Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

rauldan2005

Postări Recomandate

@marianOK, hai să mergem mai departe . Eu sunt relativ avansat cu o schemă de genul ăleia pe care ai postat-o . Azi ,mâine sper să o termin de calculat și să o postez ca să discutăm la concret . Voi merge pe UC3843, TC4420 , IRF3711 ( sau alții ) , IR25602 în loc de IR2109 ( e mai ieftin , dar trebuie să mai verific dacă e OK) , șunt în serie cu bobina .@rauldan2005 Ce posibilități de lucru ai ? Osciloscop, frecvențmetru, L-metru, ESR-metru ( eventual ) ? Ce mod de realizare cablaje folosești ?

Link spre comentariu

La 10% variatia curentului banuiesc ca aici e vorba de curentul consumat la iesire (5v). Daca DA atunci e posibil sa fie prea mica. Displayul se poate sa consume 10A la un moment dat si 40A in secunda urmatoare. Aici totul depinde de ce afisezi pe el, oricum displayul va afisa tot timpul imagini (forme) dinamice, in continua miscare, deci vom avea tot timpul viariatii de current consumat.

Link spre comentariu

Am postat simultan . Răspund eu mai întâi - Nu , e vorba de variația curentului prin bobină în timpul unei perioade de comutație = 20 µs la 50 kHz de exemplu. Nu are legătură ( directă ) cu variația consumului .

Link spre comentariu

@UDARO problema as prevede eu chiar la shunt, 2m Ohm este destul de greu de obtinut, si face ca trasarea cablajului sa fie extrem de stricta, disipatia ar fi de putin peste 3W, deci ok, pe scurt ramane de vazut ce ar fi cel mai bine de facut in acest sens.Ok atunci as propune sa mergem cu 2 scheme in paralel si Raul sa aleaga pe cea care ii convine, adica tu finalizezi pe aia cu UC iar eu as putea trasa pe asta cu integratu asta specializat, la final in functie de costuri si complexitate se poate alege varianta optima. Spre seara daca am timp o sa incerc sa o pun in eagle.@rauldan2005Acei 10% reprezinta variatia de curent prin inductanta, variatie suprapusa peste un curent continuu, din acest motiv valoarea nu e deloc mica, ci dimpotriva.

Link spre comentariu

Nici vorba, nu are importanta varianta cui o alegi, conteaza sa iasa ceva ok in final, apoi topikul asta va ramane aici asa cum vor ramane si discutiile care au dus la schemele ce vor fi prezentate, este destul de posibil ca si altii sa fie interesati de un astfel de regulator si poate in cazul lor alegerea va fi diferita de a ta, deci important este ca se prezinta optiuni pentru alegere, conteaza prea putin si cine le ofera, si a cui este aleasa. :daLE: Referitor la stocul de LT de la magazinul plonez, poti suna la ei si intrebi cand va fi reinnoit stocul de integrate pentru capsule THT, mai stii poate aflii ca se poate rezlva si deci vei beneficia de varianta mai usor de folosit.

Link spre comentariu

@marian - ai perfecta dreptate, munca va ramane aici si pentru altii si sunt sigur ca pe viitor va fi folositoare si pentru altii asa cum imi va fi si mie.Nu conteaza daca e varianta SMD disponibila, se poate lucra si cu aceasta numai ca PCB-ul va fi pe ambele parti sau LT va fi pus pe spate (mai bine asa).

Link spre comentariu

@Dr.L shunturi din alea au si dincolo la polonezi, marturisesc ca nu le-am citit pdf-ul si stiam de ele, m-am ferit insa sa le folosesc de teama inductantei, insa in pdf se releva faptul ca aceasta este mica. Nu stiu la f...el care ar fi valoarea minima disponibila, dincoace vad ca ar fi 10m Ohm... avand in vedere curentul mare, cred ca ar fi mai indicat sa se foloseasca mai multe astfel de shunturi in paralel ( probabil 4 sau 5 ), face mai usoara trasarea si prinderea de placa in siguranta.

Link spre comentariu

Sunturi de genul se folosesc in UPSuri si surse de calitate.Doar rezistentele bobinate au inductanta periculoasa, departe de a fi cazul acestor sunturi.Apoi, suntul (varianta pe iesirea sursei) protejeaza doar la suprasarcina, limitata initial de inductanta serie, deci nu pare a fi asa problematic.

Link spre comentariu

Referitor la shunt, există și SMD-uri 1206 la 20mΩ , de exemplu , 10 în paralel. Iar inductanța nu e o problemă , e oricum în serie cu bobina !.

Link spre comentariu

Cand am pomenit de inductanta la shunturile astea nu m-am referit la topikul de fata ci la niste proiecte ale mele unde parametrul asta ar fi contat.

Ok asa cum am promis revin cu propunerea mea de schema:

Posted Image

Am citit integral pdf-ul acestui integrat si mi se pare sa zic asa, dragut... adica ofera mai multe facilitati intr-o singura capsula si este per ansamblu net superior controllerelor banale gen 494, SG352x sau chiar UC384x. N-am timp sa descriu amanuntit functiile sale ( revizuiti pdf-ul pentru detalii ), voi spune doar cate ceva pe scurt. Frecventa este undeva pe la 50Khz si in schema este dictata de R1 si C3, avem soft-start asigurat de C2, am pus drivere TC4420 care la 6A sunt arhisuficiente pentru comanda eficienta a mosfetilor, si ca veni vorba de ei, am gasit pe astia din schema care la un pret rezonabil ofera performante notabile, Rds-On la cca 3,3m Ohm, curent cu nemiluita, tensiune DS mult mai mult decat este necesar, capsula 247, teoretic ar trebui sa poata face fata cu brio doar cate unul pe fiecare ramura. Diodele schottky sunt un exemplu usor de gasit si accesibile, dar se pot folosi si altele cu parametrii similari, inductanta serie, sau mai precis valoarea ei este un soi de compromis, integratul cere o variatie relativ mica de curent prin ea pentru stabilitatea buclei de curent in anumite conditii, pentru valori neaparat necesare ale inductantei mai mici fiind necesara o compensare a pantei crescatoare de curent in inductanta, o chestie facilitata de pinul 4. Am adaugat si un filtru LC pe alimentarea de la acumulator pentru a proteja instalatia auto de zgomotul de comutatie, inductanta de aici am pus-o de 100uH desi cred ca este foarte greu de obtinut valoarea asta la curentul vehiculat, pana la urma si 10-20uH tot e mai bine decat deloc. Shuntul ar trebui sa fie undeva pe la 3m Ohm pentru cei 40A avand in vedere pragul tipic al limitarii de cca 120mV si ar putea fi obtinut din 3 shunturi din alea metalice de 10m Ohm, sau combinatii de SMD-uri care prezinta un avantaj major reprezentat de spatiul mic ocupat ( si eu as recomanda ceva SMD ). La bateria de condensatori de la alimentare am pus 15 electrolitici, desi teoretic se poate si mai putin de atat, totusi nu recomand, pentru cativa electrolitici in plus castigi o viata mai lunga a lor, merita efortul asadar, iar la iesire 10 electrolitici ar trebui sa fie suficient pentru asigurarea unui riplu de tensiune suficient de mic.

In fine, restul se poate lesne observa, daca sunt nelamuriri intrebati.

Link spre comentariu

Păi , Mariane , ce s-o mai lungim . Dacă Raul e de acord cu costurile din schema asta , să-i dăm bătaie . Eu o las pe aia cu UC deoparte și mă apuc să-ți ”caut nod în papură” pe schema ta . Este important să descoperim cât mai din timp eventualele greșeli. Am să refac separat calculele , să văd cât de aproape de tine ajung. Totuși 10µH ăia nu-mi plac deloc. Am să citesc cu atenție să văd unde ne limitează, dacă-i vorba de evitarea oscilațiilor subarmonice poate mai bine facem corecția de pantă . Suntem sub 50% DC , poate nici nu e nevoie. Oricum bobina e nasoală dacă impune miez nou. Mă găndeam că poate găsim un ETD , ceva cu întrefier gata făcut. Știu că se poate dar nu-mi place ideea de a da cu șmirgel pe miez...Calculatorul nemțesc pe care-l folosesc eu zice , la 10µH și 60A ( curentul maxim la care nu se saturează ) că trebuie 6 spire pe un ETD59 sau un E55 cu întrefier de 2mm .

Link spre comentariu

Da la acele oscilatii m-am referit, si teoretic suntem intr-adevar sub 50% deci tot teoretic compensarea nu este necesara, practic insa la nivel mic al acumulatorului ne apropiem riscant de mult de cei 50% si daca cumulam cu asta o variatie mare de curent in inductanta descoperim ca ar putea produce zgomot in anumite conditii si e pacat, apoi 2-3uH in plus chiar nu vad ce ar putea strica, dimpotriva, suntem siguri ca nici macar nu ne apropiem de conditiile de instabilitate, am facut acuma ceva calcule si torul T150-26 care se gaseste la magainul polonez la cca 6 lei cu TVA inclus, ar merge brici pentru 8-9uH, ar trebui 9 spire, si spatiul este cred eu suficient de bobinat, chiar si cu variatia de inductie produsa in miez de variatia de curent oricum suntem departe de saturatie, este cred eu cea mai buna si ieftina solutie.

Link spre comentariu

Ca idee, fiecare driver trebuie sa aiba 100nF + 10uF, deci trebuie adaugate si aluia de jos.Torurile permit inductie mare, dar ai si pierderi mult mai mare la variatia curentului. Trebuie calculat si cat disipa din cauza variatiei (de unde si provine incalzirea lor)! Nu degeaba-s si asa ieftine, trebuie sa aiba si dezavantaje.Partea buna e, ca nu prea radiaza, ca au intrefierul distribuit. Pe cand intrefierul feritei...e izolat si cu sarma bobinajului si cu platbanda externa de cupru!Sunturile SMD o sa trebuiasca sa disipe ceva: suprafata mare de cupru si/sau racire cu aer.D-aia e mai bine THT, unde nu-i nici o problema daca suntul sta la 70 de grade.Acum, daca se folosesc condensatori Panasonic FK (low esr), cu 7-10000h la 105 grade, nici asta nu mai conteaza. Si Panasonic EB pt cei normali (non-low esr), cu aceeasi viata.De cateva ori mai scumpi decat samwha/samxon (printre altele, pt ca sunt de la f...ll), dar daca trebuie sa tina mult, e o alegere buna. Mai ales ca in masina, apar si temperaturi (foarte) mari vara si (foarte) mici iarna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări