Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor!!! CNC partea electrica.

Vizitator @ndrei

Postări Recomandate

Vizitator @ndrei

Salutare!Am f.f. mare nevoie de ajutor!!!!!A-si vrea sa construiesc un CNC (compiuter numeric control) gravura 3D axe X.Y.Z, cu 4 motoare pas cu pas bipolare. PROBLEMA :!: este la partea electronica :!: Ma poate ajuta cineva cu niste scheme pentru niste motoare pas cu pas bipolare comandate prin portul de la pc. :?: P.S. Sau poate stiti un electronist prin Bucuresti care ma poate ajuta sa fac partea electricaVA MULTUMESC anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanel

4

• draku

1

• sifor

1

CeauUite eu tocmai am facut treaaba asta, dar n-am mai apucat sa termin programul. Am facut cablajele imprimate, pot sa va dau sch/brd-ul in eagle, se leaga la portul paraleu printr-o placa adaptoare de 32 out/16 in. Am facuta in VB inclusiv partea low-level a controlului (pana la procedura de control stanga-dreapta pentru motor), dar nu mai am trei-patru zile sa termin totul.Daca promitzi ca vei continua partea soft, sa poata shi altii sa beneficieze de efort, voi lasa in urmatorul mesaj de pe forum schemele/cablajele/fishierele sursa.Inca o chestie: a mea nu este de gravura, este doar gaurire in coordonate (asta e etapa ce ma dispera, sa dau doua-trei sute de gauri de mana).

Link spre comentariu
Vizitator @ndrei

Salut!Va multumesc ca ati raspuns la mesajul meu!#bogdanel#Daca promitzi ca vei continua partea soft, sa poata shi altii sa beneficieze de efort, voi lasa in urmatorul mesaj de pe forum schemele/cablajele/fishierele sursa. Daca poti sa faci acest efort ar fi de foarte mult ajutor....cit despre partea cu promisiunea....o fac cu cea mai mare placere. :d ps.ce tip de motorase ai folosit

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Uite abia acum raspund. Am avut foarte multa treaba, dar pot sa raportez ca am facut cincinalul in patru ani jumate :)).Hardware: am realizat o mica mashina de gaurit in coordonate, dintr-o imprimanta mare EPSON ce s-a pretat la constructzie. Imprimanta avea deja la avansul carului un MPP cu 5 fire, alimentat la 35V, vreo 12 ohmi/infasurare, deci destul de puternica. Pe avansul hartiei (acuma al cablajului imprimat avea un motor mai mic, cu patru fire, doar doua infashurari de vreo 20 de ohmi.Pentru axa Z am folosit tot un MPP, mai mic, de FDD de 5 tzoli, care deplaseaza in sus-jos un alt motor, care actioneaza burghiul.Cablajul este unul modular, cel de interfatza logica cu paraleul calcului este dublu placat, dar dupa mai multe incercari l-am proiectat fara viasuri, trasee de 0.4 mm, perfect realizabil in orice tehnologie. Schema acestuia realizeaza 32 ieshiri shi 16 intrari logice din portul paraleu, shi este realizata cu componente ushor de gasit, ls244 pe intrari, 373 pe ieshiri, un decodificator 138 shi ceva inversor 04 ptr watchdogul hardware (ca doar folosesc wingoz shi poate ajunge sa-mi gaureasca degetele daca crapa ceva in soft). Daca in 0.5 secunde ieshirea strobe din paraleu nu ishi schimba starea, placa trece toate ieshirile in HiZ, deci in "1" prin rezistorii de pull-up din ieshiri. Asta satureaza tranzistorii de comanda, deci ii blocheza pe cei de ieshire. Shi inca ceva: cred ca aveam ceva greseala pe undeva, a trebuit sa mai leg un fir, 374 aveau intrarile de /OE diferite logicde cum credeam eu. O sa revin cu o poza cred.Pentru partea de fortza, sunt 7 module identice, cu opt tranzistori, patrude mica putere shi patru de putere darlinghton, totzi NPN.Placa de baza are loc pentru cele 7 module, plus trei etaje de comutare a tensiunii de alimentare pentru driverele de motoare.OBS: sa nu va ashteptatzi sa fie brd shi sch coerente: in general fac cablajele inaintea schemelor, cred ca dupa mai bine de 15 ani de electronica imi permit sa modific schemele dupa cum am loc pe cablaj. Schemele sunt orintative, fac paste in schema doar ca sa am piesele cand fac cablajul. Dar totul merge, shi cel putzin placa logica o putezi folosi unde avetzi nevoie sa comandatzi 32 relee din PC, de exemplu.Partea de soft foloseshte Dlportio ptr accesul direct la paraleu, modulul level1.bas ptr accesul la i/o, iar level2.bas pentru accesul la motoare. Mai aveam de implementat urmatorul nivel, nivelul mashina de gaurit shi interfatza. In acest moment este implemenatata doar o aplicatzie de test, care deplaseaza unul dintre motoare in stanga/dreapta, care chiar merge :shock:, culmea!Revin cu un mesaj cu situl de unde putezi lua sch/brd.

Link spre comentariu

Iaca am pus directoarele cu ce aveam pe ftp-ul forumului, in directorul bogdanel. Voiam sa incarc shi poze dar vad ca nu mai vrea serverul. In tot cazul, gasitzi acolo toate versiunile de cablaj.

Link spre comentariu

Incerc sa pun shi eu imagini in mesaj:

cablajul pentru partea logica, foarte simplu zic eu avand in vedere ca contzine vreo opt cipuri shi peste 150 paduri.

Posted Image

Amplificatoarele pentru comanda mpp-urilor:

Posted Image

Restul le putetzi lua din fetepeu...

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
Vizitator CYCLER

Intertesant. Interesanta si discutia pe RHC.Eu incerc sa merg un pic mai departe insa: conexiune pe USB, servomotoare, citirea pozitiei prin encoder optic (si feedback de pozitionare asigurat de driver). Se poate face asa ceva cu microcontroller / microcontrollere ? In caz ca s-ar lasa cu o colaborare mai avansata, dau bere si mai mult chiar :DMersi

Link spre comentariu
Vizitator CYCLER

Bineinteles, eram sigur ca se poate :)Din pacate insa nu prea am gasit multe resurse pe tema asta in cautarile mele. Recunosc, nici nu prea am avut timp sa explorez cum trebuie problema. Oare ar putea cineva sa sugereze niste link-uri macar ? Mersi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări