Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

rauldan2005

Postări Recomandate

La torurile cu pulbere de fier eu n-am nevoie de punte LC ca sa determin numarul spirelor necesar pentru o anumita inductanta decat poate pentru confirmarea valorii corecte, si nici de facut infasurari de test, pur si simplu calculez numarul spirelor in functie de AL precizat in pdf pentru torul respectiv si intotdeauna valoarea imi iese corect din prima, e cat se poate de simplu, si atasez pdf-ul dupa care ma ghidez, ma uit in tabel si caut torul cu dimensiunile celui pe care eu il folosesc, apoi caut materialul corespunzator culorilor sale ( marea majoritate a torurilor ce le am sunt -26, respectiv galben cu alb ), si in final Al pentru acel tor, apoi inductanta necesara se imparte la AL si din rezultat se extrage radicalul si.. si aia e garantat. :daStiu ca pierderile sunt mai greu de estimat, dar in principiu cu cat mai jos merg cu inductia in miez cu atat mai bine, acuma atunci cand conteaza fiecare W cat priveste randamentul atunci probabil ca torurile din pulbere de fier nu sunt cele mai indicate, eventual faci tot posibilul sa limitezi toate celelalte pierderi cat mai mult si compensezi intr-o oarecare masura inexactitatea torului folosit, totusi nu cred ca e cazul sa mergem la extreme din acest punct de vedere, alimentarea se face de pe acumulatorul de la masina, care evident va fi reincarcat in mod constant, cu totul alta ar fi fost situatia daca spre exemplu, alimentarea ar fi fost de la niste panouri fotovoltaicecare ar fi incarcat niste acumulatori ( asa cum am vazut tot mai des moda ). In fine aista este parerea mea si nu o chestie universal valabila.

Link spre comentariu

De acord , când cunoști miezul. Eu vorbeam de un miez de care habar nu am de unde este . Mai mult că uneori nici nu-ți dai seama imediat dacă e din ferită sau pulberi. Dacă știi măcar de unde provine , ai o idee , dar cum amatorii lucrează mult cu recuperate ...Cu pierderile pe total , ai dreptate . Și eu ziceam undeva mai sus, că dacă atingem ținta de 90% e foarte bine . Ideea e doar o repartiție echitabilă - adică nu 10W pe bobină și 2W pe tranzistori . Am exagerat, era pentru exemplificare. Oricum , în mare , asta este. Eu ziceam că repostez calculele alea, așa ca să fie. M-am mai uitat și eu adineaori peste tranzistoare . Astea ale tale sunt printre cele mai bune - să nici nu treacă de 10 lei bucata și nici să nu ceară 5-6A din driver fiecare ( dacă rămânem la două ). Eu zic să rămânem așa cu câte două IRFP3306 , cu 3,3Ω în fiecare poartă, și mai vedem . Sunt optimist , dar nici chiar să meargă perfect din prima , fără nicio ajustare... Cu bobina , până la urmă , mai punem , mai scoatem o spiră, mai vedem. Cred că e important să definitivăm lista de materiale , să știm cum mergem mai departe. Avem multe de discutat despre partea practică.EDIT Uită-te puțin și peste IRFB7446, pare interesant . Tot două, cu 3,3Ω.

Link spre comentariu

Intr-adevar IRFB7446PBF este foarte interesant, timpi destul de ok, capacitati decente, rezistenta in conductie foarte mica, din cate vad prin grafice ne putem baza cam pe 2,5m Ohm, c eea ce cu cate 2 mosfeti in paralel inseamna pierderi in conductie foarte mici, nu mai stau sa calculez dar cred ca sunt sub 1W per tranzistor, bonusul ar fi pretul foarte atractiv, deci astia raman. Am revizuit schema, pe langa cei 2 mosfeti am marit numarul electroliticilor de pe alimentare la 16, si am adaugat 2,2n pe intrarile driver-ilor pentru a fi siguri ca nu avem probleme cu deadtime-ul, asa cum ai spus si tu se prevede locul pentru ei pe placa si daca functioneaza ok si fara ei atunci nu se folosesc, insa mai bine prudenti decat sa ne para rau apoi. Am aruncat o privire si pe excell-ul tau si 4,8uH pe T150-26 mi se pare ok, ar fi necesare 7 spire, deci nu are rost dupa parerea mea sa mai cautam altceva, un 90% la momentu asta mi se pare o tinta reala cat priveste randamentul, si cred ca este o cifra cel putin decenta. In rest se poate lesne observa.

Posted Image

Link spre comentariu

Ce integrat e in schema? Am cautat in urma si n-am dat de el.. Mi se pare foarte interesant, avand in vedere redresarea sincrona, chiar daca presupun, nu e ieftin. Daca e tht, din punctul meu de vedere, isi merita banii. Ce rol are D2 ? Vad ca e in paralel cu diodele interne a mosfetilor din redresare, asa ca la o prima vedere, parca ar fi in plus.

Link spre comentariu

Sal.@giongiu - Integratul e LT1339, este si varianta tht dar momentan nu e pe stoc la magazinul polonez. Va trebui sa ne multumim cu variant SMD.@marian, @UDAR - putem da drumul sa comand piesele ? Pana la urma ramane torul T150-26 si mosfetii IRFB7446PBF ?Pana saptamana viitoare cand vor ajunge si piesele este timp pentru cablaj.Asta bineinteles daca este timp pentru asa ceva.Inca odata vreau sa imi arat recunostinta fata de voi.

Link spre comentariu

@giongiu intr-adevar integratul este LT1339, de bleg ce sunt vad ca nu l-am notat si pe el... :nas: D2 este utila datorita timpilor mult mai buni, de obicei diodele cu care sunt dotati mosfetii sufera la acest capitol.

Link spre comentariu

LT1339, tht, se pare ca este la adelectro...com. Cu un telefon se poate afla. Marian, nelamurirea mea in legatura cu dioda, e urmatoarea...La redresarea sincrona, mosfetul sunteaza atat dioda interna, cat si pe cea externa, D2, in cazul nostru. Teoretic niciuna din aceste diode, n-ar trebui sa apuce sa se deschida, altfel n-ar mai fi redresare sincrona. Oricum acesta e doar o nelamurire de-a mea. Si nu in ultimul rand, felicitari pentru acest proiect! Si tot respectul pentru UDAR, care nu e doar un profesionist, ci si un bun diplomat. As indrazni sa spun, ca din ambele puncte de vedere, se poate compara cu smilex. UDAR, sper ca aceasta comparatie sa nu te deranjeze, pentru mine smilex este un model, nu doar ca si cunostinte ci si in ceea ce priveste caracterul.

Link spre comentariu

Despre AD-El... m-am lamurit personal cat de neseriosi sunt si la fel si altcineva de aici dupa Elforum, pur si simplu nu dau 2 bani pe clientii lor, n-as mai cumpara de acolo nici daca mi-ar da gratis...De acord se foloseste redresarea sincron tocmai pentru a shunta dioda si a obtine randament mai bun, numai ca exista inevitabil un timp mort ( esential pentru securitatea mosfetilor ), in acest timp conduce dioda interna a mosfetului, insa D2 o shunteaza tocmai pe aceasta perioada, e simplu totusi.

Link spre comentariu

@marianAm postat simultan și iarăși nu am fost atent și am piedut postarea dar ai răspuns același lucru despre diodă. Despre firma... , cam ai dreptate ,totuși, eu cred că o să fac o comandă la ei - sunt aceleași componente ca la polonez dar fără limitări de cantitate și unele cu prețuri mai bune . Eu am nevoie de rezistențe și THT și SMD dar nu cîte 100 ci câte 20-30-50 , șuruburi, conectori mici, ceva electrolitici ,etc. Deci mărunțișuri. Am mai luat - din 20-30 de poziții mi-a venit una sau două aiurea deci risc asumat.@giongiu Am vrut să nu răspund la comentariul tău dar corect este să o fac . Deci, am făcut o greșeală ( chiar dacă fără voie , tot greșeală e ) și m-am străduit să o repar. Nu e nicio diplomație. În ce privește comparația , e părerea ta pe care nu o comentez, dar , din câte postări am urmărit , @smilex are toată considerația și respectul meu .

Link spre comentariu

Am comandat de multe ori la adelectr. Singura problema, uneori nu aveau pe stoc unele componente, trebuia sa astept sa le primeasca. Si preturi ceva mai mari ca la tme, de unde am inteles ca se aprovizioneaza.Scuze de off topic, ma opresc aici.Ca dioda ar putea conduce pe timpul mort, are logica.

Link spre comentariu

Revenind on topic. Sper să reușim să definitivăm lista cât de curând. Deși sunt optimist , nu mă aștept să meargă din prima , fără nicio corecție . De aceea , dacă dau comanda la .... , o să pun și un LT1339 THT , just in case. E bine că am stabilit (practic) MOSFET-ii, condensatorii ( care sunt mulți ) , drivere-le. Evident că nu o să ne împiedicăm de vreun măruțiș. Va trebui să discutăm despre cablaj - nu va fi simplu. Am proiectat și realizat cablaje - doar cu markerul și press'n'peel blue ( nu mai menționez periada cu smoală și tuș carmin ) dar nu la curenții ăștia - am început deja să schițez ceva dar , desigur, nu se poate avansa până nu se stabilesc componentele. Dacă altcineva se oferă, nu mă supăr.

Link spre comentariu

Problema la AD este ca de fapt sunt mai multe, printre care neconcordanta dintre stocul prezentat pe site si cel real, nu doar o data mi s-a spus chiar de catre ei la telefon ca n-are importanta ce se prezinta pe site, ca actualizarile se fac greu si rar... etc, de multe ori astepti dupa o comanda pana ti se lungeste gatul mai ceva ca la girafa ( si nu doar eu am patit-o ), unele produse sunt mai scumpe ca dincolo ( uneori diferentele sunt surprinzator de mari ), cumulat cu lipsa de profesionalism si disponibilitate a unor operatri care raspund la telefon... in fine, asa cum spuneam, din punctul meu de vedere nu sunt deloc seriosi ( si nu e doar parerea mea )... dar atat cu offtopik-ul.@UDAR, majoritatea proiectelor mele, sau mai bine zis reusita lor s-a datorat cam de fiecare data ajustorului esential al lui @Smilex, si cu mandrie pt sa spun ca mai toate au functionat satisfacator din prima, eventuale ajustari au fost putine si insignifiante, ceea ce vreau sa spun nu este ca ma laud cat de bun sunt eu ( nici vorba, ca fara Smilex nu cred ca as fi reusit mare lucru la ceva ), ci ca daca anticipezi cat mai bine si tratezi atent fiecare aspect atunci nu sunt motive de probleme la teste. Cablajul este intr-adevar un aspect foarte important si trebuie tratat ca atare, dar si eu cred ca nu se poate proiecta un cablaj eficient inainte de a decide clar toate compnentele, preferabil sa le ai pe toate in fata, eu asa fac si incep prima data cu traseele de forta cu principalele bucle de curent, asigur o distanta cat mai mica intre elementele de putere si apoi continui cu traseele mici si de acolo... in fine, e doar stilul meu, nu trebuie sa ma luati in seama.

Link spre comentariu

Marian,ai construit vreo sursa capabila de asemenea curenti ? UDAR are dreptate, cablajul e o mare problema, eu m-am lovit de cateva ori de problema asta si am rezolvat-o neortodox. Cablaj dublu placat, trasee dublate cu platbanda cupru, electrolitici montati pe ambele parti, pentru a scurta traseele. Desigur, asa ceva nu se face, eu alta solutie n-am gasit. Nu poti sa-ti inchipui cum se deformeaza semnalele vazute cu osciloscopul, la curenti de zeci de amperi, sa nu zic sute, ca nu e cazul aici.Eu zic sa va inspirati de pe celalalt forum, care e tot buck cu redresare sincrona, acolo puterea e mult mai mare, e definitivat un cablaj, la care smilex si-a adus contributia.

Link spre comentariu

OK. Dacă nu te superi, bănuiesc că aplicația cu care ai desenat schema are și facilitatea de a genera o listă de piese, te-aș ruga să o faci tu, ca să nu o fac eu manual. Mărturisesc, atât la desenare scheme cât și cablaje , nu am simțit până acum nevoia să merg mai departe de ExpressPCB - free. Mi-am completat bibliotecile cu componentele mele , îl cunosc foarte bine , deci asta e. Eventual, dacă considerați, tu și Raul, putem să discutam asta și în privat , deși poate ar fi mai bine aici, chiar dacă încărcăm puțin topicul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări