Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Gloria si alimentarea la 12V

Vizitator Jerico

Postări Recomandate

Vizitator Jerico

Bun gasit tuturor!Am un radio clasic Gloria 4 care ar trebui sa-l alimentez la 12V baterie de slep.Radioul functioneaza la 9V, stiu ca era o schema cu 2N3055 care convertea din 12 la 9V. sauAm un regulator de tensiune 7805. Cum pot sa fac astfel incat sa stabilizeze la 9V? Din cate imi aduc aminte se pune o rezistenta fata de masa ca sa obtin o tensiune mai mare de 5V.... ceva idei?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• valangjed

3

• Dr.L

2

• ovy83

2

• flomar60

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Jerico

Stiu ca este mai simplu cu 7809 dar nu am bani. Valorile din schema sunt crititce? De exemplu, conzii de 100nF musai trebuiesc pusi? Ganditi-va ca sunteti pe front si trebuie sa reparati o statie radio cu ce piese aveti in traista... sau fara.... Vazut intr-un film cu al doilea razboi mondial cum a reparat David Niven parca, statia radio cu hartia si creionul, sa faci o rezistenta doar cu creionul pe hartie, ceva de genul acesta. Nu dispun de diode zener. 7805 si 7812 am o sacosa plina ochi....multumesc

Link spre comentariu

Stiu ca este mai simplu cu 7809 dar nu am bani. Valorile din schema sunt crititce? De exemplu, conzii de 100nF musai trebuiesc pusi?multumesc

nu. insasi radioul are pe alimentare acei conzi.un 7809 costa vreo 2 lei,dar tu stii mai bine...
Link spre comentariu
Vizitator Jerico

un 7809 costa vreo 2 lei,dar tu stii mai bine...

daca asa este, sa vad, in toata saracia mea cumpar unul pana la urma...multumesc tuturor pentru interventie!
Link spre comentariu
Vizitator Jerico

Mai puteti inseria 5 sau 6 diode redresoare de 1A cu sarcina.Daca nu aveti "deficit" la diode redresoare :da

Buna ideea! Da, diode am destule o sacosa plina cu seria 1N4000... in fine toata seria. Sa inteleg ca inseriez diode fata de masa si alimentare. Sper sa nu fie vreo problema cu consumul radioului, adica sa supraincalzeasca diodele, sa ia foc. Este totusi un slep care navigheaza pe Dunare...
Link spre comentariu

Radiour5ile de tip Gloria se alimenteaza teoretic la 9V, practic insa tensiunea nu e nici pe departe stabilizata si variaza mult cu variatiile retelei, eu cred ca alimentat direct la cei 12V sau eventual printr-o rezistenta banala de putere sau chiar o sectiune mica de nichelina de resou, este suficient, nu sunt inauntrul radio-ului consumatori atat de sensibili.

Link spre comentariu

Inseriati diodele intre ele p-n-p-n ... apoi legati p la plusul sursei si n la plusul aparatului de radio.Pe fiecare dioda veti avea o cadere de tensiune de 0.6V, fiind inseriate, 5*0.6V=3V, 12V-3V=9V.E bine ca inainte de legarea radioreceptorului sa masurati tensiunea ca sa fiti sigur.

Link spre comentariu

Pai tensiunea aia de 12V poate fi si de 14V, ca e produsa de un alternator (n-o fi barca electrica :nas: ).Eu as merge pe un LM7805 (ca asta il are) + 6 diode intre pinul de masa al stabilizatorului si masa -> 9,2V, stabili in orice conditii.Cine stie ce paraziti sunt pe instalatia de 12V...nu strica un stabilizator.Si cum are toate piesele, se poate apuca de treaba!

Link spre comentariu
Vizitator Jerico

Radiour5ile de tip Gloria se alimenteaza teoretic la 9V, practic insa tensiunea nu e nici pe departe stabilizata si variaza mult cu variatiile retelei, eu cred ca alimentat direct la cei 12V sau eventual printr-o rezistenta banala de putere sau chiar o sectiune mica de nichelina de resou, este suficient, nu sunt inauntrul radio-ului consumatori atat de sensibili.

Cam ce valoare ar trebui sa aiba rezistenta?
Link spre comentariu
Vizitator Jerico

Pai tensiunea aia de 12V poate fi si de 14V, ca e produsa de un alternator (n-o fi barca electrica :nas: ).Eu as merge pe un LM7805 (ca asta il are) + 6 diode intre pinul de masa al stabilizatorului si masa -> 9,2V, stabili in orice conditii.Cine stie ce paraziti sunt pe instalatia de 12V...nu strica un stabilizator.Si cum are toate piesele, se poate apuca de treaba!

Am sa incerc si varianta dumneavoastra. Multumesc!
Link spre comentariu
Vizitator Jerico

Multumesc mult baieti!Am rezolvat cu varianta Dr.L. 7805+ 5 diode si am obtinut 9,6v.Am sa pun totusi 7805 pe un mic radiator (ca nu duc lipsa) si sa vad cum potrivesc totul in aparat.Multumesc tuturor pentru sfaturi!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări