Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema variator de tensiune cu triac in trepte

Postări Recomandate

Salut.

Poate, totusi, ar trebui sa mergi pe varianta lui "valide". Un cond in serie cu primarul. Poti incerca unul din interiorul corpurilor de iluminat cu tuburi fluorescente, folosite pentru imbunatatirea factorului de putere, 3-5micro. Pe intrarea de 230v montezi o rez de 0,5-1Mohmi pentru descarcarea cond-ului.

Contactele releului din secundar le conectezi in paralel cu cond-ul pentru a-l shunta. Trebuie sa suporte un curent destul de mare cand va scurtcircuita si descarca condensatorul.

Este o varianta.

Link spre comentariu

Cam asa arata schema care se peteaza aici . Dar totusi daca poti demonta traful , rebobineaza secundarul cu aceias sirma la care scoti prize . E cea mai simpla solutie.

Solutia cu condensator se preteaza la trafuri mici care au rezistenta omica mare a infasurarii peimare. Aeasta rezistenta impiedica ca rezonanta sa se manifeste brutal. dar daca ai rezistenta mica a primarului si esti aproape de rezonanta face poc garantat.

O solutie ar fi formarea unui divizor capacitiv , cu reteaua adica un condensator in serie cu reteaua si altul in paralel numai cu primarul trafului. In felul asta se formeaza un divizor capacitiv. Dar si aici e cu ceva probleme ca trebuie calculata aceasta retea, si compartarea ei depinde de sarcina din secundrul trafului.

post-179898-0-71203100-1424966817_thumb.jpg

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

Eu zic că dacă ar avea suficient spațiu liber pe carcasa trafului, ar putea să adauge spire la înfășurarea primară existentă, astfel ca raportul de transformare să se modifice, tensiunea secundară scăzând la 12V de exemplu. Apoi va face o comutare între cele două prize de reglaj, astfel ca disipația termică (și pierderile de putere aferente) în sursa liniară să fie minime.

Deci nu trebuie rebobinat tot primarul, ci doar adăugat un număr de spire în plus cu aceeași grosime de conductor, dacă spațiul permite.

Link spre comentariu

multumesc, cristian! azi am luat 2 diace (sau diacuri, sincer nu stiu care e plurarul). cica ar fi la 32V (de fapt asa i-am cerut eu celui de la magazin, ca asa mi-am amintit eu din ce citisem mai demult intr-o carte, era dat un exemplu de diac la 32V). o sa incerc schema postat de tine, dar n-am bobina aceea de 100uH (de fapt, daca as gasi o bobina prin piesele mele n-as sti ce inductanta are, ca nu am L-metru).cred ca am vazut si scheme fara bobina, dar din ce-mi amintesc schema asta cu bobina de cu comanda in faza a triacului, pe cand cele fara bobina sunt scheme de contactor static si iarasi, din ce am retinut, sunt mai bune schemele cu comanda fazei, in sensul ca plaja de reglare e mai mare si sunt mai stabile.

@spirica, multumesc de sfat, dar varianta cu cond serie n-o mai incerc. era cat pe-aici sa faca poc. sunt sigur ca daca ar fi calculate componentele corect, nu ar fi probleme. si tind sa-i dau dreptate lui cristian, asemenea schema cred ca sunt bune pentru consumuri mici, de genul aparat de radio, licurici cu led, etc.

de acord si cu tine, @validae, dar nu vreau sa desfac traful. trebuia eu sa fi luat de la inceput un traf cu 2x12V in secundar si ar fi fost mai simplu.sa vad, daca gasesc ceva marafeti poate iau alt traf, de 2x12V. de exemplu, aveti idee cat m-ar costa sa rebobinez secundarul(adica sa-mi scoata o priza mediana)? asa aproximativ, sa stiu daca se merita sa fac pasu asta. de exemplu, traful l-am luat dintr-un magazin cu D... (nu zic ca sa nu fac reclama, dar e f cunoscut la nivel national) cu vreo140lei parca. asa ca, daca rebobinarea m-ar costa peste 50 lei zic eu ca nu se merita. in plus, as pastra si acest traf si as lua altul cu 2x12V, deci m-as alege cu 2 trafuri..in fine, vad eu.

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

post-235064-0-35247700-1424976620_thumb.jpg

asta e traful. cred eu ca primarul e la ”suprafata”. totusi, vreau sa fac schema cu variatorul.....eventual o sa fac o combinatie intre cele doua. adica setez variatorul astfel ca in secundar sa am 12V iar un releu va comuta traful cand pe retea direct, cand pe variator :) e cam din topor solutia, dar o sa mearga.

Link spre comentariu

Eu zic că dacă ar avea suficient spațiu liber pe carcasa trafului, ar putea să adauge spire la înfășurarea primară existentă, astfel ca raportul de transformare să se modifice, tensiunea secundară scăzând la 12V de exemplu. Apoi va face o comutare între cele două prize de reglaj, astfel ca disipația termică (și pierderile de putere aferente) în sursa liniară să fie minime.

Deci nu trebuie rebobinat tot primarul, ci doar adăugat un număr de spire în plus cu aceeași grosime de conductor, dacă spațiul permite.

Iti apreciez in general postarile, dar solutia pe care o dai aci nu-mi place deloc, pentru ca e irealizabila.

Cred ca ori n-ai citit atent, ori ai uitat ce problema a ridicat gabitzu initial.

El are un traf 220/24V/100VA si vrea sa aiba in secundar si 12V/100VA, pe seama unor inginerii pe care vrea sa le faca in primar.

Propunerile de solutii pe care le-a primit nu le comentez deocamdata, caci deja am primit destule injuratori pe alte subiecte la care am postat in ultimele 2 zile, dar o sa-ti spun ce nu-mi convine la propunerea ta.

Cata vreme el vrea jumatate din tensiunea nominala a trafului original, pentru a rezolva asta adaugand spire in primar, va fi nevoit ca practic sa dubleze primarul, deci ce ai scris bolduit ca "ar putea să adauge spire la înfășurarea primară existentă, astfel ca raportul de transformare să se modifice, tensiunea secundară scăzând la 12V " inseamna de fapt sa adauge tot atatea spire cate are acum primarul, ceea ce e o utopie. N-are unde.

Chestia cu adaugat spire merge cand vorbim de procente din valorile nominale, sa zicem 10%, hai 20% maxim, altfel cadem in ridicol.

Link spre comentariu

Cred ca cea mai buna solutie , in cazul de fata, ar fi un mic autotransformator pe un alt miez conectat in secundarul trafului mare...n-am facut calculul dar cred ca 4cmp ar fi suficienti...asa rezolva cei 12V...24V se ia direct din traful mare...cu solutia asta rezolva elegant...eventual poate bobina altcineva acest mic autotraf...

Link spre comentariu

dle emil matei, tot respectul pt dvs si pentru toata creatia dvs! nu credeam sa am onoarea sa fiu coleg in vreun fel cu dvs. asta asa putina linguseala sa zicem :) desi serios, chiar va apreciez.

am simtit putin sarcasm in afirmatia dvs, cea cu ingineriile...si oricat m-ar deranja nu pot decat sa fiu de acord cu dvs...dar tot vreau sa fac o asemenea inginerie...si daca o mai fac si ieftin, ar fi f bine. de aceea chiar va rog sa ma sfatuiti in legatura cu ce vreau eu sa fac, daca vreti prin PM, daca ziceti ca va injura lumea pe aici...

ce sa zic, unele sugestii ale dlui validae mi s-au parut utile si gandite, dar asta cu adaugatul infasurarilor la primar am respins-o din start, pentru ca nu vreau sa modific traful deloc. insa de acord cu dvs, ca sa obtin 12V in secundar ar trebui dublat nr de spire in primar, ceea ce dpdv al spatiului disponibil pe sectiunea centrala a miezului trafului este realizabil, zic eu.dar dupa cum am zis,resping ideea din start pt ca nu vreau sa modific traful. din punctul meu de vedere, apreciez orice sfat si sa nu fie cu suparare daca nu urmez sfatul unuia sau altuia, dar eu sunt singurul care stie ce solutie mi se potriveste sau nu..poate nu am fost prea clar cu cerintele...daca e asa, mai pot da detalii, pentru cine mai doreste.

Link spre comentariu

Posted Image20150226_201232 (800x600).jpg

asta e traful. cred eu ca primarul e la ”suprafata”. totusi, vreau sa fac schema cu variatorul.....eventual o sa fac o combinatie intre cele doua. adica setez variatorul astfel ca in secundar sa am 12V iar un releu va comuta traful cand pe retea direct, cand pe variator :) e cam din topor solutia, dar o sa mearga.

Crezi gresit.

Primarul nu e la suprafata, ci dedesubt.

Deasupra e secundarul.

Asa ca, n-ai decat sa refaci secundarul dupa dorinta, caci eu vad acolo niste suruburi cu care e strans miezul, deci tolele nu sunt sudate, ca atare detolarea n-ar trebui sa fie dificila.

Asa ca, pune mana si demonteaza suruburile, scoate tolele, iar daca acestea refuza sa iasa incalzeste-l putin si da-i la cur cu un ciocanel de plastic, o sa cedeze.

Apoi, dai jos sarma din secundar numarand spirele. Umbla cu grija sa nu ciupesti emailul, caci o vei refolosi si vei face 2 infasurari egale cu aceasi sarma.

Apoi tolezi din nou exact cum a fost, la remontare facand exact inversul operatiilor facute la demontare.

Te asigur ca timpul consumat va fi mai mic decat cel pierdut pe forum vorbind discutii despre variatoarele cu control de faza, care, in cazul de fata reprezinta o solutie necorespunzatoare, dar asta poate fi o discutie separata.

Deocamdata fa asa, iar daca ai ghinionul sa strici sarma, da un semn si-ti fac eu cadou alta sarma, daca postezi pozele cu operatia si din astea rezulta ca ai zbarcit sarma.

PS

Am postat inainte sa vad ca ai raspuns, si nu vrei sa umbli la traf, dar cred ca raspunsul se potriveste in continuare. Eu asa as face.

Link spre comentariu

Am menționat ,,dacă spațiul permite,, și am rugat pe colegul gabitzu2006 să pună o poză cu traful în cauză. Acum văd și eu că în cazul de față e absolut imposibilă varianta mea. Dar am avut ocazia să am transformatoare cu carcase secționate (primar și secundar separate, nu suprapuse) ce aveau un spațiu nebobinat mai mult decât ,,generos,, mai rar trebuie să recunosc.În unele cazuri, se putea bobina o înfășurare secundară suplimentară legată  în antifază cu secundarul, care scade astfel din tensiunea secundarului, tot pentru evitarea deteriorării bobinajului existent. Dar nu e nici cazul acesta. Rămâne posibilă doar desfacerea a jumătate din numărul de spire al secundarului, scoaterea unei prize și rebobinarea la loc. Perfect posibil și fără riscuri, dacă e realizată cu grijă.

Link spre comentariu

de acord dle emil matei, mi-ar lua sau mi-ar fi luat mai putin timp sa modific secundarul decat sa port discutii pe forum. in mare parte cunosc operatiunile de rebobinare, etc, desi recunosc cu nu am rebobinat niciodata un traf. ar fi o experienta interesanta din care cu siguranta as avea de invatat. multumesc pentru ca v-ati oferit sa ma ajutati cu sarma, deocamdata nu este cazul pentru ca nu am de gand sa umblu la traf (nu e doar încăpățânare, am un motiv bine intemeiat, zic eu. sper sa nu va simtit ofensat ca nu urmez acest sfat; daca doriti va pot explica prin PM de ce nu vreau sa umblu la traf)

cat despre variatoarele cu control de faza, daca se poate si despre contactoare statice, chiar v-as ruga sa ma indrumati spre ceva documentatie, eventual si un exemplu de calcul al unei astfel de scheme. am intrat pe site-ul dvs dar am gasit doar aplicatiile practice, adica gata calculate, numai bune de realizat practic. si da, prin comparatie cu ce vreau eu sa fac, pot spune ca sunt utile. dar recunosc ca nu stapanesc principul de functionare al celor doua scheme: cu control de faza si contactor static. asa ca...help! am citit si celelalte topicuri asemanatoare si n-am gasit ceva care sama multumeasca. Cred ca totusi voi lua un alt traf, care sa-mi dea in secundar 2x12V. Sa zicem ca am acest traf cu 2x12V in secundar, asta inseamna ca voi putea comuta intre 12 si 24V. Acum am alta intrebare:cat de mult imi va afecta timpul in care se face trecerea de la 12 la 24V (ma refer la timpul in care lamela cu contact trece de pe un contac pe altul-timpul de zbor al lamelei parca se numea) functionarea montajului? Sa presupunem ca am un consumator care trage de la sursa de tensine (ca asta este in secundarul trafului) curentul maxim (sau aproape maxim). ar putea un condensator (ma gandesc la condul de filtraj, eventual supradimensionat) sa suplineasca lipsa alimentarii pe durata cat se face comutarea intre cele 2 tensiuni?

cat despre traful din poza, foarte posibil sa ma fi inselat in legatura cu care-i secundarul si care-i primarul...nu m-am uitat bine la diametrul sarmei de deasupra.  :)

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

... deocamdata nu este cazul pentru ca nu am de gand sa umblu la traf (nu e doar încăpățânare, am un motiv bine intemeiat, zic eu. sper sa nu va simtit ofensat ca nu urmez acest sfat...

Wow, iaca un tanar inginer cu sange-n instalatie... n-am cum sa ma simt ofensat, in fond preferinta declarata nu presupune o solutie incorecta in principiu, ci una neavantajoasa si cam desueta in contextul stadiului actual al tehnicii, deci vrei musai o rezolvare electronica, care exclude interventii asupra trafului.

Pai, in acest context, prima solutie pe care ai propus-o, cea cu un SCR pe diagonala unei punti mi se pare cea mai viabila.

Ce ti s-a mai propus, cu triace, diace, si alte bibiluri, la care cica trebuie sa faci nu stiu ce reglaje ca sa pici pe ce doresti, sunt, in fond variatiuni pe aceeasi tema, povestioare mai mult sau mai putin romantate. Se scapa din vedere ca, in fond avem un caz particular, acela de a obtine jumatate din tensiunea aplicata. A rezolva asta cu un circuit clasic cu control de faza, inseamna de fapt a asigura un unghi de faza (egal cu unghiul de conductie) egal cu 90 de grade electrice.

Asta inseamna ca trebuie sa deschizi tiristorul exact la trecerea prin maxim, lucrul cel mai dezavantajos din toate punctele de vedere. Zic tiristorul, avand in vedere varianta propusa de tine, cu punte si tiristor pe diagonala de cc, in cazul celorlalte propuneri fiind vorba de triac, etc.

Deci nu trebuie sa cauti nu stiu ce scheme, cu nu stiu ce reglaje, multe fiind facute pt eliminarea histerezisului de reglaj, care in cazul tau n-au nici o relevanta. Nu avem nevoie de reglaj continuu ca la dimmere, ci, pur si simplu trebuie sa asiguram un unghi de faza fix. Si acesta sa i-l asiguri corect.

Dar sa ma opresc aci, caci s-a facut tarziu.

Poate  mai revin maine, daca-ntre timp nu iau injuraturi de la cei pe care i-am contrazis.

Link spre comentariu

Bobina aceea de 200uH nu e indispensabila , e un filtru de deparazitare, se poate renunta la ea . Insa ar trebui in paralel cu triacul circuitul clsic de protectie 100-200ohmi serie cu 0,1uF/275Vca. Eu am postat generic o schema cit mai aproape de cea ce va trebuie . In locul triacului se poate folosii punte si tiristor. Eu doar pentru exemplificarea comenzii am pus-o. Faptul ca unghiul de comanda e 90gr nu e neaparat un dezavantaj, e discutabil.

Comutarea 12/24v in varianta asta o puteti face din comutarea rezistentei de comanda a triac/ tiristor .O puteti face cu un mic releu de semnal .Curentul e foarte mic acolo. 

Ca pina la urma va veti lua un alt traf e cu totul alta problema .Dar eu zic ca daca tot nu ati expermentat scheme cu variatoare veti invata multe lucruri utile. probalil ca pe site-ul d.l Emil Matei mai sunt si alte tipuri de variatoare . Nu m-am mai uitat demult la dinsul pe site.

In cazul in care ve-ti modifica secundarul, daca vreti pe partea de 12Vca sa aveti tot 100w ca si pe cea de 24Vca atunci sectiunea sirmei v-a fi dubla pe acesta portiune de bobina. Nu imi e clar ce putere vreti din 12Vca .

Link spre comentariu

pentru 12V voi avea curentul maxim tot de 4A, deci puterea va fi undeva la jumatate, vreo 50VA. asa ma gandeam si eu initial, ca sa fac comutarea intre rezistentele de comanda ale tiristorului, insa ma nemultumeste ca nu pot regla puterea pana aproape de 100% (cel putin deocamdata). de aceea cred ca voi opta pentru varianta pe care am expus-o mai sus. mai experimentez un pic cu variatorul si daca nu obtin ceva aproape de 100%, macar un 90-95%, implementez varianta de mai sus. stiu, voi avea nevoie de un releu care sa comute cei 220V si cam un amper, dar e de gasit, chiar prin piesele mele.

acum o intrebare pt dl emil matei: experimentand schema de variator postata de mine, am constatat existenta acelui histerezis. nu ma deranjeaza pentru ce vreau eu sa fac, insa am observat urmatorul fenomen, care nu stiu daca se datoreaza sau are treaba cu histerezisul> am setat semireglabilul astfel incat sa am in secundar sa zicem 15V. dupa ce am oprit alimentarea montajului si am recuplat-o, tensiunea nu mai era cea setata, de 15V ci era un pic mai mare sau mai mica, o diferenta de 1-2V in plus sau minus. deci intrebarea e: asta se datoreaza histerezisului? si ce pot face pt inlaturare?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări