Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

rauldan2005

Postări Recomandate

Vezi că nu au decât o variantă în stoc ! PS Nu pricepeam cum de nu l-am găsit , la ei am căutat printre primii ! - E dat ca ”step-up” !!!.Va depăși probabil , trebuie o groază de condensatori LoESR atât pe ieșire cât , mai ales, pe intrare ! Plus , mai costă MOSFET-ii, radiatorul - nu foarte mare , bobina, o eventuală diodă Schottky paralel cu MOSFET-ul ”low side”, etc.

Link spre comentariu

Heh, suntem oameni si mai gresim.Poate e STEP-UP daca intoarcem lumea cu fundul in sus :)Acum am vazut ca nu au pe stoc doar varianta SMD si 5 bucati.Mai sunt si alte locuri dar pret mai mare :)Problema e ca nu am lucrat niciodata cu bobine. Si la scoala le detestam :(, nu stiu de ce. Aici voi avea nevoie de ajutorul vostru bineinteles daca mergem pe aceasta varianta.PS - radiatoare sunt destule (cred). La mine in bloc a fost o firma de PC-uri mai demult si cand a plecat tipul a lasat la mine in beci o groaza de surse busite. Daca nu, punem cooler de processor cu ventilator :)

Link spre comentariu

E ok integratul asta, de fapt mai exista si altele de acest tip special dedicate regulatoarelor cu redresare sincron ( din cate stiu am zis asta si zilele trecute ), motivul pentru care nu le-am recomandat este pretul, varianta cu UC+IR+2xTC nu ajunge nici pe departe la peste 40 de lei atat cat costa asta, daca suma nu deranjeaza atunci bineinteles ca este cel mai recomandat, un bonus ar fi faptul ca pare compensat intern deci scapi si de stresul asta... Nu e obligatoriu sa se foloseasca mosfetii de acolo, ideea este sa aiba Rds-On si Ciss cat mai mic, sunt convins ca se pot gasi compromisuri.

PS: Ceva material de lecturat, poate ajuta CLICK

Link spre comentariu

@marian 1. Materialul e interesant, parte îl cunoșteam dar nu tot.2. Nu scapi fără câteva zeci de lei pe condensatori LoESR . Nu uita , este o sursă pusă pe o mașină , legată cu fire de cel puțin câteva zeci de centimetri la baterie . Trebuie un ESR extrem de mic și un Iripple extrem de mare pentru condensatorul de intrare. Aici m-am blocat de fapt aseară , și m-am oprit.3. Dacă mai analizăm puțin , acest LT1339 nu pare chiar atât de viteaz pe ieșire cum credeam , 200ns la 3nF nu sună chiar entuziasmant ( față de TC 4420 de exemplu care are 35ns la 2,5nF și costă 3,50 lei ). Spun asta pentru că cred totuși că trebuie să mergem pe la 100kHz din motive de bobină și condensatori . Industrial, se duc MULT mai sus. Ne mai gândim...

Link spre comentariu

Voi sunteti expertii.Eu doar am vrut sa ajut sa va usurez munca dar se pare ca mai mult s-a complicat.Pretul este si va fi intotdeauna un impediment oriunde in lumea asta, cheia e sa stii unde sa faci compromisul pentru ca, dupa parerea mea oriunde trebuie facut cel putin un compromis :)

Link spre comentariu

Ești culmea ! Ai găsit schema care - tehnic cel puțin - se apropie cel mai mult de necesități și acum vii să-ți ceri scuze ! Toată problema se învârte la raportul preț - calitate . Căci , dacă prețul MOSFET-i, bobină, condensatori e cam același ( cam încolo par a se îndrepta lucrurile ) nu se justifică 50 de lei pe un controler special când putem da 20 de lei pe un controler uzual + drivere + operațional, sau ce mai trebuie --- la performanțe superioare. În industrie , mai ales în vest , costul manoperei calificate este vital - de aceea , cu cât mai puține piese și reglaje , cu atât mai bine. La amatori, mai ales în est , costul acesta nu există. Deci un amator va prefera să muncească câteva ore în plus ca să nu dea banii - adăugând și satisfacția muncii realizate cu propriile mâini.PS ON TOPIC , de data asta. E preferabil de o mie de ori din pdv al cablajului să pun câte un driver lângă fiecare MOSFET ( sau grup ) decât un chip ”all in one” de la care să am probleme cu rutarea pe un cablaj cu maxim două straturi.

Link spre comentariu

Ar mai fi o varianta empiricaEu obtinut 24v/100w de la alternator direct cu un traf cu tole bobinat corespunzator.Se pot obtine puteri apropiate de maximum ce il poate furniza alternatorul si orice tensiune.Exemplu am conectat un traf de ups si am obtinut peste 200Vca,tensiunea este constanta datorita regulatorului.

Link spre comentariu

...Nu scapi fără câteva zeci de lei pe condensatori LoESR...

Subscriu, electroliticii vor ocupa o buna parte din bugetul total al regulatorului, si nu atat din punct de vedere al capacitatii, frecvente de cateva zeci de Khz permit capacitati relativ mici ( sub 10mF ) pentru un riplu de tensiune cel putin decent, problema cea mai importanta va fi riplul de curent, si aici crescand frecventa de lucru castigi in capacitate necesara mai mica-edrept-dar la fel de drept este ca pierzi in riplul maxim de curent admis, si asta conteaza, ca asta va da cele mai mari batai de cap la alegerea tipului de condensator folosit si a numarului in paralel folosit, valoarea ESR-ului in sine este mai putin importanta, important este sa nu se atinga riplul maxim de curent admis pe fiecare si asta se face din folosirea unui numar corect de electrolitici in paralel, fapt care inevitabil scade ESR-ul, de asta valoarea propriu zisa a sa, nu este prea importanta, ca dar nu calculezi o compensare. O sa ma uit ceva mai tarziu cand am timp pe niste liste de condensatori sa incerc un soi de compromis intre pret si caracteristicile necesare.In alta ordine de idei LT poate fi asistat de drivere, nu-i asta problema cea mai importanta, chiar si varianta SMD cred ca ar merita incercata deoarece driver-ul ofera multe facilitati intr-o singura capsula, ceea ce rezulta intr-un cablaj mai compact. Frecventa... nu stiu ce sa zic, imi sustin ideea ca 100Khz mi se pare mie cam mult, comanda mosfetilor devine foarte importanta si stricta, si deasemenea proiectarea cablajului ar necesita poate o atentie sporita deoarece cu cat frecventa este mai mare cu atat fenomenele parazite sunt mai importante, si beneficiile nu sunt sigur ca merita efortul, adica inductanta oricum nu va trebui sa fie foarte mare deoarece si tensiunea de la iesire este mica, curentul mare necesar contribuie la valoarea mica a inductantei prin alegerea variatiei care va fi relativ mare, ca doar nu alegi o variatie de 0,5A pentru un consum de 40A, curentul mare insa ar putea face necesara folosirea unui miez mai mare pentru a evita saturatia in ciuda frecventei alese, iar la capacitate asa cum spuneam e mai important riplul de curent admis pe fiecare, decat capacitatea lor, si cu cresterea frecventei riplul admis de curent, scade, cumulati asta cu pierderile de comutatie inevitabil mai mari la frecvente mari si... in fine voi alegeti, eu doar mi-am dat cu parerea. :da
Link spre comentariu

@UDAR - Exact la asta ma refeream cand am mentionat compromisul.Cu "cerut scuze" nu am ce sa fac. Asa sunt eu. Am apreciat, apreciez si voi aprecia intotdeauna munca celuilat si niciodata nu am sa pun interesul meu inaintea omului care vrea sa ma ajute.Cum ar fi sa vin si sa zic: "Vreau sa ma ajutati cu asta Defat nu sa ma ajutati, sa faceti asta pt mine dar sa fie si ieftina si sa fie de cea mai buna calitate. Dupa ce va chinuiti atat sa veniti cu o solutie sa vin si sa spun ca nu e buna de nimic si ca nu stiti nimic"Accept compromisul pretului, pentru ca dupa exemplul tau de sus de la 50 Ron la 20 Ron sunt 30 Ron. Pentru suma asta nu vreau eu sa va chinuiti atata, nu vreau sa va rapesc din timpul liber si asa scurt sau daca aveti timp liber sa il folositi pentru voi nu pentru mine.Eu oricum am ramas foarte placut surprins de interesul vostru si in acelasi timp de ajutorul vostru.Sincer va spun, nu ma asteptam. Am vazut pe alte forumuri doar ajutor de genul "foloseste google" sau "pune mana si invata". Nu, aici e altceva, am dat de o comunitate superba.Sper sa intelegeti la ce am vrut sa fac referire

Link spre comentariu

Dacă te referi la Nota de proiectare , ce să zic .... e doar o Notă de proiectare . Nu scrie că cineva ar fi făcut și măsurat schemele alea . Și dacă te uiți , vezi că sus scrie ”advertisment”....Acuma , asta nu înseamnă că LT nu rămâne o firmă reputată ...

Link spre comentariu

@rauldan2005 hai sa dezvoltam putin solutia asta si iti prezint cateva detalii, daca le accepti atunci putem trece la fapte ( desene mai bine zis ), citeste te rog atent:

-Sa presupunem o frecventa de lucru aleasa de 50Khz;

-As estima inductanta serie necesara cam la 16uH, luand in considerare o variatie de curent de 10%, Toff de cca 12,8uS ( valabil la alimentare 14Vcc si iesire 5V );

-Aici intervine problema miezului ales, am facut ceva calcule cu un tor de la surse ATX ( cel mai mare care este T106-26 ) si inductia prin el va fi prea mare, fapt datorat curentului mare, ar merge insa din cate vad T150-26, pretul ar fi ok, inductanta de 16uH ar necesita cam 13 spire, spatiul de bobinare la torul asta este destul de generos, cam 360mm^2, inductia in miez ar fi la curentul asta cam 0,5T, poate oarecum la limita, mai cu seama tinand cont si de variatia de inductie cauzata de variatia de curent, daca vrei ai putea alege insa T184-26, si acesta merge la sigur, pretul este insa relativ dublu fata de celalalt, alegerea iti apartine;

-Condensatorii de filtrare pentru partea de alimentare dinspre acumulator, aici trebuie tinut cont de riplul de curent, si aici depinde de condensatorii alesi, spre exemplu condensatori SAMXON din seria GT, la 1000uF si 25V, capsule de 12,5*20, riplul maxim de curent admis este de 1,9A la 100Khz, la 50Khz cifra normal este cam dubla, deci 3,8A, pentru 40A sunt necesari 40/3,8=10,5, sa zicem ca folosim 12 electrolitici in paralel, asta inseamna cam 3,3A prin fiecare condensator, ESR-ul care la fiecare condensator conform pdf este de 35mOhm, la 12 electrolitici in paralel acesta scade sub 3mOhm, deci este ok. Pretul acestor electrolitici este de foarte putin peste 1 leu bucata, cu TVA inclus. Acesti 12 electrolitici sunt doar cei din partea de alimentare dinspre acumulator, la filtrarea de la iesire trebuiesc altii suplimentari si aici in schimb se inverseaza situatia, adica riplul de curent pe electrolitici va fi limitat de variatia de curent aleasa prin inductanta, deci aici acest parametru devine mult mai relaxat, si conteaza in principal capacitatea necesara pentru un riplu de tensiune maxim admis, la 40A, 50Khz si un riplu de sa zicem +/-100mV admis, ar trebui minim 8000uF, poti folosi alti 10 electrolitici din cei descrisi mai sus si rezolvi si aici situatia, in total un cost de sub 25 de lei la electrolitici-nu-i rau dupa parerea mea.

-Mosfetii, aici as recomanda IRF3205ZPbF cu Rds-On de cam 6,5m Ohm, vor fi insa necesari cel putin 2 in paralel, la 20A prin fiecare, disipatia in conductie directa ar fi de sub 3W, nu cred ca este mult.

-Drivere intre integrat si portile mosfetilor, 2xTC4420CPA, la cei 6A fiecare, mi se pare suficient pentru o comanda eficienta a IRF, si pretul ar fi de ceva mai mult de 3 lei bucata.

Asadar @rauldan2005 ce spui, merge?

Link spre comentariu

@marian 1. Chiar la 50kHz 16µH este mult pentru că iei 10% . Teoria recomandă 30-40%! ceea ce duce la circa 5µH. Singurul inconvenient ( important ) este creșterea curentului ondulatoriu prin Cout , ori, după cum ai arătat , problema aici este mult mai relexată decât la intrare.2. Aproximația ta pentru curentul ondulatoriu este prea acoperitoare. Curentul de riplu la ieșire este de circa (Imax-Imin)/1,73 deci , chiar la 40% nu depășim 12A iar la intrare este Iout/randament x radical(DC) adică puțin peste 30A la 50A la ieșire. 3. Nu sunt de acord cu afirmația ta că riplul admis crește cu scăderea frecvenței ! Este exact pe dos!!! Chiar în DS de la seria GT de la Samxon este un tabel. E drept că de la 100kHz la 50kHz scăderea este mică dar în nici un caz nu este creștere !4. În ceea ce privește MOSFET , eu mă gândeam la IRF3711 cu un Rdson ceva mai mic și mult mai rapid ceea ce m-a dus cu gândul ( nu am calculat încă final ) că ar ajunge cîte unul singur ceea ce simplifică ENORM ! E drept că are Uds de 20V iar pe mașină mai sunt perturbații dar dacă punem bateria de condensatori de care vorbim nu ar trebui să fie probleme.5. Pentru a evita dependența de dioda intrinsecă a MOSFET , eu aș pune un Schottky de 20-30A paralel cu ”low side” . Acesta ar conduce doar 2 x dead time dar ar micșora pierderile atât pe această perioadă (având Uf mai mic ) cât și la comutarea MOSFET-ului respectiv, acesta aproape nu ar mai avea pierderi în comutație !.

Link spre comentariu

@marian, @UDARDin punctul meu de vedere aveti mana libera in a lua deciziile construirii ansamblului final.Atata timp cat sunt sanse sa fie functional eu voi fi de acord 100%

Link spre comentariu

-Am luat cei 10% pentru variatie la plesneala cu intentia sa fie o variatie cat mai mica pentru a nu avea probleme la eventuali consumatori mici, dar normal ca valoarea nu e batuta in cuie, stiu ca teoretic se recomanda mai mult, ramane la alegerea lui Raul.-Tot din considerente de generozitate am luat si riplul ala de 40A la alimentare, e mai bine sa supradimensionezi putin bateria de electrolitici pentru a le lungi viata cat mai mult.-Ai dreptate la chestiunea cu riplul de curent prin electrolitici, nu stiu de ce aveam eu impresia ca se mareste o data cu scaderea frecventei, dar clar este gresit ce am zis mai sus si-mi cer scuze pentru eroare, asta cam dubleaza numarul de electrolitici necesar, dar pretul este totusi accesibil zic eu, si am recomandat acei electrolitici deoarece i-am folosit eu la niste proiecte proprii si mi-au placut.-Cu siguranta trebuie schottky in paralel cu mosfetul de jos, si avand in vedere timpul de conductie foarte mic, curentul maxim al acesteia nu trebuie sa fie deloc la fel de mare ca la mosfeti, pentru siguranta se poate folosi o dioda din alea duble de la surse ATX, cele in capsulele mari, se pot folosi ambele diode.-La mosfet marturisesc ca n-am mai stat sa caut, il stiam pe acesta de ceva timp, folosindu-l la un proiect inceput ( dar neterminat inca ), mi s-a parut ok si l-am recomandat, mai ales ca pretul este destul de ok, dar nisi asta nu-i batut in cuie cu siguranta ca nu, sunt probabil multe alte variante, important este sa se aleaga ceva care sa fie si accesibil ca si pret, nu doar performant.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări