste puterea nominala, astfel incit sa nu intre in clipping prematur cind "userul" de la butoane, "vrea mai tare, ca inainte".

 

Evident ca nu poti face aceasta chestie la infinit pentru ca vei distruge difuzorul pina la urma.

 

Nu puterea mai mare aplicata boxei "o omoara" ci clipping-ul amplificatorului, care pe linga tensiunea alternativa oficiala de la iesire, "arunca" si virfuri de tensiune continua suprapusa peste cea audio, incalzind pina la distrugere bobina mobila a difuzorului.

 

Deci in 99% din cazuri, pentru moartea boxei, este vinovat cel de la butoane, pentru ca nu exploateaza corect sistemul respectiv, nu faptul ca amp-ul a avut putre mai mare decit boxa.

 

Poti incerca, experimentind o bobina pe care o alimentezi in AC si apoi in DC.

 

Vei vedea ca in DC, curentul serie cu ea, este mult mai mare.

 

Daca vrei un experiment frumos care sa te lamureasca practic, poti lua un difuzor care nu iti mai foloseste, de exemplu de 50W/4 ohm, caruia sa ii aplici la borne o tensiune alternativa de 20V de la un traf, adica o putere de 100W (deci 2x puterea RMS), sa vezi ca rezista fara probleme.

 

Daca ai sa ii aplici la borne, o tensiune continua de 14Vcc la borne (echivalentul a 50W), bobina difuzorului nu va rezista mai mult de citeva secunde.

 

Ca sa revin, citeste specificatiile mai multor boxe pro.

 

http://www.promenademusic.co.uk/dynacord-d12-speakers

Link spre comentariu
Vizitator amyelectro2008

Dincolo de toate aceste discutii, din care retin , evident , prezentarea lui Leco, destul de utila oricui, nu i-am raspuns totusi concret omului la intrebare!!Boxele sunt intr-adevar RFT de 35w RMS , tweeterele nu sunt originale, cele originale erau de forma ovala la acest model de boxa, boxele nu pot fi folosite pentru sonorizari de pretentii in ce priveste puterea si calitatea, nu pot fi folosite decat intr-o camera obisnuita de apartament si nu poti avea pretentii mari in ce priveste intensitatea/taria sunetului...Ca atare, nici amplificatorul nu este nevoie sa fie exagerat ca rezerva de putere...Deci, un astfel de amplificator, daca este luat la un pret mic, poate fi folosit in camera pe astfel de boxe, are puterea cam de 30-40W, este recomandat pe minim 6ohm, poate fi folosit fara probleme pe 4ohm, daca nu se exagereaza cu nivelul de sunet din butonul de volum, adica nu este indicat sa fie folosit la maxim/maximorum pentru ca va distorsiona urat si va pune in pericol si boxele si amplificatorul, care se poate incalzi excesiv, desi cred ca fiind un model ,,vintage,, are racire suficienta.....Recomandabil ar fi un amplificator de 50-75W pe canal, dar folosit si acela cu bun simt si ureche sanatoasa, neafectata de ceva alcool....cam atat.

Link spre comentariu

Oficial au fost 2 tipuri de boxe RFT, primele cele clasice de 35W, care aveau in componenta lor bass-ul de 35W (nu stiu de ce pe difuzor si boxa scrie 35Va) iar inalta era tweeter de 8Va.La cele de 50W, nu stiu cit avea diful de bass insa erau cu tweeter cu calota, clasic, pe inalte..Pentru casa, sint niste boxe foarte bune, si s-ar pupa excelent cu A350 sau AS2050.Un prieten de-al meu, avea pe vremea lui Ceausescu, o A350 si aceste boxe, si suna exelent pentru un apartament de 12-15m2

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări