Adamath_2006 Postat Martie 20, 2014 Partajează Postat Martie 20, 2014 Sunt in cautarea unui letcon calitativ cu conectare directa la 230V pentru a il folosi la un proiect pentru colegii de pe forum.Doresc construirea a 2-3 poate 5 statii de lipit, low-cost pentru cei care au intr-adevar nevoie de o statie de lipit. Modelele vor fi simple, cu carcasa din plastic/abs, variator de tensiune, mufa de conectare 230V, led on/off si letcon 230V.Doresc realizarea acesteia in intervalul 75-100 Lei maxim si din acest motiv astept recomandari pentru Ciocane de lipit la un cost maxim de 30-35 Lei.Multumesc anticipat celor ce ma ajuta cu o recomandare.Am in vedere cateva serii de la Pensol/Solomon : Seria Kd, Seria SR965, Seria 963 Link spre comentariu
dan cod Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Sunt ok cele de la pensol.Nu cred ca la pretul asta gasesti ceva mai bun. Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Martie 21, 2014 Autor Partajează Postat Martie 21, 2014 Ar mai fi o varianta si de la Yato, Seria YT-8271 - 30w dar partea de accesorii de schimb nu am gasit-o nicaieri. Ciocane de lipit poloneze, cred ca bune, dar cred ca o sa aleg varianta cu Pensol Sr965b. Am vazut si magazine in care se gasesc varfuri de schimb si nu ar trebui sa fie probleme cu Pensol. Multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
rosmarin Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 Dl. Adamath_2006:Va raspund la dorinta dvs.O asemenea statie, cu letcon PENSOL, variator de tensiune,led pe panou,indicator aproximativ al zonei de temperaturi,posibilitatea inlocuirii rapide a varfului de lipit dar si al gasirii pe piata il gasiti la STATIA DE LIPIT POLONEZA ZD-98 care se afla pe piata,la un pret orientativ al celui amintit de dvs.Daca doriti dvs sa realizati homemade un tip de statie asemanator la acest pret n-o sa reusiti, va spun din experienta de si eu am incercat.Nu doresc sa va dezarmez in hotararea dvs chiar este binevenita si daca aveti aceasta dorinta si vointa merita sa incercati.Felicitari pentru initiativa. Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Martie 22, 2014 Autor Partajează Postat Martie 22, 2014 Dl. Adamath_2006:Va raspund la dorinta dvs.O asemenea statie, cu letcon PENSOL, variator de tensiune,led pe panou,indicator aproximativ al zonei de temperaturi,posibilitatea inlocuirii rapide a varfului de lipit dar si al gasirii pe piata il gasiti la STATIA DE LIPIT POLONEZA ZD-98 care se afla pe piata,la un pret orientativ al celui amintit de dvs.Daca doriti dvs sa realizati homemade un tip de statie asemanator la acest pret n-o sa reusiti, va spun din experienta de si eu am incercat.Nu doresc sa va dezarmez in hotararea dvs chiar este binevenita si daca aveti aceasta dorinta si vointa merita sa incercati.Felicitari pentru initiativa.Costurile aproximate de mine pentru aceasta statie dupa ce am mai achizitionat din componente si am vazut cum sta pulsul pietii sunt pe la 75-100 Lei. Eu zic ca statia este undeva deasupra celei Poloneze Zd-98 tocmai datorita si letconului folosit dar si variatorului pe triac. Am auzit destul de multi care au avut dificultati in functionare cu letconul statiei Zd si in functie de pretentiile fiecaruia multi au avut o parere negativa despre aceasta statie.Parerea mea despre acest proiect este ca se poate realiza dar probabil vorbind de segmentul pret, o varianta care sa tina costurile foarte jos era un Letcon mai ieftin cum este Pensol Kd-80 sau altul in acelasi segment de pret 20-25 Lei. Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 ... de curiozitate, cât de grea va fi carcasa? întreb pentru că eu am folosit un dimmer banal, pentru becuri de maxim 60W, la letconul meu pe 230V/30 W, şi n-am avut altă cutie în care să-l bag decât una de ... margarină!e rezonabil de mare, toate conexiunile sunt aerisite, plasticul nu e foarte subţire, dar a trebuit să bag 2-3 "bolovani" înăuntru, înţepeniţi cu ciment ( ), altfel ar fi ajuns pe jos tot timpul, şi să tot iei cutia de jos cu letconul în mână... accident happens! Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Martie 23, 2014 Autor Partajează Postat Martie 23, 2014 ... de curiozitate, cât de grea va fi carcasa? întreb pentru că eu am folosit un dimmer banal, pentru becuri de maxim 60W, la letconul meu pe 230V/30 W, şi n-am avut altă cutie în care să-l bag decât una de ... margarină!e rezonabil de mare, toate conexiunile sunt aerisite, plasticul nu e foarte subţire, dar a trebuit să bag 2-3 "bolovani" înăuntru, înţepeniţi cu ciment ( ), altfel ar fi ajuns pe jos tot timpul, şi să tot iei cutia de jos cu letconul în mână... accident happens! Cutia are dimensiunile 95 x 135 x 45mm si greutatea probabil intre 100-200 de grameAm sa incerc sa mai compensez din greutatea statie folosind o baza in interiorul carcasei la montaj, cel mai probabil pal/osb de 8-10mm care unde mai pui ca o sa ajute un pic si la impamantare. Am sa verific la montaj daca e cazul sa folosesc una sau doua straturi pentru stabilitatea si greutatea statiei. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Felicitari pt initiativa si munca, dar...mai greu cu reusita:cine nu-si permite o statie de noua, si-o face, cu majoritatea componentelor recuperate, rezultand un pret apropiat.Si vorbesc de o statie termostatata, adica care are senzor de temperatura, si o tine fixa.Iar cine n-are bani nici de asta, isi ia un letcon si un variator de la orice (de lumina, dintr-un aspirator etc) si iarasi iese mult mai ieftin.O alta problmema ar mai fi si timpul de incalzire al letconului: variatorul trebuie dat pe maxim, pt a se incalzi intr-un timp rezonabul (cateva minute bune, fata de <1 min la o statie cu termostat) si reglajul se face la ochi: depinde de variator, de letcon, de ce lipesti cu el (la o piesa mare, trebuie dat potentiometrul mai tare pt a mentine aceeasi temperatura).Am folosit asa ceva si stiu ce zic: viewtopic.php?p=1473792#p1473792Iar costruile au fost sub 10lei/priza (inclusiv prizele sunt recuperate)...Nu vad ce legatura are OSB-ul cu impamantarea Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Martie 23, 2014 Autor Partajează Postat Martie 23, 2014 Felicitari pt initiativa si munca, dar...mai greu cu reusita:cine nu-si permite o statie de noua, si-o face, cu majoritatea componentelor recuperate, rezultand un pret apropiat.Si vorbesc de o statie termostatata, adica care are senzor de temperatura, si o tine fixa.Iar cine n-are bani nici de asta, isi ia un letcon si un variator de la orice (de lumina, dintr-un aspirator etc) si iarasi iese mult mai ieftin.O alta problmema ar mai fi si timpul de incalzire al letconului: variatorul trebuie dat pe maxim, pt a se incalzi intr-un timp rezonabul (cateva minute bune, fata de <1 min la o statie cu termostat) si reglajul se face la ochi: depinde de variator, de letcon, de ce lipesti cu el (la o piesa mare, trebuie dat potentiometrul mai tare pt a mentine aceeasi temperatura).Am folosit asa ceva si stiu ce zic: viewtopic.php?p=1473792#p1473792Iar costruile au fost sub 10lei/priza (inclusiv prizele sunt recuperate)...Nu vad ce legatura are OSB-ul cu impamantarea Multumesc pentru apreciere. Este adevarat ca statia pe care o fac eu nu este perfecta si nu este chiar un weller sau o ersa . E greu sa reusesti sa le faci pe toate la o anvergura atat de mica a investitiei. Timpi de incalzire sunt ceva mai mari decat 1 min probabil 2 min, 2 min jumatate. E imbucurator faptul ca totusi cu variatorul la 0, Letconul incepe faza de incalzire deoarece pragul de jos al variatorului este de 50v. Nu am vrut sa fie un proiect homemade cu recuperari, am incercat ca tot ce folosesc sa fie nou dar sa restrang pretul astfel incat sa fie o balanta intre ele. Variatorul este unul capabil sa duca si un letcon pentru cositorit de 500w si nu un variator limitat la 50w-100w de bec si asta a implicat ceva costuri.Letconul este un Pensol Sr965B desi pe piata se gasesc Letconuri si la sume modice de 5-10 lei dar din acelasi rationament am preferat ceva de calitate.Carcasa este una pentru montaje desi puteam sa incropesc altceva fie din recuperari sau sa adaptez o carcasa de altceva.Am incercat sa ii dau un aspect de "statie de lipit" si sa folosesc si componente de calitate si sper eu sa reusesc. Baza din lemn poate ajuta un pic la impamantare daca statia era incasetata in carcasa metalica si existau posibilitati de bucle de masa din o constructie ceva mai complicata. La statia aceasta nu este cazul, este mai mult o pondere a greutatii si accentul pe care il pun prin folosirea osb/pal este de echilibrare si castigare de masa. Asa cum mentiona si colegul nostru @Mifty, sunt si aspecte de uz practic ce trebuiesc luate in seama "altfel ar fi ajuns pe jos tot timpul, şi să tot iei cutia de jos cu letconul în mână... accident happens! :D" Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Nu exista probleme de bucla de masa, in cazul asta.Am inteles, bun rationament!Sper sa-ti reuseasca proiectul, mai exact sa le vinzi, ca din ce-am vazut in subiectul alalat, pana acum merge bine Spor la lucru! Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Martie 23, 2014 Autor Partajează Postat Martie 23, 2014 Nu exista probleme de bucla de masa, in cazul asta.Am inteles, bun rationament!Sper sa-ti reuseasca proiectul, mai exact sa le vinzi, ca din ce-am vazut in subiectul alalat, pana acum merge bine Spor la lucru!Eu sper ca produsul final sa si arate si sa si functioneze in parametrii optimi.Acum ramane la latitudinea fiecaruia sa aprecieze si aspectul dar si componentele si functionalitatea lor.Multumesc pentru incurajare si sper sa rezolv repede si aspectele ramase pentru finalizarea statiilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum