Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema variator de tensiune cu triac in trepte

Postări Recomandate

multumesc mihaighe, esti un amabil! cred ca totusi, punand eu intrebarile alea, au beneficiat si altii de raspunsurile pe care le-am primit eu. daca nu e asa si intrebarile si lamentarile mele nu au dus la nimic bun, rog a se sterge postarile mele pentru a nu mai deranja si pe altii!

acum fara ironie si sarcasm, multumesc celor care mi-au raspuns si au vrut sa ajute, sfatul lor chiar a contat pentru mine. toate cele bune, tuturor!

Link spre comentariu

Am facut o propunere - in postul 38, parca- sa construiasca un mic autotransformator pe post de adaptor...asa, de amorul artei am facut si un calcul...cu acest dispozitiv nu ar fi aparut deformari ale formei de unda , scaderi de putere, paraziti in retea...dar este un pic de munca !...avantajele si dezavantajele fiecarei solutii sunt hotarate , pana la urma de catre initiatorul topicului , noi ne putem exprima doar o parere...

Link spre comentariu

come on! vrei sa spui ca asta face variatorul? reduce puterea la jumatate?!? poate as fi de acord ca r prezenta fluctuatii in functie de sarcina..dar ca reduce puterea la jumate, nu-s de acord; poate reduce la jumate daca asa il reglez eu, nu de capul lui.

Pai daca ai traful de 24V/220v si il alimentezi prin variator ca sa obtii 12v cum crezi ca o sa ai acelesi curent in secundar  tinand cont ca ai tensiune mai mica in primar(110V).

Link spre comentariu

Am facut o propunere - in postul 38, parca- sa construiasca un mic autotransformator pe post de adaptor...asa, de amorul artei am facut si un calcul...cu acest dispozitiv nu ar fi aparut deformari ale formei de unda , scaderi de putere, paraziti in retea...dar este un pic de munca !...avantajele si dezavantajele fiecarei solutii sunt hotarate , pana la urma de catre initiatorul topicului , noi ne putem exprima doar o parere...

multumesc de sugestie si de faptul ca intelegi ca eu hotarasc ce solutie mi se potriveste.

Pai daca ai traful de 24V/220v si il alimentezi prin variator ca sa obtii 12v cum crezi ca o sa ai acelesi curent in secundar  tinand cont ca ai tensiune mai mica in primar(110V).

am spus, cu o pagina mai inainte, ca nu ma astept la aceeasi putere la 12V, e logic sa nu fie tot 100VA. variatorul ar permite o marja mai mare de reglaj, intre 0 si 95% (cred ca 95%, ma indoiesc ca ar fi 100%, oricum irelevant pt discutia aceasta), asadar ar permite si reglarea puterii (respectiv a tensiunii) la 50% pentru ca 0<50<95. ne certam pe niste..truisme?!?  am raspuns doar din respect. va doresc un weekend placut! eu lipsesc putin, vreo zi-doua de pe aici...ca e ziua fiicei mele :) toate cele bune!

Link spre comentariu

... nu stapanesc principul de functionare al celor doua scheme: cu control de faza si contactor static. asa ca...help! ...

Este o mare diferenta intre variatoarele cu control de faza si contactoarele statice.

Contactoarele statice (la fel ca si cele electromagnetice), doar conecteaza si deconecteaza sarcina  la si de la reteaua de alimentare.

Variatoarele cu control de faza mai fac si altceva. Nu numai ca actioneaza asupra sarcinii, conectand-o sau deconectand-o, dar permit si modificarea valorii efective a tensunii la bornele sarcinii, utilizand controlul de faza.

Link spre comentariu

sunt perfect de acord ca dl Emil Matei stie ce vorbeste. dar o simpla ”vizita” pe site-ul domniei sale nu m-a lamurit (cel putin nu m-a lamurit complet). nu contest valabilitatea si corectitudinea celor scrise acolo, insa eu as fi vrut relatii de calcul, elemente de proiectare, etc. site-ul este f bun si poate inspira pe multi (si pe mine ma ajuta), asa cum am mai zis, insa as avea nevoie de mai multa teorie, ca sa pot fi in stare sa calculez eu elementele de circuit, pt ca, de exemplu, nu gasesc exact tipul de tiristor specificat acolo si sunt convins ca daca schimb tipul de tiristor, de exemplu pun unul de putere mai mare, deci curentul de comanda va fi mai mare, asadar rezistorul din poarta va trebui redimensionat, etc., atunci va trebui sa posez iar pe forum si sa cer sfaturi despre cat de mare sau mic sa fie acel R...bla bla bla...sper ca ati inteles ideea. am cautat cu goagal si nu prea am gasit ceea ce caut. exemplul pe care l-am dat poate nu e cel mai potrivit, pentru ca acel R din poarta tiristorului se poate calcula usor cu legea lui Ohm (cel putin asa cred, nu sunt sigur ca am dreptate). dar C-ul acela dintre poarta si catod, cum il calculez? in functie de ce anume? e vorba de constanta RC si in functie de ea tiristorul se deschide mai devreme sau mai tarziu?

Link spre comentariu

Eu cred că poți determina acele valori și experimental, dar vei avea nevoie strictă de un osciloscop, fiindcă poți vizualiza exact forma de undă și efectul modificărilor aduse schemei.Nu mai zic că un osciloscop DSO ,,deștept,, care calculează automat și afișează caracteristicile formei de undă studiate e de preferat.Din păcate nu toți ne permitem să avem acasă un astfel de osciloscop, eu unul am un vechi osciloscop polonez de vre-o 45 de ani, care mai face și probleme pe unele domenii  :rade:

Link spre comentariu

mda...nu am osciloscop. in fine, ma multumesc cum merge acum variatorul meu si pentru mine e ok ca pot regla tensiunea la cat ma intereseaza (adica vreo 12V in secundar). dar mai ramane o intrebare: cand traful este alimentat prin acest variator, cam care ar fi forma de unda? banuiesc ca nu va fi tocmai sinusoidala si cred ca traful se va incalzi....gresesc?

Link spre comentariu

Si acesti 12V cum s-au masurat, cata vreme tensiunea secundara nu este sinusoidala?

Sunt volti rms?

In ce conditii de incarcare a trafului s-a facut aceasta masuratoare (ce anume s-a conectat in secundar)?

Daca in secundar se redreseaza si si se filtreaza tensiunea, urmarindu-se obtinerea unei tensiuni continue, adica se leaga puntea redresoare si condensatorul de filtraj, acesta din urma se incarca la valoarea de varf in lipsa sarcinii.

Efectuarea unor masuratori valabile presupune si alegerea unei metode de masurare corecte.

Si nu in ultimul rand, cunoasterea functionarii circuitului pe care faci masuratorile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări