Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

conductor cupru ingropat in tencuiala


Postări Recomandate

salutarim-am mutat intr-un apartament care din spusele proprietarului anterior ar avea instalatia electrica refacuta recent. insa surpriza a venit atunci cand peste 2 luni am inceput ceva lucrari de renovare si am observat ca toti conductorii de cupru (fy) sunt efectiv ingropati in tencuiala exact gen cum se facea pe vremuri cu intenc-ul de aluminiu. Intreaga instalatie pare facuta asa, doar trecerile prin pereti sunt facute cu tub. atat tencuiala cat si izolatia conductorilor, par destul de noi deci grozavia nu pare facuta cu asa mult timp in urma. Cum ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie? aparent conductorii sunt dimensionati corect, sunt in stare buna, cel putin atat cat vad. Neavand treaba cu domeniul asta, nu stiu ce efect ar avea tencuiala asupra izolatiei conductorilor in timp.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ar putea ceda izolatia daca nu e special facuta sa reziste ingropata in tencuiala. In afara de asta racirea conductorilor s-ar putea sa fie deficitara. Ideal ar fi sa schimbi toata instalatia dar este foarte costisitoare schimbarea, dureaza si se lasa cu praf, mizerie, ipsos, var, brrrr :speriat . Chestii pe care eu le urasc si sigur nu sunt singurul de pe aici.Daca nu vrei sa schimbi instalatia atunci verifica sa ai sigurantele dimensionate corect in raport cu diametrul conductorilor si puneti si o diferentiala de 30mA pe intrarea in tablou. Macar atat.Sfatul meu este insa sa refaci instalatia conform normativului I7. Securitatea casei tale, viata ta si a celor dragi tie sunt mai importante decat orice.

Link spre comentariu

iara apare in discutie celebru normativ I7 lasa instalatia cum e eventual verifica prizele si dozele sa aibe conexiunile stranse binetare curios sunt cum se distruge izolatia de plastic sau cauciuc in perete asa singura fara sa o gauresti sau tai cu cevaca o paralela parintii mei stau intr un bloc construit in anul 1978 tot blocul facut cu intec de aluminiu.ln apartament singurele probleme cu instalatia electrica a fost la vre o doua prize cand s au schimbat s a rupt cablul dar probleme de izolatie nu au fost niciodata unde mai pui ca de vre o doua ori a mai fost si inundat de la vecinul de deasupra de curgea apa din doze(pe care nici la ora asta nu le am desfacut).

Link spre comentariu

Pai cum sa fie racite deficitar? Parca tencuiala conduce mai bine caldura, decat aerul (din tub) :nebun: .Si daca firele se incalzesc, sunt probleme mult mai garve, de ex un consumator de peste 16A pe circuit, caz in care stecherul si priza vor frige (daca-s de calitate, daca nu, fum si foc) si siguranta va sari :nebun: .Tuburile se pun mai ales pt ca-i mai usor de tras/schimbat firele.Iar apropo de incendiu, tubul ala nu ia foc, darse topeste si face fum. Pe cand tencuiala, ce face? Absolut nimic!

Sfatul meu este insa sa refaci instalatia conform normativului I7. Securitatea casei tale, viata ta si a celor dragi tie sunt mai importante decat orice.

Eventual 1-2 variante anterioare, in care instalatia trebuie pusa in tuburi pantzer aparente :rade:
Link spre comentariu

Dr.L, tuburile se pun pentru a prelua anumite deformari ale peretilor (fisuri care apar in majoritatea constructiilor dupa un timp) si care ar duce la ruperea prin tractiune sau forfecare a unui conductor fixat rigid in tencuiala. De asemenea tuburile se pun pentru a opri (pe cit posibil) sa ajunga umezeala, chiar si ocazionala la cabluri. Izolatia unui cablu poate fi afectata in timp de diversi factori si crapa. Un factor important e cel chimic, adica te miri ce formula de tencuiala folosesc unii...Schimbarea cablurilor din tub e o situatie foarte rara, putem zice chiar neglijabil de rara. Un cablu incalzit groaznic si cu izolatia topita oricum nu il mai poti scoate din tub.Matzah, eu zic sa lasi asa instalatia. Daca observi ca apar probleme discuta la concret cu un electrician BUN. Toate instalatiile INTENC vechi sufera de aceasta problema. De exemplu in vechiul meu apartament (din care m-am mutat demult - aici am vrut sa pun un emoticon cu o cruce dar n-am gasit... :rade: ) a aparut o mica fisura in perete si tavan. (chiar mica) Efectul a fost ca nu am mai avut lumina in camera respectiva. Cablul de tip INTENC s-a intrerupt. Daca era un cablu normal, in tub, nu as fi avut nici o problema.

Link spre comentariu

Cablul de tip Intenc, special facut pentru a fi ingropat direct in tencuiala, avea izolatie dubla. E un aspect zic eu impoortant.Legat de capacitatea de racire a tencuielii raportat la cea a aerului eu nu am date clare dar cred ca aerul aflat in miscare raceste mai bine decat un material izolant termic cum e tencuiala, si atasat fix pe conductor. Poate ma insel dar caldura transmisa de un conductor incalzit tencuielii se va acumula local in loc sa se disipe. Din aceasta cauza curentul maxim ce poate trece prin conductor far4 a duce la supraincalzirea acestuia va scadea.Oricum normativul I7, care se pare ca nu e prea iubit de catre unii electricieni, spune clar ca instalatiile electrice se vor trage prin tuburi, jgheaburi, tevi de instalatii(cand trebuiesc diametre mari) etc.Acest mod de a trage conductorii prin tuburi, jgheaburi etc asigura dubla izolatie iar dubla izolatie este cea care reduce sansele de electrocutare si in plus asigura o protectie sporita impotriva umezelii.Initiatorul topicului nu ne-a spus nimic despre diametrul conductorilor si despre dimensionarea sigurantelor.

Link spre comentariu

din ce am verificat pana acum, pe prize am conductori de 4 si 2.5 mm iar pe lumini 1.5. fiecare camera are siguranta ei pe prize, 16a si 25a pt tronsonul de 4mm. in tablou exista montat un diferential de 30ma, ba chiar si o dracovenie de-aia ce indica tensiunea de retea si protejeaza la supratensiuni, nu stiu exact mai multe detalii, nu scrie mare lucru pe ele. Tot ce e in tablou, de la carcasa la sigurante este schnenider. zilele astea o sa le iau la mana sa vad exact ce si cum, am tot fost ocupat cu renovatul. ziceam ca izolatia pare ok pentru ca am intalnit situatia cand inlocuind intr-un apartament cablul pentru o aplica in dormitor am intalnit acelasi gen de montaj si izolatia conductorului era casanta, respectiv s-a crapat atunci cand am scos firaraia din pereti. suspectez vreun neam de reactii chimice intre materialul tencuielii si cablu, nu cred ca temperatura ar fi fost o problema dat fiind ca doar un singur bec era alimentat pe acel fir.in cazul asta, izolatia e ok, pot indoi cablul fara sa rup izolatia sau sa o crap, cel putin vizibil. am scos firaraia in baie, unde voi schimba gresia si faianta si cu ocazia asta voi reface si instalatia acolo.

Link spre comentariu

Sigurantele sunt corect dimensionate functie de sectiunea conductorilor, e bine ca ai siguranta diferentiala. Din faptul ca aparatajul este de calitate inteleg ca nu s-a pus problema banilor cand s-a inlocuit instalatia. Mai degraba calitatea lucrarii a fost afectata de incompetenta sau lenea, comoditatea electricianului. Am avut si eu niste conductori de tip FY ingropati in tencuiala. Consumatorii de pe acel traseu(bucatarie) nu depaseau 1500W. Cand am inlocuit faianta sub care erau conductorii am dat de ei. Izolatia se faramita doar cat atingeai conductorul . De aceea am spus ca e de preferat sa fie conductorii bagati in tuburi.

Link spre comentariu

Mai degraba calitatea lucrarii a fost afectata de incompetenta sau lenea, comoditatea electricianului.

Evident despre asta e vorba, sau chiar de furtul tubului.Uneori sunt rugat de prieteni sau cunostinte sa fac modificari sau reparatii la instalatii electrice, ocazii cu care constat deseori mari abateri de la normative. Normativele astea, arza-le focul, nu-s niste timpenii! Ultima chestie care am intilnit-o a fost o instalatie electrica de la o casa relativ noua, care e realizata IN TOTALITATE cu sirme galben-verde!!! Evident din cauza asta a aparut si eroarea de conexiune. In mod clar electricianul a "facut rost" de acea sirma, nu a cumparat-o, pentru ca pretul e acelasi pentru orice culoare, iar culorile diferite pentru faza, nul si impamintare te ajuta mult atit la realizarea instalatiei cit si la eventualele modificari sau reparatii.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări