yo2mhj Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 Superb cel de-al doilea soclu...as fii interesat de cineva care sa manufactureze un asemenea soclu...posibilitatile mele sunt limitate(nu am acces la scule profii).E pacat sa zaca nefolosite cele doua GU 46 di curte .Oricum,dilema e interesanta....GU 46 vs. GU 81M... Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 La varianta a doua e mai bine sa executati bucsele crestate precum în desenul rusesc (cu guler) si sa înfasurati niste arcuri spirale, cu diametru interior ceva mai redus decât diametrul exterior al bucselor, peste ele. Se obtine o strângere elastica mult mai buna a pinilor. Link spre comentariu
Vizitator telefunken Postat Mai 1, 2015 Partajează Postat Mai 1, 2015 (editat) Totusi cum se poate rezolva problema rigiditatii soclului? Gandesc ca soclul nu trebuie sa tensioneze pinii tubului si trebuie sa existe o oarecare elasticitate a ansamblului mecanic format din pin si elementul de retentie in soclu. Chiar daca soclul este executat cu mare precizie mecanica ne lovim de imperfectiunea tubului si dilatarea la caldura. Eu nu am vazut niciodata soclul original pe viu, ne poate spune cineva cum se rezolva acolo problema? Daca nu gresesc eu parca GU46 are pinii pur si simplu din fier, fara vreo acoperire de contact, exista probleme la contactul electric cu aliaje de bronz? Care ar fi cel mai bun material pentru executia "pensetelor" soclului? Editat Mai 1, 2015 de telefunken Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2015 Partajează Postat Mai 4, 2015 Cel mai bun material pentru contacte elastice este aliajul de cupru-beriliu, acesta se foloseste la multe socluri comerciale. Soclurile manufacturate de mai sus aveau contacte din tombac si apoi, daca-mi amintesc bine, din bronz, si au fost facute de YO3GEI. Contactele ar putea fi montate cu joc in suportul izolant astfel incat eventualele probleme cauzate de dilatare sa fie evitate. Dupa parerea mea, GU-46 poate fi folosit si cu culotul fixat pe sasiu si conexiuni directe la pini, stranse cu suruburi, eu as prefera asta ori soclul manufacturat si nu cel "original, chiar daca acesta din urma mi s-ar oferi gratuit. In ceea ce priveste utilizare in QRO-urile de amator, soclul original pentru GU-46 este cel mai nepotrivit soclu pe care l-am vazut vreodata. Este mare, greu si nu numai ca e complicat, ci este inutil de complicat. Este compus din doua parti, una este de fapt soclul propriu-zis in care se fixeaza tubul cu pensete ce se strang individual pe fiecare pin, iar partea cealalta este de fapt un suport ce se fixeaza pe sasiu, cele doua parti conectandu-se printr-un set dedicat de contacte laterale, este un "soclu in soclu" (v. imaginile de mai sus). Niciodata nu am vazut un soclu mai INUTIL de complicat pentru un asemenea tub. Pur si simplu, dpdv al utilizarii, nu este un soclu in acceptiunea larg acceptata a acestui termen, fiecare contact trebuind fixat pana la urma individual prin strangerea piulitelor, incat inlocuirea unui tub din acest soclu nu este mai simpla decat ar fi in cazul renuntarii totale la utilizarea vreunui soclu... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 Pentru ca e mare gradina...se poate si asa: http://www.dailymotion.com/video/x2flsvu Link spre comentariu
Vizitator telefunken Postat Mai 11, 2015 Partajează Postat Mai 11, 2015 Referitor la cel de al doilea tip de soclu eu am gasit aceste imagini, va rog sa ma scuzati daca cineva le-a mai prezentat aici. Pare ca este un soclu fabricat industrial, au fost astfel de socluri si in Romania prin echipamente de armata? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Oameni buni, chestia asta cu soclul e o falsa problema si o falsa piedica in calea realizarii unui amplificator. Daca era sa astept dupa soclul ideal nu mai faceam nici un amplificator niciodata. La nici un tub dilatatia termica nu este suficient de mare pentru a sparge balonul datorita lipsei de elasticitate, daca ar fi asa, s-ar sparge oricum datorita dilatarii inegale sticla-metal. Tubul poate fi foarte bine prins pe o bucata de cablaj cu ajutorul unor bucse de alama cu surub in capat. Elasticitatea sticoltextolitului este suficient de mare pentru a preveni carparea, mai ales ca la GU-46 trecerea terminalelor prin discul de metal se face prin treceri de vreo 5mm, apropae imposibil de spart cu exceptia ciocanului... Nu mai cautati socluri, construiti amplificatoarele alea odata! 73 de YO6PMX Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Poate se vrea ceva state of the art pentru simpozioane... Eu m-as apuca de un liniar cu 2 x SRS461, mi-a dat unu' din DL o documentatie trasnet. Din pacate tubul este scump si rar ca apa din desert. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Da. la varianta cu simpozioanele nu m-am gandit. Eu cred ca am o obsesie... daca merge bine, nu conteaza cum arata. Stiu ca nu e valabila pentru toata lumea. SRS-urile acelea sunt interesante, din 2 buc ai scoate lejer 400W, plus ca merg cu tensiuni anodice mici, impedante mici si deci la anod nu e nevoie de variabil cu vacuum... Panta e incurajatoare deja pentru grounded grid... Se mai gaseau prin aparatura medicala, si la noi in YO, la reumatologie. Doar ca nu vei stii niciodata daca tubul e cu adevarat nou cand il iei din YO... De pe Ebay, in cutie e scump si rar. Eventual echivalentul... QE08-200 , dar si ala e peste 100 USD /buc... Totusi, nu e mai bine cu o rusoaica? Sunt si mai frumoase si mai solide... un GU-34 nou se vinde cu 29 USD... Pe mine tare ma tenteaza... O seara buna! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 De la VE3KF: Расчет сделан. Никогда не считал РА на ГУ46, это впервые. Расчет анодной цепи для 2 ламп ГУ46 на максимальную мощность.Зададимся подводимой мощностью для двух ламп 2800 Вт. Выберем смещение на 1 сетках ламп -110 В. Выбираем режим В2 с током первой сетки. Напряжение 2-й сетки 600 В. Анодное 2800 В, остаточное анодное напряжение е а.= 500В. Ток покоя ламп 0,2 А.Мощность тепла в холостом режиме:Рхх = 2800 *0,2 = 560 Вт или по 280 Вт на каждом аноде.Постоянная составляющая тока анодов:Iao =Pпод/Еа = 2800/2800 = 1 A или 0,5 А на лампу. Это ток приборный, при расстроенной ВКС. Это предельный ток! С настроенной ВКС ток должен быть меньше примерно на 1/6 часть или 0,43 А на лампуПоправочный коэффициент, учитывающий ток хх:Ко = 0.2/3*1 = 0.066αO = 0.319,α1 = 0.5Уточненное αО = 0,319 +0,88*0,066^2 = 0.323Мгновенный ток анодов по АСХ:Iam = 1/0.323 = 3,09 A по 1,54 А на каждую лампуТок первой гармоники анодного тока ламп:Ia1 = 3,09*0.5 = 1.54 A по 0,77 А на лампуВЧ напряжение на анодах:U a. мax = 2800 – 500 = 2300 ВЭквивалентное сопротивление анодной нагрузки:Roe = 2300/1.54 = 1493 Ом для двух ламп.Выходная мощность двух ламп:P вых. = 0,5 * 2300 * 1,54 = 1771 Вт или по 885 ВтКПД = 1771/2800 = 0,63Мощность тепловая на анодах:Рт. = 2800 – 1771 = 1029 Вт или по 514,5 Вт. Это предельная мощность тепла на аноде!! Расчет цепи экранных сеток ламп. Мгновенный ток экранных сеток по АСХ:Ic2 max. = 0,58 А или по 0,29 А на лампуПостоянная составляющая экранного тока ламп, приборная:Ic2. o = 0.7 * 0,58 * 0.323 = 0,131 A или по 0,065 А на лампу Мощность тепла на 2-х сеткахРт. = 600 * 0,131 = 78 Вт или 39,3 Вт на лампу. Это ниже предельных 45 Вт на лампу. Расчет цепи управляющих сеток. ВЧ раскачка заходит до +12 В на 1-й сетке, чтобы обеспечить расчетный импульс анодного тока Iam.Из САХ находим величину импульса тока первой сетки (Ic1м), он равен 95 мА=0,095 А. Для двух ламп 0,19 АВычислим ток первой гармоники управляющей сетки (Iс1):Iс1 = К1*а1*Ic1м = 0,72*0,323*0.19 = 0,044 А. это для двух лампНайдем постоянную составляющую тока первой сетки (Iс1о), приборная:Iс1о = ао*Ic1 = 0,5*0,044 = 0,02 А. это для двух ламп Эквивалентное сопротивление цепи первых сеткок равно:Rэс1 = Uс1м / Iс1 = 123 / 0,044 = 2795 Ом. это общее двух ламп.Нагрузим вход каждой лампы на сопротивление 2 кОм, тогда общее для двух ламп будет 1 кОм.Найдем входное сопротивление при положительной полуволне возбуждающего напряжения, он будет равно:Rвх = 2795*1000 / 2795 + 1000 = 736 Ом.Определим, насколько уменьшится положительная полуволна из за наличия сеточного тока.дельтаUс1 = 12*(1000 - 736) / (1000 + 736) = 1,82 ВВычислим степень уменьшения максимальной амплитуды сеточного напряжения в процентах:дельтаUс1% = 1,82*100 / 123 = 1,47 %.Образующиеся дополнительно IMD3 из за нелинейности входа равны -45 дБ. То есть, искажений проходной характеристики нет.Угол отсечки сеточного тока:Q = arccos 110/122 = 27 град. Табличный коэффициент второй гармоники альфа2= 0,182Ток второй гармоники упр. сетки 2х ламп равен:0,7*0,19*0,182 = 0,024 А.Мощность возбуждения двух ламп, без учета потерь в сеточном контуре:Р = 0,50 * 0.044 * 122 = 2,68 ВтЭто мощность без учета входных резисторов по 2 кОм.С учетом резисторов по 2 кОм, мощность возбуждения будет:К = 2795/736 = 3,79Рв = Р * К = 2,68*3,79 = 10,2 Вт Эта мощность потребуется от трансивера. С учетом потерь в контурах, мощность может слегка выше, процентов на 30.Мощность тепла на 1- сетке для 2-х ламп:Рс1 = 2,68 – 110 * 0,028 = 0,4 Вт или 0,2 Вт на лампу, что значительно ниже предельных для 1-й сетки 4 Вт. Огромный запас по мощности!!! От себя могу добавить, что лампа работает на пределе по тепловой на аноде, где предельно 500 Вт. Лампу надо интенсивно обдувать.Ну а дальше, зная Roe лампы, можно приступать к расчету ВКС, после чего уже будет видно, какие индуктивности следует устанавливать для компенсации излишней выходной емкости ламп ГУ46. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum