Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR-metru

Vizitator

Postări Recomandate

ESR-metrele postate pana acum pe forum functioneaza prin injectarea unui curent mic prin condensatorul de masurat urmata de o amplificare mare a caderii de tensiune pt a putea fi vizualizata.Pt electroliticii ce suporta amperi in functionare cei cativa miliamperi ai ESR-metrului ar putea sa nu dea o indicatie corecta.Asa ca am facut un oscilator cu LM555 ce foloseste chiar condensatorul de masurat si care prin intermediul unor mos-uri este incarcat prin 10 ohm si descarcat prin 1 ohm sau 0,7 ohm.Fiind alimentat la 5v, max pe cond este 3,33v.La aplicarea unui ohm de descarcare va apare un curent de aprox 3,3A scazut insa de ESR-ul condensatorului.Am pus oscilogramele pt 2 cond luati de pe M Domnului, ambii de 3300microF la 6,3V: unul Fujicom TM si unul Sanyi WG.Osc-ul este pe 200mV/div si se vede ca inainte de inceperea descarcarii este o cadere de tensiune datorata rezist interne a cond.Se imparte acea tens la 3,3A si rezulta ESR.Mai am pus si oscilograma cu 2 canale ce arata tens pe cond de masurat si tens pe mos-ul ce descarca printr-un ohm acest cond.Revin: ambii cond sant noi!!!

post-27339-139829781741_thumb.jpg

post-27339-139829781746_thumb.jpg

post-27339-139829781751_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Felicitări @miticamy. Am făcut și eu astfel de teste dar ideea cu a folosi condensatorul de măsurat în oscilator n-am avut-o ! Oricum după metoda ”standard” de a trece 100kHz sinus prin condensator și a măsura tensiunea la borne ( în regim 4 fire preferabil ) asta cu impulsuri mari ( similar cu ce lucrează în realitate ) este cea mai corectă ! După mine , pentru SMPS , este chiar mai corectă decât cealaltă, dar , în fine , aia e omologată...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări