Administratori Badman Postat Martie 23, 2014 Administratori Partajează Postat Martie 23, 2014 Voi ce rezistente folositi de regula in constructii ?Am tot citit o gramada de pareri si mai mult m-am zapacit decat sa elucidez cazul.Am ajuns la rezistente cu amplificatoarele mele, am cumparat de 1 si 2W rezistente cu pelicula metalica si nu stiu daca am procedat bine. Link spre comentariu
carageae Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Sa pun si eu gaz pe foc:Se spune ca rezistentele cu pelicula metalica sunt zgomotoase in audio, sau, in orice caz, mai zgomotoase decat cele de carbon...oare de ce in aparatura audio nu am gasit rezistente cu pelicula metalica? Poate astea mai noi sunt mai bune, recunosc ca nu am macelarit amplificatoare sau alte aparate mai noi de anul 2000...Cel putin in practica, rezistentele alea rosii de Arges, cu pelicula metalica, oricat or fi ele de neinductive, au zgomot audibil mai mare ca rezistentele comune de carbon - am verificat asta in practica pe un preamplificator absolut obisnuit - avea un fass deranjant, care a disparut schimband doar rezistentele...nu m-am atins de condensatoare, deci ele erau cauza.In alta ordine de idei, am intalnit practicieni de renume, si pe forum si in alte parti, care recomanda rezistentele rusesti MLT (ma rog, cu grafia chirilica) ca fiind cele mai bune pentru amplificatoarele audio pe lampi...dar, ghici ce inseamna MLT? Tocmai rezistente cu pelicula metalica...Eu folosesc rezistente cu pelicula metalica de 0,6W - se gasesc la mai multe firme de componente, royal ohm parca e firma lor si nu am avut probleme pana acum cu zgomotul...iar unde trebuie putere mai mare am folosit exclusiv rezistente de carbon, chiar recuperate din aparatura veche, dar masurate inainte. Cu tot renumele lor, am intalnit rezistente MLT din televizoare rusesti vechi cu abateri foarte mari fata de valoarea inscriptionata...nu am idee daca s-au devalorizat in timp sau asa au fost din nascare...cred insa ca dupa ce au fost "coapte" intr-un televizor cu lampi 20-30 de ani sau mai mult nu-si mai schimba valoarea...asa am si rezistente de valori nestandard Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Martie 23, 2014 Autor Administratori Partajează Postat Martie 23, 2014 Am zis ca m-am zapacit Am facum multe amplificatoare pe tranzistori, cateva sute(userii vechi de pe forum stiu) si am folosit rezistente cu pelicula de carbon dar si metalica iar toate au functionat ireprosabil indiferent de tipul rezistentei, nici urma de zgomot. Uite ce zic astia dar cineva priceput in ale lampilor mi-a recomandat altceva de aia zic ca m-am zapacit http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... e-amp.html http://www.geofex.com/article_folders/c ... oncomp.htm http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... -film.html http://www.aikenamps.com/index.php/resi ... -it-matter Oricum cred ca trebuie experimentat dar e bine de intrebat sa nu o dai orbeste pe experimente. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Tensiunea de zgomot a unui amplificator este data de calitatea filtrarii in c.c., ecranari corecte si folosirea componentelor pasive de zgomot redus insa principala sursa de zgomot presupunind ca totul este in regula poate fi dat de primul reglaj al amplificarii adica potentiometrul de volum, mai pe scurt un rezistor din carbon plin cu un cursor de regula imperfect, solutia , inlocuirea lui cu un comutator. O data rezolvata aceasta problema se poate testa tensiunea de zgomot a rezistorului de negativare din G1, principala sursa de zgomot, urmata de cele din anod, concret nu pot sa spun ce tip de rezistor este potrivit, ar fi nevoie de mai multe incercari, oricum topicul este folositor... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Am facum multe amplificatoare pe tranzistori, cateva sute(userii vechi de pe forum stiu) si am folosit rezistente cu pelicula de carbon dar si metalica iar toate au functionat ireprosabil indiferent de tipul rezistentei, nici urma de zgomot.Deci practica ti-a spus ca in amplificatoare rezistorii au functionat ireprosabil indiferent de tipul lor. Bine trebuie adaugat ca nu ai folosit rezistori cu pelicula metalica de Arges. Nu neg ca in DAC-uri sau in preamplificatoare n-ar fi o mica diferenta intre tipurile de rezistori folositi, dar in amplificatoare mergi linistit pe ce ai cumparat. Si in boxe cu renume se gasesc folosite in filtre rezistori bobinati in corp ceramic si nu "tusesc" acele boxe. Desi teoria spune ca ideal este bine de folosit rezistori neinductivi. Cat timp nu cumperi chinezarii ordinare nu ai de ce sa iti faci griji. Oricum rezistori cu pelicula de carbon de wataj mare nu prea gasesti. Rezistori de wataj sunt folositi in catodul lampilor finale sau in filtrul RC de la anodica driver. Pe calea de semnal poti pune ce vrei pentru ca nu ai sa simti nici o diferenta (un blind test iti va confirma asta). Link spre comentariu
Vizitator firicel68 Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Nu stiu daca trebuie luata in seama parerea mea, poate este falsa in idea multora.Rezistorii cu pelicula metalica sunt cei mai stabili,alte forme de rezistori isi modifica valoarea omica prin incalzire etc etc.Astept comentarii la comentul meu poate mai invat si eu ceva........!!!!!!!!!11 Link spre comentariu
zal Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Sînt cîteva hibe în cum e pusă problema. Întotdeauna un montaj cu amplificare mare va fi mai sensibil la calitatea unor componente decît un amplif, care are amplificare mică, iar zgomotul poate proveni nu din materialul rezistenţei ci şi din inductanţa ei parazită. Într-o vreme se foloseau rez cu carbon presat findcă nu prea au inductanţă, nu că ar fi ele nezgomotoase, acelaşi material depus ca peliculă pe corp ceramic în rez obişnuite se va comporta diferit. La fel şi cele cu peliculă metalică. Oricum au apărut o dată cu tehnica spaţială şi au evoluat de la toleranţe de 10% la 0,1% azi.O altă problemă e moda, dacă acum i-a apucat pe mulţi recondiţionarea sau clonarea unor amplifuri de anii 50-60, musai că se caută şi rez cu carbon, ce contează că au 20% toleranţă şi contacte interne imperfecte.E la fel ca cu condensatorii, de ce să folosească unii moderni şi ieftini cînd pot da bani mulţi pe unii cu tehnologie de acum 100 de ani, pe care mai trebuie să-i şi ajusteze. Boieria costă. Încă o chestie: zgomotul e dat şi de chinul termic la care e supusă rez. Acum 50 de ani, rez de un sfert de watt erau cît astea de 2W azi. Diferenţa nu e de tehnologie, ci de economie, aia de atunci mergea rece cîteva secole, astea de azi merg fierbinţi şi crapă repede. Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Atat timp cat posturile mele sunt la dipozitia unor moderatori , nu conteaza nimic din ceea ce sriu , ca urmare recomand userilor sa studieze vechile posturi , acest subiect a mai fost studiat . Recomand doar rezistente tip MLT , cunoscatorii care au cumparat module cu lampi subminiatura pe suport ceramic din talciocul radioamatorilor , folosite in tehnica militara ( inclusiv rachete ) sovietica au remarcat prezenta doar a rezistentelor tip MLT . Oare or fi fost chiar toti tampiti in URSS ... ? Eeeee ? Nu insistati sa raspundeti la aceasta provocare , nu ma intereseaza polemica aiurea in valoare de fix doi lei vechi . Anumiti moderatori de pe Elforum nu merita respect , de aia nu am postat argumente tehnice . Evident , voi proceda la fel si in viitor ! Acest post poate fi sters dupa citire , de catre moderatorul ( moderatorii ) cu probleme de perspicacitate . Mult succes tuturor ! Oricum nu voi raspunde provocarilor . Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Martie 23, 2014 Autor Administratori Partajează Postat Martie 23, 2014 Victor, Zici ca se ia lumea de tine dar cum sa nu faca asta daca tu scri tendentios de catre moderatorul ( moderatorii ) cu probleme de perspicacitateDaca ai incerca sa te comporti normal si nu in stiul asta probabil nu ar avea nimeni nimic cu tine. Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Vasile , exact la asta ma refer . Evident , nu la Dvoastra personal , ci la cei care sterg din prima orice interventie a mea , sa le dea Dzeu sanatate , ca multa nevoie au . Ii iubesc tare mult !Oricum e greu de grezut ca acest forum va mai avea parte vreodata de interventia mea cu sprijin tehnic , spre fericirea dusmanilor ( care se stiu ei ) si supararea userilor binevoitori .Asa cum am discutat la telefon cand v-am rugat sa-mi tineti contul suspendat , ma puteti bana definitiv , eu nu am nimic de pierdut !Pe bune .Cu o mica exceptie : viewforum.php?f=217 , aceasta sectiune are un moderator super serios si integru din punct de vedere moral . Felicitari ! Link spre comentariu
franzm Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 ...Cu tot renumele lor, am intalnit rezistente MLT din televizoare rusesti vechi cu abateri foarte mari fata de valoarea inscriptionata...nu am idee daca s-au devalorizat in timp sau asa au fost din nascare...Pai ce toleranta au cele din seriile E6 si E12? Link spre comentariu
carageae Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Pai era vorba de abateri peste 20%...deci ies din clasa de toleranta cea mai slaba...si cred totusi ca mlt-urile rosii aveau cel mult 5%...Si pt. ca veni vorba: cum se defineste toleranta rezistentelor? Eu stiam ca e abaterea maxima fata de valoarea masurata la 25 grade...in domeniul de temperatura admis, nu ca ar fi permis, sa zicem, unui rezistor de 20% sa aiba maxim 20% abatere la temperatura camerei...as vrea un argument documentat tehnic, nu presupuneri, din astea pot face si eu... Link spre comentariu
zal Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Teoretic, alea coapte sînt stabile, o dată ce au ajuns la o valoare, ce contează că au ieşit din toleranţa notată pe ele acum 50 de ani.Aţi uitat cînd se recomanda în Tehnium coacerea în cuptor a RPM-urilor?.............În afara criteriilor de toleranţă şi putere admisă, io le aleg şi după frumuseţe, mai multe feluri, le sortez, le împerechez şi ce rămîne folosesc în montaje. Îmi permit asta findcă am adunat kilograme de rez felurite. Am exclus din motive mecanice RPM-urile şi RPC-urile româneşti de puteri mici, iar cele cu carbon presat le folosesc doar în locuri secundare, excepţie Riken cu 2%. Prefer orice rez cu căpăcele în afara unor serii cu 0,5% problematice de la Siemens, din anii 50. Mai folosesc şi rez fuzibile japoneze, Philips sau nemţeşti. La bobinate, cele mai frumoase şi rezistente mi se par cele emailate Rosenthal. Nici cele ruseşti nu sînt rele, am încins unele de s-au dezlipit din montaj şi n-au avut nimic.Cele mai urîte rez sînt cele poloneze (excepţie OMLT), ungureşti...Cel mai silă mi-e cînd trebuie să cumpăr din astea moderne. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Carageae, vezi ca "ai cazut in gresala". Asculta putin si ce zic altii...si eu. Rezistentele cu pelicula metalica au zgomot mai mic ca cele cu carbon cu citeva ordine de marime. Zgomotul in instalatia audio apare preponderent din cauza componentelor active. (lampi, tranzistori, etc.) Nu luam aici in considerare brumul dat de sursa de alimentare. Nu te lasa pacalit de unele filme si comentarii pe net.... Link spre comentariu
carageae Postat Martie 24, 2014 Partajează Postat Martie 24, 2014 Multumesc, Mişa, acum m-am lamurit pe deplin, oricum, nu am nici banii nici curiozitatea sa dau sume mari pe rezistente "audiofile"...Totusi, cum ramane cu rezistentele RPM rosii, de Arges?Alea sigur erau mai zgomotoase ca rezistentele "chioare" de carbon...pana la urma erau bune sau nu? Din ce am masurat eu, stateau mai bine cu valoarea nominala vs. cea masurata, probabil in aparatura industriala erau mai potrivite, dar la un moment dat li se facea reclama cum ca ar fi mai bune in audio...am mai auzit, dupa patania mea, un prieten care facuse o schema complexa de preamplificator de pickup, copiat dupa ceva industrial, folosise condensatoare romanesti cu tantal - tip picatura - si in exclusivitate RPM-uri rosii. Montajul i-a iesit frumos de tot...dar nu mergea...schimband condensatoarele cu tantal a cantat, dar tot cu zgomot...Il daduse deoparte, dar cand i-am spus ca la mine s-a cumintit cand am scapat de rpm-uri, a facut si el la fel...si a iesit super fain pana la urma...dupa urechea mea suna foarte bine acel preamplificator, chiar daca nu avea condensatoare cu folie nu stiu de care...ci niste amarate de electrolitice romanesti, din alea gri, recuperate de prin alte montaje. Operationalul cred ca era Beta M387...sau care erau alea de zgomot redus, cu 8 pini... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum