Administratori Badman Postat Martie 20, 2014 Administratori Partajează Postat Martie 20, 2014 Faine sculele de masura... Despre amplificator nu pot sa zic nimic, sunt invidios. Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 20, 2014 Partajează Postat Martie 20, 2014 Fara scule de masura de asemenea nivel esti doar... audiofil si asta, nu neaparat in sens poiorativ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Cam înclinat palierul sqw download/file.php?id=59216&mode=view pentru 50hz de unde şi răspunsul bun 10khz-15khz-20khz(sqw) download/file.php?id=59219&mode=view download/file.php?id=59220&mode=view download/file.php?id=59222&mode=view Rar se poate întâmpla ca o configuraţie Push-Pull care răspunde la frecvenţa de 50hz-sqw de aşa maniera să răspundă altfel pentru 10khz-15khz-20khz(sqw).Practic a fost realizat un compromis între răspunsul la joase şi răspunsul la înalte în favoarea înalte asta ne determină să considerăm că primarul OT nu are un numărul de spire prea generos(presupun până în 2000sp anod-anod). Oricum pentru toate aceste oscilograme(obţinute în clasa de funcţionare AB1) văd o putere utilă în sarcină(8Ω) de aprox. 20W având în vedere forma de undă. Pentru o primă realizare în "domeniu"(tuburi electronice)oscilograme foarte bune în ciuda faptului că rezoluţia oferită de eşantionare este mică şi nu oferă detalii. Dacă am dori un "etalon" push-pull(Hi-Fi ca bandă) înclinarea palierului de acum 50hz-sqw ar trebui să fiinţeze pentru 20hz-sqw şi în rest 10khz-15khz-20khz(sqw) ar trebui să se păstreze relativ la fel. Link spre comentariu
niculian Postat Martie 21, 2014 Autor Partajează Postat Martie 21, 2014 MisaIata o poza cu conectica. Am decis sa folosesc 2 mufe XLR pt al conecta cu alte aparate cu tuburi (Bellari) pe care le detin si doua perechi de mufe RCA.Am sa pozez in week-end si ocilogramele la putere mica. La modul teoretic ce anume ar trebui sa se observe?Cat despre design, butone...acum as mai modifica cate ceva dar... la urmatorul, care va fi un SE cu trioda. Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Schema aproape ca nu prea conteaza ( Mullard modificat sau Williamson ) ... dar trafo out sunt cu siguranta excelente si desigur cu totii apreciem pozitiv conceptia si realizarea impecabila a carcasei .Felicitari si din partea mea !Interesant punctul de vedere Dnului Vali ( @valderama ) legat de buna functionare la frecvente joase ... Poate ca CFB ar fi fost o solutie pentru rezolvarea problemei defazajului la capatul benzii audio , gen Quad2 sau Revox S52 , dar oricum prestatia ( rezulta din oscilograme ) este cu mult peste amplificatoarele standard cu lampi prezentate de userii Elforum , unii chiar cu pretentii de " experti " .E clar , Dvoastra jucati in "alta liga " !Inca o data va felicit din suflet pentru rezultatele muncii Dvoastra ! Link spre comentariu
adigh Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Am sa pozez in week-end si ocilogramele la putere mica. La modul teoretic ce anume ar trebui sa se observe?La putere mica nu se vede nimic interesant.Pentru a vedea limitele amplificatorului, trebuie testat in punctele nevralgice cum ar fi joasa frecventa si puterea nominala, nu putere mica. Cei care testeaza un amplificator de putere la 1W nu vor decit sa ascunda faptul ca la 20Hz(de exemplu) ampul nu scoate puterea nominala. Daca tot ai distorsiometru poti masura distorsiunile la frecventa joasa 20-70Hz si putere nominala ? Prin comparatie cu 1kHz. Schema o putem vedea ? Mi se pare mai importanta decit designul. Frumoase scule ai cu exceptia osciloscopului digital care are o rezolutie slaba. Link spre comentariu
niculian Postat Martie 21, 2014 Autor Partajează Postat Martie 21, 2014 Domnule Valderama,multumesc pt observatii. Este dupa cum am afirmat primul meu contact cu lampile, experienta mea in acest domeniu este de 3 luni. Doresc sa invat si sa imbunatatesc performantele urmatorului amplificator si asta va fi posibil doar prin bunavointa celor experimentati ca dvs si ceilalti colegi de forum. Primele transformatoare au mers de la 10Hz pana la 15KHz cand odata cu cresterea frecventei pierdeam din putere. Acum, dupa foarte multe incercari am reusit sa am un raspuns in frecventa intre 25Hz si 19Khz iar acul watt-metrului ramane perfect pe 10W. Pe la 30Khz scade la 8-9W. In ceeace priveste clasa de functionare cat si puterea pe care ati calculat-o, nu stiu ce sa zic. Amplificatorul debiteaza 10W la maxim cu THD de 0,3% la aceiasi putere.Mi-ar fi tare de folos daca imi dati un link cu oscilograme de la un amplif care lucreaza normal, pt a vedea clar cum trebuie sa arate palierul sqw la 20Hz pana 20KHz. Astfel as avea un punct de plecare catre ameliorarea calitatii amplificatorului.Am sa postez mai jos o poza cu schema dupa care am lucrat cu scuze ca nu am refacut-o insa timpul este atat de limitat... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Domnule Valderama... In ceeace priveste clasa de functionare cat si puterea pe care ati calculat-o, nu stiu ce sa zic... Păi ce să ziceţi ?!... priviţi oscilograma asta download/file.php?id=59218&mode=view postată de dumneavoastră destul de clară cred (scrie acolo în colţul din stânga jos ecran Vpp=27V) 27,X Vvv asta înseamnă în raport cu axa aprox 13,5Vvv dar atenţie square=dreptunghi aşadar pentru semialternanţa sqw pozitivă-poftim aveţi (13,5 X13,5)/8 aşişderea şi pentru semialternanţa negativă... deci putere utilă în sarcină peste 20W(pentru perioada dată). Desigur dacă se discută o formă de undă sinus cu 27Vvv în sarcină puterea utilă devine aprox 11W. Probabil nu aţi remarcat că aveţi în prezentare 27Vvv square wave de unde şi peste 20W putere utilă în sarcină. ..Mi-ar fi tare de folos daca imi dati un link cu oscilograme de la un amplif care lucreaza normal, pt a vedea clar cum trebuie sa arate palierul sqw la 20Hz pana 20KHz...Posibil dacă o să căutaţi bine pe forum să găsiţi ce vă interesează. Link spre comentariu
niculian Postat Martie 21, 2014 Autor Partajează Postat Martie 21, 2014 pe parcursul acestor 3 luni am facut zeci de teste poate mai putin ortodoxe pe care un om cu experienta nu le-ar fi facut. Aveti dreptate in ceea ce spuneti, este posibil sa fi facut pozele cu un nivel de intrare neadecvat. Sincer, l-am facut si refacut cu calm de cateva ori pt a scadea distorsiunile de la 3% initial la 0,3% azi. L-am incercat in mod trioda, cu diverse negativari, tensiuni variabile... da, am ajuns si la 25W insa nu acesta a fost scopul. A primat performanta si nu puterea. Am sa refac pozele in acest week-end pt elucidare. Oricum m-as bucura daca m-ati indruma punctual catre punctele nevralgice sesizate. Lucru in echipa a adus intotdeauna rezultate mai bune. Am facut cu rabdare ce am stiut mai bine, timp de o luna jumate l-am ascultat doar pe analizor de spectru, osciloscop si distorsiometru. Pe difuzoare a fost pus acum cateva zile cand am concluzionat ca mai mult nu reusesc sa scot ca performanta. Azi este sigur am 10W pe iesire si nici un watt in plus. Daca poate cineva sa-mi puna un link catre un site cu oscilograme, dreptunghi asa cum ar trebui ele sa arate la diferite frecvente as fi recunoscator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Posibil (nu ştiu)folosiţi tole EI84 cu întrefier nativ aşa se poate explica răspunsul la 50hz-sqw (sau numărul de spire primar prea mic) ,totuşi înclin să cred că folosiţi tole cu întrefier nativ. Pentru 18cm² secţiune miez trebuia să apară o inductanţa mai mare anod-anod în primar(si un alt raspuns 50hz-sqw) ,rămâne să comunicaţi dumneavoastră dacă tolele EI84 sunt cu întrefier nativ personal nu ştiu să existe EI84(standard sizes) fără întrefier dar poate nu mai ştiu exact(greşesc).EI84(standard sizes) de regulă sunt de două tipuri cu întrefier(gap) 2,2mm sau 5mm .EI84 la comandă pot fi fără întrefier(gap) sau cu altă dimensiune întrefier. . Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Posibil (nu ştiu)folosiţi tole EI84 cu întrefier nativ aşa se poate explica răspunsul la 50hz-sqw (sau numărul de spire primar prea mic) ,totuşi înclin să cred că folosiţi tole cu întrefier nativ. Pentru 18cm² secţiune miez trebuia să apară o inductanţa mai mare anod-anod în primar(si un alt raspuns 50hz-sqw) ,rămâne să comunicaţi dumneavoastră dacă tolele EI84 sunt cu întrefier nativ personal nu ştiu să existe EI84(standard sizes) fără întrefier dar poate nu mai ştiu exact(greşesc).EI84(standard sizes) de regulă sunt de două tipuri cu întrefier(gap) 2,2mm sau 5mm .EI84 la comandă pot fi fără întrefier(gap) sau cu altă dimensiune întrefier. . Adevarul este ca la transformatorul de iesire mai trebuie ceva lucrat,dar daca a fost facuta afirmatia ca se aude excelent,poate fi lasat asa. Nu stiu prea multe despre acele trafuri,dar inclin sa cred ca aveti (6)sase primare in serie si (5)cinci secundare legate in paralel,nici suprafata sectiuni miezului nu o stiu (poate fi intuit dupa poze!),nici daca aveti corectie de Q nu stiu,dar pentru dimensiunile intuitiv aproximate ar trebui la 100Hz sa aveti o unductanta Laa de 80H...100H. Imi mentin felicitarile fata de proiectul dv. si sper sa nu va supere "criticile de arta"! P.S incercati sa faceti masuratori cu un osciloscop analogic,ar fi mai clar asa pentru toata lumea si cred ca puteti determina si FFT-ul cu osciloscopul ce-l aveti,eu am un TEKTRONIX DTS 2022 (ceva asemanator cu al dv.) si pot vedea FFT-ul. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Lucru in echipa a adus intotdeauna rezultate mai bune. doaar in cazul in care si profitul s-a impartit la toata echipa. Tu de fapt vrei reteta (la care nu ai putut sa ajungi singur prin repetarea unor teste) bobinarii unui traf PP care sa aiba un raspuns bun in toata banda 20Hz-20kHz. Cred ca stii ca nimeni nu ofera asa ceva gratis. Deci ori continui cu testele, ori incerci sa furi meserie (prinzi niste trafuri bune si vezi cum sunt facute) ori "agati bobinatul in cui". Mura in gura nu-ti da nimeni! timp de o luna jumate l-am ascultat doar pe analizor de spectru si nu ai pus nici o poza. Deci tu vrei sfaturi dar tu nu pui nimic in comun la SHARE. Uite, am cautat eu cum trebuie sa arate un semnal dreptunghular la joasa frecventa: cu toate ca nu ai pus mana sa cauti pe forum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Modelul de redresare mono-alternanţă download/file.php?id=59395 o premieră în reprezentare(nu ştim ce rol are puntea redresoare în această situaţie...stinge ceva vârfuri...poate aflăm). Link spre comentariu
niculian Postat Martie 21, 2014 Autor Partajează Postat Martie 21, 2014 adrian_picMultumesc frumos pentru linkintradevar se vede experienta colegului forumist. Acum ca am vazut cum trebuie sa arate dreptunghiul stiu unde trebuie sa ajung.Imi cer scuze pentru faptul ca sunt entuziasmat de proiectul finalizat si primirea frumoasa in acest segment de forum care ma determinat sa ma cred facand parte din aceasta familie de pasionati (prea repede).Am sperat sa mi se arate cu degetul unde e buba pt a putea imbunatatii performantele amplificatorului. Nici intr-un caz nu m-am gandit macar, sa cer cuiva (Domnului Lazaroiu sau Valderama) sa imi impartasesca cu amanuntul cum se realizeaza un transformator de iesire. Stiu pe proprie piele ce inseamna sa construiesti, experimentezi si esuezi lamentabil de cele mai multe ori. Oricum merg inainteDespre share ce sa zic, ceea ce stiu eu in domeniul lampilor stiti cu totii mult mai mult ca mine.In consecinta ma simt excelent stiind ca am finalizat un proiect care acum 3 luni era pt mine o mare necunoscuta. Faptul ca nu a iesit din prima de top nu ma face dacat sa continui sa muncesc si sa studiez pt atingerea scopului. Multumesc tuturor celor care mi-au citit postarile si mi-au raspus la ele.Criticile constructive cred ca oricine le accepta si sunt de mare ajutor. Link spre comentariu
niculian Postat Martie 21, 2014 Autor Partajează Postat Martie 21, 2014 valderamada, am gresit (la desen) imi pare rau, am sa refac, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum