adigh Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 O sa pun miine. Asta nu inseamna ca nu poate pune si altcineva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 Exista o oarecare confuzie in legatura cu valoarea inductantei functie de frecventa, cred ca mai corect spus ar fi masurarea inductantei functie de frecventa si ar mai trebui specificata absenta componentei de c.c.. In cazul lui Niculian echilibrul rezistentei celor doua infasurari primare din transformator este foarte bun iar tuburile sint perfect imperecheate asa ca doar frecventa de masurare dicteaza valoarea inductantei, oricum raspunsul excelent la frecvente joase al amplificatorului este dat de inductanta primarului si de modul cum a fost realizat acest transformator, in plus nu exista NFB... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 @popa mariusNu prea văd excelenţa(50hz) aici download/file.php?id=59216&mode=view dar fiecare cu viziunea sa.@adigh zici că găseşti/scormoneşti ceva până mâine(asteptăm). Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 ****************************************@lazaroiu,V-am mai "amenintat" cu exemplele practice si o sa se intimple. Putina rabdare. Fiti linistit d-le,stiu ce inseamna practica si nu v-am cerut nimic de acest gen la propriu...,am construit amplificatoare cu tuburi timp de peste 30 de ani,am ajuns la limita in care nimic nu ma mai impresioneaza,au fost vremuri cand faceam cate un amplificator pe zi (pe vremurile comuniste) avand norocul sa locuiesc langa niste ateliere de reparatii CFR care erau foarte echipate in ceea ce priveste prelucrarile mecanice si pentru o bere doua aveam cateva sasiuri la gata si vopsite...! De amplificatoarele cu tranzistoare nici nu mai vorbesc au fost pentru mine aur curat cand am realizat cat de rapid se puteu construi. Acum sunt la varsta la care mai studiez cate ceva avand in vedere ca studiul astazi este mult mai facil ca cel de odinioara oricum in fiecare clipa am impresia ca nu stiu nimic pe masura ce studiez mai mult,iar de lucrat practic imi este foarte greu din cauza timpului abia daca termin un proiect pe an,dar montaje in stadiul de "paianjen" inca mai fac si pot spune ca ma simt foarte linistit in micul meu atelier. Dar sa revenim la oile noastre:Am luat niste date de la TAMURA si din curiozitate am aplicat clasica formula din care rezulta frecventa minima pentru un OT(la -3dB) la o anume inductanta si un anume Ra,culmea este ca a functionat si rezultatele sint ca in datele din tabel,puteti proba si dv. pentru orice alta Ra si alta inductanta !!! Formula este valabila pentru inductante masurate la 1000Hz si Vs=0.707V[rms].Ce parere aveti? P.S am desfacut doua trafuri LUNDAHL LL1623,daca are intrefier se prea poate sa fie o folie extrem de subtire,aproape ca o pelicula de lac,deci intrefier asa cum il definim noi nu prea l-am vazut,iar chestia cu tole de doua calitati aveti perfecta dreptate,personal am desfacut si rebobinat cateva trafuri japoneze cu miezul de acest gen,iar la un AUDIO NOTE am gasit la jumatatea miezului 10 tole din Cu (cupru) de aceleasi dimensiuni cu celelalte... (!!!) Link spre comentariu
adigh Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 ... Formula este valabila pentru inductante masurate la 1000Hz si Vs=0.707V[rms].Ce parere aveti?... (!!!)Aceeasi formula usor diferita am gasit-o in cartea lui Menno Van Der Veen "Modern High-end Valve Amplifiers"Chiar daca ignoram β dvs mai aveti un radical din 2 in plus.http://books.google.es/books?id=n7fXk2b ... &q&f=false pagina 56Parerea mea e ca nici-o formula nu e foarte exacta daca face abstractie de nivelul saturatiei. Din acea formula rezulta ca nu conteaza daca folosim un miez cu Bmax=1,2T sau Bmax=1,8T.Sa fim seriosi, miezul cu Bmax=1,8T v-a cobori mai mult in frecventa chiar daca avem aceeasi inductanta. In plus mai conteaza daca e EI sau C-core.Nu numai de L depinde frecventa minima ci si de saturatie.Faptul ca intr-un numar de cazuri a corespuns cred ca e doar o coincidenta, se pot gasi si contraexemple. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 Lundahl foloseste intrefier constant la trafurile PP. Nu numai pentru versatilitate ca sa poata fi folosit acelasi traf si in PP si in SE.Trafurile lundahl NU SUNT VERSATILE!!! O dovada: Intrefierul difera la toate cele 3 trafuri. Omule, intelege ca teoria este cu un pas in urma realitatii. Simularile nu-ti plac, formulele nu-ti plac, atunci pune mana omule si fa tu alte formule mai exacte daca esti in stare. Daca nu poti, foloseste munca altora si nu mai stramba din nas. Link spre comentariu
adigh Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 Trafurile lundahl NU SUNT VERSATILE!!! Intrefierul difera la toate cele 3 trafuri.Prin versatilitate am vrut sa spun ca acelasi traf se poate folosi si in configuratia PP dar si in configuratie SE datorita intrefierului. Nu am spus ca toate modelele de traf au acelasi intrefier. Intrefierul se pune in functie de curentul de bias in SE. In PP rezulta cit rezulta, nu e critic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 @popa mariusNu prea văd excelenţa(50hz) aici download/file.php?id=59216&mode=view dar fiecare cu viziunea sa.@adigh zici că găseşti/scormoneşti ceva până mâine(asteptăm).Este vorba de raspunsul amplificatorului la 50 Hz, daca cuplajul intre etaje ar fi galvanic este evident ca forma dreptunghiului la aceasta frecventa ar fi mai buna, ideea este ca transformatorul facut de Niculian poate sa transfere putere cu semnal sinusoidal excelent la frecvente foarte joase asa ca nu poate fi vorba de "viziune", corect ar trebui masurata caderea la -1dB sinus iar liniaritatea palierelor sa fie doar un indiciu ca nu apare fenomenul de saturatie a miezului care ar duce clar la cresterea distorsiunilor, de altfel de greu de masurat la frecvente < de 100Hz Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 NU! Chiar daca cele PP au intrefier nu se pot folosi in configuratie SE. Nu mai induce lumea in eroare. Sunt trafuri scumpe si n-as vrea sa fiu in pielea unui incepator care cumpara trafuri Lundahl de PP si nu le poate folosi in configuratie SE. Dupa cum vezi pana si alea pentru SE trebuiesc bine alese. Link spre comentariu
adigh Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 NU! Chiar daca cele PP au intrefier nu se pot folosi in configuratie SE. Nu mai induce lumea in eroare.Iar incepi cu aiurelile ? In toate datasheeturile lundahl se spune cum acelasi traf se poate conecta in PP sau SE.http://www.lundahl.se/pdf/1620_3_7_9202.pdf Link spre comentariu
carageae Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 Orice disputa pe tema trafurilor Lundahl ar fi inutila daca ati fi citit articolele lui Claus Byrith de pe site-ul Lundahl, in care spune ca Per Lundahl face trafuri SE cu intrefier calculat pentru diferite valori ale curentului de repaus...e vorba de cele doua amplificatoare construite de acest inginer de sunet danez folosind transformatoare Lundahl, un SE cu EL34 si un PP, tot cu EL34.Mi-am propus de ani buni sa traduc acele materiale pentru cei care nu cunosc limba engleza...poate are cineva mai mult timp si mai multa motivatie ca mine...***Felicitari autorului, ne-am intalnit o data, urmeaza sa ma invit si eu candva sa vedem ce suna mai bine, un SE de 12-15W sau un PP in clasa A de aproximativ aceeasi putere...evident, comparam mere cu pere, dar e imposibil de comparat SE cu PP folosind acelasi set de lampi finale...cel mult un paralel SE (3 tuburi finale pe canal) cu PP clasa A...Poate pana la urma vom face la Arad un eveniment gen triode-festival...chiar daca vor fi in discutie si alte lampi, nu doar triode... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 liniaritatea palierelor sa fie doar un indiciu ca nu apare fenomenul de saturatie a miezului care ar duce clar la cresterea distorsiunilor, de altfel de greu de masurat la frecvente < de 100Hz Palierele par/sunt liniare ! aşa le văd download/file.php?id=59216&mode=view ...nu mă lasă eşantionarea să le văd mai bine dar sunt cam înclinate pentru frecvenţa data(50hz cfg push-pull). Discutăm de saturaţie cu secţiune miez 18cm2 la 20W în sarcină(push-pull) 50Hz(sqw) ?! ,domnule dacă vrei să vezi saturaţie pe o asemenea secţiune(push-pull) trebuie să cobori frecvenţă la 15Hz(sqw) când ai 20W în sarcină la ieşire pricepi au ba ? De fapt ce discutăm noi aici ?!bazaconii(vezi mata o saturaţie miez ca să ştii cum arată şi cam ce frecvenţă apare acolo ...perioadă lungă domnule). Nu ştiu ce reprezintă notaţia asta încercuită cu verde din întrebare.jpg(poate mă lămureşti dumneata sau autorul notaţiei). Mă gândesc că 0,28 nu poate reprezenta diametrul conductorului de bobinaj din secundar(măsurat în mm) chiar dacă sunt cinci înfăşurări secundare dispuse în paralel. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 adigh termin-o tu cu aiurelile. Cum poti dom'le prin schimbarea conexiunilor unor infasurari ale unui traf sa poti obtine valori diferite pentru curentul de bias maxim suportat???? Pai Lundahal sunt prosti? Fac trafuri pentru SE cu bias de 90mA si trafuri pentru SE cu bias de 70mA si nu difera nimic??? (conectarea infasurarilor este aceeasi, deci ce mai difera la cele doua trafuri de SE?) Daca iei un traf LL1623P-P si ii conectezi infasurarile ca sa iasa un SE ce curent de bias va suporta 70mA sau 90mA? Link spre comentariu
adigh Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 @adrian_pic,Nu ma deranjeaza sa-ti explic dar e pacat sa pierdem vremea pentru ca nu citesti atent nici ce scriu eu si nici ce scrie Lundahl.Nu am spus niciunde ca se schimba valoarea de bis din conexiuni.Acelasi traf (sa zicem ll1623) pe 70mA si respectiv 90mA sunt identice ca bobinaj si miez dar difera intrefierul din constructie si de aici diferenta de bias. Ceea ce am spus e ca acelasi traf indiferent ca e cu intrefier de 70mA sau 90mA se poate conecta in SE dar si in PP. In PP va merge si daca are intrefier diferit. Se va liniariza mai mult sau mai putin dar va merge. Link spre comentariu
niculian Postat Martie 23, 2014 Autor Partajează Postat Martie 23, 2014 Domnule Valderama,intradevar, 0,28 este firul din secundar (5 sectiuni paralele). Este un compromis pe care l-am facut pt. a incape pe carcasa. Daca ati intrebat inseamna ca am facut o alegere gresita. Voi remedia odata ce primesc tole de 96. Pe acest format voi putea face primarul cu 0,315 si secundarul cu 0,5 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum