Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU46 sau GU81M

Ovidanie

Postări Recomandate

• Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

5

• Ion_Bumbu

4

• hpavictor

2

• bratueduard

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu mai fac RF... dar personal, tot visez la un cadru mare din cornier in care sa bag 2 bucati de GU-81.Acum 20 de ani, la RC Constanta aveau asa ceva. atunci traia inca si Radu Bratu [(SK) (DSII)]

Link spre comentariu

GU 81 , fara nici o rezerva mai ales din cauza anodului de grafit.

Grig

Daca e bal , bal sa fie !

Varianta de top DIY : 2XGU81 , clasic paralel sau ( varianta extrema doar pentru premianti adica ) push pull .

Pentru orice ocazie DX in CW :) , suficient cat sa-i sara castile corespondentului !

Pe bune .

Link spre comentariu

Lipsesc doua informatii capitale: configuratia in care va lucra si cat vrei sa obtii la iesire. Daca te multumesti cu 500-600W, o poti folosi pe oricare dintre ele. Daca vrei sa obtii aproape de 1KW (sau chiar peste), depinde in ce configuratie o utilizezi. Daca te incumeti sa lucrezi ca la carte (Serghei Pasko), cu 800V pe G2, 3KV la anod, etc, raspunsul este GU-81. Daca vrei sa faci ceva de compromis, cu grilele la masa, etc... GU-46, fiind ceva mai nervoasa, va lucra mai OK cu drive mic (100W). Dar ramane un compromis, uneori destul de enervant.

Link spre comentariu
Vizitator telefunken

GU46 este disponibila si ea in varianta M (modernizat) cu pastile de getter dispuse pe anod. Fara discutie, GU81 este un tub mult mai robust. Anodul de grafit la GU81 nu este un element determinant, presupun ca un utilizator de GU46 nu doreste sa impinga regimul de functionare pana la pragul topirii anodului de tabla. Ca avantaje GU46 este un tub proiectat exclusiv pentru regim liniar si are capacitatea de iesire mai mica, s-ar putea ca 2 x GU46 sa lucreze chiar si la 50 MHz. Am "ascultat" doar trei liniare construite cu GU46 si semnalul este impecabil. Dezavantaj major la GU46 - un catod care se epuizeaza mult mai repede decat la GU81 si soclul care este scump, foarte rar si extrem de complicat. Dupa cate stiu, in tara sunt putine liniare bazate pe GU46, a fost unul la YO9KPM, am mai vazut unul la vanzare pe radioamator.ro, si cam atat. Prin grija lui YO3APG tubul s-a vandut/distribuit cu multi ani in urma prin FRR, practic pe gratis, pretul fiind modic fata de pretul unei pentode similare, costul fiind chiar mai mic decat pretul lui GU81 care acum 4-5 ani se vindea cu 50 lei. Astazi pretul lui GU81 a mai urcat si in cativa ani nu se va mai gasi la preturi "radioamatoricesti".

Link spre comentariu

Anodul de grafit la GU81 nu este un element determinant, presupun ca un utilizator de GU46 nu doreste sa impinga regimul de functionare pana la pragul topirii anodului de tabla.

Asa`i , da reglajele bata`le vina, o autooscilatie ce apare tocmai cind zici ca totul e perfect, anodica la maxim si ajungeanodul ca lampa lui Ilici!Mai mult din cauza asta eu as prefera un 81 in final.Si nici rezolvarea soclului nu`i putin.La 81 inseamna un colier de tabla si picioarele cositorite!In rest, pentru eleganta constructiei GU46 e pe primul loc dar vorba aia : frumusetea de suprafata, restul pina`n maduva oaselor!Grig
Link spre comentariu

Am mai multe axemplare GU46 si GU81M, vreu sa iau o decizie in ce directie imi indrept atentia... Incet-incet adun toate componentele necesare si poate la toamna ma apuc sa asamblez amplificatorul. Nu ca ar fi necesar dar simt nevoia unei provocari...un proiect pe care sa-l iau de la zero, sa-mi faca placere sa muncesc. De la zero...asa vine vorba, prost as fi sa nu ma ''inspir'' din realizarile celorlalti colegi. Vreau ceva de lunga durata, sunt satul de urgente care trebuie rezolvate de pe o zi pe alta si de termene limita ''lejere''de trei zile...

Link spre comentariu

Dupa mine ar fi GU81M,alimentari stabilizate la grile si atac in g1.A si mai e ceva,nu il compacta inutil;spatiul interior sa fie generos,tubul sa se raceasca natural nu cu ventilator.

Link spre comentariu

Nu chiar ...

Aici http://ra3ggi.qrz.ru/LAMP/200401.htm se specifica clar ca pretul este fix 20 USD pe bucata ... sunt interesante si restul amanuntelor privind functionarea , inclusiv in banda de 10m .

In montajul realizat un alt constructor citat in link-ul de mai sus , avand la filament 14V in emisie si 12V la receptie ( un fel de stand-by :) rusesc ) cu anodica 3000V / 900mA , scoate in antena 2000W !

In proiectul sau , autorul recomanda totusi o anodica de doar 2500V .

GU81 nu este buna decat in aplicatii RF sau medicale , nu are potential " audiofil " sub nicio forma !

Ca urmare , radioamatorii nu au de ce sa se teama de cresterea pretului datorita cererii pe piata " audiofila " , mult mai importanta si periculoasa este activitatea speculantilor habarnisti in RF .

Se stie el care este :) .

Link spre comentariu

Victoras, tata, unde este 20 USD? La Moscova prima pe stanga? Hai sa fim seriosi, cate GU81 aivazut la ultimele targuri din Militari si la ce pret? Era o vreme cand nea Didi - YO9CEX venea cu dubaplina de lampi si lumea le ignora, pur si simplu. Au fost anunturi cu GU81 la 100 - 150 lei si nu s-aumai repetat, pentru mine este un semnal ca se si vand la asemenea preturi. O sa spui ca asta e cam30 USD, nu e mare scofala, dar pretul se poate tripla in cativa ani si pe piata noastra.

Link spre comentariu

Pretul va creste doar daca exista cumparatori. Din punctul meu de vedere acesta este singurul criteriucare poate determina cresterea pretului. Si mai cred ca suntem ultima generatie care mai construeste final de emisie cu tuburi. Deja tranzistorii sunt atat de fiabili incat lampile nu mai prezinta avantaje majore. Plus ca apar diverse casari iar pretul modic de achizitie compenseaza munca depusa la depanarea/modificarea echipamentului. Numai anul asta am vazut un modul amplificator pentru US capabil de vreo 300W si un amplificator de 100W (88-108MHz) de la un post de radio local.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări