Vizitator eugen55ro Postat Martie 24, 2014 Partajează Postat Martie 24, 2014 Salut,Am si eu un sistem fotovoltaic format din 10 acumulatori auto 12V 72A.Pentru incarcare folosesc 2 panouri de 100W si 2 de 240W legate la un controller MPPT.Acumulatorii i-am achizitionat in decursul timpului (aproximatv un an).Cea mai mare "crestere" a fost de la 3 la 5 acumulatori, la 6 si 7 s-a cunoscut foarte putin, apoi pana la 10 parca nu a mai fost nicio diferenta.Exista vreo metoda de a conecta acumulatorii intre ei pentru a avea o eficienta mai sporita? (poate exista vreun montaj, vreo schema ceva ca direct sigur nu)Mentionez ca am nevoie de 12V (deci iese din calcul legarea in serie) toate invertoarele, becurile, motoarele etc. le am pe 12V.Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 24, 2014 Partajează Postat Martie 24, 2014 Pai ce ai vrea sa se simta? Cat produc panourile, atata poti sa consumi. Iar acumulatorii doar acumuleaza si dau energia produsa de panorui, cand ai nevoie si nu e soare.Cu cat ai mai multi, cu atat ii descarci mai putin si vor tine mai mult, mai ales ca-s auto, si nu-s pt asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator eugen55ro Postat Martie 24, 2014 Partajează Postat Martie 24, 2014 Altceva vroiam sa spun, diferenta sistemului (cand nu este soare) intre 5 acumulatori legati si 10 acumulatori legati este minima.Adica cu 5 acumulatori pot tine un bec aprins o ora (este un exemplu...), iar cu 10 acumulatori pot tine acelasi bec aprin o ora si 10 minute.Diferenta mi se pare mult prea mica in raport cu dublarea acumulatorilor. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 24, 2014 Partajează Postat Martie 24, 2014 Wow, e ceva aiurea acolo.In exemplu, cu 10 acumulatori, becul ar trebui sa mearga peste 10 ore!Vezi ca acumulatorii sa fie in regula. Ma gandesc in special la cei vechi.Si atentie, ca trebuie sa faci testele in aceleasi conditii, adica sa fie bine incarcati. Link spre comentariu
Vizitator eugen55ro Postat Martie 24, 2014 Partajează Postat Martie 24, 2014 acumulatorii sunt toti noi, doar ca i-am cumarat in decursul unui an.I-am verificat (ma rog, a venit cineva cu un tester specializat pentru asa ceva) si a masurat fiecare acumulator in parte, (scos din circuit) si totul pare in regula...si totusi.... diferenta este mult, mult prea mica intre 5 si 10 acumulatori... Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 24, 2014 Partajează Postat Martie 24, 2014 Daca testerului specializat nu i-a luat 10h incarcarea (sau cat o dura sa ajunga la 100%), 10h (sau hai, 5h) descarcarea si 10h incarcarea din nou, tot degeaba e!Si acumulatorilor auto nu le place sa fie descarcati...Dar ai masurat sa vezi cat de incarcati sunt (tensiunea la borne), cand ii pui la treaba? Ca fiind mai multi,se incarca si mai greu, cu cat consumi mai mult.A 3-a oara nu repet! Link spre comentariu
Vizitator eugen55ro Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Tensiunea la borne a variat intre 14,2V si 14,4V. Link spre comentariu
rusman Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Daca ai bateriile legate ca in metoda 1 din articolul urmator asta poate fi cauza. Incearca sa le legi ca in metoda 3 cu fire egale. http://www.smartgauge.co.uk/batt_con.html Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Efectul ar trebui sa fie minor (in nici un caz ce descrie eugen55ro!), chiar si la curent mai mare! Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 In primul rand, acumulatorii trebuie sa fie de acelasi tip(Ah) si marca, preferabil din aceeasi serie.Ce fel de tester a folosit omul?E clar ca la tine ai cel puri unul mort care ii descarca pe ceilalti.Ori repeti testul, ori dupa ce ai incarcat full tot bancul, desfaci cate un acumulator, masori tensiunea, legi pe el un bec de 12V/55W, masori iar tensiunea cu becul cuplat, il lasi sa arda o ora, il decuplezi.Lasi acumulatorul 30 min sa isi revina, dupa care masori iar tensiunea la borne.Fa un tabel si pune valorile.PS:Cum ai legat panourile de puteri diferite la MPPT?Daca le-ai legat in serie, intensitatea maxima ti-o dau panourile cele mai slabe, adica tu de fapt acolo incarci cu 400W(panourile de 240W merg la 100, hai 120W)400W/12V=33A33A/10 baterii=3,3A pe fiecare baterie.Jumate din curentul nominal de incarcare..Adica de fapt le cam ametesti, nu le incarci.De aia "saltul" nu a fost asa spectaculos. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 acumulatorii trebuie sa fie de acelasi tip(Ah) si marcaDe ce? Ca sunt pusi in paralel, nu in serie. Fiecare contribuie cu ce poate. Or fi motive intemeiate, dar eu nu le stiu. Link spre comentariu
Vizitator eugen55ro Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Multumesc frumos pentru raspunsuri!@rinaldoparaipan in weekend o sa fac testele cu becul si revin cu detaliiPanourile sunt legate in felul urmator: 100W cu 100W legate in serie, 240W cu 240W legate in serie si apoi in paralel (2x100W cu 2x240W).Nu stiu cum se numea testerul....Acumulatorii sunt toti identici. Link spre comentariu
pusttiu Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 ce fel de controler aveti? de cit sunt panourile de ati legat serie-paralal? si de puteri diferite . daca unul din acumulatori este prost, atunci tot bacul de acumulatori nu va functiona corect. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Daca un acumulator are elementi in scurt, ca daca doar e uzat (nu mai tine capacitatea initiala), atunci nu-i deranjeaza pe ceilalti. Link spre comentariu
Vizitator eugen55ro Postat Martie 26, 2014 Partajează Postat Martie 26, 2014 Controller-ul este: Outback - FLEXmax 60;Panourile sunt: 2 de 100W si 2 de 240W. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum