Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator clasa D pentru incepatori

MrPerform

Postări Recomandate

8-10mA în gol e chiar rezonabil. Văd că ți se recomandă să folosești transformatorul de la o sursă ATX și întrefier, pe care ai putea să le urmezi. Diferența o să apară la curenți mari. High-side-ul se încălzește că are frontul de ON mai mare decît low-side-ul, ceea ce nu deranjează așa tare. Mai bine să facă așa și să creacă pierderile de comutație decît să facă cross-conduction. Din filmuleț nu se înțelege nimic. Pune pe un canal ieșirea PWM, sincronizează-te pe el, ascunde-l, apoi pune celălalt canal pe rînd la bornele difuzoruluui. Așa o să obții o imagine staționară. Oricum, e chiar super bine stadiul în care l-ai adus.

Aici:
Link spre comentariu

Spike-l ăla nu ştiu exact ce e, dar cel mai probabil indică o masă trasă prost. Nu e mare problemă, cît timp nu strică sunetul şi nu induce oscilaţii la puteri mari.Apoi, vezi că pe difuzor apare o componentă alternativă de vreo 5V. Îi destul de mult, într-adevăr, e posibil să fie bobina prea mică. După un calcul şi-o simulare în ac, 30uH ar fi o valoare bună. Ca să reduci mai mult riplul ar trebui să creşti frecvenţa de comutaţie, dar asta ar putea să încălzească mai tare tranzistoarele.Totuşi cît timp nu se încălzeşte difuzorul nu-i nici o problemă.

Link spre comentariu

Spike-l ăla nu ştiu exact ce e, dar cel mai probabil indică o masă trasă prost. Nu e mare problemă, cît timp nu strică sunetul şi nu induce oscilaţii la puteri mari.Apoi, vezi că pe difuzor apare o componentă alternativă de vreo 5V. Îi destul de mult, într-adevăr, e posibil să fie bobina prea mică. După un calcul şi-o simulare în ac, 30uH ar fi o valoare bună. Ca să reduci mai mult riplul ar trebui să creşti frecvenţa de comutaţie, dar asta ar putea să încălzească mai tare tranzistoarele.Totuşi cît timp nu se încălzeşte difuzorul nu-i nici o problemă.

Inseamna ca am asa ceva pe difuzor din cauza bobinei de pe iesire?
Si ce e ciudat e ca dau semnal de exemplu de 1Khz la 0,6V la intrare si la iesire nu pot masura aproape nimic sa vad daca intra sau nu in clip sau ceva de genul .... in sensul ca aceea unda sinusoidala urca si creste in functie de intensitatea semnalului la intrare fara sa se deformeze la capepte dar datele care mi le arata osciloscopul imi indica pic to pic de la 3 la maxim 12V dar tensiunea RMS imi ramane constant la 7,2V indiferent de intensitatea semnalului de intrare.
Link spre comentariu

Dacă unda aia creşte înseamnă că inductanţa scade, e tocmai efectul de saturaţie de care vorbeau colegii mai devreme. Deci bobina chiar se saturează.

Ok. Am sa incerc cu un ee tot de la sursa de PC dar cum nu am LC metru si am doar sarma de cupru 0.2 SWG36 pot pune 5 in parale si sa bobinez 30 de spire?L.E.:Problema bobinei e alta .... eu am o frecventa de lucru de 65Khz si bobinele astea am inteles ca lucreaza pana undeva la 40Khz deci cred ca de aici vine problema mea.Este vreo posibilitate sa masor inductanta fara LC-metru?
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Salutare. Azi am reluat la puricat acest amplificator dupa o pauza de 2 luni (munca) si am facut o mica modificare si anume am intre pinii 2 si 3 o rezistenta de 10K iar intre pinul 2 i masa am montat in serie o rezistenta de 1K cu un condensator de 1,5uF. Pinul 13 l-am legat la masa si am montat un semireglabil de 2K intre pinul 13 - 1 - 14,15 si suna mult mai bine cu o ampificare mult mai mare dar dupa ce trec de 20% din volum incepe sa distorsioneze dar numai pe medii si am schimbat mosfetii cu IRF640N si alimentat la 45Vcc.

Si asa imi arata acum semnalul in grilele mosfetilor.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Ce modificari ai facut si tu.Ai bagat tensiune variabila in pin 13 output control?__Eu am pus IR2153 acestui amplificator si asa cum am spus se aud caraituri pe jose.Revin cu schema.

post-183833-0-32877900-1416729619_thumb.jpg

Cum am spus, sunetul e placut, dar pe joase caraie. Se aude naspa doar pe bas.

Acum IR2153 e la indemna si as vrea sa il folosesc.

Schema a fost concepta pentru a creste tensiunea la 30V-40V.

Link spre comentariu

deoarece din cate vad inca ai lipsuri importante in teorie, adica nu intelegi suficient de bine fenomenele implicate si modul de functionare al surselor in comutatie. Si amplificatorul in clasa D tot un soi de sursa in comutatie este,

Of, Mariane, nu te-ai abtinut si ai spus si initiatorul topicului ca n-are cunostintele necesare.

Repet, e schema de principiu, e doar un test. Ce o avea de baraie doar la bas......

Link spre comentariu

Da, e o schema de principiu a unei glume proaste, imi pare rau daca par dur, dar este adevarul, ce faci tu se numeste orbecaiala, nu intelegi mare lucru din principiile de functionare dar o dai cu experimentatul, poate cumva pica ceva...

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Salut.

readuc la viata discutia, am un sistem 5.1 cu 6 IC TAS 5152 la care bobinele de pe iesire se incing de nu pot tine mana pe ele.

Tot caut explicatii dar nu gasesc daca este normal?!?

Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări