Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema variator de tensiune cu triac in trepte

paul14

Postări Recomandate

... (presupun ca autorii cartii s-au inspirat din revista maghiara...sau invers...n-am de unde sti,...

Nici una, nici alta.Toti s-au inspirat din schemele initiale care, in cazul de fata, s-au nascut prin anii '70.Cartile, din carti se fac.Nu e nimic rau in asta, totul e in beneficiul nostru, asa progresam.Cine are timp sa sape, poate observa ca, in general, dupa inventarea unui dispozitiv, apar imediat o multime de patente cu scheme de de aplicatii, care de care mai inteligente, pare ca ingeniozitatea pasionatilor n-are limite...Nu intamplator, in acest context, prima schema postata in articolul meu este luata din manualul de tiristoare de la General Electric din 1972 (Syracusse, New York), care a constituit punctul de plecare pt schemele aparute ulterior in diverse variante, particularizate in raport cu aplicatiile specifice.(Am avut sansa, student fiind la vremea respectiva,  sa am in mana acest manual, multumita distinsului domn Serban Birca Galateanu, pe atunci sef de lucrari la Fac. de electronica si tc. din Politehnica bucuresteana care avea o biblioteca de invidiat)

....dar schemele sunt izbitor de asemanatoare:...

Nu asemanatoare, ci identice, din punctul de vedere al configuratiei, diferente sunt doar la valorile componentelor, pe care fiecare autor le-a calculat in raport cu aplicatiile concrete.

Sper sa se inteleaga ca, scheme valabile pentru rezolvarea problemei in discutie, exista de peste 40 de ani (eheu, fugaces labuntur anni!...), important e sa le intelegem si sa le acordam in raport de necesitatile noastre.

Link spre comentariu

La schema din postul 80 triacul are electrozii principali inversati . R3 si R4 sunt prea mici dupa parerea mea rezultind un curent de grila prea mare . Valori pe la 220-1000 ohmi sunt mai potrivite dupa parerea mea. Tricurile moderne sunt destul de sensibile.

Schema din carte postata este ok . Oricum schema este interesanta si merita studiata cu atentie .

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator tatuconstantin

dle emil matei, tot respectul pt dvs si pentru toata creatia dvs! nu credeam sa am onoarea sa fiu coleg in vreun fel cu dvs. asta asa putina linguseala sa zicem :) desi serios, chiar va apreciez.

am simtit putin sarcasm in afirmatia dvs, cea cu ingineriile...si oricat m-ar deranja nu pot decat sa fiu de acord cu dvs...dar tot vreau sa fac o asemenea inginerie...si daca o mai fac si ieftin, ar fi f bine. de aceea chiar va rog sa ma sfatuiti in legatura cu ce vreau eu sa fac, daca vreti prin PM, daca ziceti ca va injura lumea pe aici...

ce sa zic, unele sugestii ale dlui validae mi s-au parut utile si gandite, dar asta cu adaugatul infasurarilor la primar am respins-o din start, pentru ca nu vreau sa modific traful deloc. insa de acord cu dvs, ca sa obtin 12V in secundar ar trebui dublat nr de spire in primar, ceea ce dpdv al spatiului disponibil pe sectiunea centrala a miezului trafului este realizabil, zic eu.dar dupa cum am zis,resping ideea din start pt ca nu vreau sa modific traful. din punctul meu de vedere, apreciez orice sfat si sa nu fie cu suparare daca nu urmez sfatul unuia sau altuia, dar eu sunt singurul care stie ce solutie mi se potriveste sau nu..poate nu am fost prea clar cu cerintele...daca e asa, mai pot da detalii, pentru cine mai doreste.

Ce se intampla totusi daca folosim un variator de tesiune in primar? Concret. La tara curentul variaza intre 200v si 250 volti. In asemenea conditii traful unui redresor cum se comporta. Nu aceasta variatie de curent este la fel ca si a unui  variator de tensioune?

Link spre comentariu

Nu este acelasi lucru pentru ca variatiile retelei afecteaza amplitudinea sinusoidei, adica forma ei ramane intacta, numai amplitudinea variaza, traful nu protesteaza decat daca este bobinat economic. E drept ca la retea mica, si secundarul este proportional mai mic, dar nu asta se discuta aici. In schimb variatorul nu afecteaza amplitudinea ci insasi forma de unda. Adica nu e acelasi lucru.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

se intampla urmatoarele fenomene:

1. datorita faptului ca schema de variator modifica forma de unda, traful va bazai (sau va protesta, cum spunea cineva pe aici) si datorita unei componente continue miezul se va magnetiza, in timp scazand astfel performantele trafului (adica dupa ce ca tensiunea de retea e asa ”slaba” cum e, in timp va fi si mai rau pt montajul alimentat din traf).

2. daca alimentezi din traf aparatura mai sensibila, aceasta va fi afectata puternic deoarece, datorita fenomenului de la pct 1, vor aparea diverse armonici care vor interfera cu partile sensibile ale aparatului (in special partea de RF, cred ca si de audio...plus ca va bruia si alte aparate alimentate din aceeasi retea).

cam asta e parerea mea. dar deja s-a explicat pe aici ce se poate intampla. pe scurt, nu recomand variatorul pentru alta aparatura decat: bec cu filament, resou electric, poate si calorifer electric (zic poate, pentru ca nu stiu ce fel de termostat poate avea acel calorifer). cu alte cuvinte, doar pentru sarcini rezistive montate in secundar (asa cum a zis cineva mai sus, daca traful e bobinat generos, e posibil sa nu protesteze...nu cunosc, n-am experimentat. de fapt traful meu a protestat.)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

..... chiar daca am terminat facultatea mai de curand. inteleg avantajele trafurilor si nu am zis ca sunt inferioare opto, insa pentru mine e mai convenabila o solutie care nu implica trafuri

Sa stii ca "scarba" asta fata de trfo-uri a aparut acum 40 de ani, cand unora li s-au parut prea grele, scumpe si complicate!...

.si nu am nimic rau cu generatiile mai...cu experienta de ingineri, din contra, ii respect. cu siguranta in vremurile de dinainte, scoala era ”altfel”.si eu sunt, sa zicem, profesor intr-un fel, nu conteaza domeniul si am observat o scadere din ce in cemai accentuata a pregatirii generatiilor mai noi...

Tocmai aici e "buba"; exista, bineinteles, si oameni foarte bine pregatiti; si altadata treceau unii prin facultati "ca gasca prin apa", adica nu se "prindea" nimic de ei, problema e ca, parca, astia sunt tot mai multi! Dez-industrializarea "cauzata" de "relocarea" productiei prin zone unde sclavii muncesc pe mai nimic e si asta o cauza (de ce sa stii MESERIE daca perspectiva e sa nu profesezi niciodata?!?!)

asta nu inseamna ca ei sunt mai prosti ca noi sau viceversa...suntem doar diferiti. ceea ce acum 20-30 de ani un inginer avea in memoria personala, inginerii de azi si de maine au in laptopuri, tablete etc.

Da, era o problema accesul la informatie, trebuia "sa ai cu tine" o multime de date; era mai rau, ca trebuia muncit mai mult; era mai bine ca acestea erau filtrate, odata si bine; internetul are CANTITATE, dar NU are si CALITATE!!

Adica informatia valoroasa e INECATA intr-o MARE DE GUNOAIE!!!! Si nu e chiar asa de simplu (parca am auzit asta?) cum cred cei mai multi, sa alegi ce-i bun de DESEU !!

acum, ca sa fim cu picioarele pe pamant, apropos si de un alt topic referitor la nush ce bruiaj pe unde lungi, in caz ca aceste dispozitive si aceste cloud-uri vor fi indisponibile, care dintre ingineri isi vor putea face in continuare treaba?  eu sunt din generatia de mijloc, sa zicem intre dvs si cei de acum...ca sa citez un titlu de episod din star trek, ma consider ”the best of both worlds”. bine, nu sunt tocmai exponentul generatiei mele...dar de ajuns cu acest off-topic.

Concluzia: Va "scapa" cine s-a pregatit sa "scape"....

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

buna ziua

Stiu ca topicul este vechi,dar este cel mai aproape de problema pe care doresc sa o rezolv

Am facut un aparat de sudat in puncte din traf de cuptor cu microunde,tabla de 0,8 o sudaza bine chiar si 1mm la 1,5mm mai greu

Problema este la table mai subtiri 0,4 ,sau pentru lipit acumulatori

Ar trebui sa reduc tensiunea in primar ,dar este imposibil sa scot prize si vreau un reglaj liniar (bobina este cea originala ,fara carcasa)

In secundar am doar 3 spire cu un cablu destul de gros,cade si varianta asta

Am citit postarile din acest topic si am inteles ca variatorul de tensiune cu tirac nu este o solutie  prea buna,nu am osciloscop si nici electronist nu sunt

Construirea unui autotransformator ca adaptor iese din discutie (ar insemna 2 trafuri)

Am facut un temporizator ,dar chiar si pe minim puterea este prea mare pentru table subtiri

Avand in vedere aplicatia (sarcina nepretentioasa ),vreau sa fac un variator cu triac  pe care sa il folosesc doar cand sudez table subtiri ( montat in cutia unui prelungitor)

De bazait nu cred (are tole sudate si bobina bine fixata),probabil se va incalzi mai repede (o sa inseriez pe alimentare o siguranta termica pentru protectie)

Pot sa apara si alte neplaceri in functionare?

ps un BTa16 800 ar face fata ,avand in vedere ca traful lucreaza in regim de scurt?

Am gasit multe scheme ,dar nu stiu care ar fii potrivita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări