Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

rauldan2005

Postări Recomandate

T106 are dimensiunile 26,9x14,5x11,1; daca este albastru cu verde atunci este intr-adevar materialul -52, AL este destul de aproape de -26, cel putin la dimensiunile astea, respectiv 95 fata de 93. Tot 18 spire da-i, si cu sarma din aia cu care a fost facut, daca este mai groasa de 1mm diametru, atunci merge fara probleme pentru testele care ne intereseaza ope noi aici.

Link spre comentariu

Da @marian e albastru cu verde. Am sa-i fac 18 spire, inlocuiesc bobina pe montaj si reiau testele cu un sunt. Ma duc direct cu consumul de limitare sau o iau pe rand ?

Daca e totul in ordine nu ar trebui sa mai avem sunete in bobina deloc nu ? Eu asa am inteles.

Link spre comentariu

Incepi cu testele de la un curent ceva mai mic, unul modest chiar, ca sa vezi daca tensiunea de pe iesire este si cu aceasta inductanta in regula, respectiv acei 5V si ceva si ca se mentine asa stabil, daca este asa atunci urci in curent progresiv si notezi de fiecare data evolutia tensiunii de pe iesire, faci testul evident cu unul din celelalte 3 shunturi inseriate cu sarcina si un voltmetru fixat pe el ca sa fii sigur de curentul de sarcina. Mergi cu curentul pana ve4zi ca tensiunea scade semnificativ, acolo este si limitarea, e posibil sa mai apara si acum ceva mici zgomote in inductanta, compensarea este una interna integratului, probabil una acoperitoare, si nu una calculata precis pentru exact conditiile de lucru de la tine, respectiv capacitate de filtrare, ESR, inductanta... etc, ceea ce vreau sa spun este ca poate compensarea nu este una perfecta care sa mentina forma deunda perfecta indiferent de conditii, dar atata timp cat zgomotul daca apare, este redus ca intensitate atunci n-ar trebui sa fie probleme, oricum am zis, limitarea este puls cu puls, inconvenientul asta cu evemntualul zgomot in inductanta,este doar atat, un inconvenient. Eu totusi cred ca ar trebui sa fie mult mai bine, chiar daca o mai fi ceva galagie, ar trebui sa fie la o intensitate mult sub ce aveai pana acum.

Link spre comentariu

Faci tu cum faci si aduci discutiile intr-un punct mai "incomod" ca sa zic asa, aduci o culoare mai neplacuta conversatiei, n-am inteles niciodata chestia asta dar nu conteaza...

Am raspuns doar pentru ca m-am simtit in masura sa o fac, nu m-am luat de tine, nu ti-am contrazis convingerile, doar am incercat sa mi le sustin pe ale mele, si mai ales sa sustin si incurajez munca de pana acum a lui Raul. eu nu sunt la fel de sigur ca tine ca a fost vorba despre o msuratoare pentru ca nu a fost specificat asta, e foarte simplu sa spui ca ai o sarcina de 0,2 ohm care la 5v nu poate fi decat un curent de 25A, sau o sarcina de 0,5 ohm care evident inseamna 10a la 5v, si tot asa exemplele pot continua. Asta nu inseamna ca acuz pe Raul de ceva, ci doar imi exprim un dubiu, atat si nimic mai mult. Daca se dovedeste ca a fost vorba despre o masuratoare atunci am zis deja din prima chiar dinainte sa intervii tu, ca sunt probleme si ca trebuiesc rezolvate, si daca este asa evident fara osciloscop este greu, deci aici chiar nu te inteleg, sunt de acord cu tine si totusi nu-i ok...

Marian, pe un forum, discutiile sunt si incomode. Se intalnesc caractere diferite, exista opinii diferite...Eu totusi cred ca asta e un lucru bun, atata timp cat fiecare e sincer in opiniile sale si le sustine cu argumente.

Eu nu mi-am imaginat ca cineva poate vorbi de un anumit curent, fara sa-l masoare. De aici concluzia ca limitarea nu e in regula...

Deci m-am inselat....

Dar, probabil un defect al meu, nu-mi pot imagina constructia unei surse in comutatie, fara oscilograme. Repet, e un defect de-al meu. De aceea am pus foarte multe aici pe forum, din pacate nu mai exista, sau pe altele, unde sunt. Sincer,sper ca sursa sa ajunga la tine sau la UDAR, sa pot vedea niste forme de unda, la aceasta sursa.  

Link spre comentariu

Si eu obisnuiam destul de des ( si din pacate uneori tot o mai fac ) sa presupun ceva, sa umplu spatiile libere cu convingeri sau pareri proprii, asta uneori este bun alteori nu, uneori dai bine alteori gresesti, in ceea ce ma priveste il consider un defect al meu pe care incerc sa-l corectez dar nu mereu imi iese... Aici insa de dragul acestui proiect care mie imi place mult, am preferat sa ma bazez pe date concrete si sa presupun mai putin, cu siguranta am mai dat-o si pe alaturi da asta e...mai greseste omu.

Revenind la subiect, eu sunt un optimist convins in general, si aici pana la proba contrarie prefer sa-mi pastrez aceasta caracteristica, oricum chiar si pe osciloscop fiind testata si inductanta optimizata pentru curentul de test, tot nu as fi convins ca forma de unda ar ramane perfecta chiar si la momentul interventiei limitarii, sunt prea multe chestii subiective care pot afecta raspunsul tranzitoriu, dar nu prevad probleme din aceasta cauza...

Link spre comentariu

Am montat bobina si am refacut testele. 

In gol la iesire avem 5.18V

Inductanta scoate putin zgomot intre 7.5A si 9A dar este aproape insesizabil zgomotul(asa cum ai banuit @marian, e diferenta mare intre aceasta inductanta si cealalta). In rest deloc, limitarea intervine la 11.4A unde avem pe iesire 5.14v.

11.5A - 5.05V

11.6A - 4.98V

11.7A - 4.91V 

PS: @GIONGIU - "Eu nu mi-am imaginat ca cineva poate vorbi de un anumit curent, fara sa-l masoare." Sunt si eu om si gresesc, eu am calculat puterea maxima data de fabricant si asa am ajuns la acele masuratori. Nu am luat in calcul ca ledurile oricum isi fac treaba dar nu la aceeasi luminozitate. E bine ca a fost cineva care m-a indrumat pe drumul cel bun.

Editat de rauldan2005
Link spre comentariu

Interesant comportamentul de la cei cca 8A ( intre 7,5 si 9 ), spun asta deoarece acolo limitarea nu are nici o treaba si totusi apare oaresce instabilitate, asta poate ca si anume, confirma supozitia mea legata de compensarea interna a integratului dar imi mentin convingerea ca nu este o problema, in rest pare a fi ok, cred ca ai putea pune inapoi inductanta cealalta si shunturile toate apoi ceva teste la curentul normal la care sursa va trebui sa functioneze.

Link spre comentariu

Am montat la loc inductanta si am inceput testele pe display-ul mare.

In functionare normala torul ajunge pe la 50 de grade, LT-ul pe la 39-40 de grade (asta cred ca e temperatura de functionare). Aici inductanta mai face unele zgomote in functie de consum (e ca o muzicuta dar la zgomot redus:) ) tensiunea de iesire alterneaza intre 5.16 si 5.10 (tot in fucntie de ce este afisat pe display.

In consum maxim, functioneaza de mai bine de o ora, torul ajunge si vad ca s-a stabilizat de 55 de grade, LT-ul tot la 39-40, aici inductanta nu mai face nici un zgomot, tensiunea pe iesire e 5.05V.

Mentionez ca la consum maxim nu va functiona niciodata mai mult de o ora.

Sunt de accord sa trimit montajul pentru teste cu osciloscop. Problema este ca (si stiu ca o sa imi sariti in cap) am nevoie de alimentator pe weekendul viitor. Adica pe weekendul viitor trebuie sa fie montat pe masina. Il trimit la cine este disponibil si bineinteles cine vrea sa ma ajute.

Oare nu avem vreun coleg pe aici pe forum din Tg Mures ? Ar fi mult mai convenabil pentru toata lumea.

Editat de rauldan2005
Link spre comentariu

In situatia in care nu gasesti pe cineva cu osciloscop suficient de aproape incat sa poti merge tu direct, nu recomand sa-ti mai pierzi timpul cu trimiterea prin posta, la cum se misca baietii, mi-egreu sa cred ca l-ai putea primi inapoi suficient de repede ca sa ai timp sa-l montezi. Si eu nu cred ca este nevoie, regulatorul este clar ca-i functional, este clar ca nu ai probleme cu timpul mort ca altfel mosfetii erau deja demult crapati, compensarea interna clar isi face treaba si eventualele mici zgomote in anumite conditii de curent sunt doar niste zgomote care devreme ce zici ca sunt de instensitate redusa atunci nu vor deranja nici acustic, ca functional e clar ca nu afecteaza, daca ar fi fost probleme, crede-ma mosfetii erau crapati demult, ti-am zis, limitarea puls cu puls este una foarte performanta, practic nu prea ai cum sa arzi mosfetii nici macar la scurt direct pe iesire, si asta deoarece se controleaza direct si activ curentul fiecarui impuls trimis in portile mosfetilor si se face off atunci cand pragul se atinge, deci din punct de vedere al curentului mosfetii sunt in siguranta, apoi tensiunea DS nu prea are cum sa ajunga la varfuri suficient de mari incat sa arda mosfetii, deci nici aici nu ai probleme, tensiunea poarta sursa este fizic imposibil sa ajunga la un nivel suficient de mare incat sa arda mosfetii, temperatura capsulei evident ca nu poate fi suficient de mare incat sa distruga mosfetul, deci mosfetii nu prea au cum sa se arda. 55*C la tor la curent maxim nu mi se pare o problema, nici cea a integratului, per ansamblu tot cred ca avem un randament undeva pe la 90% si cred eu ca este in regula. Deci eu consider regulatorul asta un succes deplin si nu vad nici un motiv pentru care nu ti-ai monta regulatorul intr-o carcasa ( banuiesc ca asa il montezi pe masina ) si sa-l pui la locul sau la treaba, o sa ai mult de munca la montare sunt convins, eu cred ca faza testelor a fost trecuta cu brio si nu vad nici un motiv sa mai ai dubii, e clar ca functioneaza ok.

Link spre comentariu

E clar că nu mai e vreme de dus-intors , testare și montare  până în weekend. Eu zic așa : dacă ai nevoie de el și merge - folosește-l ! Pe urmă mai vedem , fie îl dai jos și reluăm testele , fie la următorul exemplar ( parcă așa am reținut că va mai fi unul).

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu era problema pentru ca il trimitean prin curier dar nici asa nu cred ca ne ajungea timpul. Mai mult de atat totul trebuia facut in timpul liber si nu intotdeauna ai chef de munca in plus dupa ce ai ajuns acasa de la lucru. 

De a doua sursa e nevoie weeekendul viitor sau poate chiar urmatorul dupa (inca nu e sigur) deci cred ca ar fi timp de ceva teste. Maine dau comanda la piese si pe sfarsitul saptamanii sper sa fie gata. Luni il pot trimite la cine vrea :)

Am lasat sursa la consum normal vreo 3 ore si totul a fost in regula.

@marian - eu nu am dubii deloc. Pentru mine aceasta sursa a fost un success din momentul cand am masurat 5.18v pe iesire. Chiar daca mai erau unele rectificari de facut (sau inca sunt) era clar ca marele "HOP" era trecut.

Inca odata simt nevoia sa iti multumesc tie, lui @Udar si nu numai pentru efortul depus la acest proiect. Eu unul personal am invatat din acest proiect. Ca sa fac o gluma, am invatat sa masor consumul, nu sa il estimez :d

Editat de rauldan2005
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Imi cer scuze pentru absenta dar am avut foarte mult de lucru.

Din pacate nu am apucat sa fac poze cu sursa doar dupa ce era in carcasa dar nu e o problema, sunt pe finalizate cu a doua si am sa fac poze sa le postez.

@marian, @UDAR - nici aceasta nu cred ca o sa ajunga pe la voi saptamana asta. Poate saptamana viitoare sau dupa. Cand prind o pauza de 2 saptamani cu masinile am sa o trimit la unul dintre voi.

O intrebare: Din lipsa de atentie cand am pus comanda pieselor la a doua sursa am omis condensatorii de 4.7 uF (cei pusi grupat cate 4 pe placa de forta). Mai am ramasi de 2.2uF, merg sa ii pun pe acestia in locul lor ?

Pana vin pozele cu a doua sursa am sa pun poze cu sursa gata montata in carcasa (daca sunteti de accord am sa pun si un mic video cu interiorul masinii, sa vedeti ce alimenteaza, ma refer la display)

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Nu mai rețin și nu caut acum , dacă sunt la minim 25V ( și cred că sunt ) pune și de 2u2 . Între timp mi-am dat seama că am supradimensionat cu ceva electroliticii dar nu face niciun rău , dimpotrivă. În acest context - deși nu sunt direct relaționate - cred că ajung și cei de 2u2. Suntem curioși ( cred că sunt în asentimentul tuturor , de aceea folosesc pluralul )  să vedem poze și filmulețul promis.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări