Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema variator de tensiune cu triac in trepte

Postări Recomandate

@Eu folosesc metoda atunci când nu vreau să rebobinez un traf de reţea de 110V (provenit din ţările ce au astfel de reţea) şi atunci înseriez un condensator cu traful . Nu mi-a venit niciunul înapoi ars, am modificat astfel radiouri, ceasuri de masă, radiocasetofoane mici.......@

Metoda asta e buna, dar nu e chiar universala, depinde de traf de sarcina etc. eu am incercat sa fac o combinatie cu un droser pe neoane pe vremuri , din nefericire s-a apropiat de rezonanta si a facut poc.

Parerea mea e ca e prea complicta lucrarea in modul asta . Daca puterea e rezonabila sau mica 100-500 W mai bine folositi un amplif audio de doi bani ca nu conteaza distoriunile , si veti avea tensiune reglabila cum doriti . Form de unda sinus fara distorsiuni si probleme.

Dupa metoda asta exista surse de AC reglabile. Sunt plicate niste artificii pentru puteri mari  dar aici nu e cazul.

Tot asa se preteaza un aplificator magnetic pina intr-un 1Kw, merge oricit ca putere, dar gabaritul e mai mare.

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

Parerea mea e ca e prea complicta lucrarea in modul asta . Daca puterea e rezonabila sau mica 100-500 W mai bine folositi un amplif audio de doi bani ca nu conteaza distoriunile , si veti avea tensiune reglabila cum doriti . Form de unda sinus fara distorsiuni si probleme.

Dupa metoda asta exista surse de AC reglabile. Sunt plicate niste artificii pentru puteri mari  dar aici nu e cazul.

Tot asa se preteaza un aplificator magnetic pina intr-un 1Kw, merge oricit ca putere, dar gabaritul e mai mare.

scuze dar n-am inteles: despre ce amplificator audio este vorba? eu vorbeam despre o sursa de alimentare...

Link spre comentariu

ce valoare ar trebui sa aiba condensatorul din primarul trafului cu parametrii dati de mine mai sus? mie din calcul mi-a rezultat vreo 28 microfarazi.

ok, amplificator magnetic. nu e cazul la mine si nici validae nu vorbea despre trafuri de sudura sau mai stiu eu ce. era vorba de puteri sub 100W. bine, poate ar trebui eu sa deschid alt thread cu exact ce ma intereseaza pe mine ca sa evit confuziile.

Link spre comentariu

Amplificatorul magnetic merge la orice putere, de la mW la MW sau GW. Cind am postat nu am postat degeaba . E o modalitate simpla de a regla o tensine alternativa in mod continu. La fel daca vreti sa obineti stiu eu cit sa zicem de la 0-24Vca si putere 100 de wati folositi un amplifcator de audio simplu cu citeva piese alimentat la min +- 40V ca sa va poata livra 24Vca la iesire si 100W. La intrare cu un potentiometru bagati 50Hz reglabil iar la iesire puneti sarcina dv . Cum am spus si anterior exista surse de curent alternantiv reglabile pe acest principiu.

Acels lucru il puteti obtine injectind un semnal de 50Hz pe referinta unei surse liniare clasice.

Metodele astea sunt mai putin cunoscute deia si confuzia. era pe undeva o sursa din asta cu Bm723.

Avantajul acestor solutii este ca tensiunea este sinusodala si mai ales merg din prima fara cine stie ce cercetari . MAi ales cea cu ampliful de audio. Dar puteti folosii si tiristoare sa mai stiu eu ce.

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

am gasit schema asta:

post-235064-0-12811300-1424554350_thumb.jpg

si am facut-o practic, cu urmatoarele valori:

- in loc de bec am pus primarul trafului, 220V/24V/4A

- in loc de 5k am pus 9k

-in loc de pot de 200k am pus semireglabil de 100k

-am incercat cu un cond de 10u si cu 2 conzi de 10u inseriati

- in loc de BT134 (triac) am pus BT152-800R (tiristor)

cu valorile astea am obtinut in secundarul trafo, dupa o punte redresoare (am pus punte pt ca multimetrul meu nu mai vrea sa mearga pe VAC, merge doar pe VDC), valori intre 10-21,3V si 21,3-6V (cu un cond de 10u) si respectiv 11-21,6V si 21,6-6V (cu cond de 5u, adica doi de 10 inseriati). am obtinut intervale diferite la cresterea respectiv scaderea tensiunii (probabil datorita curentului de mentinere..). ce sa fac ca sa obtin in secundar cat ar trebui sa am? adica 24vca sau vreo 33-34Vcc, dupa punte? mai trebuie sa umblu la rezistenta sau/si la condensator? si daca imi poate da cineva o formula de calcul a valorilor...de exemplu pe R cred ca stiu sa-l calculez, astfel incat sa obtin curentul de poarta necesar. de exemplu, tiristorul meu are curentul de poarta de max 32mA. dupa puntea redresoare am 220*1,41=310V. dupa ohm, R ar trebui sa fie 310/0,032=9,6k.dar pe C cum il calculez? in functie de ce anume?

si are vreo importanta ca am sarcina inductiva (primarul trafo)?

multumesc!

Link spre comentariu

In principiu schema e buna dar comnda tiristorului e prea simplista . Deaeea nici nu are plaja suficienta de reglaj.  Condensatorul e mult prea mare .Cauta o comanda clasica cu diac rezistenta si condensator . C a fi cam de 0,1uf . e netul plin de scheme destea . Sunt scheme din astea simplute cu plaja marita de reglaj. Traful trebuie sa iti dea mai mult de 24vca daca tu vrei sa obtii 24vca . tine cont ca pe tiristor iti cade destula tensiune. La schema cu diac caderea de tensiune e mai mare dar comanda e stabila si sigura .

Ampiful magnetic e un traf mai special. Credeam ca iti trebuie ceva cu iesire sinusoidala .

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

Amplificatorul magnetic nu este foarte complicat de construit.Ai aici documentatie destula.Poti face la inceput experimente simple si pe masura ce te familiarizezi cu ele poti aborda lucruri mai serioase.Asa cum spunea colegul @cristian1961 caderea de tensiune pe tiristor este mare pentru ca tiristorul "actioneaza" pe frontul crescator si doar pe semialternanta pozitiva.Pentru a evita caderea mare  de tensiune ar trebui puse doua tiristoare in antiparalel iar comanda lor sa fie facute cu BAA145 sau altceva similar TCA758.

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.afahc.ro%2Fro%2Ffacultate%2Fcursuri%2Fmasini1.pdf&ei=6yzqVP-KFsXPaOHVgPgP&usg=AFQjCNGN6qLFMP6uMlTfdIpgzqt6zdPiow&bvm=bv.86475890,d.d2s

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

ce tare, @GEO 53 BN, mi-ai recomandat o carte scrisa de un tip care mi-a fost profesor....chiar si indrumator la licenta.oricum,mersi!

am micsorat C la 0.1u si tensiunea a urcat pana la 22V si ceva.e...incredibil de mare caderea de tensiune pe tiristor, nu ma asteptam. acolo de unde am schema scria ca, cu tipul de tiristor specificat acolo, se obtinea pe primar o tensiune de 215V ceea ce mi-ar fi fost de ajuns (diferenta in secundar ar fi fost de maxim un volt).

L.E. tocmai am incercat varianta cu condensator inseriat, cu secundarul in gol...am pus un cond de 2,2u la 250Vca. noroc ca nu l-am lasat alimentat mai mult de 3-4 secunde, ca sigur facea poc.:) deci varianta cu cond pica, nu o recomand, asa cum spunea si @cristian1961!

poate nu am fost suficient de explicit cu ceea ce vreau: am un traf de 220/24V si vreau ca in secundar sa am disponibile 2 tensiuni: sa zicem 12V si 24V. stiu, o varianta era sa am priza mediana in secundar, insa nu am (traful e cumparat) si nu vreau sa-l rebobinez, etc., deci vreau ca traful sa ramana asa cum e. bun. circuitul care face ca tensiunea din secundar sa fie de 12V in loc de 24 nu vreau sa disipe prea multa putere, pentru ca asta este scopul urmarit, ca la tensiuni mici de iesire si curenti mari, tranzistorul regulator serie din sursa stabilizata sa disipe cat mai putina putere. de asta eram interesat de variantele cu tiristor sau cu cond.

ma gandeam acum sa folosesc schema cu tiristor de mai sus si sa o reglez a.î in secundar sa am 12V. apoi, printr-un releu, sa zicem prin contactele normal inchise ale releului, traful sa fie alimentat direct de la retea, ocolind schema cu tiristor, iar prin contactul normal deschis al releului, traful sa fie alimentat prin intermediul schemei cu tiristor. stiu ca e o struto-camila si ca un dezavantaj ar fi timpul destul de mare de comutare al releului, dar poate pot compensa lipsa alimentarii pe timpul de zbor al contactelor prin marirea condului de filtraj. ma apuc de pus in practica ce am zis aici..

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

Varianta cu condensatorul nu ți-a reușit fiindcă ai folosit un condensator de 250Vc.a. în locul unuia de 400Vc.a. Tensiunea de vârf a rețelei ajunge la 325V la o valoare medie de 230V.

Nu am spus că ar total fi lipsită de riscuri, dar nu alterează forma de undă, nu produce perturbații și nu generează căldură. Pe un principiu asemănător lucrează și stabilizatoarele ferorezonante și teoria acelora e bine pusă la punct. Deci nu considerați o ,,improvizație,, înserierea unui condensator cu un transformator, vedeți cum foloseau rușii principiul în unele aparate de sudură...

Editat de validae
Link spre comentariu

nu am zis ca e improvizatie, dar e o metoda care necesita calcule cu simt de raspundere ca sa nu faca poc, nu asa cum am procedat eu, ca am pus ce am gasit prin casa.  :) eu rad dar nu e de ras. de-asta am zis, atentie amatorilor! in plus, foloseam metoda asta pentru alimentarea diferitelor montaje cu consum redus, direct de la reteaua electrica (gen licurici cu led-uri). asa ca ii stiu beneficiile.insa in combinatie cu o bobina (infasurare a unui traf, droser) trebuie avuta grija sa nu intre in rezonanta.....ca atunci apar supratensiuni, supracurenti...depinde ce circuit e: serie, paralel. de asta trebuie calculat inainte minutios si alese piese cu valori corespunzatoare.

Link spre comentariu

Schema cu tiristor si punte e buna dar valorile nu sunt chiar corecte . Eventual mai jongleaza cu ele. Dupa cum am zis cauta o schema cu care comanda tiristorul cu diac. Exista unele si plaja marita de variatie, au citeva rezistente in plus . Am pe undeva asa ceva dar nu stiu unde si nu am timp sa caut.  Scuzama . da un google cu simultor diac si o sa iti apara o gramada de schemute.

Daca vrei sa reduci la minim caderea de tensiune pe tiristor sau triac si sa fie si stabila comanda trebuie sa folosesti un simulator de Diac care se face cu doua tranzistoare pnp-npn . In felul asta caderea de tensiune poate fii 2x0,8 v diode punte + 3,5-4,5 V pe comanda.

Nu ar strica si o simulare rapida a schemei cu tiristor in LTspice. Te ajuta mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări